MEDICINA GENERALA

08 Martie 2018

Bacteriile benefice pentru piele protejeaza impotriva cancerului de piele

Bacteriile benefice pentru piele protejeaza impotriva cancerului de piele

Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu.

"Pe parcursul studiului, am identificat tulpina Staphylococcus epidermidis, intalnita frecvent la nivelul pielii subiectilor sanatosi, ce are capacitatea de a inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele. Aceasta tulpina de bacterii produce o substanta chimica ce ucide celulele canceroase, fara sa atace celulele sanatoase ale organismului situate la nivelul epidermei," declara Dr. Richard Gallo, directorul Departamentului de Dermatologie al Universitatii California. 

Compusul chimic ce protejeaza organismul impotriva cancerului de piele

Staphylococcus epidermidis produce un compus chimic 6-N-hydroxyaminopurine (6-HAP).

Experimentele de laborator realizate pe soareci arata ca subiectii care nu au acest compus chimic la nivelul pielii au dezvoltat mai multe tumori ale pielii dupa ce au fost expusi razelor ultraviolete declansatoare de cancer, prin comparatie cu restul.

6-HAP este o molecula cu potential de a suprima dezvoltarea tumorilor de piele. Cu un rol de sinteza asupra ADN-ului, aceasta are un rol central in prevenirea raspandirii celulelor tumorale ce apar in urma expunerii la razele ultraviolete.

Experimentul de laborator a aratat ca soarecii care au primit injectii intravenoase cu 6-HAP la fiecare 48 de ore pentru o perioada de doua saptamani nu au prezentat efecte toxice ca raspuns la tratament. In urma trasplantului cu celule de melanom dimensiunea tumorilor lor a fost redusa cu 50% prin comparatie cu subiectii de laborator ce faceau parte din grupul de control.

"Exista tot mai multe dovezi care arata ca microbiomul pielii este un aspect deosebit de important al sanatatii organismului. Studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca unele bacterii care traiesc la nivelul pielii produc peptide cu efect antimicrobian care apara organismul impotriva bacteriilor patogene ca stafilococul auriu," explica Dr. Gallo.

"Staphylococcus epidermidis adauga un strat de protectie la nivelul pielii ce apara organismul impotriva unor forme de cancer. Desi este necesara efectuarea studiilor suplimentare pentru a intelege cum 6-HAP ajunge sa fie produs in mod natural, studiul de fata arata ca acest compus chimic ar putea fi folosit in viitor pentru prevenirea cancerului," conchide autorul studiului.Echipa MedLife de Oncologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.