Publicat la: 
7/06/2012

Producatorii de medicamente ataca in instanta calculele CNAS si castiga

Mai multi producatori de medicamente, activi in Romania, au solicitat in instanta suspendarea notificarilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) privitoare la plata taxei de clawback. Producatorii acuza atat erorile de calcul ale CNAS cat si echitatea taxei in forma actuala. Aceste actiuni au loc in contextul negocierilor purtate in prezent intre Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor, pe de o parte si industria farmaceutica de cealalta parte, care solicita autoritatilor anularea taxei de clawback in forma actuala.

Ultima suspendare a acestei taxe a fost obtinuta de catre producatorul Labormed la Curtea de Apel Bucuresti. Consecutiv acestei decizii, producatorul Labormed nu va fi obligat sa plateasca taxa aferenta primului trimestru din 2012 (aproximativ 2 milioane de euro), pana la solutionarea finala a procesului prin care se solicita anularea definitiva a taxei de clawback.

Surse din piata farmaceutica sustin ca doi producatori internationali ar fi depus notificari prin care anunta retragerea lor de pe piata romaneasca.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, declara pentru HotNews.ro, la inceputul lui mai, ca asa cum e formulata legislatia in prezent, [taxa] ar putea duce la riscul retragerii de pe piata a unor medicamente. (...) Retrag unul-doua produse de care ai nevoie. Este o forma de santaj. De aceea trebuie dialog. Negocierile dintre autoritati si producatori ar trebui sa se incheie pana pe 15 iunie.

Taxa clawback se calculeaza pe baza datelor furnizate de CNAS, care reflecta consumul de medicamente aferent fiecarui producator. Motivele pentru care Curtea de Apel Bucuresti a suspendat plata taxei in cazul Labormed sunt:

  • in notificarile furnizate de CNAS se regasesc medicamente care nu au fost comercializate in Romania de catre respectivul producator,
  • in notificarile furnizate de CNAS se afla medicamente care nu au fost vandute in intervalul respectiv, intrucat le expirase termenul de valabilitate,
  • notificarile succesive emise de catre CNAS referitoare la aceeasi perioada se contrazic una pe alta - unele medicamente figureaza intr-o notificare, dar nu mai figureaza si in cea de-a doua, ambele fiind considerate valabile.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine ca raportarile electronice trimise de catre spitale au fost eronate, valoarea totala a vanzarilor de medicamente compensate in prima parte a lui 2012 fiind stabilita gresit. Astfel, valoarea totala a medicamentelor compensate de catre stat ar fi fost supradimensionata.

Suspendarea platii taxei de clawback in cazul Labormed are efect imediat si va fi mentinuta pana la solutionarea procesului prin care se cere anularea completa a calculelor CNAS si a taxei de clawback.

Taxa de clawback a fost introdusa in 2009 de catre ministrul social-democrat Ion Bazac. Din cauza erorilor scrierii legii ea nu a fost aplicata. In septembrie 2011 legea a fost revizuita de guvernul Boc si din nou in decembrie 2011, ea intrand in aplicare din ultimul trimestru al lui 2011. Legea in forma actuala a fost aprobata de catre ministrul Ritli Ladislau.

Comentarii

Da, si eu cunosc arhitecti si constructori bogati si oameni care nu isi permit o casa a lor... aceeasi logica, nu? Nu asa se pune problema....Tu din care categorie faci parte, a acelora cu memorie sau a acelora inteligenti...???

Dupa comentarii nu cred ca stii cum functioneaza industria pharma.
Ca persoana ce a lucrat in industrie pot sa iti spun ca pretul la producator in Romania e stabilit pe baza pretului minim European prin raportare la 12 state. Fiecare tara are metodologia ei.

Sunt cateva implicatii aici: pacientii din Romania ar avea acces la medicamente originale mai ieftine. Problema cu acest "ieftin" este ca o serie de farmacii, distribuitori le scot din piata si le exporta catre tarile unde pretul este de cateva ori mai ridicat. In acest fel pacientul din Romania nu mai are acces la medicamente (producatorul nu va suplimenta cantitate de medicamente introdusa pe piata pentru ca si aceea se va exporta). CNAS, MS stiu dar nu fac nimic. De ce? Intrebare fara raspuns.

Exemplul tau ar fiun exemplu real doar daca ar fi facut de o companie mica, ce ar trebui a imparta bani in dreapta si in stanga pentru a penetra pe piata. Nu e usor sa scoti pe piata un medicament "nou". Mai usor e sa scoti in schimb un generic unde verificarile sunt scriptice si nu implica si fazele de testare (acestea ar trebui sa copieze fidel medicametele originale ce si-au pierdut patentul).

O parte proasta a firmelor din industrie e actioneaza economic si elimina produse cu profitabilitate redusa fie din portofoliul propriu fie din medicamentele pe care le-ar putea importa. Am exemple in acest sens de situatii in care am avut nevoie de anumite medicamente pe care a trebuit sa le aduc din afara prin cunostinte.

Ca sa ajung si la subiectul taxei claw-back, in momentul de fata este aplicata si calculata prost si e usor de contestat (ceea ce se si intampla). Problema e ca desi s-au investit sume foarte mari in sisteme, acestea nu sunt capabile sa ofere datele necesare unui calcul corect.
Firmele pharma nu resping total aceasta taxa ci vor un calcul argumentat, asa cum se intampla si in alte tari. Propuneri stiu ca au fost, dar de fiecare data a iesit altceva.
Cat despre cine ar trebui sa o suporte, dupa mine ar trebui suportata de toti participantii in piata deopotriva (producatori, distribuitori si farmacii).

Ar fi multe de facut daca atat conducerea CNAS cat si cea a MS ar fi cu adevarat interesate de sanatatea noastra.

cunosc atatia farmacisti bogati si cunosc si oameni care nu au bani de medicamente! cenzura voastra nu osa ma opreasca sa spun ce am de spus si sa cer explicatii! pentru ca la medicina e nevoie de memorie si de nu inteligenta

Mafia medicamentelor, loveste din nou.

Ce-mi place de judecatorii nostrii care au demonstrat ca sunt de departe cei mai incompetenti din europa, da se apuca acum sa faca legi in locul guvernului.

Ei nu sunt in stare sa-si faca treaba lor, si acum isi dau cu parerea despre treaba altora. ccr-ul la fel.

Cand zic ca sunt de departe cei mai incompetenti din europa, am si o dovada: romania a pierdut cele mai multe procese la tribunalul international. Iart statul roman trebuie sa plateasca sute de milioane de dolari din cauza acestori judecatori incompetenti si corupti.

As fi curios sa stiu cat au luat de la bigfarma pentru decizia asta.

Ar trebui eliminata complet compensarea. Asta ajuta doar firmele farmaceutice si e in defavoarea statului. Din cauza mafiei numita Big Farma, pretul pentru un medicament nu este dat de costu real de productie sau de comcurenta. Pretul e de fapt, pretul maxim pe care consumatorul il poate suporta. De aceea exista diferente de 2-3x intre pretul din diferite tari.

Sa va dau un exemplu:
- avem un medicament generic care costa 10 lei. asta e maximul cat pot oamenii plati
- scoatem un medicament "nou" cu aceleasi ingrediente ca si primul care costa 100 lei
- mituim guvernantii sa subventioneze cu 90lei acest medicament
- scoatem din productie medicamentu ieftin pe motiv ca nu e rentabil

Castig: big farma
Pierdere: statu
Clientu: nici o diferenta

1.In oncologie ,in boli ale sangelui sau ale ficatului sunt folosite medicamente care costa milioane,zeci sau sute de milioane.Fara compensare-pa!
2.Medicamentul generic e o copie dupa medicamentul original , este mai ieftin si se ia ca pret de referinta.Adica,la un generic de 10lei,in lista A,compensat 90%,pacientul plateste 1 leu,Cas ii da 9 lei.Pt. med. original care costa 100 de lei,CAS da tot 9 lei ,iar pacientul plateste diferenta de 91 de lei.
Taxa clawback trebuie calculata la pretul cu amanuntul si aplicata fara spaime.
Costat cu stupoare ca de la conducatori la poporeni,toata lumea bate campii.