Publicat la: 
28/11/2018

probleme consum alcool

Abuzul de alcool este mai complicat decat simplul consum in exces, ocazional. Potrivit specialistilor de la Penn State, exista cinci tipuri diferite de bautori problematici, iar fiecare poate fi mai frecvent in diferite etape ale vietii, conform eurekalert.org.

In cadrul acestui studiu, specialistii au descoperit cinci clase distincte, sau profile ale persoanelor cu tulburari legate de consumul de alcool, fiecare profil fiind definit printr-un set specific de simptome. De asemenea, anumite profile au fost mai frecvente in diferite etape ale vietii.

De exemplu, tinerii s-au incadrat cel mai des in profilul caracterizat prin consum mare de alcool, mahmureala si sevraj. In schimb, barbatii cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani se luptau cu reducerea consumului de alcool.

”Descoperirile sugereaza ca diagnosticarea si tratarea tulburarilor de consum de alcool nu functioneaza la fel pentru toata lumea si trebuie sa luam in considerare simptomele specifice persoanei. Trebuie sa privim dincolo de faptul ca cineva are o tulburare legata de consumul de alcool. Desi pare ca tinerii sunt cei mai expusi consumului excesiv, de cele mai multe ori oamenii maturi se lupta sa renunte la alcool”, spune Ashley Linden-Carmichael.

Consumul de alcool include o varietate de simptome. Unii consuma o cantitate mai mare, altii consuma pe o perioada mai indelungata, iar uneori apare sevrajul, simptomele fiind foarte severe in lipsa alcoolului. O persoana este diagnosticata cu tulburare de consum de alcool daca are cel putin doua simptome.

Pentru a analiza modul in care consumul de alcool variaza in functie de varsta, specialistii au folosit datele a 5,402 de persoane. Esantionul a fost limitat la participantii cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani, diagnosticati cu tulburare de consum de alcool in anul precedent. Oamenii de stiinta au folosit o metoda care le-a permis sa descopere persoanele care impartasesc simptome similare.

Astfel, au descoperit cinci profiluri diferite:

  • Leziuni induse de alcool: pe langa faptul ca consumau prea mult alcool, persoanele din aceasta categorie au raportat ca au ajuns in situatii riscante, fiind in stare de ebrietate.
  • Dificultatea de a renunta: persoanele din aceasta categorie s-au luptat cu dorinta de a reduce consumul de alcool, dar nu au reusit.
  • Probleme cauzate de alcool in viata de zi cu zi, slab percepute: oamenii din aceasta categorie au raportat ca au avut multe simptome, dar ca alcoolul nu le-a influentat relatiile cu prietenii, cu familia, sau locul de munca.
  • Efecte adverse: persoanele din aceasta categorie au raportat mahmureala si simptome de sevraj, pe langa consumul excesiv.
  • Foarte problematic: persoane din aceasta categorie au toate simptomele tulburarii de consum de alcool.

Mai mult, specialistii au reusit sa afle cat de raspandit a fost fiecare profil, in functie de varsta.

”Terapeutii ar trebui sa ia in considerare aceste rezultate. De exemplu, cand pacientul este un adult tanar, ar trebui sa identifice simptomele de sevraj. In schimb, daca pacientul este in varsta, ar trebui sa observe daca are dificultati in a renunta la alcool. Ne-am propus ca, pe viitor, sa descoperim daca profilul unui pacient se modifica pe parcursul timpului. Daca o persoana are efecte adverse doar la 21 de ani, cum se va manifesta dependenta la 60 de ani? Ar fi foarte benefic sa putem anticipa”, concluzioneaza Linden.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Specialist
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...

Articole similare

Abuzul de alcool este mai complicat decat simplul consum in exces, ocazional. Potrivit specialistilor de la Penn State, exista cinci tipuri diferite de bautori problematici, iar fiecare poate fi mai frecvent in diferite etape ale vietii, conform eurekalert.org. In cadrul acestui studiu, specialistii au descoperit cinci clase distincte, sau...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 65 de ani si care au fost diagnosticate cu insuficienta cardiaca pot continua sa bea cantitati moderate de alcool, potrivit eurekalert.org. Studiul a fost condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington. Mai mult, se pare ca alcoolul are si...
Mahmureala e mai blanda dupa bauturi fara congeneri/ Foto: Dreamstime.com "Da-i cu bere, da-i cu vin" merge in Caragiale si oriunde altundeva, caci patimile de a doua zi n-au fost niciodata un obstacol atunci cand distractia a fost in toi. Fiecare are leacul lui dupa betie, insa apa, painea prajita, "pastilele de cap" si alte cateva...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Purdue incearca sa descopere constant noi medicamente pentru oamenii care se confrunta cu tulburari ale consumului de alcool, durere cronica si tulburari de dispozitie. Astfel, au descoperit ca doua peptide si o proteina gasita in spanac ar putea fi cheia catre dezvoltarea unor noi medicamente, potrivit...
Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se situeaza pe locul 3 din totalitatea cancerelor atat la femei cat si la barbati. Conform statisticilor, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi prezinta...