Publicat la: 
22/08/2016
Prezenta calculilor biliari, asociata cu riscul crescut pentru declansarea bolilor de inima - studiu

Sanatatea inimii/ MorgueFile.com

Persoanele care au fost diagnosticate cu litiza biliara pot avea un risc cu 17% mai mare pentru dezvoltarea bolilor de inima de-a lungul vietii, prin comparatie cu persoanele care nu au avut niciodata probleme de fiere, arata un studiu efectuat pe circa 250 de mii de adulti din Statele Unite ale Americii.

Litiza biliara si bolile de inima au in comun aceeasi factori de risc, precum obezitatea, diabetul de tip II si nivelul ridicat de colesterol, dar acesti factori de risc nu pot explica in mod exhaustiv constatarile acestui studiu, sunt de parere cercetatorii.

"Studiul aduce dovezi destul de convingatoare ce arata ca prezenta calculilor biliari sunt un factor de risc pentru declansarea bolilor de inima," a declarat medicul cardiolog Richard Stein, director al programului de cardiologie din cadrul New York University School of Medicine, care atentioneaza oamenii al caror istoric medical include prezenta calculilor biliari sa acorde mai multa atentie problemelor cardiovasculare.

"Sa urmeaze o dieta alimentara sanatoasa, sa faca exercitii fizice cu regularitate, sa isi mentina tensiunea arteriala la un nivel scazut. Trebuie sa fie atenti si sa isi tina factorii de risc asociati declansarii bolilor de inima sub control," a mai declarat medicul cardiolog, care ocupa si pozitia de purtator de cuvant al institutiei American Heart Association.

Calculii biliari sunt particule dure care se dezvolta in vezica biliara, organul care stocheaza fluidele biliare ce ajuta organismul sa digere vitaminele liposolubile. Calculii se formeaza atunci cand are loc un dezechilibru la nivelul substantelor ce alcatuiesc bila, iar excesul de colesterol joaca un rol principal.

Pentru cei mai multi oameni calculii biliari nu provoaca niciun simptom, dar in cazul in care blocheaza un canal biliar, acestia pot provoca dureri abdominale care se instaleaza dupa o masa cu un continut mare de grasime.

Cel mai adesea tratamentul recomandat pentru prezenta calculilor biliari consta in indepartarea chirurgicala a vezicii biliare.

Unele studii au aratat ca persoanele care au avut in trecut calculi biliari se confrunta cu un risc mai mare pentru dezvoltarea bolilor de inima, dar aceste studii au anumite limitari, este de parere Dr. Lu Qi,
autorul principal al studiului de fata, publicat luna aceasta in jurnalul de specialitate "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology."

Echipa de cercetatori condusa de Dr. Lu Qi, profesor la Universitatea Tulane din New Orleans, a analizat trei studii efectuate anterior pe aceasta tema, care au insumat circa 269 de mii de barbati si femei ale caror istoric medical a fost tinut sub observatie timp de 30 de ani. Dintre acestia numai 6% femei si 3% barbati au raportat ca fiind diagnosticati cu litiza biliara.

In randul femeilor, cercetatorii au constatat faptul ca cele care au avut probleme cu fierea au avut cu pana la 33% mai multe sanse sa dezvolte boli de inima pe parcursul celor 3 decenii, pe cand in randul barbatilor datele au aratat ca este vorba de un risc mai scazut, de 11%.

Cercetatorii au comparat apoi datele acestui studiu cu datele a patru studii diferite care au inclus circa 900 de mii de persoane si au ajuns la concluzia ca adultii care au fost diagnosticati cu litiza biliara au cu 23% mai multe sanse sa dezvolte boli de inima.

Desi prezentul studiu nu a putut dovezi prezenta unei relatii de tip cauza-efect intre litiza biliara si bolile de inima, Dr. Lu Qi a sugerat faptul ca schimbarile ce au loc la nivelul microbiomului pot juca un rol deosebit de important pentru prezenta acestor afectiuni.

"Calculii biliari perturba echilibrul microbilor din intestin, iar studiile efectuate recent au aratat ca aceste dezechilibre sunt asociate riscului crescut pentru bolile de inima," a declarat autorul principal al studiului.

"Stim de ani de zile faptul ca inflamatia cronica este asociata bolilor de inima, de aceea pentru a ne proteja inima, trebuie sa ne protejam sistemul gastro-intestinal," a mai declarat acesta.

Sursa: CBSNews

G.T.