VIDEO

13 Septembrie 2011

Prof. dr. Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni: "Adenomul de prostata nu poate fi prevenit, dar diagnosticat precoce poate fi tratat "

Prof. dr. Ioanel Sinescu / Foto: MedLive.ro

"Daca ar ajunge sa traiasca 120 de ani, aproape toti barbatii ar suferi de cancer de prostata, insa biologia face ca nu toti sa ajunga la aceasta varsta" a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, in cadrul unui interviu pentru MedLive.ro. Afectiunile prostatei afecteaza aproximativ jumatate din populatia masculina trecuta de 50 de ani, iar cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbat. Din cei 900.000 de pacienti romani cu afectiuni prostatice, numai un sfert se prezinta anual la medic pentru a primi un tratament. Ce se intampla cu ceilalti bolnavi? "O buna parte dintre ei vor ajunge la tratament candva, dar intr-o stare a afectiunii mult mai avansata, cand redresarea este uneori imposibila" explica prof. dr. Ioanel Sinescu.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Pe scurt:

  • jumatate din barbatii trecuti de 50 de ani incep sa prezinte semne de suferinta, generate de prostata: urinare frecventa, dificila, incompleta;
  • cele mai frecvente afectiuni ale prostatei sunt hiperplazia benigna de prostata (adenomul de prostata) si cancerul de prostata;
  • afectiunile prostatei se impart in doua categorii: tumorale (beningne: adenomul de prostata si neoplasmatice: cancerul de prostata) si inflamatorii;
  • cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer al barbatului;
  • aproximativ 900.000 dintre barbatii trecuti de 50 ani, din Romania, sunt afectati de suferinte prostatice, dintre care numai un sfert se prezinta anual la medic pentru tratament;
  • atunci cand tratamentul medicamentos nu mai este eficient si cand apar o serie de complicatii, se recomanda tratamentul chirurgical;
  • dupa varsta de 50 de ani, fiecare barbat trebuie sa isi evalueze o data pe an aparatul urinar, prin efectuarea testului numit antigenul specific prostatic si a unei ecografii a aparatului urinar. Uneori se impune si un al treile test: tuseul rectal.

MedLive: Afectiunile prostatei sunt foarte frecvente in randul persoanelor cu varsta peste 50 de ani. Inteleg ca aproape o jumatate dintre acestia sufera de o astfel de boala.

Dr. Ioanel Sinescu: Informatia este corecta. Aceasta statistica este valabila atat pe plan european, cat si pe cel american. Cam jumatate din barbatii trecuti de 50 de ani incep sa aiba semne de suferinta, generate de prostata, mai precis de marirea in volum a prostatei. Cel mai adesea este vorba despre o marire in sens benign (hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata).

MedLive: Aparitia acestor afectiuni este strict o cauza a imbatranirii sau exista si alti factori declansatori?

Dr. Ioanel Sinescu: Este o forma, pentru barbat, de a inainta in varsta, acumuland modificari din partea prostatei, care ajung sa se manifeste printr-o suferinta anume sau printr-un manunchi de suferinte si simptome.

MedLive: Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale prostatei?

Dr. Ioanel Sinescu: Ele se grupeaza, in principiu, in doua categorii mari. Unele sunt tumorale (ceva ce creste in prostata) si altele inflamatorii. Evident, cele mai importante sunt cele tumorale care, la randul lor, se impart in doua categorii: unele sunt benigne (necanceroase, ex. adenomul de prostata), iar altele sunt din categoria neoplasmelor, a cancerului de prostata, care este si cel mai frecvent cancer al barbatului. Aceasta forma de cancer isi disputa locul intai in patologia neoplazica umana cu cancerul pulmonar. In unele statistici cancerul de prostata este cel mai frecvent, iar in altele, pe locul intai este cancerul pulmonar.

MedLive: Cum afecteaza bolile prostatei viata pacientului? Ce simptome manifesta?

Dr. Ioanel Sinescu: Daca pornim de la anatomia aparatului genital masculin, mentionam ca vezica urinara isi continua tractul urinar prin canalul numit uretra, cel prin care urina se elimina la exterior. Aceasta uretra trece prin mijlocul prostatei. Atunci cand prostata se mareste, se hiperplaziaza, ea fiind o structura cu tesut solid, provoaca un soi de decompresie laterala asupra conductului uretral, de unde si dificultatea de a urina: bolnavul urineaza cu greutate, mai frecvent, incomplet, acestea fiind primele semne care apar. De regula apar la subiectii trecuti de 50-55 de ani, cu mai multe manifestari in cursul noptii (in mod normal, un barbat nu urineaza niciodata noaptea in conditii de hidratare normala). Atunci cand apare o astfel de manifestare din cauza prostatei, apar doua, trei, chiar patru mictiuni in timpul noptii.

MedLive: Prezenta acestor simptome certifica diagnosticul de adenom de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: Cu certitudine nu numai aceste simptome pot fi atribuite adenomului de prostata. Ele apar si in cancerul de prostata, pana intr-un anumit punct chiar si in cancerul vezical. De asemenea pot sa apara si in cadrul afectiunilor uretrei si in alte afectiuni inflamatorii. Aceste semne si simptome sunt legate, intr-un fel, de prostata, dar nu neaparat numai de prostata. Aparitia lor atrage atentia asupra faptului ca zona aparatului urinar inferior este in suferinta, dar tipul de suferinta si  organul afectat se identifica dupa ce sunt efectuate investigatii medicale amanuntite.

MedLive: Este obligatoriu ca marimea prostatei sa fie in concordanta cu intensitatea simptomelor?

Dr. Ioanel Sinescu: De regula, nu. Exista modificari foarte mici ale prostatei, care se maresc in dimensiuni imperceptibil, dar care dau o simptomatologie foarte vizibila. Exista, in schimb, si cazuri in care prostata  este hiperplaziata la dimensiuni de 80, 100 si chiar 150 de grame, dar la care simptomatologia este foarte frusta sau uneori chiar absenta.

MedLive: Exista anumite dovezi clare legate de faptul ca obezitatea, alimentatia sau fumatul pot contribui la declansarea adenomului de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: Nu avem o evidenta medicala in acest sens. Evident ca obezitatea este un factor care induce foarte multe modificari in organism. In sens patologic, este posibil sa actioneze si asupra prostatei, dar in acest sens nu exista o evidenta medicala. Insa exista dovezi legate de faptul ca in conditiile obezitatii, in sfera aparatului urinar, apare mai frecvent cancerul de rinichi. Alte conditii cum ar fi cele alimentare sau fumatul nu au o legatura absolut directa cu prostata.

MedLive: In schimb, hipertensiunea si diabetul pot fi asociate mai frecvent cu adenomul de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: Nici hipertensiunea si nici diabetul nu afecteaza in mod direct prostata, ci au o influenta, mai ales, asupra rinichiului si apoi asupra structurilor organismului, in masura in care si diabetul si hipertensiunea sunt afectiuni sistemice si pericliteaza toate structurile organismului.

MedLive: Cati pacienti cu adenom de prostata estimati ca se trateaza corespunzator la noi in tara?

Dr. Ioanel Sinescu: Estimarile noastre se raporteaza la o statistica. La populatia masculina a tarii, trecuta de 50 de ani, se apreciaza ca ar fi afectati de suferinte prostatice cam 900.000 de barbati. Statisticile medicale din Romania arata ca ajung la tratament pentru prostata,  in fiecare an, cam 200.000 de pacienti, ceea ce inseamna mai putin de un sfert din numarul de persoane bolnave.

MedLive: Ce se intampla cu ceilalti pacienti?

Dr. Ioanel Sinescu: Ceilalti bolnavi raman o lunga perioada de timp nediagnosticati si, ca urmare, fara tratament. O buna parte dintre ei vor ajunge la tratament candva, intr-o stare a afectiunii mult mai avansata, cand redresarea este uneori imposibila. Altii, avand coexistente morbide (diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, afectiuni respiratorii si hepatice), ajung sa se trateze intai pentru alte afectiuni, din afara aparatului urinar. Unii ajung chiar sa se si prapadeasca la anumite varste cu afectiuni ale prostatei, dar nu neaparat din cauza acestui organ.

MedLive: Este tratamentul chirurgical o solutie pentru pacientii cu adenom de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: In anumite stadii da, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai este eficient si atunci cand apar o serie de complicatii.

MedLive: In ce consta tratamentul medicamentos?

Dr. Ioanel Sinescu: Ne referim la tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostata. Acest tratament are doua verigi majore: pe de o parte incearca sa micsoreze volumul prostatei si astfel scade compresia pe care o face prostata asupra uretrei si face urinarea mai usoara, ceea ce se obtine prin administrarea de medicamente inhibitoare a unei enzime numita alfa 5 reductaza. In felul acesta volumul prostatei scade cam cu 25%. O alta veriga consta in “relaxarea” sistemului sfincterian subvezical, care este modificat, ceea ce face ca urinarea sa fie mai usoara si vezica urinara sa se goleasca complet sau aproape complet. Acestea sunt cele doua principii de actiune ale tratamentului medicamentos. Administrate separat sau in asociatie, in functie de pacient, rezultatele acestor medicamente pot fi maximale si pot fi mentinute pentru ani de zile. Exista insa, in evolutia unui adenom de prostata, un moment in care tratamentul medicamentos devine ineficient. Apar complicatii care presupun rezolvarea pe cale chirurgicala.

MedLive: Se poate discuta de preventie in cazul adenomului de prostata?

Dr. Ioanel Sinescu: In mod normal nu, pentru ca aparitia adenomului de prostata face parte din conditia unui barbat de a inainta in varsta. Cu alte cuvinte toti barbatii, dorind sa traiasca mai mult, implicit vor avea si niste modificari in diverse grade ale prostatei, asa incat cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat modificarile impuse in prostata si simptomatologia data de aceste modificari este mai intensa sau afecteaza o proportie mai mare de bolnavi. De altfel o alta afectiune a prostatei este cancerul, care apare si ea tot mai frecvent pe masura ce pacientul inainteaza in varsta. Toti barbatii ar putea suferi de cancer de prostata, daca ar trai 120 de ani. Biologia face ca nu toti barbatii sa ajunga la aceasta varsta.

MedLive: Inteleg ca in aceasta situatie screeningul ajuta doar la depistarea precoce a acestor afectiuni.

Dr. Ioanel Sinescu: Da, screeningul este foarte important si el priveste populatia aparent sanatoasa, adica persoanele care nu au o simptomatologie specifica la care se presupune ca ar putea sa existe o afectiune intr-un stadiu incipient, dar care inca nu s-a manifestat. Or diagnosticarea unei astfel de afectiuni intr-un stadiu incipient, fara simptomatologie exprimata, ar insemna diagnosticul intr-un stadiu initial, precoce si, ca urmare, aplicarea unui tratament de orice natura ar fi el, dar mai ales daca este vorba de un tratament chirurgical, intr-un stadiu in care vindecarea este aproape sigura.

MedLive: Cand ar trebui inceputa  monitorizarea a prostatei de catre un posibil pacient?

Dr. Ioanel Sinescu: Toate protocoalele de diagnostic si de tratament pentru aceasta afectiune prevad ca dupa varsta de 50 de ani, fiecare barbat sa isi evalueze o data pe an aparatul urinar, in special prostata, prin efectuarea unui test numit antigenul specific prostatic si a unei ecografii a aparatului urinar pentu a sti daca ceea ce inseamna o functionalitate aparent normala, nu este asociata si cu o stare de boala aflata la inceput. Facem tot efortul pentru a surprinde astfel de afectiuni intr-un stadiu incipient. Dupa 50 de ani, anual, fiecare barbat care se considera sanatos ar trebui sa fie evaluat cel putin prin aceste doua teste, la care se poate adauga un altul clinic: tuseul rectal. Daca apar semne de tip urinare frecventa, urinare dificila, evacuare vezicala incompleta, fara indoiala ca evaluarea va trebui facuta chiar si inaintea varstei de 50 ani.

Autor: Cristina BobeEchipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.