Publicat la: 
22/08/2012

Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin va fi functional in 10 judete, incepand din 1 septembrie, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national, a informat miercuri Ministerul Sanatatii. Programul debuteaza in 10 judete ale tarii - Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Timis. Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau.

Programul National de screening este gratuit pentru paciente si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani.

"In partea de vest a tarii, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic si financiar retelele de recoltare si de la 1 septembrie acestea vor fi functionale. Si celelalte regiuni sunt in etapele de finalizare ale acestor retele. Anul acesta avem in vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. In 5 ani vor fi incluse in programul MS aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie", a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, potrivit comunicatului MS.

Pentru realizarea testului pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program.

Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise.

Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis de catre centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular.

Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

In acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare este de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Prin implementarea unui astfel de program autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

De asemenea, Ministerul Sanatatii are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale, se mai arata in comunicatul MS.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice 'Prof. dr. Alexandru Trestioreanu' din Bucuresti si 'Prof. dr. I. Chiricuta' din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ''Sf. Pantelimon'', Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului 'prof. dr. Alfred Rusescu', Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Specialitate: 
Comentarii

Mai nou am aflat de la medicul meu ca noul program de monitorizare implica un examen Babes- Papanicolau odata la 3 ani daca este negativ si este totul in regula cu pacienta. Deci anual sau la 3 ani?

cum au fost alese aceste judete, si nu altele? Oricum, e bine ca se incepe ceva bun, totul e sa se faca cu responsabilitate nu analize facute dupa ureche si rezultate puse ca sa fie, ca se practica, pt a economisi bani .Asteptam in toata tara cat mai curand, ca si cel pt san.

Excelenta initiativa , destul de tarziu aparuta. Ce se intampla cu restul tarii?

Foarte buna initiativa, dar este obligatoriu sa se includa toata tara. Deasemenea este absolut necesara sa se faca si screening gratuit si pentru cancerul de san. Toate acestea insotite de o campanie de informare masiva a femeilor ca sa capete incredere si curaj sa se prezinte la control. ESTE FOARTE IMPORTANT ca medicii de familie sa se implice activ in aceste campanii si MAI IMPORTANT aceste investigatii sa se faca la cel mai inalt nivel de calitate si cu profesionalism. Cheia succesului este in depistarea precocce a cazurilor de boaloa si acest lucru nu este usor.

Multa sanatate si asteptam IN TOATA TARA cele doua screening-uri.

Foarte buna initiativa. In sfarsit se demareaza un proiect care vizeaza una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul femeilor. Se are in vedere oare si demararea unui nou program de vaccinare? Nu ar fi normal, totus,i ca acest program de screening sa mearga in paralel cu un program de vaccinare?

de ce induceti in eroare femeile???spuneti-le din ce data incepe campania si cate luni tre' sa astepte fiecare pacienta pana e luata in cosultatie?o minciuna mare..
niste mincinosi...sa va mai zic ceva TOT CE ESTE FACUT PE MOKA E FACUT DEGEABA...adik ei va zis ca se face si se drege dar sa stiti ca rezultatele sunt degeaba adik ei va zic ca sutn bune rezultatele pentru ca ele nici makar nu sunt analizate..sa nu cumva sa ma contrazice-ti stiu mai bine....Mai bn merge-ti la un cabinet privat da-ti un ban dar stiti sigur ca aveti rezultatele corecte!PAREREA MEA!ACUM FIECARE FACE CE SI CUM VREA!DE AIA NU INGRAMADESC FEMEILE LA CONTROL ...

Scumpa mea Andrada ai dreptate , dar partial, testul de screening este in desfasurare si sper sa continue si sa se extinda, dar problema cea mare sete a finantarii lui. Nu prea este finantat din pacate. Cand apar finante ,sunt putine, iar testele sunt luate smechereste si duse undeva , pentru a fi efectuate doar de anumite persoane , evident in scop financiar. Sper ca ce am scris privind acest test si implementarea lui in spitalele de stat sa nu ramana fara ecou. Sunt unul dintre medici care lupta in acest scop, ca tu si multe alte tinere si varstnice sa beneficieza de testare gratuita si de profesionalism, care exista in tara la noi din abundenta, dar din pacate este marginalizat, asa cum a fost mereu in tarisoara asta ''minunata''.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Buse Corina,Doctor
Doctor
Medic Primar
Cristescu Ciprian,Doctor
Doctor
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 76

Articole similare

Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie / Foto: MedLive.ro In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic. Tara noastra este pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii generate de aceasta boala, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decat media europeana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai afectate...
Cancerul de col uterin, usor de depistat Sase femei mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin. Pentru alte 40.000, viata se schimba radical, iar optiunile se ingusteaza. Datele din teren adunate in urma unui proiect arata ca circa 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe, s-a mentionat in cadrul unei...
Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin va fi functional in 10 judete, incepand din 1 septembrie, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national, a informat miercuri Ministerul Sanatatii. Programul debuteaza in 10 judete ale tarii - Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara,...
Cand este recomandata efectuarea testului Papanicolau? Ce afectiuni poate depista si la ce perioada de timp este indicata repetarea acestuia? Dr. Carmen Negoescu, medic specialist ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Dr. Carmen Negoescu este medic specialist ginecologie in cadrul Hypeclinicilor Medlife Titan si Life Memorial...
Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro In fiecare an mor din cauza cancerului de col uterin mai mult de 250.000 de femei, iar 85% dintre ele provin din tari sarace sau in curs de dezvoltare, insa nu deoarece tarile vestice ar fi descoperit un tratament minune, ci pentru ca, atunci cand vine vorba o astfel de boala, depistarea din timp poate...