Publicat la: 
9/12/2010
Proiect de lege: Mai mult lapte matern si zero publicitate pentru formulele de lapte praf

Biberon / Foto: Vimeo

Miercuri, 8 decembrie, la Casa Natiunilor Unite a avut loc prima intalnire consultativa pentru proiectul legislativ de integrare in legislatia romaneasca a Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern - SLM (formule de lapte praf), elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF. Legea ar urma sa reglementeze modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu formule de lapte praf , acolo unde nu se impune, si sa creeze un mediu de protectie, promovare si sustinere a alaptarii prin indepartarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci cand decid modul in care isi vor hrani copiii si indepartarea presiunii asupra cadrelor medicale in a recomanda o anumita marca de substituent de lapte matern.

  • Vezi in articol reglementarile propuse. Care este opinia ta? Sunt aceste propuneri benefice pentru mama si copil? Posteaza propunerile tale: cele mai interesante vor fi preluate si transmise factorilor de decizie implicati.

Substituirea laptelui matern are consecinte de sanatate atat pe termen scurt cat si pe termen lung, iar UNICEF si OMS promoveaza alaptarea ca un drept al copilului, inscris in Conventia cu privire la drepturile copilului. Mortalitatea infantila poate fi redusa cu 20% in cazul copiilor care sunt pusi la sanul mamei in prima ora dupa nastere, iar datele internationale arata ca 13% din decesele copiilor sub 1 an pot fi prevenite prin alaptare.

"Codul International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern a fost adoptat in Romania in 1982. Legea ce va transpune acest cod intentioneaza sa creeze un mediu care sa protejeze, promoveze si sa sustina alaptarea prin indepartarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci cand decid modul in care isi vor hrani copiii si indepartarea presiunii asupra cadrelor medicale in a recomanda o anumita marca de substituent de lapte matern. Scopul final este de a ocroti alaptarea, astfel incat tot mai multi copii sa beneficieze de laptele matern", a declarat Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF Romania.

Principalele masuri incluse in proiectul de lege:

a. Reglementeaza cadrul legal in care se face informarea si educatia publicului in ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici.

b. Interzice publicitatea si promovarea substituentilor de lapte matern.

c. Stabileste masuri vizand sistemul de sanatate si personalul din sistemul de sanatate, masuri prin care se limiteaza marketingul substituentilor de lapte matern prin intermediul sistemului de sanatate, precum si masuri prin care este protejata si promovata alaptarea.

d. Stabileste masuri vizand personalul producatorilor si al distribuitorilor de substituenti de lapte matern, masuri menite sa stopeze promovarea acestor produse.

e. Reglementeaza etichetarea substituentilor de lapte matern.

f. Instituie norme generale privind calitatea si compozitia subtituentilor de lapte matern.

Ce crezi despre aceste propuneri? Sunt ele benefice pentru mama si copil, pentru intreaga familie? Cum te influenteaza reclamele si promovarea companiilor producatoare de SLM cand achizitionezi lapte pentru copilul tau? Posteaza propunerile tale prin formularul de comentarii. Cele mai interesante vor fi preluate si transmise factorilor de decizie implicati.

Dr. Dan Enescu, directorul Spitalului Grigore Alexandrescu, a salutat initiativa legii in discutie si a subliniat importanta laptelui matern in vindecarea celor cinci bebelusi ce au supravietuit incendiului de la maternitatea Giulesti.

Intalnirea de miercuri a vizat asadar problematica alaptarii in Romania si necesitatea adoptarii unei legislatii nationale care sa onoreze angajamentele internationale ale Romaniei. Participantii la intalnire au fost reprezentanti ai comisiilor de specialitate din Parlament, institutii de sanatate publica, Ministerul Sanatatii, Secretariatul General al Guvernului, societatea civila, organismele de reglementare a publicitatii si mass media. Scopul intalnirii a fost demararea unei serii de consultari care sa duca in final la adoptarea legii, la care vor participa factorii de decizie, industria substituentilor de lapte matern si organismele de reglementare a publicitatii.

Directiva 2006/141/CE a Comisiei Europene privind formulele de inceput si formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari, respectiv ale preparatelor pentru copii de varsta mica si Directiva 1999/21/CE stabilesc cerintele de compozitie si de etichetare pentru formulele de inceput si formulele de continuare destinate sugarilor in buna stare de sanatate din Comunitate, permitand statelor membre sa puna in aplicare principiile si obiectivele Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern, care se refera la comercializarea, informarea si responsabilitatile autoritatilor sanitare.

Initiativa Spital Prieten al Copilului

UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii au lansat in 1991 Initiativa Spital Prieten al Copilului - ISPC - in scopul de a transforma toate maternitatile in centre de sprijinire a alaptarii, unde mamele sa fie ajutate prin informare, intarirea increderii in propriile forte si dezvoltarea abilitatilor naturale de alaptare a copiilor lor.

Din 1991, viata a 2 milioane de copii din lumea intreaga a fost salvata si multi altii se bucura de o sanatate mai buna gratie a 20.000 de maternitati, din peste 130 de tari, care au primit statutul de Prieten al Copilului. Din numarul total de 204 de spitale sau sectii de maternitate din Romania, 35 s-au inscris in ISPC; 30 au fost evaluate in vederea certificarii/ recertificarii in 2009. In 2010 au mai fost evaluate patru spitale. In total, in Romania sunt certificate 25 de Spitale Prieten al Copilului, din care unul este o maternitate privata. In aceste maternitati, se nasc 36% dintre copiii romani.

Obiectivul UNICEF Romania este sa se asigure ca toate maternitatile din tara vor adopta practici Prietene al Copilului. UNICEF este prezent in Romania si in alte 150 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor, din perioada copilariei mici pana la adolescenta. La noi in tara, organizatia sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor impotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si ale guvernelor.

Citeste si:

E.M.

Specialitate: 
Comentarii

Daca cineva crede ca o mama nu-i da lapte de la san copilului pentru ca nu vrea, e dobitoc. nu-i da pentru ca nu are!!!

Asta cu "nu ai lapte" e o legenda propagata de cadre medicale in spital si / sau mame, soacre si persoane binevoitoare din preajma casei si / sau medicul pediatru platit de firma de lapte praf s-o promoveze si / sau povesti asemanatoare tricotate pe net de mame la fel de neinformate. Laptele nu vine intotdeauna imediat dupa nastere, e adevarat, dar daca copilul sta la sin suficient (o ora, o ora si jumatate per "masa"), dupa cca primele trei zile de viata laptele va fi bine mersi acolo unde trebuie. Si copilul are nevoie sa se obisnuiasca dpdv "motoriu" cu reflexul de supt, multi tind sa oboseasca repede si sa adoarma, dar cu perseverenta si multa odihna din partea mamei (nu lichide in cantitati industriale sau mincat in nestire), laptele va veni si va fi suficient pentru bebe.

Subscriu!

clar ca trebuie tinuta in frau masinaria de marketing care pune presiune pe mame, insa cred ca ar trebui dublata si de o campanie educationala pentru mame in legatura cu alimentatia si stilul de viata. tot ce face o mama ajunge in laptele cu care hraneste copilul, nu?

Initiativa este extraordinara, dar ca sa aiba succes trebuie schimbata o intreaga mentalitate - si nu doar a mamelor, ci in primul rand a cadrelor medicale. Foarte putini pediatri si neonatologi insista pe alaptare, majoritatea au cateva fixatii: "nu ai lapte, nu vezi ca plange copilul?" sau alaptarea dupa un orar fix.

Eu am ratat o data alaptarea din pricina medicilor. De curand am nascut din nou si am ramas siderata de insistenta personalului medical din spital de a-i da copilului supliment!! Si lipsa desavarsita a oricarui sfat legat de alaptare! Mai mult, mi se atragea atentia foarte raspicat ca daca bebelusul nu ia in greutate (pt ca alaptez) n-o sa-mi dea drumul din spital! Alaptez doar pentru ca mi-am dorit enorm si pentru ca sunt convinsa ca asta e singura modalitatea fireasca de a-ti hrani bebelusul.

Pe scurt, reusita initiativei depinde de formarea personalului medical.

Este minunata initiativa, ma intrebam cand va ajunge si in Romania. Eu am nascut in Cehia, mi-au pus copilul la san imediat dupa nastere, apoi l-au luat la cantarit etc. si mi l-au adus inapoi la alaptat. Puiutul meu are acum 20 de luni si inca il alaptez seara. Se dezvolta uimitor si nu a avut nici o boala majora, nici macar raceala. In plus, este foarte independent si toate povestile cu "va fi alintat si dupa fusta mamei" sunt exact povesti, studiile psihologice de comportament arata ca este invers, sunt copii independenti si indrazneti.

Sunt de acord insa ca trebuie purtata o campanie educationala pentru mame, in primul rand, dar si pentru restul populatiei. Media mondiala a varstei pana la care este alaptat copilul este de 4 ani, iar in Romania majoritatea mamelor spun ca "nu mai au lapte" dupa 2-3 luni. Statistic, ceva nu este in regula la noi.

Poate medicii si moasele vor lua initiativa educarii si promovarii alaptarii bebelusilor. Dar mi se pare mie ca e comoditate mare printre medicii din Romania - sa nu uitam ca este tara unde cezariana este regula, pe cand in alte tari din Europa medicii nici nu se gandesc sa recomande cezariana daca nu exista motiv medical.

Pentru mamele care vor sa alapteze, acesta este un website extraordinar: www.llli.org/ Esta Liga "La Leche" pentru promovarea alaptarii, articolele si forumul sunt in engleza, dar este foarte bun.

LLL de anul acesta are reprezentanti si in Romania, 2 consultante in alaptare, in Bucuresti si Oradea.

Halal guvernare fara creier! Pe de o parte trimite mamele la munca dupa un an si pe de alta le spune sa alapteze. Cum? Prin fax? O sa-si ia mamele bebelusii la serviciu ca sa-i alapteze acolo?

Eu am nascut in spital privat unde se spune ca trebuie sa ai mai mult suport. Desi am facut cezariana mi-a venit imediat colostrul . In cele 3 zile de stat acolo asistentele imi tot aduceau biberonul cu lapte praf sa-i dau fetei completare, spunandu-mi ca e mai bine asa ca sa se sature.

Si eu cred ca totul trebuie inceput din spitale, din locul unde femeile devin mame si au nevoie de sprijinul si de sfaturile celor mai indreptatiti sa le dea.

Cu siguranta este nevoie in Romania de o astfel de initiativa!
Eu fac parte dintr-o comunitate de mamici cu copilasi de aceasi varsta si am constatat cu mahnire ca majoritatea au renuntat la alaptat ori din cauza piedicilor din maternitate (nu se pune copilul la san in primele ore de viata, se da lapte praf fara acordul mamei, se descurajeaza mama inca de la inceput - nu ai lapte suficient, o sa moara copilul de foame, etc, etc), ori mai tarziu din cauza recomandarilor gresite ale medicilor pediatri.
Educarea trebuie sa inceapa in spitale!

Articolul "b. Interzice publicitatea si promovarea substituentilor de lapte matern."
Dar ce puii mei, e tutun? Ce mare chestie ca sunt reclame cu lapte praf la tv? Pai asa, sa-l interzica si pe ala de vaca, nu de alta, da' la tzara, nou-nascuti de citeva zile beau lapte de la mama vaca, indoit cu niste apa. Iaca, v-am versificat.
O fi buna alaptarea, nimic de zis, dar nu cred ca va fi mai bine promovata prin aruncarea laptelui praf... in derizoriu.
Asa ca... wtf? N-au cotizat suficient alde milupa humana nestle bebelac la buzunarele cuiva importanke?

eu cred ca mamele ce tocmai au nascut se impart in mai multe categorii:
-femei care aleg sa alapteze si care sunt hotarate sa faca acest lucru (din pacate nu sunt categoria majoritara, desi ar trebui)
-femei care aleg sa alapteze, dar afla cum ca ar fi posibil sa NU POATA - idee indusa din pacate inclusiv de cadrele medicale si de alte persoane din anturaj care le explica, printre altele, cum ca "sunt atatia copii care cresc si cu lapte praf", insirandu-le "marile beneficii" (vitamine & stuff) ale formulei de lapte praf. Aceste femei ajung lesne la concluzia ca intr-adevar nu pot alapta, lasandu-se usor convinse ca laptele praf e o alternativa facila si sanatoasa. din pacate, aceasta categorie este din ce in ce mai mare.
- femei care aleg sa alapteze, dar - din varii motive medicale, chiar nu pot alapta. (dupa parerea mea, aceasta categorie este infima).
- femei care aleg sa NU alapteze, desi fiziologic ar putea. (din fericire, nici in categoria aceasta nu sunt foarte multe femei).

cred ca publicitatea masiva, dublata de evidentierea "calitatilor" laptelui praf si a pretului relativ accesibil contribuie la cresterea celei de-a doua categorii de mame (respectiv cele care vor sa alapteze, dar sunt lesne influentate de cei din jur).

da, mi se pare o initiativa buna, intr-o lume in care doar laptele de mama mai este ceva natural, restul fiind de sinteza, cred ca suntem datori (datoare) copiilor nostri sa le oferim acest aliment.

Buna,

eu am nascut in Spania si am ramas uimita de insistentza medicilor si a asistentelor de a alapta copilul. Mi-au explicat ca e normal ca prima saptamana copilul sa piarda in greutate dar pe urma cu cat il pun mai mult la san, cu atat imi urca mai bine si mai mult laptele.
Acum avem 2 luni si jumatate si intr-o luna s-a ingrasat 1 kg doar cu lapte matern.

foarte multe dintre voi bateti campii. si cele care sustineti ca un copil trebuie alaptat pana la 4 ani, si cele care sustineti ca nu exista ca mama sa nu aiba lapte, mai degraba nu are vointa. si cele care spuneti ca publicitatea la laptele praf ar trebui interzisa.

sa luam lucrurile pe rand, dar inainte de asta sa precizez ca sunt mama:

1. orice femeie vrea sa alapteze copilul, pentru ca stie ca nimic nu il poate imuniza mai bine. prin urmare, cele care vorbiti de comoditatea mamei sunteti total absurde.

2. alaptarea pana la 2 ani-4 ani: daca aveti lapte, felicitari. daca nu aveti alte indatoriri si va permite programul sa il alalptati, felicitari. mi se pare insa total aiurea sa sustineti ca toate femeile sa vrea sa faca asta sau sa trebuie sa faca asta, inducand o culpabilizare in mamele care n-o fac.

3. interzicerea publicitatii la lapte praf: nu fiti absurde. este un produs alimentar, nu e tutun. in plus, e o optiune a fiecareia, vreti sa spuneti ca sunteti asa labile incat publicitatea sa va influenteze in asemenea hal incat sa-i fiti prizoniere. fiecare are creier sa gandeasca ce e mai bine pentru copilul ei, cu publicitate sau nu. in plus, eu n-am remarcat o publicitate agresiva la laptele praf.

reveniti-va, doamnelor, ce naiba, nasterea si calitatea de mama nu trebuie sa va afecteze capacitatile intelectuale! ceea ce e bine pentru voi si considerati bine petnru copilul vostru nu trebuie sa fie litera de lege pentru toate mamele. asta e marea meteahna in care dau femeile ce devin mame: se cred detinatoarele adevarului absolut despre aceasta calitate si despre cresterea copilului. exista liber arbitru, fiecare are creier sa judece. unele dintre meme insa parca au suferit si o lobotomie odata cu nasterea.

draga ioana, nu ineleg de unde atata agresivitate in raspunsul tau :(

din pacate, comoditatea e o piedica in calea alaptarii, pt ca alaptarea presupune sa fii nonstop la dispozitia copilului, zi si noapte, fara sa poti pleca undeva daca nu iei si bebelusul dupa tine. Inseamna deprivare de somn, inseamna grija alimentatiei tale, inseamna sani durerosi si ragade mamare, de iti vine sa urli cand pune bebelusul gurita pe san, si nu in ultimul rand inseamna tot stresul de a infrunta tabara uriasa a celor din jur care iti spun ca bebelusul va creste la fel de bine si daca ii dai lapte praf, deci n-ar avea sens sa alegi sa fii varza cand poti sa fii o doamna ... Prin urmare, comoditatea isi spune subtil cuvantul in primele luni dupa nastere, care si asa sunt haotice pt proaspata mama.

Nimeni nu a sustinut alaptarea obligatorie intre 2 si 4 ani.... Chiar imi vine sa rad, atata vreme cat cele mai multe mame din Romania renunta in primele 2-3 luni dupa nastere la alaptat. Eu zic ca 6 luni de alaptare exclusiva ar fi deja un castig urias la noi!

Publicitatea la laptele praf nu trebuie sa o intelegi in sensul de reclame TV. Exista o publicitate subtila, care se propaga de ani de zile in maternitati. De-asta e si asa periculoasa, pt ca influenteaza mama imediat dupa nastere. Sincer, eu in spital am aflat pt prima data de posibilitatea de a nu avea lapte, o problema pe care nu mi-o pusesem niciodata...Si e cea mai mare minciuna care se propaga de ani de zile in spitale. Majoritatea covarsitoare a mamelor au lapte, dar sunt descurajate din start de medici si nu primesc nici un fel de sprijin cand intampina probleme.

Sunt total de acord cu tine Ileana. Eu mi-am alaptat exclusiv copilul pana la 6 luni si am continuat apoi pana la 1 an. In primele saptamani imi venea sa renunt la cat de tare ma dureau sanii cand sugea. dar pe urma treburile s-au reglat. In maternitate mi-au pus copilul la san imediat dupa ce l-am nascut, dar tot timpul imi dadeau si supliment. Am ajuns acasa dupa 3 zile si i-am datin continuare vreo 2 zile san si supliment, dupa care am incercat sa-i dau doar san (pentru ca am avut o mama care m-a incurajat sa fac lucrul asta). N-am avut foarte mult lapte dar, ca si la fantana, cu cat scoti mai multa apa cu atat produce mai multa apa, asa ca fetita mea a avut parte de lapte matern. N-am regretat nici o clipa pentru ca nu am avut probleme de sanatate absolut deloc cu ea. Acum sunt insarcinata in luna a noua si mi-am propus sa imi alaptez copilul pana la un an. Asa ca sunt de parere ca orice femeie poate alapta, trebuie doar sa vrea si sa aiba suficienta rabdare si vointa. Nu sunt de condamnat femeile care trebuie sa opreasca alaptarea datorita unor boli sau a altor imprejurari potrivnice, dar celelalte ar trebui sa-i dea copilului macar 6 luni lapte matern.

Personal cunosc 2 persoane care au decis deliberat sa nu alapteze, desi, dupa spusele lor, aveau lapte. Si totusi au decis ca alaptatul e prea dificil pt ele. Asta e, desi eu sunt pro-alaptare, le respect decizia.
Deci nu e o aberatie sa afirm ca exista si mame care nu vor sa alapteze.

E dureros insa ca unele mame nici macar nu stiu ca ar putea sa alapteze bine-mersi...sunt informate inca din maternitate ca nu au lapte. Am avut marea sansa ca la primul meu copil sa nu ma bage nimeni in seama si sa fac ce-mi dicta instinctul, adica sa alaptez. Am tinut-o asa un an jumate.
La cel de-al doilea, n-am mai avut norocul asta, toti (neonatolog+asistente medicale) au insistat ca "n-am lapte" si ma ironizau: "cu sanii astia vrei tu sa alaptezi? nu vezi ca nu are ce sa suga copilul?" (cum sa suga daca ei le bagau copiilor pe gat cu 10 minute inainte o portie mare de lapte praf...acum copilul are 6 luni si 9 kg, alaptat exclusiv cu sanii aia....daca mi s-ar fi intamplat aceeasi campanie agresiva avand ca obiect neputinta mea de a alapta, situatia cred ca ar fi fost alta. poate m-as fi lasat convinsa ca intr-adevar nu pot, doar o spune cineva instruit in domeniu (deh, neonatolog, cadre medicale). Dn pacate multe mamici care au nascut o data cu mine au primit aceeasi lectie si indemnuri "binevoitoare" si pareau foarte impacate cu situatia. Au plecat acasa cu copilul oprindu-se probabil la prima farmacie care le-a iesit in cale si cumparand cutia de lapte praf frumos ambalata- sa nu moara de foame copilul.
Pacat...

sper din tot sufletul meu de mama care alapteaza cu tot dragul ca acest proiect va reusi!!! ma irita groaznic reclamele la lapte praf care arata bebelusi agitati la maxim linistiti ca prin minune dupa o "dusca" de lp. :| o mai mare minciuna nu poate exista!! nici pe sfert nu se linisteste un copil band din biberon cum o face la san. si colicii, daca intr-adevar exista, se rezolva mult mai usor. eu insa nu am avut bataie de cap cu asa ceva, fetita mea a supt cat a vrut, cand a vrut si nu a plans nici macar un minut de dureri de burta.

bine-ar fi ca si viitoarele mamici sa citeasca mai multe despre alaptare si sa nu creada tot ce vad in reclame si-n ambalaje sclipitoare care promit cel mai linistit si sanatos copil din lume daca este consumat continutul! asta numai laptele matern o face!

multa bafta celor care au luat aceasta initiativa! :)

@ioana
draga, toti avem creier, dar mai intereseaza-te despre influenta publicitatii si "crearea" nevoii.
si in plus, o femeie care in curand devine mama e usor de influentat cand vine vorba de binele copilului: cand toti in jurul tau iti spun sa iei lapte praf ca e mai bun... pai incepi sa te indoiesti daca sa il alaptezi natural

am o fetita de 21 de luni pe care am reusit sa o alaptez pana la 15 luni. lapte nu a fost de la inceput, dar prin perseverenta a venit. copilul nu a fost alaptat dupa program, ci atunci cand a vrut. in spital polititca vis a vis de alaptare a fost una neutra... mergeam sa alaptez copilul din 3 in 3 ore, mai putin noaptea, cand copiilor li se dadea formula de lapte praf. nimeni nu a venit sa explice cum ar trebui sa se desfasoare alaptatul, fiecare a facut asta dupa instinct sau vointa..... unele au reusit, altele nu...

nu cred ca trebuie scoase de pe piata reclamele pentru laptele praf, dar in mod sigur ar trebui facute niste campanii pentru promovarea alaptarii si asta nu doar in farmacii, policlinici si maternitati. promovarea alaptarii ar trebui sa se faca pe toate canalele informative. e un lucru natural, deloc rusinos prin urmare nu trebuie tratat ca pe un subiect tabu. evident ca exista liberul arbitru si femei cu creiere proprii, asa cum sustinea o doamna, mai sus, dar cu siguranta exista femei care prefera sa aleaga varianta 'mai comoda' de a inceta alaptatul, luand in brate sintagma 'nu am lapte'. nu cred ca laptele 'nu exista' cred ca nu este stimulat corespunzator si pe asta trebuie pus accentul; personalul medical trebuie sa te incurajeze sa alaptezi, sa te invete cum anume sa faci asta si cel mai important... nu exista sa nu ai lapte, decat daca motive medicale fac sa se intample lucrul asta....

interzicerea reclamelor la lapte praf nu reprezinta o solutie, atata vreme cat medicii vor continua sa recomande folosirea lui. nu putem interizce reclamele care ne vand tot felul de produse farmaceutice, medicamente sau suplimente alimentare. intr-adevar, din pacate au o putere de convingere pe care multi dintre noi o subestimeaza.

cred cu tarie ca nasterea naturala si alaptatul, atunci cand conditiile de sanatate o permit, reprezinta cel mai bun mod de a-ti intampina si inzestra copilul. nu se intampla asa din motive educationale si informationale... daca asistentele de pe neonatologie si medicii neonatologi nu vor incepe sa-si schimbe atitudinea, nimic din tot ce spune proiectul asta de lege nu se va intampla. daca reclamele la lapte praf ar fi interzise numarul femeilor care vor alege sa alapteze nu cred ca va creste.

de ce nu faceti un proicet de lege prin care sa sustineti alaptatul concret?

Asa este, trebuie masuri pozitive de incurajare a alaptarii - nu doar negative, de reducere a influentei brandurilor de lapte praf. Concret, pe langa educarea personalului medical, ar trebui sa existe in maternitati si consilieri de alaptare, care sa sprijine mama in prima luna dupa nastere, la spital, dar si acasa, ca un fel de health visitor din Occident. Exista o gramada de asociatii dedicate alaptarii care ar putea oferi persoane specializate. Plus materiale informative (pliante, brosuri etc) si chiar editarea unor manuale clasice in domeniu (Dr Jack Newman etc).

Anca, exista mame care nu au avut lapte. Eu, de exemplu. Am nascut prematur si laptele nu a aparut. Nu doresc nimanui sa simta ce am simtit si inca simt pe tema asta, asa ca afirmatiile de genul "nu cred ca nu exista lapte" fac mai mult rau. Intr-adevar poate se putea face ceva daca exista un consilier in alaptare care sa ma ajute, asa cum sunt prin Occident.

Alaptarea bebelusului este extrem de importanta pentru buna sanatate si dezvoltare a celui mic. Ea are nevoie de reasigurare cu privire la valoarea alaptarii, ea are nevoie de incurajare ca merita efortul de a depasi dificaultatile. Ea are nevoie de sprijin, de incurajare in primele zile, saptamani din partea familiei, prietenilor si mai ales din partea ginecologilor, neonatologilor, si asistentelor din spital.
Au mare nevoie de indrumare si de informatii CORECTE!!

aviz cadrelor medicale din spitalele din Romania unde Unicef sponsorizeaza astfel de campanii iar ele fac tot cum le taie capul; din experienta proprie intr-unul din spitalele de top din Bucuresti in anul 2008, in plina campanie - parteneriat cu Unicef de incurajare a alaptarii ei le dadeau nou nascutilor (bineinteles ca nu exista rooming mama-copil) lapte praf cu ... biberonul, iar mamelor le aduceau copii deja satui si invocau diverse motive ca le era foame, etc, etc desi programul de alaptare era strict: din 3 in 3 ore ...
pe de alta parte, toate cursurile prenatale sa fie autorizate tocmai din aceasta perspectiva ... sa explice si sa incurajeze mamele sa alapteze natural.

Nu exista o presiune a cuiva asupra mamelor sa foloseasca lapte praf, nu mai aberati. Unele femei au lapte, altele nu - poate n-ar fi rau sa va reamintiti ca laptele praf pentru bebelui a aparut din necesitate, nu dintr-un moft.

Intr-adevar este un lucru bun,dar nu in totalitate!!!Am alaptat copilul pana la 6 luni.Am inceput diversificarea+san.Diversificare ma refer:fara lapte praf,fara cereale si altceva gata facut din comert.(i-am dat numai mancarica facuta de mine).Copilul cu greu manca 2-3 lingurite,pentru ca cerea mereu san.Si lua foarte greu in greutate,am incercat apoi si cu lapte praf,si cu cereale,si mancarica aceea la borcanel si copilul nimic.Doar san,non-stop.Specific ca medicul mi-a recomandat doar san pana la 6 luni,apoi si diversificare.Am lungito asa pana la 1,6 luni cand m-am hotarat sa-l intrerup de la san.Acum copilul meu are 1,9 luni si nu vrea lapte de nici un fel.Eu cred ca trebuia sa introduc si laptele praf,mult mai devreme ca sa se obisnuiasca si cu alt lapte.Nu e chiar o idee foarte buna pentru ca m-am luat dupa medic si acum copilul este mofturos la mancare.Nu am patit doar eu sunt foarte multe mamici care sunt in situatia mea.Clar zic da si laptelui praf in paralel cu alaptatul.

Pe consilierii ar putea sa o faca si medicii cand stai acele 3-5 zile in spital dupa ce ai nascut.sau pediatrul copilului.Dar nici acestia nu isi dau interesul pentru ca sunt platiti putin.Cand te duci sa nasti te pun sa semnezi niste foi,ca esti de acord cu tot ce fac ei dar nu iti spun despre ce este vorba.
Laptele praf nu trebuie interzis mai ales daca il dau cum trebuie.Sunt copii care nu iau in greutate si ce fac de acum ma duc sa stau in fiecare luna la coada sa imi dea reteta pentru lapte praf?Niste idioti cei care au gandit asa ceva.

Eu sunt o mamica din categoria celor care din pacate si-a hranit copilul cu lapte praf si nu pentru ca a ales ci pentru ca nu a avut lapte. Am nascut prematur si cred ca tot laptele pe care l-am avut a fost de-o masa pentru bebe. DAR, poate era posibil sa fi avut mai mult DACA as fi stiut de unde sa consult un consilier in alaptare, DACA as fi stiut ca exista dispozitive pentru stimulat lactatia in timp ce bebe este hranit cu lapte praf, etc. Am aflat aceste lucruri dupa scotociri pe internet si intr-un moment cand era prea tarziu pentru a mai repara ceva. Si eu am acces la internet, locuiesc intr-un oras...inchipuitiva cata informatie are o mamica care locuieste in mediul rural sau nu are acces la internet. Cred ca aproape zero. Asa ca proiectul acesta de lege mai bine s-ar orienta catre consilierea in maternitati (afise, brosuri, consultanti) decat pe interzicerea reclamelor la lapte praf (apropo, eu n-am vazut niciuna si deci n-am simtit nicio presiune sa folosesc lapte praf) si mai stiu eu ce masuri si interdictii care nu folosesc mamelor ci doar le incurca (de exemplu sa iei lapte praf cu reteta mi se pare aberant pentru ca oricine a fost mamica stie ca nu are timp sa se plimbe pe la doctori dupa retete; iar o mama din mediul rural s-ar putea nici sa nu aiba farmacie in sat).

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Pediatrie

  •  
  • 1 of 31

Articole similare

Una dintre consolarile faptului ca am inceput sa imbatranesc este iluzia ca as fi mai intelept, care e patognomonica pentru lipsa de intelepciune. Nu din exces de experienta sau inteligenta scriu asadar aceasta scrisoare catre un coleg mai tanar. Ci pentru exercitiu. Borges are doua povestiri in care un Borges varstnic se intalneste cu el...
Dr. Dragos Albu / Foto: MedLife Infertilitatea a devenit o problema medicala si in Romania, din momentul in care statul a aprobat decontarea procedurilor de fertilizare in vitro (FIV), MedLife fiind una dintre clinicile incluse in programul Ministerului Sanatatii. Ce sanse de succes are fertilizarea in vitro si cum se urmareste o astfel de...
Rubeola este o boala infectioasa, eruptiva, care poate sa apara la sugarii cu varsta sub 1 an si in colectivitatile de copii nevaccinati. Popular rubeola este denumita pojarel. Este determinata de virusul rubeolic, care pana la introducerea vaccinarii,determina epidemii, iarna si primavara. Virusul rubeolic rezista la frig, dar este sensibil la...
O dieta sanatoasa costa cu 1.50 dolari mai mult pe zi decat una nesanatoasa, conform unei cercetari realizate de Scoala de Sanatate Publica Harvard (HSPH). "Oamenii spun adesea ca alimentele sanatoase sunt mai scumpe si ca aceste costuri le limiteaza imbunatatirea obiceiurilor alimentare. Dar, pana acum, nu au fost evaluate diferentele reale...
Intr-un studiu publicat in revista Obesity s-a constatat ca ceasul intern al organismului, sistemul circadian, creste foamea si pofta de alimente dulci si sarate spre seara. In timp ce nevoia de a consuma mai mult seara se poate sa-i fi ajutat pe stramosii nostri sa stocheze energie pentru a supravietui mai mult in perioadele de penurie...