Publicat la: 
22/06/2011

Medicamente generice vs. originale / Foto: Photoxpress.com

Medicamentele ieftine dispar de pe piata din Romania, deoarece consumul celor originale este indus si sustinut. "Doua treimi din bugetul CNAS este cheltuit pentru medicamente scumpe, in timp ce romanii evita medicamentele generice", a declarat Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, pentru Mediafax. O alta opinie este prezentata de directorul executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Cristian Lutan, care a precizat ca "Romania se afla pe locul cinci in UE la consumul de medicamente generice potrivit studiilor europene. Politica CNAS rapeste romanilor sansa unui tratament salvator de vieti".

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

"Ceea ce spun producatorii de generice si anume ca au disparut medicamente ieftine este adevărat. Eu spun de mult acest lucru. De cand am preluat conducerea CNAS spun ca in Romania este indus si stimulat consumul de medicamente scumpe. Doua treimi din bugetul pentru medicamente, care este de cinci miliarde de lei si ma refer aici si la programele nationale, se cheltuie pe produsele originale", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru Mediafax."1500 de medicamente ieftine au disparut de pe piata in ultimii trei ani, pentru ca nu au mai fost cerute, asistandu-se la un derapaj catre cele scumpe, evident dintr-o proasta finantare", a completat si presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

Exista o confruntare permanenta intre producatorii de medicamente generice, care doresc brevete cat mai scurte si acces facil pe piata, si cei de medicamente originale, care au ca interes sa isi protejeze cat mai bine si cat mai mult timp brevetele, pentru a putea investi in cercetarea stiintifica. Intre acestia intervin si interesele pacientilor, care isi doresc medicamente cat mai bune si cat mai ieftine.

Pe de alta parte, directorul executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Cristian Lutan, a explicat pentru HotNews ca "Romania se afla pe locul 5 in UE în ceea ce priveste consumul de medicamente generice, atat in valoare cat si in volum, conform unor date europene, asa ca nu se poate vorbi de un derapaj in acest caz. Mai mult decit atit, conform datelor Cegedim si IMS, cele 1500 de medicamente generice ieftine au fost inlocuite de generice mai scumpe, fapt care trebuie luat in considerare in evaluarea ponderii genericelor vs originale in bugetul CNAS."

Medicamentele generice sunt copii ale produselor farmaceutice originale carora le-a expirat brevetul. Brevetul pentru un medicament original/inovativ este de 20 de ani. Genericele sunt mult mai ieftine decat produsul original, insa au acelasi efect terapeutic si respecta standarde similare de calitate, siguranta si eficacitate. Brevetul aplicat medicamentelor originale protejeaza investitia initiala, care include cercetarea, dezvoltarea, promovarea produsului, si ii confera producatorului dreptul exclusiv de a vinde medicamentul respectiv, pe intreaga sa durata.

"Mereu se vorbeste despre stimularea utilizarii medicamentelor generice. In ultimii trei ani, medicamentele generice au cazut mai tare decat in perioada in care nu se vorbea despre ele. Vin chiar si marii experti de la FMI care ne spun, voi nu stiti sa utilizati medicamente generice? Produsele generice vin de la marile companii de generice, sunt deschise pe piata si nu sunt utilizate. Exista acest fenomen de migrare catre medicamentul mai scump, pentru ca farmacia este prost finantata, recupereaza banii la 360 de zile si atunci ce va face? Va vinde un medicament mai scump ca sa obtina un pic de cash de la pacient, si cercul vicios se agraveaza", a continuat Dragos Damian.

Medicilor de familie nu le este permis sa prescrie pacientilor decat medicamente generice, unele dintre acestea fiind compensate de CNAS.

De aceeasi parte a baricadei se afla si vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, care spune ca in Romania nu exista o cultura a medicamentelor generice, care inseamna un produs la fel de bun si eficient precum produsul aflat sub patent, dar mult mai ieftin, potrivit Mediafax.

Concluzia Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente este ca "aceste declaratii sunt parte a unei politici de penalizare a cercetarii si inovatiei promovata de autoritati, politica ce rapeste romanilor sansa accesului la un tratament salvator de vieti comparabil cu cel al pacientilor din UE. Un exemplu in acest sens este situatia celor 100 000 bolnavi de cancer care nu mai au acces la tratamentul injectabil esential pentu supravietuirea lor, din cauza unor masuri administrative ale CNAS. Aceste medicamente nu mai pot fi eliberate de farmacii, iar spitalele nu au banii necesari achizitionarii lor."

Autor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Comentarii

Ar fi interesant sa vedem o comparatie in ue lacheltuieli nete pe medicamente pe cap de locuitor. Raportam la pib/capita si aflam daca banii se duc aiurea pe medicamente sau nu.

Bani nostri nu se duc aiurea,ci in buzunarele parazitlor si hotilor din CAS si in buzunarele doctorilor,majoritatea acestora din urma isi deschit cabinete si policlinici particulare pe banii luati de la noi

"Politica CNAS rapeste romanilor sansa unui tratament salvator de vieti" - cred ca vreti sa spuneti ca va scad voua veniturile....

Eu iau insulina Mixtard in flacoane de 3 ml dotate cu sistem automat de dozare si injectare. Ma gasesc in Spania si mi s-a spus la farmacie ca platesc eu 40% din pretul insulinei.
Stiti cât am platit, chiar astazi pentru 5 flacoane (fiecare introdus in dispozitivul lui de injectare) - cantitatea necesara pentru o luna, in conditia in care ma injectez zilnic cu 50 UI?
Nici macar 3 euro! Ceva in jur de 2,75 euro pentru 40% din pretul insulinei, ceea ce inseamna 7 euro valoarea celor 5 flacoane de Mixtard Novo, fara subventionare (2,75 euro subventionate).
Intamplator am fost zilele acestea la dentist pentru o extractie. Mi-a prescris o reteta pentru inflamatie de 24 pastile de amoxiciclina si 40 comprimate de diclofenac pentru care am platit in total (prin sistemul de asigurare) ceva in jur de 2,40 euro.
Nu stiu ce-i in Romania dar cine poate trage concluziile de rigoare il rog sa o faca!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina de familie

Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...