Publicat la: 
10/09/2012

Raed Arafat a discutat online cu cititorii despre asistenta medicala in mediul rural si telemedicina

In satele romanesti, un locuitor din cinci nu este inregistrat la medicul de familie si tot acolo exista de 7 ori mai putini doctori decat la oras. Desi aproape jumatate din populatia Romaniei traieste la sat, despre accesul la asistenta medicala in rural se vorbeste foarte putin. Ce masuri iau autoritatile de la Bucuresti pentru a remedia aceasta situatie? Romania rurala seamana la acest capitol mai degraba cu lumea a treia decat cu o tara europeana: 42% dintre gravidele de la tara nu si-au facut analizele recomandate in timpul sarcinii. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a discutat online despre toate aceste teme si despre reforma sistemului medical.

Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vor fi aprobate comentariile care nu contin intrebari, nu se refera la tema anuntata sau constau in atacuri la persoana.

Telemedicina permite consultarea la distanta a pacientilor de catre medici specialisti si este utila in special in situatii de urgenta si pentru oamenii din zonele rurale sau izolate. In Romania functioneaza deja trei retele de telemedicina: in Targu Mures la care sunt conectate 45 de spitale, in Bucuresti cu 30 de spitale conectate si o retea cu centrul la Iasi, aflata inca in faza experimentala.

Comentarii

Nici macar atat! Nici macar numarul tentativelor nu justifica prezenta psihiatrului in upu. Psihiatrul isi are rolul lui in cabinetul de specialitate unde isi poate primi pacientii trimisi, recomandabil, de medicul de familie sau de alt specialist.

Domnule Doctor Raed Arafat, eu pun alta problema: telemedicina va interactiona si cu spitale occidentale?
Sa va dau un exemplu: copil nou nascut diagnosticat cu tumoare, medici din Cluj i-a spus ca nu are nicio sansa la operatia de ficat, parintii au avut puterea financiara sa inceapa chimioterapia in Cluj si sa opereze copilul in Bruxelles. Chimioterapia continua in Cluj. S-a pierdut timp, timp pretios din viata copilului, lacrimi si efort si emotii de la parinti.
In cazul acesta, mentionez ca parintii au o educatie, acces la informatie, rude in Bruxelles, avantajul ca sunt doctori romani in Saint Luc, si si-au permis sa vina cu copilul in 2 runde la consult si inainte de operatie.

Pt cazuri identice, dar cu familie simpla(saraca), poate acest program sa le ofere consilierea si suportul si accesul la aceasta interventie, in occident? E accesibil si functionabil imediat?

Un alt exemplu, dur pt mine si situatia romaneasca, sunt tratamentele necompensate de CAS si lipsa solutiei pt bolile rare (incidenta de 2-3-100 de pacienti in Ro) care nu isi gasesc medicamentul compensat si nici tratamentul si specialistul necesar (specific asta, pt ca din jurul meu, 2 persoane s-au deplasat singure in Italia, de ex. pt o consultatie la acel specialist). Poate ajuta telemedicina sa interactioneze cu sistemul occidental, si gasit o solutie doar pt a transmite investigatii, analize, si pacientul sa nu mai fie nevoit sa faca efortul singur?
Exista un mod de a motiva doctorii romani de a fi DORITORI de aceasta interactiune cu specialistul occidental?

Si o problema personala: ca bolnav cronic, medicamentul folosit de mine zilnic, cu tot cu compensatia de 30% din Romania, l-am gasit mai ieftin sa il cumpar din Occident. Exista o integrare/solutie, pt romani, sa il cumpere direct de la producator /distribuitorii occidentali ? Adica mai pe scurt, sa nu dau dublu la intermediarul de farmaceutice din Romania, si sa il iau cu o reteta romaneasca dar recunoscuta, din ce tara vreau eu, si eu sa il comand de pe net.

sunt si pensionari acolo. Sunt si copii. Sunt si liberi profesionisti, independenti, sau care au firma, si platesc CAS-ul ca fiecare. Medicul de familie ofera consultatii gratuite pt platitorii de CAS.

In plus, toti avem dreptul le educatie. Inclusiv medicala.

Nu știu ce înțelegeți prin „a lua pe arătură”, e un concept cu care psihiatrii nu operează.
Și nu e nicio exagerare: tentative de suicid ajung zilnic în orice UPU - adică treabă fix pentru psihiatru.

Sa nu exageram! Un psiholog ar fi binevenit si..necesar. Psihiatrii..deja inseamna ca am luat-o cu totii pe aratura!

De acord, dar colaborarea trebuie să implice o echipă psihiatrică chiar în UPU, eventual angajată de spitalul de psihiatrie teritorial, adică să poată pune direct indicația de internare la psihiatrie. Fără un psihiatru care să poată interveni în criză, majoritatea persoanelor care ajung la urgență și au nevoie de ajutor psihiatric sunt pierdute.

buna ziua,
intrebarea mea este de ce sa beneficieze satenii de asistenta medicala gratuita?
80% din ei nu au lucrat in viata lor si nu au cotizat cu nimic!!!!
isi vand animalele si cerealele la negru, nu platesc impozit pe profit, primesc chiar ajutoare pentru animale, pamant, seceta..ei sunt premiati ca stau degeaba!!!!!!!
iar noi orasenii (cati mai suntem care muncim) stam 12 ore pe zi la servici sa platim impozite si cand iesim de la servici deja la spitale e inchis si trebuie sa mergem la privat sa ne rezolvam o problema de sanatate.
parerea mea e cand or cotiza, atunci sa beneficieze..pana atunci sa ia autobuzul si sa mearga la privat sa plateasca o consultatie cum facem si noi.

D-LE DOCTOR AVETI TOATA CONSIDERATIA SI RESPECTUL MEU PENTRU ACTIVITATEA D-VOASTRA. SATUL ROMANESC ARE VIITOR PENTRU FIECARE, INDIFERENT DE SPECIALITATEA PE CARE O ARE NUMAI CA TREBUIE SA SE DEDICE CU TOT SUFLETUL SI SA SE FACA REMARCAT IN MOD CIVILIZAT FACANDU-SE TOTODATA RESPECTAT. EU CONSIDER CA IN DISPENSARELE UMANE DIN ZONA RURALA ISI POT DESFASURA CU USURINTA DOI MEDICI DE FAMILIE. IN ACEST MOD CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE ESTE SUPERIOARA---EXISTA CONCURENTA SI ASTA NE DORIM DE MULTI ANI. NU EXISTA "MONOPOLUL" UNEI PERSOANE IN FATA CARUIA TREBUIE SA IEI POZITIA GHIOCELULUI.

Astfel de cazuri trebuie in mod normal sa fie programate din timp pentru ca data sedintelor de citostatice este cunoscuta. Situatia pe care o descrieti poate avea una din doua cauze: lipsa de programare si lipsa de colaborare intre spital si serviciul de ambulanta in ceea ce priveste aceasta categorie de pacienti sau o abatere de la reguli din partea serviciului de ambulanta care are obligatia sa asigure transportul pacientului, dupa finalizarea citostaticelor, daca pacientul nu poate fi deplasabil sau nu are modalitate proprie de deplasare.

Din punctul meu de vedere, asistenta medicala publica trebuie sa ramana baza asigurarii asistentei medicale pentru cetateni fara sa insemne ca sectorul privat nu trebuie sa fie dezvoltat si sa evolueze. Intrarea asigurarilor private care sa permita oricarei persoane suplimentarea sumei de asigurare pe care o are peste nivelul pachetului de baza este necesara si poate duce la cresterea fondurilor disponibile pentru sistemul medical. Cert este ca trebuie sa existe un echilibru bine stabilit, monitorizat si controlat intre cele doua sectoare, astfel incat sa evitam problemele cu care s-au confruntat alte state pana acum. Acest subiect necesita un raspuns foarte elaborat, dar sper ca am raspuns pe scurt.

Stimate domnule Raed Arafat,

Locuiesc in Navodari localitate in care multi angajati ai companiei Rompetrol (companie aflata intr-un parteneriat excelent cu SMURD) isi duc traiul, localitate in care nu exista un spital ci doar un centru de permanenta (si acela...) si as dori sa va intreb, de ce nu beneficiem de o ambulanta SMURD in oras?

Cu respect,

Florin Nazare

Din pacate nu poate medicina sa fie limitata doar la orasele mari. E necesara si ocuparea posturilor din rural, iar pentru cineva din Bucuresti cred ca exista foarte multe localitati in jurul Bucurestiului care permit naveta. Normal este ca medicii care deservesc zonele rurale si izolate sa aiba anumite beneficii chiar prin implicarea autoritatilor locale din aceste zone, care sa incurajeze medicii sa aleaga localitatile respective. Aceasta nu e o problema doar in Romania. Daca analizam situatia si in alte tari (Franta), exista aceleasi tendinte ale medicilor de familie de a evita zonele rurale si izolate. Exista acolo programe de incurajare a medicilor si atragerea lor in astfel de zone, oferite chiar de autoritatile locale.

La primul punct nu pot sa va raspund pentru ca nu stiu toate amanuntele, mai ales in ceea ce priveste propunerile pentru asistenta medicala primara. Poate in curand vine un coleg specializat pe acest domeniu care va poate raspunde mai concret. Cat despre masura inchiderii spitalelor de anul trecut, ce pot spune e ca multe dintre ele nu erau spitale, iar inchiderea lor nu inseamna desfiintarea asistentei medicale permanente acolo. Ele pot fi inlocuite de centre de permanenta sau multifunctionale si exista deja localitati care au luat astfel de masuri pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale fara componenta de cazare, avand in vedere ca daca un pacient necesita internare, el trebuie sa beneficieze de ingrijiri reale de nivel spitalicesc.

Intr-adevar zonele rurale nu beneficiaza inca de acelasi timp de reactie ca si zonele urbane, insa cel putin in ultimii cinci ani a crescut numarul echipajelor in aceste zone, fie pe linia SMURD sau pe cea a serviciilor de ambulanta, iar timpul de reactie a scazut. Cert e ca la nivel rural trebuie sa continuam dezvoltarea serviciilor de interventie nu doar pe partea medicala, dar si pe cea a situatiilor de urgenta precum incendiile. Daca urmarim ce se intampla in mai multe judete, observam ca exista o continuitate in dezvoltarea sistemului de urgenta, ultimul exemplu fiind inaugurarea unui nou echipaj SMURD in Corbu, Harghita. Acesta nu este singurul exemplu.Conform legislatiei noastre, pana la finalului lui 2014 trebuie sa ajungem la anumiti timpi de raspuns in zonele urbane si rurale si pot spune ca unele judete deja au atins cerintele din legislatie, iar altele necesita inca infiintarea mai multor echipaje in zonele rurale.

Aveti dreptate si vom transmite aceasta propunere la realizarea urmatorului contract-cadru.

Nu stiu sa va raspund pentru ca nu e domeniul de care ma ocup direct. Exista un consilier al domnului ministru care se ocupa de asta pe langa directia de asistenta medicala care are acest domeniu in responsabilitate. Programul de telemedicina vine in completarea celui din domeniul urgentei si pentru asta sunt implicat direct cel putin in etapa pilot si de lansare, impreuna cu colegii de la Directia de Asistenta Medicala.

Exista in mai multe UPU angajati cel putin asistenti sociali. Angajarea unui psihiatru nu ne-a trecut prin cap, dar nici nu trebuie sa existe un psihiatru angajat al UPU, ci o colaborare bine stabilita cu sectiile de psihiatrie.

1. Sistemul implementat pentru telemedicina permite in prezent efectuarea unor astfel de actiuni educationale. E adevarat ca ele sunt conditionate de accesibilitatea la sistem care se afla in zone in care se trateaza pacientii. Totusi avand infrastructura de comunicatii a sistemului actual se poate usor adauga si partea educationala (si e o idee buna) dar pentru a avea un impact continuu va trebui sa existe un sistem de educatie prin videoconferinte care sa conecteze si universitatile intre ele, ca sa beneficieze reciproc una de experienta celeilalte.
2. In ultimii doi ani s-au facut niste pasi mici de corectare a unor situatii absurde cum ar fi interzicerea oricarei activitati a medicului absolvent, doar daca obtinea specialitatea, precum si limitarea rezidentilor pana la obtinerea specialitatii, cand in alte tari europene medicii absolventi pot intra direct in sistem sub supraveghere, iar rezidentii capata competente suplimentare pana la specialitate. Astazi, inclusiv in Romania am reusit sa modificam legislatia si sa introducem practica sub supraveghere, precum si posibilitatea ca rezidentii din anii 4 si 5 sa efectueze garzi in limita competentelor lor, asa cum se intampla in alte tari. Problema medicilor tineri in ce priveste evolutia si dezvoltarea lor este una reala si necesita intr-adevar o abordare nu doar din partea Min. Sanatatii dar si din partea institutiilor care raspund de pregatirea studentilor si a medicilor tineri. Unul dintre motivele pentru care pleaca o parte din medicii tineri din Romania nu este neaparat legat de partea financiara, ci mai mult de partea de pregatire si de sansele lor de a evolua profesional. Solutii magice nu exista in prezent, din pacate, insa daca studentii vin cu propuneri concrete de imbunatatire, cu siguranta vom face tot posibilul sa le introducem in viitoarele documente legislative daca sunt de competenta Ministerului Sanatatii.

Intreg sistemul de urgenta (UPU, serviciile de ambulanta si SMURD) cheltuieste aproximativ 210 milioane euro anual. Numarul vizitelor la UPU si a interventiilor in asistenta prespitaliceasca depaseste 5 milioane anual. SMURD ca entitate are cheltuieli foarte limitate din moment ce nu are angajati proprii, avand medici din cadrul UPU care efectueaza garzi pe masinile de reanimare, iar echipajele paramedicale sunt formate din pompieri care nu sunt angajati in mod deosebit pentru SMURD si care au mai multe indatoriri in cadrul unitatilor lor decat acelea de servire a SMURD. Ca si costuri de operare a peste 240 echipaje SMURD in tara si a elicopterelor SMURD se estimeaza chetuieli de aprox. 7 milioane euro din cele 200 milioane. Aceste costuri sunt pentru plata garzilor, pentru combustibil, materiale sanitare si pentru orele de zbor ale elicopterelor care includ toate cheltuielile aferente. Chiar daca suma nu este exacta, putem observa ca ea nu reprezinta mai mult de 3,5% din total. La aceasta se adauga restul cheltuielilor pe UPU si serviciile de ambulanta care includ si cheltuieli salariale importante si necesare. Pe serviciile de ambulanta suma alocata national este in jur de 635 milioane RON, adica 141 milioane euro.

Din cate inteleg ar exista anumite bariere in adoptarea acestui tip de medicina: cultural in primul rand (dar care banuiesc ca se poate depasi cel mai usor) financiar si in obtinerea licentelor.
Este Romania pregatita, economic vorbind, sa imbratiseze acest tip de medicina, avand in vedere ca exista mari probleme si in state mai dezvoltate cu rambursul fondurilor ?

Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma iar cei cu bani isi vor face asigurari suplimentare, care vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari suplimentare) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).

In Germania, numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat. Si asta intr-o tara cu putere economica mult superioara Romaniei si cu un procent de peste 10% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este cam jumatate fata de Germania). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.

Ce parere aveti ?

Eu sunt subsecretar de stat din august 2007. Un mandat normal al unui demnitar este de 4 ani. Eu sunt la cinci ani. Acest lucru nu stiu daca se numeste eternitate. Sunt multi care au si doua-trei mandate, inclusiv in guverne din strainatate. Nu eu decid cat stau, ci sunt altii care decid cat este nevoie de mine sa stau acolo. Iar atunci cand eu voi sti ca nu pot oferi nimic, voi fi primul care voi spune ca plec. Faptul ca ministrii sanatatii se schimba anual este unul dintre motivele discontinuitatii care exista/a existat la Ministerul Sanatatii. Faptul ca in sistemul de urgenta exista o continuitate a permis ca acest sistem sa evolueze. Doctorul Arafat nu ia deciziile singur, daca la asta va referiti, si trebuie subliniat ca un (sub)secretar de stat de regula este verificat de un ministru, pe cand subsemnatul este verificat de doi ministri, avand in vedere ca majoritatea deciziilor din sistemul de urgenta sunt avizate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor, deci de doi ministri. Totodata trebuie subliniat faptul ca exista o comisie consultativa care intr-adevar functioneaza si se intruneste cel putin o data la doua luni sau de cate ori este nevoie si unde sunt analizate toate propunerile si aspectele majore ce privesc sistemul de urgenta. Aceasta incluzand reprezentanti si ai unitatilor de primiri urgente, al SMURD, al serviciilor de ambulanta, iar la unele sedinte participa ca observatori inclusiv membri de conducere ai sindicatului serviciilor de ambulanta. Din punctul meu de vedere subliniez din nou ca nu ma vad etern in aceasta functie, dar inca mai am de oferit, impreuna cu colegii cu care lucrez, si la momentul in care nu mai am ce oferi sunt primul care va spune ca voi pleca sau la momentul in care cineva va decide ca nu mai este nevoie de mine la Ministerul Sanatatii voi pleca fara nicio problema.

Ce alte masuri sunt in intentia MS si a guvernului pentru reducerea discrepantei accesului la serviciile medicale primare inafara telemedicinei avand in vedere ca unul din 5 romani nu sunt inregistrati la medicul de familie in mediul rural! Cum este sprijinita in mod concret asistenta medicala primara in mediul rural?

credeti ca cei care ingrijesc medical in sate si comune sunt suficient de "antrenati" IT pentru a putea interactiona cu un alt personal cu adevarat instruit in telemedicina?

La nivel rural intr-adevar dotarea este limitata si prezenta medicului specialist pe langa medicul de familie este cel mai adesea absenta.Totusi exista cabinete cu dotare importanta, care permit asigurarea ingrijirilor medicale la nivelul medicului de familie, iar introducerea sistemului telemedical in zonele rurale nu va face decat sa incurajeze colaborarea incet, incet intre specialist si medicul de familie in favoarea pacientului. Speram ca acest sistem sa scuteasca unii pacienti de deplasari inutile, de lunga distanta, pentru controale sau consulturi ce pot fi realmente efectuate in sistemul telemedical la acelasi nivel calitativ. De exemplu in cazurile dermatologice unde prezenta medicului de familie si consultul dermatologului pentru anumite afectiuni poate stabili un tratament de la distanta, studiile aratand ca aceasta metoda este eficienta si suficienta.

Daca vorbim despre telemedicina pe domeniul urgentei intre spitale acolo este destinata pacientului critic si in mod normal trebuie sa fie accesata atunci cand starea pacientului e critica. Stim ca exista colegi care nu prefera utilizarea ei chiar daca e nevoie, dar nu putem generaliza acest lucru. Exista la nivelul centrului din Mures si Bucuresti cel putin apeluri zilnice si se iau decizii in baza acestora. Nici in alte parti implementarea telemedicinei nu a fost usoara si a durat ceva timp pana ce cadrele medicale s-au obisnuit cu ea. La nivel spitalicesc sunt convins ca apelurile vor creste treptat si nu sunt de acord ca 99% nu e folosita, pentru ca nu asta ne arata datele pe care le avem din monitorizarea fluxului. Sunt de acord insa ca poate fi folosita si mai mult.
Fata de partea rurala, acolo utilizarea telemedicinei necesita intr-adevar implicare si programare la nivelul unitatilor sanitare care vor oferi consultanta, nefiind vorba de urgente. Astfel de sisteme care vizeaza medicina de familie sau consultul intre medicul de familie si specialist sau urmarirea pacientului operat la distanta postoperator de chirurgul curant, astfel de sisteme exista in Grecia si Croatia de exemplu.Ei le folosesc mai ales intre insule si spitalele universitare de pe continent. Noi facem niste pasi importanti in acest domeniu dar trebuie sa crestem atractivitatea acestui domeniu, ca de exemplu plata consultatiilor in telemedicina. Asta va fi introdus in urmatorula acord-cadru unde se va prevede posibilitatea decontarii acestor consultatii la nivelul Casei.

Domnule Raed Arafat, sunteti de acord sa instituiti un parteneriat cu DNA pentru sanatatea alesilor nostri? Romania e tara hotilor plapanzi.

1.Cand credeti ca Compartimentele Primiri Urgente din Spitalele Municipale vor primi finantare. 2.De ce nu sunt verificate de catre Ministerul Sanatatii modul de functionare ale acestor cpu uri .......personal insuficient,salarizare proasta,daca aceste unitati deservesc o populatie numeroasa?? Va multumesc!!

In primul rand va multumesc pentru ca ati "miscat muntii" in domeniul medicinei de urgenta. Am avea mare nevoie de mai multi OAMENI ca dumneavoastra.

Caz concret: pacient 7 ani, tumoarea pe creier, in chimio terapie la IOB. Pacientul locuieste intr-un sat la 20 de km de Pitesti. La finalul curei de citostatice, cand medicul curant din IOB a solicitat trasport cu salvarea la domiciliu pentru pacient, a primit raspuns ca primul transport disponibil este in 7 (SAPTE) zile.
La fel, cand se solicita salvarea pentru transport din sat pentru a ajunge la IOB, trebuie anuntat cu o saptamana inainte ca "sa se stranga mai multi pacienti". In acest mod, data la care ajunge pacientul in spital pentru urmatoarea sedinta de chimioterapie nu este fixa conform schemei de tratament., ci variabila in functie de transportul asigurat de salvare.

Buna ziua domnule doctor. Daca in State se merge spre scaderea ponderii privatului in medicina (e f. scump tratamentul aici) la romani vad ca se inclina spre cresterea ponderii privatului. Dumneavoastra ce parere aveti? Vor avea taranii nostri bani sa-si plateasca asigurari private? E mai bine sa fie medicina privata majoritara, sau cea de la stat?

1. Cum apreciaţi că va influenţa noua lege a sănătăţii calitatea asistenţei medicale oferite locuitorilor de la sate? Care sunt principalele ei efecte?
2. Cum vedeţi acum măsura închiderii spitalelor din localităţile mici de anul trecut?
3. Off-topic:
Vă mulţumim că nu v-aţi lăsat impresionat de diverşii politicieni care "nu aveau loc" de Dvs şi că aţi rămas aici. Pentru mulţi dintre noi, sunteţi un erou.
Să fiţi sănătos şi să vă vedeţi proiectele împlinite!

Eu cred ca cea mai mare problema la sate este asistenta medicala de urgenta! Sunt multe sate departe de orase, si la un apel de urgenta, salvarea ajunge mult prea tarziu, acele cateva zeci de minute sau mai mult fiind fatale, ceea ce e un mare dezavantaj pentru populatia rurala (de ex, in caz de infarct sau atac cerebral, n-ai nicio sansa) .Ar fi extrem de utila existenta unor astfel de servicii medicale de urgenta in zonele rurale indepartare de orase, cred ca s-ar putea accesa si fonduri europene pentru acestea, dar dezinsteresul cred ca este maxim, si atunci sigur ca ramane o utopie.

Este foarte bine ceea ce faceti! Felicitari si sper ca veti reusi sa ii faceti pe oameni sa inteleaga cat de imporatnt este sa te tratezi la doctor.
As veni cu o idee care poate e ciudata: am obseravat ca sunt oameni la tara care nu au habar de plantele pe care le au in curte si la ce ajuta ele. Poate ar fi bine sa fie promovata si medicina naturista care are rolul de prevenire a bolilor. La tara este foarte practic, oamenii au doctoriile la indemana si nu stiu.
Va multumim pentru tot,
Sukran Raed Arafat!

Nu toate vizitele la medicul de familie trebuiesc programate.
Consider ca numai vizita anuala pentru controlul anual preventiv unde medicul de familie evalueaza starea de sanatate generala si actualizeaza datele pacientului. In Canada si alte tari civilizate aceasta este prima sarcina obligatorie a medicului de familie, de aceea daca pacientul nu se prezinta dupa ce a fost instiintat la data programata, este sunat de medic pentru a-l reprograma.

Domnule Arafat. Sunt medic rezident in medicina de familie ,voi termina rezidentiatul in martie 2013. Eu sunt din Bucuresti ,la fel, toata familia mea. Mi-as dori sa profesez acasa ,asa cum poate ar trebui sa isi doreasca si colegii din alte parti ale tarii ,multi de la sat! ,cu toate astea stiti concurenta pentru orice specialitate in orasele mari ale tarii ,mai ales centrele universitare.
Intrebarea mea pentru dvs. este : Cum credeti ca puteti atrage tinerii specialisti din provincie ,inapoi acasa? Daca la Bucuresti ai speranta ca odata plecat la drum baza ta de pacienti poate creste, la sat stim foarte bine situatia...si anume faptul ca aproape in toate cazurile baza scade! Natural sau prin emigrare.
Un medic care se aventureaza in creierii muntilor va uita toata pediatria invatata si se va intalni cu situatii deosebite de gerontologie care ii vor depasi cunostintele. Va pierde an de an 5-10% din lista ,in timp ce benzina (pentru deplasari) si utilitatile vor creste anual cu 5-20% (in cazul benzinei probabil mai mult).
Stiti foarte bine ca exista mii de rezidenti MF care "fac foamea" in marile orase sau pleaca in UE desi au fost pregatiti pe banii statului roman, chiulesc de la stagii ca sa faca si altceva pentru a-si plati facturile ,dar NU pleaca din Bucuresti si alte orase mari de frica unui drum fara viitor - satul romanesc.
Va multumesc si va doresc mult succes in continuare!

Dle dr. Arafat, este laudabila initiativa de a folosi fonduri americane pentru introducerea telemedicinei in satele romanesti. Ce ne puteti spune despre planurile Ministerului Sanatatii legate de aplicarea strategiei dezvoltate la inceputul anului pentru asistenta medicala primara, in special din mediul rural. Ma refer la acel document finantat de Banca Mondiala si realizat de experti straini, disponibil si pe siteul ms.ro pe prima pagina (UMP-APL 2). Pana in prezent nu s-a facut niciun demers, termenele sunt depasite si finantare nu pare sa existe. Telemedicina este necesara si utila dar este doar o piesa a unui puzzle, trebuie dezvoltata armonios, in contextul unei strategii pentru asistenta medicala primara.

Eu v-as intreba daca v-ati gandit ca la serviciile UPU sa fie angajate si cate un psihiatru. Din practica de zi de zi (mai ales garzi) eu as zice ca ar fi de folos.
Multumesc!

Incorect. Satenii isi fac bine mersi analizele chiar la cabinetul medicului de familie din sat, pentru ca laboratorul vine si ridica probele, la fel cum face si in orase. Recoltarea se face in cabinet, de catre asistenta cabinetului, in camera de recoltare special acreditata. Unii medici de familie au inclusiv microanalizatoare, EKG, ecograf.

1.Pe cand un sistem teleconferinte si videolectures cu obiectiv educational? Ma refer aici la studenti si medicii tineri(rezidenti de an mic).
2.Pe cand o reforma care sa scoata medicul tanar din prezentul status quo ...acela de supravietuire?
Felicitari pentru SMURD si Urgente...s-au pus bazele unor sisteme(care vor evolua si din inertie)....pe cand bazele altora cum ar fi Reforma UMF-urilor(feudale si pline de nepoti si cumetri)/ Rezidentului(care abia supravietuieste)/Studentului(care plateste si care invata singur...de mentori sa nu mai zic..)/Mitei(motiv de puscarie)/Subfinantarii.../Decontarilor diferentiate intre stat si privat...
In concluzia ...mult de facut...sfatul meu: "aglutinati" o echipa priceputa in mai multe domenii...si veniti cu solutii...sau intrebati studentii, veti fi UIMIT..cate stim ;)

cat cheltuie SMURD anual de la bugetul statului?

Dle Arafat, pareti etern in functia de (sub)secretar de stat in MS... Vi se pare in regula? Mie nu.
Referitor la tema care face subiectul dialogului imaginar cu dv...
De ce MS evita sa faca o reala reforma in Sanatate, acest aspect negativ fiind mult mai evident in zona rurala a Romaniei?

Ce rost are sa existe medici la tara, din moment ce fara aparatura medicala nu pot face nimic? Oricum trebuie sa mearga satenii la oras pentru a-si face analizele.

Cum vedeti devoltarea telemedicinei la sat atata timp cat telemedicina din spitale este subaccesata? Ce masuri o sa luati ca sa fie folosita la adevarata ei valoare in spitale acolo unde este instalata NOTA: Telemedicina in spitale nu se foloseste 99 %

Pacat un pas mic dar pt Romania mare ,,Daca eram menegerul institutiei dumneavoastra ? Eram ca sistem sanitar unul dintre cele mai mari din Europa. raspund la intrebarile dvs Domnule Raed Arafat la E_MAIL botez.tudor@yahoo.it

Domnule RAED,doresc sa aduc la cunostiinta Ministerului Sanatatii din Romania ,un fapt real ,pe cat de real pe atat de trist,, in luna DECEMBRIE a ANULUI 2012 am venit in Romania pentru a ajuta sistemul sanitar Roman in sensul unei operatii,menisc fisurat ,apa la genunchi ,,fiind rezident in ITALIA ,asigurat medical cu legitimatie Europeana de sanatate,,iar in cazul unei operatii statul ITALIAN platea in euro toata operatia,,Problema majiora consta in faptul ca ,,Ministerul care il conduceti nu stie sa atraga gratis investitii europene datorita faptului ca nu avem un sistem electronic care sa poata citi cartile electronice de sanatate ,,pacat multi romani sunt asigurati european iar noi nu stim sa le luam banii europei
CU REGRET TUDOR

Buna ziua Domnule Raed Arafat eu sunt total nemultumita de meseria mea am doi ani de radiologie si trei ani de generalistst am invatat la Postliceala Sanitara de Stat Grigore Ghica Voda Iasi si nici acum nu am un serviciu stabil nu sunt numai eu in aceasta situatie mai multi ca mine sunt noi nu putem sa ne ocupam un serviciu in oras din cauza la astea de la tara care pe toate spitalurile daca cauti sunt majoritatea de la tara asistente ,infermiere ,paznici , oare de ce noi astea care suntem nascuti si crescuti in oras pe care parintii nostril nu au nici o palma de pamint nicaieri,nu putem sa avem si noi un loc sa munca , findca suntem nascuti in oras , de ce oare astea de la tara care au pe linga casa lor aproape de toate nu platesc cum platim noi toate datoriile fiindca locuim la bloc, si parintii mei sunt bastrini si bolnavi si traiesc din pensia lor foarte mica as dori sa se ea masuri in privinta asta si sa se faca controala sa vedeti citi de la tara ne eau locul nostru, ei pot sa isi faca altele la tara sa isi formeze cite o mica ferma sau altele si multi dintre acestea care lucreaza si ne inurca pe noi de nu ne putem hrani au si cite un butic la tara, dimineata la ora 7 vin incarcate microbuze arhipline cu astia care fac naveta de la tara la oras, va rog sa se analize la nivel cu Domnul Minstru a Sanatii si asi dori si un raspuns
pe adresa mea de email gianina_andronic@yahoo.com

Domnule Ministru Arafat,cu respect va aduc la cunostiinta ca azi 11.04.2015 ,unul din medicii de la Zmurd care era la service la Spitalul de Urgenta din Bucuresti, a fost jicnit de unul din medicii specialisti de unul din medicii sp-ecialisti deoarece l-a adus pe fiul meu la Spital.Cum e posibil asa ceva ? In ce tara ne aflam ? de ce ? De ce medicul Zmurd a inchitit asa ceva ? De ce baiatul meu a fost trimis la plimbare cu obraznicie si tupeu ? si mai era si sef medic ?! Ce se intampla ? Ati auzit de un medic Deuthh ? cine la adus ....stie limba engleza ? nu ? stie despre problemele de inima ? Da ?! Ha,ha, ce gluma buna !

Articole similare

Stresul ocupational este o problema majora de sanatate / Foto: Photoxpress.com Suntem platiti mai putin pentru a munci mai mult. Mai este de mirare de ce multi dintre noi nu mai avem “tragere de inima” pentru a merge, lunea, la serviciu? Calitatea timpului petrecut la munca a suferit o schimbare dramatica in ultimii zece ani. Rezultatele...
Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena? Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de...
O vara stranie a navalit dupa o primavara cvasi-inexistenta. Am trecut de la ghiocei la tei in floare, de la cizme la sandale, de la palton la rochii cu bretele. Vad deja pe strada petece de piele arsa langa zone albe ca zapada. Daca incerc sa sfatuiesc pacientii sa reinceapa sa exerseze aplicarea cremei de protectie solara, primesc un raspuns...
Maternitatea Giulesti / Foto: Agerpres In apropierea nasterii, am cautat sa ma informez temeinic despre ce ma asteapta la spital, cum merg lucrurile in sala de nasteri sau despre nivelul spagii pe care ar trebui sa o plasez personalului medical. Tot ce vroiam sa stiu e pe internet, pe forumuri, in articole, in comentariile parintilor. Am...
Este absolut normal ca informatiile cu privire la sanatatea sexuala sa fie obtinute de la medicul specialist, dar de multe ori, pe motive de confort, intimitate, anxietate sau urgenta, multe persoane aleg sa caute aceste informatii pe internet. Poate o femeie sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei? Este adevarat ca anticonceptionalele...