Publicat la: 
23/04/2019

profil genetic nou nascut

Cercetatorii au conceput un sistem de notare pe baza markerilor genetici, care prezice riscul unui individ de a deveni obez. Folosind datele celui mai mare studiu existent la nivel de obezitate, oamenii de stiinta au aplicat noi algoritmi pentru a integra informatii de la mai mult de doua milioane de variante genetice care afecteaza indicele de masa corporala.

Scorul obtinut a prezis cu precizie indicele de masa corporala si obezitatea la peste 300.000 de persoane, de la nastere pana la maturitate. Lucrarea a fost publicata in revista ”Cell”.

Specialistii au demonstrat, de asemenea, ca unii oameni sunt mai predispusi la obezitate decat ceilalti. Persoanele care s-au incadrat in cele mai mari 10 procente au avut, in medie, cu 29 de kilograme mai mult decat persoanele aflate in cele mai mici 10 procente si au avut un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta obezitate severa. Impactul scorului a inceput sa devina vizibil in jurul varstei de 3 ani.

Scorul este asociat doar cu diferente minime in greutate la nastere, dar prezice diferente clare in greutate in timpul copilariei timpurii si diferente profunde privind traiectoria greutatii si riscul de a dezvolta obezitate severa in urmatorii ani.

In timp ce scorul nu este un predictor perfect, deoarece nu toti oamenii cu o predispozitie genetica devin obezi, cercetatorii sustin ca profilele genetice pot ajuta la identificarea persoanelor cu risc ridicat. Studiile anterioare sugereaza ca impactul unei diete nesanatoase si al unui stil de viata sedentar asupra indicelui de masa corporala sunt cele mai pronuntate in cazul celor cu predispozitie genetica. Abilitatea de a identifica persoanele cu risc ridicat de la nastere poate facilita strategii specifice pentru prevenirea obezitatii.

”Intotdeauna am banuit ca unii oameni s-au nascut cu un profil genetic care ii predispune la obezitate, iar acum am demonstrat ca acest lucru este adevarat. Cu toate afectiunile complexe, cum ar fi obezitatea si bolile de inima rezultate atat din factori genetici, cat si de mediu, acest lucru inseamna ca ADN-ul nu joaca rolul destinului. Am demonstrat anterior ca un stil de viata sanatos poate reduce riscul atacului de cord la jumatate, chiar si printre cei cu un risc genetic foarte ridicat. Acest lucru se aplica, cu siguranta, si in cazul obezitatii. O dieta sanatoasa si exercitiile fizice pot compensa o predispozitie genetica. Totusi, este adevarat ca cei cu o predispozitie genetica trebuie sa lucreze mai mult pentru a-si mentine o greutate normala”, explica Amita Khera, cercetator.

Folosind un test genetic care detecteaza variatii si mutatii in randul a milioane de markeri genetici, cercetatorii anticipeaza ca abordarea lor va prezice, intr-o zi, riscul genetic pentru o serie de conditii de sanatate, cum ar fi boli de inima, cancer de san, sau fibrilatie atriala.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Genetica

Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca fetele nu sunt singurele care ajung la pubertate mai devreme daca sunt obeze. Acelasi lucru se intampla si cu baietii, daca sunt obezi, intra la pubertate la o varsta mai mica decat media. Cercetatorii de la Universitatea Chile au inclus in studiu 527 de baieti, cu varsta cuprinsa intre 4...
Kilogramele in plus au doua cauze principale: lipsa de disciplina alimentara si combinatiile de alimente care ingrasa. "Trei mese principale si doua gustari pe zi" - stiu ca suna plictisitor, dar reprezinta unul dintre cele mai importante secrete ale unui stil de viata corect si echilibrat. Cinci mese pe zi si nimic intre ele. Renunta la "rontait...
Oamenii de stiinta au analizat datele a 2,400 de pacienti obezi care au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate. Astfel, au identificat cel putin patru subgrupuri diferite de pacienti, care se diferentiaza semnificativ din punct de vedere al regimului alimentar, al riscului de diabet zaharat, precum si al pierderii...
Alcoolul creste riscul de boli hepatice / Foto: Reuters Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...