Publicat la: 
8/05/2019

Oamenii de stiinta de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele din soia au capacitatea de a scadea colesterolul cu o cantitate mica, dar semnificativa.

Cercetarea sugereaza ca aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O noua initiativa, din Statele Unite ale Americii, isi propune sa elimine soia din lista alimentelor considerare sanatoase pentru inima. Pentru a evalua aceasta propunere, cercetatorii au analizat 46 de studii existente, care s-au concentrat pe soia, pentru a determina daca are beneficii si care sunt acestea.

Din numarul total de 46 de studii, 43 au furnizat suficiente date pentru a fi luate in considerare. 41 de studii au examinat efectele proteinelor din soia asupra lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), cunoscute sub numele de ”colesterol rau” deoarece, atunci cand sunt produse in cantitati prea mari, colesterolul se acumuleaza in artere. Toate cele 43 de studii au oferit date despre ”colesterolul total”, adica cantitatea totala de colesterol din sange.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele de soia au redus colesterolul LDL cu 3%-4% la adulti, o cantitate mica, dar semnificativa, dupa cum spune David Jenkins, autorul principal al studiului.

”Cand oamenii inlocuiesc carnea bogata in grasimi saturate, deci si in colesterol, cu soia, reducerea colesterolului ar putea fi chiar mai mare. Datele existente si analiza noastra sugereaza ca proteinele gasite in soia contribuie la sanatatea inimii”, spune Jenkins.

O limitare a acestei cercetari este faptul ca s-a bazat exclusiv pe 46 de studii facute anterior. Echipa de specialisti spera ca, prin aceste informatii noi, oamenii o sa fie mai constienti de beneficiile pe care le are soia asupra sanatatii inimii.

”Speram ca oamenii vor continua sa ia in considerare dietele bazate pe plante drept o optiune sanatoasa. De asemenea, rezultatele sunt in concordanta cu recomandarile actuale privind sanatatea, care subliniaza faptul ca proteinele vegetale din plante sunt benefice pentru organism”, concluzioneaza Jenkins.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Lector...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Pop Anca Oana
Medic Specialist

Articole similare

Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Persoanele care prezinta niveluri de colesterol moderat crescute in intervalul de varsta 30-40 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi mai tarziu de maladii cardiace, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii americani, potrivit...
Dragostea pentru oua / Foto: Photoxpress.com Oul este o sursa excelenta de nutrienti, acesta continand in medie 6 grame de proteine, dar si grasimi nesaturate benefice organismului. Ouale contin si colina, o amina din complexul vitaminei B ce a fost asociata cu imbunatatirea memoriei. Galbenusul contine luteina care este asociata cu pastrarea...
Copiii si ciocolata / Foto: Photoxpress Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in...
Galbenusul de ou, benefic pentru sanatatea inimii/ Foto:MorgueFile.com Consumul de grasimi devine un subiect din ce in ce mai discutat, iar cercetatorii au emis o multime de ipoteze in ultimii 10 ani. Dar, care sunt cele mai realiste si care dintre ele trebuie luate in considerare pentru a evita eventualele probleme de sanatate? Grasimea...