Publicat la: 
5/01/2016

Problema la nivel global: Fumatorilor le sunt prescrise antibiotice mai frecvent decat persoanelor care nu fumeaza

Doctorii sunt inclinati sa prescrie fumatorilor antibiotice pentru diferite infectii, iar acest obicei poate pune in pericol sanatatea publica prin raspandirea rezistentei la antibiotice, potrivit studiului "Tobacco Smoking as a Risk Factor for Increased Antibiotic Prescription", efectuat de cercetatorii americani si publicat in luna decembrie, scrie Reuters.

Fumatorii au avut intre 20 si 30 de procente mai multe sanse sa obtina prescriptii medicale pentru antibiotice atunci cand au fost diagnosticati cu infectii, raporteaza cercetatorii studiului in Jurnalul American de Medicina Preventiva.

"Daca fumatorii au cu pana la 30% mai multe sanse sa li se prescrie antibiotice desi nu le sunt indicate, acest lucru contribuie la dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice. In acest fel, bacteriile vor deveni de-a lungul timpului din ce in ce mai rezistente," a declarat autorul studiului, Dr. Michael Steinberg, de la Scoala Medicala din New Brunswick, New Jersey.

Utilizarea necorespunzatoare a antibioticelor permite bacteriilor sa dezvolte o rezistenta care face ca astfel de tratamente sa isi piarda eficienta. In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat, in ultima parte a anului trecut, ca ne confruntam cu o criza a sanatatii globale.

Cercetarile anterioare au aratat ca multe infectii respiratorii sunt cauzate de virusuri care nu raspund la tratamentul cu antibiotice. Chiar si pentru infectiile respiratorii, care sunt cauzate de bacterii, putini oameni au nevoie de tratament cu antibiotice pentru a se recupera.

Intr-un studiu efectuat in anul 2013, spre exemplu, cercetatorii au descoperit ca mai mult de 12.000 de persoane ce prezentau infectii respiratorii acute ar fi trebuit sa ia antibiotice pentru a preveni spitalizarea pe caz de pneumonie.

"Cred ca este o traditie in randul medicilor sa prescrie antibiotice in cazul pacientilor fumatori, mult mai usor decat in cazul celor care nu fumeaza," a declarat Steinberg pentru Reuters.

Pentru a determina cat de des le-au fost prescrise antibiotice fumatorilor, in comparatie cu persoanele care nu fumeaza, cercetatorii au folosit datele pacientilor americani care prezentau simptomele unei infectii acute in perioada anilor 2006-2010. Au observat in cadrul acestei cercetari ca in jumatate din cazurile mentionate pacientilor li s-a recomandat folosirea tratamentelor pe baza antibioticelor.

Prin comparatie cu cazurile generale ale pacientilor nefumatori, cercetatorii au observat ca fumatorii au primit in procent de 20% mai multe prescriptii medicale pentru antibiotice, iar pentru cazurile in care era vorba numai despre infectii respiratorii, procentul s-a ridicat la 31%.

Studiul nu argumenteaza de ce fumatorilor li se recomanda mult mai usor tratamentele pe baza de antibiotice, insa autorul studiului este de parere ca doctorii au convingerea ca oamenii care fumeaza sunt mai predispusi infectiilor.

"Pentru simplul fapt ca un pacient este fumator nu ar trebui sa fim inclinati spre a recomanda tratamentele cu antibiotice," a declarat acesta.

Asadar, acesta ar putea fi un motiv in plus pentru ca medicii sa isi incurajeze pacientii sa se lase de fumat, pentru a reduce rezistenta bacteriilor la antibiotice, un beneficiu pentru viitorul intregii societati.

Sursa: Reuters

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar,...
Stanca Alina,Medic Primar
Medic Primar
Andreevici Alexandru,Medic primar
Medic primar
Medic Primar