Publicat la: 
13/11/2012

Colul lezional sau rana pe col reprezinta o cauza foarte frecventa de prezentare a pacientelor (de cele mai multe ori indusa) in cabinetele de ginecologie. La persoanele tinere (in adolescenta), cel mai frecvent aceasta conditie diagnostic nu are nici un substrat patologic, fiind o simpla ectopie (ectropion) prezenta mucoasei endocervicale (din interiorul canalului cervical) la nivel exocervical (suprafata externa, vizibila a colului uterin); in acest caz nu se impune nici un fel de tratament (nicidecum cel chirurgical cauterizarea pe col), ci numai urmarirea colposcopica si citologica anuala (examen PAPs).

Trebuie cunoscut insa, ca acest lucru predispune pacienta la aparitia cervicitelor inflamatii ale colului uterin datorita unei mai usoare infectari microbiene (Chlamydia trachomatis, neisseria, specii din grupul mycoplasma, etc) cu aparitia unei secretii vaginale mai abundente.

Cand ne aflam in fata unei paciente ce prezinta macroscopic o leziune la nivelul colului uterin trebuie efectuat examenul citologic cervico-vaginal (examenul Babes Papanicolau) si examenul colposcopic. Atunci cand la colposcopie se pun in evidenta modificari patologice, se poate recurge la metode diagnostice mai invazive biopsia cervicala, excizia cu ansa diaternica (ERAD), conizatia colului uterin ce pot exclude (prin trimiterea pieselor de excizie la examen anatomopatologic) sau confirma o leziune premaligna sau chiar maligna (cancer de col uterin) a colului uterin.

Managementul leziunilor colului uterin

Cum am amintit mai sus, la paciente tinere, la care in urma investigatiilor citologice, colposcopice si infectioase (culturi bacteriene de la nivelul colului uterin) nu s-a evidentiat nimic patologic, simpla urmarire anuala este suficienta.

In cazul leziunilor inflamatorii (cervicite), tratamentul antibiotic si antiinflamator este salutar trebuie tratat si partenerul sexual (infectiile se pot transmite pe cale sexuala de cele mai multe ori).

Cand examenul colposcopic evidentiaza o leziune suspecta se recurge la una din metodele de bipsie (in functie de gradul si extensia leziunii). Tratamentul ulterior depinde de rezultatul anatomo-patologic; astfel, in cazurile de neoplazie cervicala intraepiteliala (CIN 1,2,3) se recurge la simpla supraveghere cito-colposcopica (CIN 1,2) sau eventuala excizie chirurgicala (ERAD sau conizatia colului uterin). In rare cazuri (CIN 3), la paciente ce nu isi mai doresc sarcini ulterioare, la varste de peste 35-40 de ani si la care exista patologie uterina (fibroame uterine, adenomioza, etc.) sau ovariana (tumori ovariene suspecte) se poate recurge chiar la histerectomie (laparoscopica).

In cazul cancerului de col uterin, tratamentul este unul complex, multidisciplinar, corespunzator pentru fiecare stadiu tumoral.

Supravegherea citologica si colposcopica post-tratament este obligatorie si se face in functie de leziunea diagnosticata (anatomopatologic).

Autor: Dr. Gabriel Mitroi, medic specialist obstetrica si ginecologie

Specialitate: 
Comentarii

Buna ziua,ma numesc Mihaela si am 52 de ani.In urma cu 1 an am avut un nodul la san,am facut chimio,rADIO si operatie.La testul Papa Nicolau mi-a iesit inflamatie si Hsil.Urmeaza sa fac conizatie prin Erad si biopsie.Credeti ca ar putea iesi ceva de genulVa multyumesc.

ceva de genul ?

ceva de genul cancer.?

un papanicolau modificat e dat si de o banala candida asa cum un papnicolau bun poate ascunde o nenorocire.nu va lasati amagite de dr care va cheama periodic la controale de supraveghere care nu sunt gratuite...sicare pe ei ii avantajeaza .virusul HPV oncogen nu doare nu ustura nu mananca... si ce face dr spune esti ok dar daca la anul cand vii nu mai esti de ce sa astepti?verificati ARN MESAGER si daca este prezent faceti erad col uterin.MULTA SANATATE!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist...
Ochiana Ana,Medic Specialist
Medic Specialist
Gavril Parfene Caliopia,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 74

Articole similare

Dr. Nicoleta Vladescu in studioul HotNews.ro In ce consta screening-ul ginecologic? Ce analize ginecologice trebuie facute anual sau mai des, in functie de varsta, sarcina sau alti factori? Cand este recomandat? Ce afectiuni pot fi prevenite prin controlul periodic anual? Cum se pregatesc femeile pentru un control ginecologic complet? Dr....
Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie / Foto: MedLive.ro In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic. Tara noastra este pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii generate de aceasta boala, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decat media europeana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai afectate...
Mituri despre sanatatea sexuala / Foto: Photoxpress Pilulele contraceptive ingrasa? Pilula de a doua zi cauzeaza avort? O femeie poate sau nu sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei? Sunt intrebari in jurul carora s-a format o suita de zvonuri, toate spuse cu certitudine de cunoscator. Care este insa adevarul, vedem in randurile urmatoare....
Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie / Foto: MedLive.ro In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic. Tara noastra este pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii generate de aceasta boala, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decat media europeana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai afectate...
Sarcina extrauterina (ectopica) reprezinta implantarea anormala a zigotului (produsului de conceptie), adica in afara cavitatii uterine. Exista mai multe locuri de implantare anormala: – trompa uterina – aproximativ 95% din totalul sarcinilor ectopice – peretele uterin (sarcina interstitiala) – colul uterin (sarcina cervicala) – la nivelul...