Publicat la: 
10/03/2016

Prima femeie careia i s-a efectuat un transplant de uter in SUA a avut complicatii care au fortat echipa medicala sa-i extraga organul transplantat, a declarat miercuri clinica din Cleveland unde a avut loc operatia, informeaza agentia France Presse, citata de Agerpres.

"Suntem intristati sa anuntam ca pacienta noastra Lindsey a avut recent complicatii neasteptate care au dus la inlaturarea organului transplantat", a declarat clinica intr-un comunicat, adaugand fara alte precizari ca pacientei "ii merge bine" si s-a "recuperat".

Transplantul, care a durat in total noua ore, a avut loc la data de 25 februarie, iar echipa a anuntat dupa cateva zile succesul acesteia.

Echipa de chirurgi si de medici a avut luni o conferinta de presa in cadrul careia a aparut pentru scurt timp tanara femeie in varsta de 26 de ani, zambind. Ea a citit o declaratie in care a exprimat recunostinta fata de chirurgi si familia donatorului, o femeie in varsta de 30 de ani, in stare buna de sanatate, care murise subit.

Spitalul 'Cleveland Clinic' a inceput sa selecteze candidate pentru un transplant de uter la sfarsitul anului 2015 ca parte a unui studiu clinic cu privire la aceasta procedura care urma sa implice un numar de 10 paciente.

Cele care ar fi putut beneficia s-au nascut fara uter sau cu un uter care nu functiona sau au fost nevoite sa se supuna unei operatii pentru indepartarea organului, ceea ce impiedica, in toate cazurile, fertilitatea. Aceasta forma ireversibila de infertilitate afecteaza 3 la suta pana la 5 la suta dintre femeile din intreaga lume.

Pacientele trebuie sa astepte un an inainte de a ramane insarcinate, acesta fiind timpul de vindecare dupa interventia chirurgicala si pentru ca medicii sa ajusteze dozele de medicamente pentru prevenirea respingerii organului transplantat.

Aceasta grefa este temporara si ar trebui sa permita femeii sa aiba doi sau mai multi copii intr-o perioada totala de aproximativ cinci ani. Uterul transplantat va fi apoi indepartat pentru a evita prelungirea tratamentului anti-respingere, a explicat 'Cleveland Clinic'.

Universitatea medicala suedeza din Goteborg a fost prima din lume, in 2013, care a efectuat cu succes un astfel de transplant, ceea ce a permis femeii sa dea nastere unui copil in septembrie 2014, primul care a fost procreat intr-un uter implantat.

Echipa suedeza a efectuat un total de noua transplanturi uterine care au produs cinci sarcini si patru nasteri pana in prezent, conform 'Cleveland Clinic'.

In Franta, Academia de Medicina s-a declarat in iunie 2015 favorabila continuarii unui program de cercetare asupra transplantului de uter.

Un grup de cercetatori britanici au obtinut in septembrie 2015 unda verde din partea autoritatilor pentru a lansa din 2016 primul studiu clinic asupra transplantului de uter in Marea Britanie.

A.C.