Publicat la: 
14/11/2013

Prima operatie realizata cu ajutorul Google Glass

O echipa de chirurgi de la Universitatea din Alabama a efectuat prima operatie folosind o tehnologie numita VIPAAR in colaborare cu Google Glass. Combinatia celor doua tehnologii ar putea fi un pas important pentru dezvoltarea telemedicinei.

VIPAAR, care vine de la prezenta virtuala interactiva in realitate augmentata, este o tehnologie care ofera in timp real conferinte video interactive.

Chirurgul ortoped Brent Ponce a realizat o interventie chirurgicala de inlocuire de umar pe 12 septembrie 2013 la UAB Highlands Hospital din Birmingham. Phani Dantuluri a putut vedea operatia si interactiona cu Ponce de la biroul sau din Atlanta.

Ponce a purtat Google Glass in timpul operatiei. Camera a transmis imaginea la Dantuluri. VIPAAR i-a permis sa vada pe monitorul sau ce facea Ponce in sala de operatie si a putut sa-si introduca mainile in campul chirurgical virtual. Ponce a vazut mainile lui Danturuli ca o imagine fantomatica pe ecranul sau. Folosind VIPAAR un chirurg poate oferi colaborare si asistenta altui chirurg ca si cum ar sta unul langa altul.

"Este in timp real, viata reala, chiar acolo, spre deosebire de un apel prin Skype sau o video conferinta care permit dialogul, dar nu sunt cu adevarat interactive," a spus Ponce.

"Paradigma de consultare prin telefon este "Fa ce poti si trimite pacientul la mine cand este stabil", in timp ce paradigma cu VIPAAR este "Du-ma la pacient". Ponce spune ca VIPAAR permite medicului de la distanta sa sublinieze anatomia, sa ofere indrumari sau chiar sa demonstreze pozitionarea corespunzatoare a instrumentelor. Ar putea fi utilizat si pentru predare sau pentru a ajuta chirurgii sa invete o noua procedura.

"Astazi nu va puteti imagina un telefon care sa nu faca fotografii sau sa inregistreze video. Nu imi pot imagina, peste cinci ani, ca nu voi avea posibilitatea de a utiliza un telefon inteligent pentru a apela un expert care sa-mi rezolve problema. si acea persoana sa imi poata arata cum sa o rezolv, deoarece tehnologia avanseaza rapid," adauga Ponce.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ortopedie Traumatologie

Medic specialist
Medic Specialist
Profesor Doctor
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

O echipa de chirurgi de la Universitatea din Alabama a efectuat prima operatie folosind o tehnologie numita VIPAAR in colaborare cu Google Glass. Combinatia celor doua tehnologii ar putea fi un pas important pentru dezvoltarea telemedicinei. VIPAAR, care vine de la prezenta virtuala interactiva in realitate augmentata, este o tehnologie care...