Primele mişcări ale bebeluşului în sarcină
Ce este o mişcare fetală
Mişcarea bebeluşului este o mişcare provocată de o activitate musculară proprie a bebelușului. Această activitate începe imediat ce muşchii sunt inervaţi, dar nu sunt mişcări reflexive, ci apar din impulsurile nervoase autogenerate provenite din măduva spinării. Pe măsură ce fătul creşte şi sistemul nervos se maturizează, muşchii încep să se mişte ca un răspuns la stimuli.
Mobilitatea fetală poate fi:
- spontană (poate fi declanşată fie de coloană vertebrală, fie de creier);
- provocată (adică urmată de răspunsuri autonome și tendințe de acțiune).
O altă clasificare a mișcărilor fetale le împarte în:
- slabe;
- intense;
- bruște.
Unele studii susţin că mişcarea voluntară a unui bebeluş apare doar după naştere, altele spun că, din contră, mişcarea intenţionată apare intrauterin, cu ceva luni înainte de naștere de naştere.
De ce se mişcă bebeluşul
Să simţi mişcările bebeluşului care creşte în pântecul tău poate fi cel mai emoţionant moment pentru o femeie. Mişcările fetale sunt semnul că fătul creşte în dimensiune şi capătă forţă în fiecare zi. Înainte de a ridica semne de întrebare sau de a experimenta temeri, nu uita că fiecare sarcină este diferită de la o femeie la alta; chiar şi a doua sarcină este diferită de prima, în cazul aceleiaşi femei. Şi mai este un aspect - femeile care au sarcini gemelare ori multiple, din cauza spaţiului mai mic din uter, este posibil să simtă mişcările mai târziu decât în cazul unei sarcini cu un singur făt.
Când apar primele mişcări fetale
Primele mişcări ale bebeluşului în pântecul mamei se simt între săptămânile 16 şi 24 de de sarcină, iar poziţionarea placentei nu influenţează acest lucru. Dacă sunteți deja la a doua sarcină și vă întrebați la câte săptămâni mișcă bebe, ei bine, e posibil să simțiți mai rapid mişcările fătului decât la prima sarcină.
Cât privește unde se simt primele mișcări ale fătului, acestea diferă în funcție de vârsta sarcinii. La început, mișcările sunt localizate în jurul buricului, apoi vor avansa spre zona coastelor, mai jos în abdomen sau chiar în zona pelvină, cu lovituri în vezica urinară.
Luate trimestru cu trimestru, mişcările bebeluşului se prezintă în felul următor:
Trimestrul I (săptămânile 1-12 de sarcină)
În această perioadă este foarte puţin probabil să simţi ceva, pentru că bebeluşul este prea mic. Totuşi, studiile arată că primele mișcări fetale apar din săptămâna a 9-a, pe măsură ce neuronii de control din măduva spinării încep să se dezvolte, iar fătul poate să îşi mişte membrele independent. În această săptămână au fost observate mişcări ale şoldurilor şi genunchilor.
La 10 săptămâni, fătul se întinde şi cască, iar la 11 săptămâni începe să deschidă gura şi să-şi sugă degetele.
Din săptămâna 12 începe să înghită din lichidul amniotic.
Trimestrul II (săptămânile 13-26 de sarcină)
În această perioadă, fătul este încă mic, dar mişcările lui pot fi percepute asemeni unor „fluturi în stomac” sau o senzaţie a unui peşte care înoată în stomac încă din săptămâna 14 de sarcină, dar media arată că sunt simţite, mai sigur, undeva la 18 săptămâni. Pe la 19 săptămâni, bebelușul este capabil să lovească, să-şi sugă şi să-şi apuce degetele de la picioare sau să zgârie cu unghiile. De asemenea, se poate mişca drept răspuns la atingerile făcute de mamă pe pântec.
Mamele care sunt deja la a doua sarcină au muşchii abdominali mai relaxaţi şi vor simţi mişcările mai rapid. Spre luna a cincea de sarcină, adică pe la 20 de săptămâni, mişcările membrelor devin mai complexe, cu îndoirea articulaţiilor şi a coatelor.
În jurul săptămânii 21, fătul începe să aibe un program mai regulat de mişcare. Până în săptămâna 24 apare şi reflexul la tresărire iar mişcarea începe să fie restricţionată de lipsa spaţiului.
Mișcările repetate și sacadate sunt provocate de sughiț. Deși par deosebite, acestea sunt normale și fac parte din procesul de evoluție a sistemului respirator. Fătul începe să lovească mai puternic cu picioarele şi începe să-şi schimbe şi poziţia corpului. Toate acestea sunt o dovadă că evoluează bine. Mai importantă decât intensitatea loviturilor este prezența acestora. În medie, ar trebui să simțiți câte o mișcare în fiecare oră.
Trimestrul III (săptămânile 27- naştere)
În această perioadă, mişcările bebeluşului sunt mult mai clare şi mai puternice. Unele lovituri vă pot lăsa fără respiraţie şi se pot rări puţin din cauza lipsei de spaţiu din uter. Mişcarea se numeşte „păşire” şi descrie o mişcare circulară şi de rotire a bebeluşului, mişcare care-l ajută să se deplaseze şi să se poziţioneze cu capul în jos pentru naştere.
Cum se simt mișcările bebelușului
După cum spuneam mai sus, primele mișcări timide ale fătului se pot simți asemeni unei balonări, bătăilor de aripi la fluturi sau asemeni unui pește care înoată. Cât privește întrebarea unde se simt mișcările copilului, răspunsul cel mai simplu este la nivelul abdomenului și, uneori, pot imita senzația de foame a mamei sau formarea de gaz în intestine. Pe măsură ce bebelușul crește și mișcările resimțite sunt mai clare, mama poate distinge dacă este lovită cu piciorul, brațele sau capul. În plus, la un moment dat, mama mai poate simți chiar și sughițul fătului, care este complet inofensiv.
Cât de des se mișcă bebelușul
În ceea ce privește frecvența mișcărilor bebelușului în pântec, acestea diferă de la un trimestru de sarcină la altul. Studiile au demonstrat că în trimestrul II de sarcină, mai exact începând cu săptămâna 24, fătul începe să-și creeze un program de mișcare. De obicei, bebelușul se mișcă atunci când mama vrea să doarmă și invers. În ceea ce privește somnul bebelușilor nenăscuți, aceștia pot avea cicluri de 20-40 de minute în care dorm apoi să revină la activitate.
În timpul celui de-al treilea trimestru, bebelușul se mișcă cam de 30 de ori pe oră și este mai activ noaptea. Această agitație a lui poate fi influențată și de nivelul de zahăr din sânge. Important de precizat este că și mișcările mamei pot influența reacțiile fătului. Anumite activități pe care mama le face îi pot adormi pe pui în pântec. De asemenea, bebelușul mai poate reacționa și la stimuli oferiți de mamă sau de partenerul de viață precum: atingeri, sunete ori mângâieri ale pântecului.
Cum monitorizezi mișcările bebelușului
Din momentul în care începi să simți primele mișcări ale bebelușului tău, este bine să fii atentă la ele. Pentru moment, nu există studii clare care să ateste că această monitorizare poate fi un bun indicator pentru sănătatea bebelușului, dar măcar este un semn psihic pozitiv pentru mamă. Totuși, sunt medici care recomandă monitorizarea acestor mișcări și chiar cer notarea intervalului și duratei lor. În timp, se poate observa un tipar. Pe măsură ce avansați în trimestrul III de sarcină este bine să numărați mișcările bebelușului pentru a identifica un program al lui.
Unii bebeluși devin mai activi după ce mama a luat prânzul, când mama stă confortabil în fotoliu ori, din contra, când mama petrece prea mult timp în picioare. O metodă simplă de monitorizare ar fi ca mama să stea așezată pe spate cu picioarele ușor ridicate sau întinsă pe o parte. Apoi, notați ora de pe ceas și numărați 10 lovituri. Dacă acestea se petrec în decurs de 45 de minute, lucrurile sunt în regulă. La o nouă numărătoare, dacă aceste lovituri se întâmplă în decurs de mai mult de 2 ore, atunci ar fi bine să luați legătura de urgență cu medicul.
Ce faci dacă încă nu simți mișcările bebelușului
În acest punct, lucrurile trebuie separate încă de la început. Dacă ai deja 25 de săptămâni de sarcină iar mișcările bebelușului nu se simt foarte clar, pot fi două motive: fătul fie doarme, fie este prea mic ca să-i simți distinctiv mișcările. Foarte important este să nu intri în panică. Totuși, dacă vrei să te asiguri că totul este în regulă, poți merge la medicul ginecolog pentru o discuție, o verificare a bătăilor inimii bebelușului ori o ecografie.
Înainte de a te speria, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:
- unii bebeluși sunt pur și simplu mai puțini activi și de aceea mișcările sunt mai lente;
- fătul doarme mai mult ori stă într-o poziție în care mișcarea să se facă mai greu;
- la mamele care au o placentă anterioară, mișcările se pot simţi mai greu.
Mai există o metodă de a-ți reactiva bebelușul. Și el, ca noi toți, are nevoie de o gustare pentru a începe o nouă mișcare. Așa că, încearcă să mânânci ceva sau să bei un suc natural de portocale, pentru că nivelul de zahăr din sângele tău îl poate reactiva.
Bibliografie
- “Your Baby’s Movements in Pregnancy | RCOG.” RCOG, Your baby’s movements in pregnancy | RCOG, 2019, www.rcog.org.uk
- Mangesi, Lindeka, et al. “Fetal Movement Counting for Assessment of Fetal Wellbeing.” Cochrane Database of Systematic Reviews, vol. 2015, no. 10, 15 Oct. 2015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1002/14651858.cd004909.pub3
- “Fetal Development: What Happens during the 2nd Trimester?” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
Articole similare
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.