Prebiotice si probiotice: ce sunt si care este rolul lor?
Ce sunt prebioticele și care este rolul lor?
Prebioticele sunt un grup de nutrienți consumați de microbiota intestinală ce au o strânsă legătură cu sănătatea generală a organismului.
Prebioticele pot hrăni microbiota intestinală, iar produșii lor de degradare sunt acizi grași cu lanț scurt, care sunt eliberați în circulația sanguină. În consecință, acestea influențează nu numai tractul gastrointestinal, ci și alte organe.
Fructo-oligozaharidele și galacto-oligozaharidele sunt cele două grupe importante de prebiotice ce au efecte benefice asupra sănătății umane. Deoarece cantități mici de fructo-oligozaharide și galacto-oligozaharide există în mod natural în alimente, oamenii de știință încearcă să producă prebiotice la scară industrială.
Prebioticele se găsesc, în special, în alimentele bogate în fibre, cum sunt fructele și legumele și hrănesc bacteriile „bune” din intestine, contribuind, de asemenea, la echilibrul microbiotei.
Surse de prebiotice
Prebioticele se găsesc în fructe și legume și în alte produse naturale, dar există și în suplimente alimentare.
Surse naturale
Prebioticele există în mod natural în diferite produse alimentare dietetice:
- sparanghel, roșii, fasole, mazăre;
- sfeclă de zahăr, cicoare;
- usturoi, ceapă;
- banane;
- miere;
- anghinare;
- grâu, orz, secară, soia;
- lapte uman și de vacă;
- alge marine și microalge.
Formule farmaceutice
Deoarece concentrația lor în alimente este destul de scăzută, prebioticele sunt fabricate la scară industrială. Unele sunt produse prin utilizarea lactozei, zaharozei și amidonului ca materie primă.
Majoritatea prebioticelor sunt clasificate ca:
- GOS (galacto-oligozaharide);
- FOS (fructo-oligozaharide): FOS există în aproximativ 36.000 de plante; cu toate acestea, concentrația în aceste surse nu este suficientă pentru a avea efecte prebiotice. Prin urmare, fructo-oligozaharidele trebuie sintetizate în industria farmaceutică sub diverse forme - pulbere, capsule, soluții.
Ce sunt probioticele și care este rolul lor?
Probioticele sunt microorganisme nepatogene vii, care ajută organismul în lupta cu bacteriile „rele” (patogene), susținând flora intestinală. Acest lucru este foarte important, pentru că 70-80% din sistemul imunitar este prezent în mucoasa intestinală.
Bacteriile „bune” sunt implicate în multe funcții vitale ale organismului, printre care:
- digestia;
- sinteza vitaminelor B și K;
- susținerea sistemului imunitar;
- echilibrarea microbiotei.
De asemenea, există dovezi substanțiale care susțin utilizarea probioticelor în tratamentul bolilor diareice acute, prevenirea diareei asociate antibioticelor și îmbunătățirea metabolismului lactozei, dar nu există dovezi suficiente pentru a le recomanda pentru utilizarea în alte condiții clinice.
Există dovezi și că probioticele sunt componente ale dietei care pot juca un rol în scăderea incidenței cancerului. Mecanismele exacte sunt în curs de investigare, dar studiile au demonstrat că anumiți membri ai Lactobacillus și Bifidobacterium spp. contribuie la scăderea nivelurilor de enzime carcinogene produse de flora colonică prin normalizarea permeabilității intestinale și a echilibrului microflorei.
Numărul de specii microbiene care pot exercita proprietăți probiotice este impresionant:
- specii Lactobacillus: L. Acidophilus, L. Casei, L. Crispatus, L. Gallinarum, L. Gasseri, L. Johnsonii, L. Paracasei, L. Plantarum, L. Reuteri, L. Rhamnosus;
- specii Bifidobacterium: B. Adolescentis, B. Animalis, B. Bifidum, B. Breve, B. Infantis, B. Lactis, B. Longum.
Surse de probiotice
Există o serie de alimente care conțin cantități mari de probiotice, precum și suplimente alimentare cu diverse concentrații.
Surse naturale
Alimentele bogate în probiotice sunt:
- laptele fermentat, branza, înghețata, laptele praf, iaurtul;
- produsele pe bază de soia, batoanele nutritive, cerealele;
- sucurile naturale.
Formule farmaceutice
Există tot mai mulți producători care scot pe piață suplimente alimentare ce conțin probiotice, sub formă de capsule, pulberi pentru suspensie orală sau soluții orale.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Metamizol: ce este, indicații, efecte secundare
Metamizolul este substanța activă dintr-o listă întreagă pe medicamente analgezice și antipiretice. Există unele precauții și efecte adverse importante ale metamizolului, pe care te invităm să le descoperi în continuare, care au făcut ca acest medicament să fie interzis în numeroase �...
Polipragmazia: ce este și cum o evităm?
Polipragmazia este frecventă în rândul persoanelor în vârstă, dar și în rândul persoanelor cu boli cronice, care pot avea nevoie de mai multe medicamente. Deși poate fi necesară pentru gestionarea eficientă a problemelor complexe de sănătate, polipragmazia prezintă mai multe provocăr...
Vitamine și minerale: când și cum se administrează?
Vitaminele și mineralele sunt substanțe nutritive de care organismul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa corect și a rămâne sănătos. Majoritatea oamenilor își extrag vitaminele și mineralele printr-o dietă echilibrată, însă există și oameni care au nevoie de supliment...