Publicat la: 
13/09/2011

Prof. dr. Ioanel Sinescu / Foto: MedLive.ro

"Daca ar ajunge sa traiasca 120 de ani, aproape toti barbatii ar suferi de cancer de prostata, insa biologia face ca nu toti sa ajunga la aceasta varsta" a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, in cadrul unui interviu pentru MedLive.ro. Afectiunile prostatei afecteaza aproximativ jumatate din populatia masculina trecuta de 50 de ani, iar cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbat. Din cei 900.000 de pacienti romani cu afectiuni prostatice, numai un sfert se prezinta anual la medic pentru a primi un tratament. Ce se intampla cu ceilalti bolnavi? "O buna parte dintre ei vor ajunge la tratament candva, dar intr-o stare a afectiunii mult mai avansata, cand redresarea este uneori imposibila" explica prof. dr. Ioanel Sinescu.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Pe scurt:

  • jumatate din barbatii trecuti de 50 de ani incep sa prezinte semne de suferinta, generate de prostata: urinare frecventa, dificila, incompleta;
  • cele mai frecvente afectiuni ale prostatei sunt hiperplazia benigna de prostata (adenomul de prostata) si cancerul de prostata;
  • afectiunile prostatei se impart in doua categorii: tumorale (beningne: adenomul de prostata si neoplasmatice: cancerul de prostata) si inflamatorii;
  • cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer al barbatului;
  • aproximativ 900.000 dintre barbatii trecuti de 50 ani, din Romania, sunt afectati de suferinte prostatice, dintre care numai un sfert se prezinta anual la medic pentru tratament;
  • atunci cand tratamentul medicamentos nu mai este eficient si cand apar o serie de complicatii, se recomanda tratamentul chirurgical;
  • dupa varsta de 50 de ani, fiecare barbat trebuie sa isi evalueze o data pe an aparatul urinar, prin efectuarea testului numit antigenul specific prostatic si a unei ecografii a aparatului urinar. Uneori se impune si un al treile test: tuseul rectal.

MedLive: Afectiunile prostatei sunt foarte frecvente in randul persoanelor cu varsta peste 50 de ani. Inteleg ca aproape o jumatate dintre acestia sufera de o astfel de boala.

Dr. Ioanel Sinescu: Informatia este corecta. Aceasta statistica este valabila atat pe plan european, cat si pe cel american. Cam jumatate din barbatii trecuti de 50 de ani incep sa aiba semne de suferinta, generate de prostata, mai precis de marirea in volum a prostatei. Cel mai adesea este vorba despre o marire in sens benign (hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata).

MedLive: Aparitia acestor afectiuni este strict o cauza a imbatranirii sau exista si alti factori declansatori?

Dr. Ioanel Sinescu: Este o forma, pentru barbat, de a inainta in varsta, acumuland modificari din partea prostatei, care ajung sa se manifeste printr-o suferinta anume sau printr-un manunchi de suferinte si simptome.

MedLive: Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale prostatei?

Dr. Ioanel Sinescu: Ele se grupeaza, in principiu, in doua categorii mari. Unele sunt tumorale (ceva ce creste in prostata) si altele inflamatorii. Evident, cele mai importante sunt cele tumorale care, la randul lor, se impart in doua categorii: unele sunt benigne (necanceroase, ex. adenomul de prostata), iar altele sunt din categoria neoplasmelor, a cancerului de prostata, care este si cel mai frecvent cancer al barbatului. Aceasta forma de cancer isi disputa locul intai in patologia neoplazica umana cu cancerul pulmonar. In unele statistici cancerul de prostata este cel mai frecvent, iar in altele, pe locul intai este cancerul pulmonar.

MedLive: Cum afecteaza bolile prostatei viata pacientului? Ce simptome manifesta?

Dr. Ioanel Sinescu: Daca pornim de la anatomia aparatului genital masculin, mentionam ca vezica urinara isi continua tractul urinar prin canalul numit uretra, cel prin care urina se elimina la exterior. Aceasta uretra trece prin mijlocul prostatei. Atunci cand prostata se mareste, se hiperplaziaza, ea fiind o structura cu tesut solid, provoaca un soi de decompresie laterala asupra conductului uretral, de unde si dificultatea de a urina: bolnavul urineaza cu greutate, mai frecvent, incomplet, acestea fiind primele semne care apar. De regula apar la subiectii trecuti de 50-55 de ani, cu mai multe manifestari in cursul noptii (in mod normal, un barbat nu urineaza niciodata noaptea in conditii de hidratare normala). Atunci cand apare o astfel de manifestare din cauza prostatei, apar doua, trei, chiar patru mictiuni in timpul noptii.

MedLive: Prezenta acestor simptome certifica diagnosticul de adenom de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: Cu certitudine nu numai aceste simptome pot fi atribuite adenomului de prostata. Ele apar si in cancerul de prostata, pana intr-un anumit punct chiar si in cancerul vezical. De asemenea pot sa apara si in cadrul afectiunilor uretrei si in alte afectiuni inflamatorii. Aceste semne si simptome sunt legate, intr-un fel, de prostata, dar nu neaparat numai de prostata. Aparitia lor atrage atentia asupra faptului ca zona aparatului urinar inferior este in suferinta, dar tipul de suferinta si  organul afectat se identifica dupa ce sunt efectuate investigatii medicale amanuntite.

MedLive: Este obligatoriu ca marimea prostatei sa fie in concordanta cu intensitatea simptomelor?

Dr. Ioanel Sinescu: De regula, nu. Exista modificari foarte mici ale prostatei, care se maresc in dimensiuni imperceptibil, dar care dau o simptomatologie foarte vizibila. Exista, in schimb, si cazuri in care prostata  este hiperplaziata la dimensiuni de 80, 100 si chiar 150 de grame, dar la care simptomatologia este foarte frusta sau uneori chiar absenta.

MedLive: Exista anumite dovezi clare legate de faptul ca obezitatea, alimentatia sau fumatul pot contribui la declansarea adenomului de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: Nu avem o evidenta medicala in acest sens. Evident ca obezitatea este un factor care induce foarte multe modificari in organism. In sens patologic, este posibil sa actioneze si asupra prostatei, dar in acest sens nu exista o evidenta medicala. Insa exista dovezi legate de faptul ca in conditiile obezitatii, in sfera aparatului urinar, apare mai frecvent cancerul de rinichi. Alte conditii cum ar fi cele alimentare sau fumatul nu au o legatura absolut directa cu prostata.

MedLive: In schimb, hipertensiunea si diabetul pot fi asociate mai frecvent cu adenomul de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: Nici hipertensiunea si nici diabetul nu afecteaza in mod direct prostata, ci au o influenta, mai ales, asupra rinichiului si apoi asupra structurilor organismului, in masura in care si diabetul si hipertensiunea sunt afectiuni sistemice si pericliteaza toate structurile organismului.

MedLive: Cati pacienti cu adenom de prostata estimati ca se trateaza corespunzator la noi in tara?

Dr. Ioanel Sinescu: Estimarile noastre se raporteaza la o statistica. La populatia masculina a tarii, trecuta de 50 de ani, se apreciaza ca ar fi afectati de suferinte prostatice cam 900.000 de barbati. Statisticile medicale din Romania arata ca ajung la tratament pentru prostata,  in fiecare an, cam 200.000 de pacienti, ceea ce inseamna mai putin de un sfert din numarul de persoane bolnave.

MedLive: Ce se intampla cu ceilalti pacienti?

Dr. Ioanel Sinescu: Ceilalti bolnavi raman o lunga perioada de timp nediagnosticati si, ca urmare, fara tratament. O buna parte dintre ei vor ajunge la tratament candva, intr-o stare a afectiunii mult mai avansata, cand redresarea este uneori imposibila. Altii, avand coexistente morbide (diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, afectiuni respiratorii si hepatice), ajung sa se trateze intai pentru alte afectiuni, din afara aparatului urinar. Unii ajung chiar sa se si prapadeasca la anumite varste cu afectiuni ale prostatei, dar nu neaparat din cauza acestui organ.

MedLive: Este tratamentul chirurgical o solutie pentru pacientii cu adenom de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: In anumite stadii da, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai este eficient si atunci cand apar o serie de complicatii.

MedLive: In ce consta tratamentul medicamentos?

Dr. Ioanel Sinescu: Ne referim la tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostata. Acest tratament are doua verigi majore: pe de o parte incearca sa micsoreze volumul prostatei si astfel scade compresia pe care o face prostata asupra uretrei si face urinarea mai usoara, ceea ce se obtine prin administrarea de medicamente inhibitoare a unei enzime numita alfa 5 reductaza. In felul acesta volumul prostatei scade cam cu 25%. O alta veriga consta in “relaxarea” sistemului sfincterian subvezical, care este modificat, ceea ce face ca urinarea sa fie mai usoara si vezica urinara sa se goleasca complet sau aproape complet. Acestea sunt cele doua principii de actiune ale tratamentului medicamentos. Administrate separat sau in asociatie, in functie de pacient, rezultatele acestor medicamente pot fi maximale si pot fi mentinute pentru ani de zile. Exista insa, in evolutia unui adenom de prostata, un moment in care tratamentul medicamentos devine ineficient. Apar complicatii care presupun rezolvarea pe cale chirurgicala.

MedLive: Se poate discuta de preventie in cazul adenomului de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: In mod normal nu, pentru ca aparitia adenomului de prostata face parte din conditia unui barbat de a inainta in varsta. Cu alte cuvinte toti barbatii, dorind sa traiasca mai mult, implicit vor avea si niste modificari in diverse grade ale prostatei, asa incat cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat modificarile impuse in prostata si simptomatologia data de aceste modificari este mai intensa sau afecteaza o proportie mai mare de bolnavi. De altfel o alta afectiune a prostatei este cancerul, care apare si ea tot mai frecvent pe masura ce pacientul inainteaza in varsta. Toti barbatii ar putea suferi de cancer de prostata, daca ar trai 120 de ani. Biologia face ca nu toti barbatii sa ajunga la aceasta varsta.

MedLive: Inteleg ca in aceasta situatie screeningul ajuta doar la depistarea precoce a acestor afectiuni.

Dr. Ioanel Sinescu: Da, screeningul este foarte important si el priveste populatia aparent sanatoasa, adica persoanele care nu au o simptomatologie specifica la care se presupune ca ar putea sa existe o afectiune intr-un stadiu incipient, dar care inca nu s-a manifestat. Or diagnosticarea unei astfel de afectiuni intr-un stadiu incipient, fara simptomatologie exprimata, ar insemna diagnosticul intr-un stadiu initial, precoce si, ca urmare, aplicarea unui tratament de orice natura ar fi el, dar mai ales daca este vorba de un tratament chirurgical, intr-un stadiu in care vindecarea este aproape sigura.

MedLive: Cand ar trebui inceputa  monitorizarea a prostatei de catre un posibil pacient?

Dr. Ioanel Sinescu: Toate protocoalele de diagnostic si de tratament pentru aceasta afectiune prevad ca dupa varsta de 50 de ani, fiecare barbat sa isi evalueze o data pe an aparatul urinar, in special prostata, prin efectuarea unui test numit antigenul specific prostatic si a unei ecografii a aparatului urinar pentu a sti daca ceea ce inseamna o functionalitate aparent normala, nu este asociata si cu o stare de boala aflata la inceput. Facem tot efortul pentru a surprinde astfel de afectiuni intr-un stadiu incipient. Dupa 50 de ani, anual, fiecare barbat care se considera sanatos ar trebui sa fie evaluat cel putin prin aceste doua teste, la care se poate adauga un altul clinic: tuseul rectal. Daca apar semne de tip urinare frecventa, urinare dificila, evacuare vezicala incompleta, fara indoiala ca evaluarea va trebui facuta chiar si inaintea varstei de 50 ani.

Autor: Cristina Bobe

Comentarii

Acum 2 luni am avut o interventie chirurgicala de radical postat ca urmare a depistarii unui adenocarcinom glisor 3+3 .Evolutia a fost buna ,in urma controlului la 30 de zile nu au existat alte probleme dar de aprox 14 zile urinarea este greoaie cu picaturi si intreruperi si cu dureri foarte mari .Am urmat tratament cu indometacin si nospa dar durerile au cedat temporarar iar urinarea nu sa inmunatatit .Ce ma sfatuiti sa fac /si care arfi posibilile cauze/ va multumesc.

Buna ziua !As dori si eu sa stiu ce mi se intampla am dureri desupra penisului si la testicole ce ar putea insemna nu se poate vindeca cu un tratament am 14 ani.Multumesc pt. raspuns.

buna seara,ajutati-ma sa iau legatura cu D-l Profesor doctor ionel sinescu.am o tumora vezicala de 80|40|40 mm.am 36 de ani.sex feminin.va rog din suflet.MULTUMES.

Mergeti la spitalul Fundeni intre orele 6.30 si &.30 de Luni pana Vineri.

buna ziua, as dori nr de tel de la sectia chirurgie sau nr domnului doctor pentru unchiul meu din Tulcea Deacu Gheorghe care are nevoie de operatie.
A avut o operatie de prostata. Am inteles de la verisoara mea ca doar daca vorbeste cu doctorul si ai explica si daca ai da accceptul va putea veni in Bucuresti pt operatie.Spitalul din Tulcea ai asigura ambulanta doar in urma ok -ul domnului doctor ca-l poate opera.

Va rog din suflet deoarcere de acesta operatie ar putea sa imbunatateasca staree de sanatatea unchiului meu.

Pentru detalii
Va multumesc anticipat.

Buna ziua,
Am avut o serie de interventii pt eliminarea unei pietre aflate pe canal. Dupa o interventie pe canal si un ESVL(ultrasunete), am inteles ca s-a spart piatra deoarece nu se mai vede. Problema este ca dupa am avut o serie de crize, dureri cand pe stanga, cand pe dreapta desi interventiile au fost numai pe dreapta. Am crezut ca elimin pietre si urinam in borcan dar nici urma de asa ceva. De vreo 2 saptamani m-am ales cu alta problema si anume urinez foarte greu, penisul se umfla iar urina care de obicei o eliminam in cateva secunde acum cred ca se intinde la ordinul unui minut sau poate chiar mai mutl. Am facut analize peste analize si a iesit un microb, am primit tratament, mi-a trecut prima data iar acum a revenit problema. Ma puteti ajuta cu un sfat eventual pot face o programare la dl doctor Sinescu sa vedem ce s-a intamplat.
Va multumesc!

Buna ziua,

Citind acest articol observ ca toata lumea cere nr de telefon sau programare la Dl Dr Sinescu..

Oameni buni, este exact cum spune dansul in articol, nu este nevoie de programare, va duceti pur si simplu la spitalul Fundeni, la clinica de urologie si transplant renal la 6 dimineata. La etajul 2 este cabinetul dansului, stati la coada (pentru ca sunt oameni din toate colturile tarii care vin la dansul) si va primeste.
Un medic extraordinar, un om minunat, sa-i dea Dumnezeu sanatate. Am 25 de ani, la varsta de 21 de ani am fost diagnosticata cu abces renal..cand toti medicii specialisti imi recomandau operatie, riscul de a-mi pierde rinichiul, dansul a fost singurul care m-a scapat de operatie si sunt foarte bine.

Un om cum rar intalnesti si intr-adevar ce a creat dansul in Romania este fenomenal. O echipa minunata..Mii de multumiri si domnului Dr Cerempei.

M-am nascutt cu rinichi unic congenital,nestiind acest lucru pana am ramas gravida...de atunci numai probleme si infectii urinare pana la puroi in rinichi.Am 24 de ani si doresc sa iau legatura cu dl dr Sinescu pentru pentru a-mi putea confirma daca ma poate primi sau nu in ziua respectiva va multumesc din suflet

va rog frumos daca se poate sa ma ajutati,mam operat de 3 ori cu laserul si o data la bombardare si nu au reusit operatiile,am o piatra si nu sa spart,am dureri la rinichiul stang,as dori sa merg la domnul dr ionel sinescu,cum pot sa iau legatura cu dumnealui.va multumesc din suflet,roxana.

Buna ziua am o fetita de 6 ani careia ii fac sondaj vezical.exista cineva care are aceasta pb vreau si eu un sfat si daca exiata vreo sol ceva!!

Buna ziua! Ma numesc Stratula Ioan,din Brasov.Am fost operat de doctorul Ioanel Sinescu,eu fiind paralizat pe partea dreapta.Operatia a durat 8 ore.As dori sa fac un control la dansul cand este disponibil! Tumoarea a avut 5000 de grame,o aveam in corp 35 de ani.Va multumesc mult! Astept raspunsul dvs.

buna ziua, am si eu pe mama care are pietre la rinichi si la noi in oras (valcea) la spital i-au spus ca trebuie sa se opereze.situatia ei este mai dificila deoarece are in jur de 130-140 kg si 1.60 inaltime si medicii de aici nu se angajeaza sa o opereze din cauza grasimii.de aceea va scriu si am auzit de dl doctor Sinescu si nu stim cum sa luam legatura cu dansul.va rugam daca ne puteti ajuta cu aceasta situatie sa ne scrieti. sunt multe alte detalii pe care trebuie sa le stiti dar nu stiu exact sa va spun acum (marimea pietetrelor, etc).va multumesc.

Ma numesc ZAMFIR MARIOARA PITESTI ARGES IN ANUL 199724 martie am fost operata de DOMNUL PROF SINESCU IONEL am rinichiul stang operat de domnia sa nu s-a putut altfel decat eliminarea definitiva a acestuia ,la rezultatul histologic am scapat sa nu fie cancer ,nu exista pe lume cuvinte prin care pot sa-i multumesc domnului prof SINESCU .DAR AU APARUT ALTE COMPLICATII As dori sa revin din nou pentru o alta operatie laDOMNUL PROF.SINESCU dar nu stiu cum sa fac o programare tot la dansul.CU mult r4espect ZAMFIR MARIOARA

sunt diagnosticat cu adenocarcinom prostatic acinar,cu pattern cribiform si tuberculo-cordonal.as dori un tel. mobil al prof..SINESCU dar la care sa raspunda domnia sa nu centralista.as vrea sa iau legatura cu domnia sa.sunt intr-o stare psihica disperata.va rog sa ma ajutati careva.

Domnul profesor are cistoscop flexibil la spital sau rigid?

Buna ziua dc. Sinescu este un om minunat tatăl meu a fost pacientul doctorului Sinescu de 10 ani . Din anul 1984 la operat doctorul Profesor Proca ' avea pietre la rinichi a avut 3 operati la rinichi avea pietre la rinichi care nu puteau fi scoase decât prin operatii .in anul 2004 ia scos rinichiul stâng pt. Ca era plin de pietre si cu infectie avandata ; rinichiu drept era putin sănătos la fel era bolnav cu pietre dar nu era asa grav sal scoată .si din anul 2004 decembrie a intrat la dializa .a fost tratat in spitalul fundeni atâtea ani ..acum anul acesta dupa 10 ani de dializa rinichiul drept era plin de pietre si infectie pe data de 9 dec.2014 a mers la doctor sinescu sa vada rezultatele sa stabileasca o operatie sa rezolve problema SInescu la internat pe tata lau programat pt operatie ;a decurs operatia destul de bine si doctor sinescu un om bun puteri sa va duceti in spitalul FUNDENI la etajul 2 acolo va puneti la rând la coada si doctor Sinescu o sa va primească .nu va trebuie programare cu dansul . Doar trebuie sa va duceti personal la cabinetul lui sa asteptati sa va vina rândul la coada .cabinetul este la etajul 2 ducetiva la dansul si vb de ce probleme aveti este un doctor bun

Un alt medic foarte bun este Manea care nepotelul meu de 11 ani este la dansul .Domnul Manea este un om minunat la operat pe nepotul meu la vârsta de 9 ani a avut o tumoare pe rinichi a scăpat . Acum e bine mergem la control din 6 in 6 luni totul e bine in Fundeni . Mergeti direct la spital si vb personal cu doctorul daca sunteti din alta parte a tari va anunt ca o sa aveti de asteptat toata ziua pana intrări la cabinet sa vb cu doctorul ;noi mereu am asteptat de dimineata pana la 15...18...nu va interneza imediat in 2 ore;

Trebuie sa aveti 1 zi sau 2 la dispozitie gasiti o ruda in bucuresti ceva la care sa va cazati

Sant diagnosticat :hematurie ,adenom prostatic ,infectie urinara ,iar la examenul ECO- grafic
;la nivelul peretelui vezical
posterior lateral stang se evidentiaza o formatiune de tesut moale cu o dimensiune de aprox. 32 mm cu contur neregulat ,urina contine sange .As dori o programare la D-ul dr.Ionel Sinescu, daca poate raspunde o persoana avizata pentru aceste probleme urgente .Sant o ruda a domnului Oboroceanu ,el afost diagnosticat la spitalul judetean Neamt. I s-a recomandat Spitalul Clinic Fundeni ,si d-l dr. Ionel Sinescu pentru ca este un caz foarte grav si necesita urgenta .Va rog daca pote cineva sa-mi dea un raspuns .

Ma numesc Razvan ,sunt din Piatra Neamt ,mergeti cu toata increderea la Domnul Prof. Sinescu ,la Clinica Fundeni . La ora 6:00 sa fiti prezent in clinica ,pentru ca Domnul Doctor nu refuza pe nimeni . Eu asa am procedat , D-l Doctor m-a vazut la ora noua m-a internat imediat ,iar a doua zii la ora 11:00 am fost operat de o tumora la testicolul drept . Multumesc inca odata D-l Doctor Sinescu si D-l Doctor Manea .

Am 46 de de ani , si am observat cind urinez ca jetul nu mai are aceasi putere, am senzatia ca imi vine sa urinez si nu reusesc relativ repde, iar pe partea sexuala nu pot spune ca este ok, ce analize ar trebui sa fac si daca exista remediu

As dori o programare,pentru un consult medical,dupa o interventie de,,prostatectomie" si extirpare unui rinichi ambele organe fiind confirmate dupa examenul histopatologic cu tumoare maligna.
Va multumesc pentru intelegere ,asteptand un raspuns favorabil.
Cu stima Marcel Popa

Am 54 de ani si o boala polichistica hepato-renala autozomal dominanta iar fiica mea in varsta de 26 de ani ma mosteneste....
As dori o consultatie la clinica din Fundeni,modalitatea prin care pot face programarea unei consultatii.,,
Daca ma puteti ajuta...multumesc anticipat.

Articole similare

Noi cercetari privind utilizarea alcoolului sugereaza ca, in timp ce o casatorie pe termen lung pare sa reduca consumul de alcool la barbati, la femei se constata un nivel usor mai ridicat al consumului de alcool. Studiul, condus de Universitatea din Cincinnati (UC), a fost prezentat la reuniunea anuala a Asociatiei Americane de Sociologie. Pe...
Romania continua sa se afle pe un regretabil prim loc in Uniunea Europeana in privinta ratei mortalitatii infantile. Un studiu al Asociatiei Salvati Copiii, efectuat in 16 sate romanesti, stabileste cateva potentiale cauze comportamentale ale acestui fenomen ingrijorator prin persistenta lui in Romania. 67% dintre gravidele din mediul rural...
Sportul la copii / Foto: Photoxpress.com Sportul este izvor de sanatate. Si nu, nu este vorba despre un slogan comunist, ci despre o realitate. Practicat cu cap si constant isi aduce aportul la o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a copilului. Practicarea cu regularitate a unui sport isi spune cuvantul asupra abilitatilor motrice (coordonare,...
Un grup de cercetatori care au inceput sa studieze cum pot fi influentate visele au pus la punct o aplicatie pentru smartphone-uri, bazata pe sunete care imita diferite aspecte din natura, precum valurile sau ciripitul pasarilor dintr-o padure, cu scopul de a provoca utilizatorul sa viseze "placut", scrie BBC. Aplicatia monitorizeaza miscarile...
400 de copii sunt afectati anual de cancer in Romania. Statistica apartine Registrului National de Cancer, functional din 1 Septembrie 2009. MedLive.ro va prezinta povestea a trei dintre acesti copii prinsi in statisticile negre, copii care au supravietuit insa cancerului: cat de importanta e depistarea la timp, reactiile lor la aflarea...