Publicat la: 
8/05/2019

Oamenii de stiinta de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele din soia au capacitatea de a scadea colesterolul cu o cantitate mica, dar semnificativa.

Cercetarea sugereaza ca aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O noua initiativa, din Statele Unite ale Americii, isi propune sa elimine soia din lista alimentelor considerare sanatoase pentru inima. Pentru a evalua aceasta propunere, cercetatorii au analizat 46 de studii existente, care s-au concentrat pe soia, pentru a determina daca are beneficii si care sunt acestea.

Din numarul total de 46 de studii, 43 au furnizat suficiente date pentru a fi luate in considerare. 41 de studii au examinat efectele proteinelor din soia asupra lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), cunoscute sub numele de ”colesterol rau” deoarece, atunci cand sunt produse in cantitati prea mari, colesterolul se acumuleaza in artere. Toate cele 43 de studii au oferit date despre ”colesterolul total”, adica cantitatea totala de colesterol din sange.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele de soia au redus colesterolul LDL cu 3%-4% la adulti, o cantitate mica, dar semnificativa, dupa cum spune David Jenkins, autorul principal al studiului.

”Cand oamenii inlocuiesc carnea bogata in grasimi saturate, deci si in colesterol, cu soia, reducerea colesterolului ar putea fi chiar mai mare. Datele existente si analiza noastra sugereaza ca proteinele gasite in soia contribuie la sanatatea inimii”, spune Jenkins.

O limitare a acestei cercetari este faptul ca s-a bazat exclusiv pe 46 de studii facute anterior. Echipa de specialisti spera ca, prin aceste informatii noi, oamenii o sa fie mai constienti de beneficiile pe care le are soia asupra sanatatii inimii.

”Speram ca oamenii vor continua sa ia in considerare dietele bazate pe plante drept o optiune sanatoasa. De asemenea, rezultatele sunt in concordanta cu recomandarile actuale privind sanatatea, care subliniaza faptul ca proteinele vegetale din plante sunt benefice pentru organism”, concluzioneaza Jenkins.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Medic Primar...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Corpul are nevoie de o cantitate mica de colesterol / Foto: Photoxpress.com Medicul v-a spus ca aveti colesterolul crescut (hipercolesterolemie)? Inseamna ca este necesara o schimbare a dietei si a stilului dumneavoastra de viata. Desi exista medicamente pentru tratarea acestei probleme de sanatate, este important sa tineti cont si de o serie de...
Oamenii de stiinta de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele din soia au capacitatea de a scadea colesterolul cu o cantitate mica, dar semnificativa. Cercetarea sugereaza ca aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O noua initiativa, din Statele Unite ale Americii, isi propune sa...
Puiul, pe ce loc? / Foto: Photoxpress Carnea de pasare este, din punct de vedere nutritional, mult mai sanatoasa decat cea de porc ori cea de vita. Insa care pasare este cea mai sanatoasa si de preferat pentru organismul nostru? Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Carnea de rata si de gasca nici macar nu se califica la acest start, din...
Arteroscleroza, dusmanul tacut / Foto: Captura YouTube Ateroscleroza este o boala caracterizata prin ingrosarea peretilor arterelor datorita depunerilor de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor. Prezenta acestei boli scade fluxul sanguin si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Principalii factori care...
Dr. Brezan Nicoleta, medic primar medicina interna a explicat pentru cititorii MedLive cum interpretam valorile colesterolului si ce alimente trebuie sa evitam pentru un regim alimentar corect. Ce inseamna colesterolul marit si cum se manifesta? Hipercolerolestemia sau colesterolul crescut sau dislipidemiile reprezinta cresterea lipidelor...