Publicat la: 
15/12/2010
Raport: 40% dintre copiii romi din Romania sufera de subnutritie severa, 45,7% nu au fost niciodata vaccinati si doar 20% merg la gradinita

Aproape jumatate dintre copiii romi nu sunt vaccinati / Foto: Reuters

Rata mortalitatii infantile in randul copiilor romi din Romania este de patru ori mai ridicata decat media nationala, aproximativ 40% dintre acestia sufera de subnutritie severa, in jur de 50% dintre ei nu au fost vaccinati niciodata si doar 20% sunt inscrisi la gradinita - sunt concluziile Raportul National privind Incluziunea Romilor in Servicii de Dezvoltare Timpurie a Copilului (IRSDTC) pentru Romania, realizat in cadrul Consultarii Nationale privind Incluziunea Romilor in Servicii de Dezvoltare Timpurie a Copilului.

Date privind sanatatea in randul populatiei rome:

 • Romii au o stare a sanatatii foarte proasta, cauzata de saracie, de conditiile sanitare precare si de lipsa infrastructurilor de baza in comunitatile de romi, numarul mic de centre medicale in zonele locuite de romi si/sau distanta mare pana la cel mai apropiat centru, de lipsa documentelor de identitate si de marginalizarea si discriminarea in ceea ce priveste accesul la serviciile medicale.
 • Speranta de viata a romilor este de aproximativ 64 de ani, fata de cea a romanilor in general, care este de aproape 70 de ani.
 • Mortalitatea infantila la romi este de trei sau de patru ori mai ridicata decat media nationala. Peste 40% din copiii din gospodariile rome sunt subnutriti, izolati si infometati. La 45,7% din copiii romi nu li se administreaza vaccinurile prevazute de Planul National de Imunizare, desi acestea sunt obligatorii si gratuite. Copiii care traiesc in ghetouri izolate si in zone rurale sunt cei mai expusi, deoarece aproximativ 50% dintre acestia nu sunt vaccinati impotriva niciunei boli.
 • Sanatatea femeilor rome si mortalitatea materna reprezinta o problema, nu numai din cauza factorilor socio-economici, dar si din cauza practicilor culturale cum ar fi, pe de o parte, accesul la serviciile medicale si pe de alta parte, practica unor grupuri de romi a mariajelor si a sarcinilor timpurii. In multe comunitati de romi, copilaria se incheie foarte repede pentru ca varsta casatoriei este mai mica decat in randul populatiei majoritare.
 • Sarcina la adolescente: traditia casatoriilor aranjate si a stereotipurilor legate de sexe reprezinta factori importanti pentru rata ridicata a sarcinilor in randul adolescentelor rome. Alti factori: necunoasterea metodelor de prevenire a sarcinilor, lipsa accesului la servicii medicale si contraceptive, nivelul scazut de educatie; fetele expuse la violenta domestica sau la certuri in familie in timpul copilariei - si acestea cauzate de saracie - este mai probabil sa ramana insarcinate in adolescenta, iar riscul acesta creste proportional cu numarul experientelor negative din copilarie.
 • Impactul asupra copilului: nasterile precoce pot afecta dezvoltarea psihosociala a sugarului. Incidenta dizabilitatilor de dezvoltare si a problemelor comportamentale este mai mare la copiii ai caror mame sunt adolescente. Un studiu a sugerat ca este mai putin probabil ca mamele adolescente sa isi stimuleze bebelusul prin comportamente afective cum ar fi atingerile, zambetele si comunicarea verbala sau sa fie sensibile si receptive la nevoile acestuia.

Educatie

 • Cam o treime dintre familiile rome si mai mult de jumatate din populatia majoritara considera ca limba romani nu ar trebui sa se predea la scoala. (Raportul national RECI, 2010).
 • Sub 3% din copiii romi sunt inscrisi la crese. Accesul copiilor romi la invatamantul prescolar este foarte limitat: 61% au fost inregistrati pentru invatamantul prescolar in anul 2000-2001, dar numai 20% au fost inscrisi realmente la gradinite.
 • Ca urmare a segregarii, scolile primare in care copiii romi si/sau cei cu nevoi speciale formeaza majoritatea sunt de obicei de proasta calitate: calificarile profesionale ale cadrelor didactice si conditiile in care functioneaza sunt in general necorespunzatoare.
 • La nivel secundar, 79% din romanii cu varste intre 15-18 merg la scoala spre deosebire de romii cu aceleasi varste, care nu merg la scoala decat in proportie de 36%.
 • In cazul romilor, se observa o lipsa clara a serviciilor de educatie prescolara, accesul greu, lipsa sprijinului financiar si intelectual din partea familiilor si adesea prejudecatile despre copiii romi din sistemul de educatie.
  Rezultate Focus grup cu parinti, Craiova, iunie 2010, doua exemple: Daca lua note bune, profesoara zicea : Vedeti? A luat note bune chiar daca e tiganca. / Parintii copiilor neromi refuzau sa-si trimita copiii in clasele unde erau si elevi romi, cereau sa fie mutati.
 • In 2007, aproape 12% din copiii romi cu varste intre 7 si 16 ani au abandonat scoala inainte de a termina invatamantul obligatoriu. 47,6% din copiii care au abandonat scoala au ramas repetenti o data, 38% de doua ori si 12% de trei ori (studiu 2010). In total, peste 80% din copii nescolarizati sunt romi si cel putin 18% din copiii romi raman fara educatie.
 • Participarea la ciclurile urmatoare de invatamant, inclusiv cel secundar, atinge doar nivelul de 0,1%. S-a calculat ca 28% din populatia roma este analfabeta functional.

De ce isi inscriu romii copiii la gradinita

 • Principalul motiv pentru care parintii romi isi inscriu copiii la gradinita este constientizarea nevoii de educatie si pregatire pentru scoala (47,8%). 7,4% au fost nemultumiti de progresul copiilor in dezvoltare si 9,6% s-au aratat ingrijorati de mediul social din gradinita.

De ce nu isi inscriu parintii romi copiii in serviciile de educatie timpurie

 • Motivul cel mai frecvent invocat de parintii romi este absenta serviciilor in imediata apropiere a locuintelor lor, cel mai adesea motivul inaintat de parintii din mediul rural. Un al doilea motiv este lipsa de resurse financiare, iar apoi preferinta mamelor de a sta acasa si de a avea grija de copiii lor mici. Alte motive pentru care nu se fac inscrieri sunt: prefera sa tina copiii acasa cand sunt foarte mici; serviciile furnizate de gradinita nu stimuleaza suficient copiii, nu pot avea incredere in personal etc. Printre motivele pentru care parintii romi isi retrag copiii din gradinite sau permit abandonul sunt: motive financiare (44,7%) nivelul scazut de educatie oferit (34%), emigrare (12,8%); imaturitatea copilului sau starea sanatatii (8,5%). De asemenea, exista si motive legate de perceptia parintilor legata de dezinteresul profesorilor, locuri insuficiente in gradinita, practici discriminatorii etc.

Date demografice:

 • Romania inregistreaza cea mai mare concentrare de romi dintre tarile europene. Recensamantul oficial din 2002 releva ca doar 535140 persoane (2,47% din totalul populatiei) s-au declarat romi. Conform Institutului de cercetare a calitatii vietii, numarul de romi autoidentificati si heteroidentificati si de ceilalti ca fiind romi este de 1,5 milioane (6,7% din populatia totala). Amnesty International mentioneaza cifra de 2.2 milioane de romi sau aproape 10% din populatie.

Saracia in randul populatiei rome:

 • In perioada 2006-2008 rata saraciei la nivel national era de 23%. Rata saraciei in randul romilor din Romania era de 67% (raport Banca Mondiala, 2010).
 • Peste 50% din romi si 60% din comunitatile de romi traiesc cu mai putin de 4,30 dolari pe zi (Dumitru Sandu, 2005, Comunitatile de Romi din Romania - O harta a saraciei comunitare realizata prin sondajul PROROMI, Banca Mondiala, Bucuresti). 21% traiesc cu mai putin de 2,15 dolari pe zi.
 • 74% din comunitatile de romi se confrunta cu probleme grave legate de venituri, 67% dintre acestea au si grave probleme de accesibilitate, iar 23% nu au electricitate si/sau apa potabila.
 • Cifrele privind incadrarea in munca a romilor sunt, conform estimarilor, cu 26% mai mici decat media incadrarii in munca a barbatilor. Acestea pot fi puse pe seama oportunitatilor mai putine oferite pentru munca necalificata si uneori pe seama unor practici de recrutare discriminatorii.
 • Numai unul din opt adulti romi apti de munca are calificare obtinuta in invatamantul secundar. Nivelul scazut de educatie se reflecta si in veniturile obtinute de angajatii romi - cu 55% mai putin decat majoritatea (studiu Banca Mondiala 2010).
 • Cel mai adesea, romii locuiesc la periferia localitatilor - 68% din romi fata de 46% din alte grupuri. O evaluare din 2007 arata ca 72% din drumurile din comunitatile de romi sunt drumuri neasfaltate fata de 48% in localitatile locuite de alte grupuri.

Perceptia majoritara asupra minoritatii rome in Romania

 • Un studiu realizat in 2009 de Gallup pentru Agentia pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene arata ca dintre toate grupurile din tarile membre, grupul etnic de romi este cel mai expus discriminarii.
 • Perceptia majoritatii asupra minoritatii rome se concentreaza pe stereotipurile de infractionalitate, violenta, lipsa de interes pentru scolarizare etc. 72% considera ca majoritatea romilor incalca legea si 20% considera ca este necesara interzicerea accesului romilor in anumite magazine sau baruri. Conform sondajului, chiar daca 31% dintre respondenti nu au interactionat cu romi in ultimele sase luni, 64% au considerat ca romii sunt mai violenti decat membrii altor grupuri etnice, cum ar fi romanii, maghiarii etc. Cand li s-a cerut sa spuna primul lucru care le vine in minte cand aud cuvantul rom, 23% dintre respondenti au mentionat aspecte legate de infractionalitate, furturi si cersetorie; 10% au vorbit despre oameni fara educatie sau murdari; 5% au mentionat detestabil sau respingator si doar 16% i-au considerat pe romi ca fiind oameni normali. Pe de alta parte, raportul ADF arata ca Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al discriminarii fata de romi dintre toate tarile incluse in sondaj.
 • 40% din romani considera ca este rau sau foarte rau sa aiba loc casatorii mixte intre romi si ne-romi; 25% cred ca copiii romi nu ar trebui sa se joace cu copii din alte grupuri etnice; si 35% din respondentii ne-romi considera ca nu este recomandat ca populatiile sa locuiasca amestecat (INSOMAR, 2009). Peste 60% dintre romani cred ca tratamentul aplicat acum romilor este legitim. Majoritatea este de acord cu afirmatia urmatoare: Daca as fi angajator, nu as angaja un rom pentru ca cei mai multi dintre ei sunt lenesi si fura. Perceptia majoritatii valideaza si tratamentul discriminatoriu pe care il primesc romii, majoritatea respondentilor sugerand ca romii primesc ceea ce merita.

Citeste pe larg Raportul National privind Incluziunea Romilor in Servicii de Dezvoltare Timpurie a Copilului (IRSDTC) pentru Romania - rezumat (Download in format .pdf)

Date privind raportul

La consultare au participat reprezentanti ai diferitelor ministere din Romania, ai organizatiilor neguvernamentale si institutiilor academice, care au dezbatut aspecte precum privarea si discriminarea grava a copiilor de etnie roma in ceea ce priveste accesul acestora la servicii de sanatate, educatie si protectie sociala.

IRDTC este un proiect coordonat de UNICEF, impreuna cu Fondul pentru Educatia Romilor (FER) si Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD). Scopul proiectului este de a aduna date si informatii legate de incluziunea copiilor romi in servicii de dezvoltare timpurie, in patru tari din Europa Centrala si de Est (ECE) si din Europa de Sud-est (ESE): Cehia, Macedonia, Romania si Serbia. Metodologia cercetarii a fost elaborata de Dr. John Bennett, expert principal european in domeniul politicilor de dezvoltare timpurie a copilului. Studiul este completat de analize privind costurile financiare ale serviciilor actuale de dezvoltare timpurie a copilului si de simulari de costuri de care sa tina cont guvernele pe viitor, cu atentie deosebita asupra familiilor defavorizate si marginalizate.

Consultarea Nationala a fost organizata in cadrul parteneriatului UE-UNICEF din proiectul Initiativa Start Bun pentru Romi (ISBR), finantat de Uniunea Europeana, ce are drept scop abordarea unor masuri de promovare a Dezvoltarii Timpurii a Copilului ca punct de plecare pentru asigurarea incluziunii sociale a copiilor romi. Proiectul ISBR este implementat in sase tari: Cehia, Ungaria, Macedonia, Romania, Serbia si Spania. Rezultatele estimate sunt dezvoltarea capacitatii factorilor competenti si ale furnizorilor de servicii de a include copiii romi in interventii de dezvoltare timpurie a copilului si de a consolida si extinde serviciile existente in vederea acceptarii si implementarii unor abordari inclusive in domeniul ingrijirii si educatiei timpurii.

Printre activitatile proiectului se numara cercetare, advocacy, dezvoltarea capacitatilor si comunicare, cu accent pe importanta asigurarii faptului ca toti copiii, inclusiv cei mai defavorizati si mai marginalizati, cum sunt cei de etnie roma, au sansa la cel mai bun inceput in viata.

Citeste si:

Emma Olaru, MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

"aproximativ 40% dintre acestia sufera de subnutritie severa, in jur de 50% dintre ei nu au fost vaccinati niciodata si doar 20% sunt inscrisi la gradinita"

exista o singura problema: sunt prea multi.

Ia-te de mână cu Hitler.

"doar 20% sunt inscrisi la gradinita" .
Ma ingrijoreaza faptul ca asa multi merg la gradinita. Nu ar fi mai bine sa stea acasa si sa nu mai infecteze si alti copii?

cu ce?

Mă îngrijorează cât de xenofob ești, vrei să le tai accesul la educație și posibilitatea la integrare pentru că nu pricepi un lucru elementar, problema e tocmai segregarea.

Copii, vrei, nu vrei, se vor îmbolnăvi. Statistic, în primul an de școală copii răcesc și se îmbolnăvesc de aproximativ 6-7 ori, iar asta e un lucru inevitabil, iar pe termen lung e benefic pentru că dezvoltă anticorpi.

Xenofobia mascată în „grijă pentru copiii noștri” e, ca orice altceva mascat în „grija pentru copiii noștri”, în majoritatea cazurilor, un lucru abject.

Țiganii sunt în situația în care sunt tocmai din pricina unora ca tine care doresc apartheid neînțelegând că tocmai atitudinile lor duc la problemele pe care le au. Pentru că sunt stigmatizați nu au acces la educație, nu au acces la sănătate, nu au acces la slujbe în care sa fie productivi dpdv social, astfel continuând cercul vicios.

Este foarte grav.
Vina este impartita intre parinti si autoritati.
Parintii pentru ca promoveaza segregarea, refuzand cu obstinenta sa accepte cultura majoritara (cei care au facut-o sunt bine mersi integrati, si chiar daca traiesc in saracie nu traiesc mai prost decat majoritatea). Atunci cand iti dai copilul de pereti ca sa scapi de el nu mai esti scuzabil. Atunci cand propriile traditii iti permit sa faci din furt un mod de viata, cu conditia sa nu furi de la propriul grup etnci, atunci nu mai esti scuzabil.
Autoritatile alienate pentru ca au ales sa ignore problema.
PS: sunt "tigani" nu "romi", nici un tigan din cei invocati in articol nu-si spune "rom".

printre altele pur rasiste...

aveti dreptate - autoritatile ignora problema de prea mult timp.

ca exista 40% de copii tigani subnutriti este mai mult ca sigur real, dar acest lucru ar trebui corelat cu procentajul copilelor tiganci care au la randul lor copii. ar trebui puse fata in fata niste statistici ale scolarizarii tiganilor, altele ale ratele somajului (celui real, nu aberatia numita "ajutor de somaj" pe care nimeni nu pune mana) in randul acestora, in fine studii ale tipurilor de vietuire ale acestora (sunt foarte multi tigani "integrati", ce muncesc de obicei ca zilieri, atinsi mult mai tare de flagelul saraciei decat cei ce continua sa traiasca in comunitati; culmea, tot acestia sunt si cei mai afectati de discriminare).

Vedeti ca aveti malware pe site-ul acesta - ceva din zona .ru (dot ru)
[Va multumim pentru atentionare, am remediat problema. - Editat de HotNews.ro]

procentul din copiii tigani care merg la gradinita nu mi se pare relevant. cel din copiii care merg la scoala da!

si cu ce anume vreti voi sa plateasca ei sederea puradeilor la gradinita? ei traiesc 90% din furat, prostitutie si cersit...cati colegi tigani aveti voi la munca? eu unul sincer nu as fi interesat de sondajele astea ci de cum sa stopez inmultirea lor! as face ceva ca in china...mai mult de 2 copii sa nu aiba o familie..oricum romanul muncitor din zilele astea mai mult de 2 copii nici nu se gandeste sa faca...nu credeti ca este o idee buna pe termen lung...?!?

Raport caracteristic romanesc facut in birou de oameni fara experienta care cunosc mult prea putin realitatile din teren.
Ca medic de tara de 30 de ani pot sa va spun din proprie experienta ca realitatea este ceva mai diferita. Toti romii primesc ajutoare sociale si toate tipurile de ajutoare ce li se cuvin prin lege (alocatii, copii scolari, elevi la liceu). Nu efectueaza nici macar un minut din orele de munca la dispozitia primariilor. Banii si ajutoarele se duc pe: bauturi fine, tigari bune si o multime de prostii. La copii nu ajunge nimic sau aproape nimic. Conceptia bine inradacinata: copilul se face pentru ajutoare dupa care se "da la stat". Dupa ce se "da la stat" se face altul. Nu aduc copiii la vaccinat si vin la dispensar numai daca sunt grav bolnavi (vaccinul nu se face decat in dispensar si nu pe pasune ca-n Africa). Nu au in general nici o grija fata de copii iar in esenta adresabilitate catre medic este spre 0. Refuza munca desi pe la tara unde sunt multi batrani cu pamant s-ar mai gasi ceva de lucru. Refuza sa munceasca chiar in conditii de plata interesante: asta vara ziua de prasit in Moldova era 60 de lei cu 3 mese si un pachet de tigari si cu toate astea nu erau amatori. Prefera sa fure atunci cand au nevoie de ceva decat sa munceasca si sa obtina legal resursele. La ei in ograda bate vantul: nu au o vita, o pasare, un strat cu ceva, o tufa de vie sau minimul de inventar agricol. Au in schimb antene DIGI TV si casca ochii la TV toata ziua. Este gresit sa se creada ca daca ajutoarele sociale s-ar mari consistent situatia lor s-ar schimba . Bunastarea nu se obine decat prin munca cinstita. Nu vei pretui decat ceea ce obtii cinstit cu "palmele tale". Ar trebui observat ca sporul natural este mare in randul etniei tiganesti si are drept explicatie obtinerea de noi ajutoare sociale, consumul de alcool, mediului promiscuu. Incestul, pruncuciderea sunt des intalnite. Sunt multe cazuri de pruncucidere care nu se raporteaza musamalizandu-se sub tot felul de diagnostice grave. Problema tiganeasca este complexa si se poate rezolva numai printr-o atitudine ferma din partea statului nu prin ajutoare sociale fara sfarsit. Pedeapsa cu privare de libertate pentru cei ce-si neglijeaza copiii si scoaterea de sub tutela ( nu mai iau "ajutoare"), pedeapsa cu suspendarea ajutoarelor pentru cei ce nu-si duc copii la vaccinat sau la scoala.

Asa si care e problema ? cati tigani platesc taxe si impozite ? Hmm? Sa se gandeasca cu ce o sa intretina un copil inainte sa-l faca, sa munceasca legal, sa contribuie la stat si apoi rata mortalitatii o sa scada. AICI NU E PROBLEMA SISTEMULUI !

Tot timpul le plang de mila si strainii si autoritatiile.Si ce ar trebuii sa facem noi de tot ni se baga pe gat chestiile astea.Sa-i rugam in genunchi pe parintii lor sa-i dea la gradinita si la scoale.Sa-i invete curatenia si munca.Sa ii faca ei si altii sa-i sponsorizeze si educe .Fiecare cum isi asterne asa doareme atat el cat si copii sai.

E relativ simplu - stopaţi fenomenul "copii făcuţi pentru alocaţii". Dacă de la al treilea copil s-ar tăia şi alocaţia primilor doi atunci situaţia s-ar remedia rapid.

Dar ce politician ar face asta când ţiganii sunt o minunată masă electorală?

Iar dacă poliţia chiar şi-ar face treaba ei nu ar fi chiar aşa o problemă socială. Ţiganii ajung o problemă în state unde administraţia e incomepetentă şi autorităţile slabe.

Autoritatile romane si toti romanii sa fie atenti la actiunile lor ca nu cumva sa se inmulteasca mai mult ca romanii .Atentie ,sa ocupe tara noastra si romanii sa fie in minoritate.Tiganii care cersec,fura,violeaza romance, ucid romani,sparg case,smecherii imobiliare,batai cu sabii si alte obiecte,amenitari asupra romanilor,sfideaza autoritatile romane ,ar trebui expulzati.Ne-am saturat sa tot auzim minciuna lor cu persecutiile care le-ar fi facut romanii asupra etniei lor.Sa fie clar,romanii n-au nici o vina ca s-au asezat pe teritoriul sramosesc al romanilor.Romanii n-au plecat dupa ei sau dupa stramosii lor in India sa-i aduca ca sclavi in Romania.Tganilor le place sa fie nomazi si-au parasit patria lor ,India si umbla teleleu prin lume invocand diverse minciuni,ocupandu-se si cu magii,ghiceli etc.Sunt in mare parte rai desi romanii au fost toleranti cu ei.Cei care fac bine ,se supun actiunilor civilizatoare[sa munceasca,sa invete,sa-si dea copiii la gradinite,scoli,facultate] sa nu aiba actiuni ostile fata de romani si autoritatile romane ar putea locui in patria noastra ,restul sa plece cel mai bine in India,in tara lor.

Sunt rromi nu romi, se scrie cu doi RR. Nu stiu de ce in ultimul timp toata media a uitat cum se scrie rrom .....

Pentru ca asa e corect in limba romana, cu un singur 'r'. In legislatia internationala, comunitatea se numeste "Roma". Intr-adevar, in limba rromani se scrie cu doi r.

S-auzi bre'...da ca natalitatea lor e de 10 ori mai mare ca media nationala nu spune nimeni ?

M-am oprit din citit la titlu.
Nu sunt "romi", sunt tigani.
Daca noi nu ne putem obisnui sa le spunem asa, atunci ce pretentii sa mai avem la altii?

si cati copii ROMANI sunt subnutriti? Ca m-am saturat sa aud de problemele minoritatilor (maghiari, tigani, etc), iar de problemele "noastre", ale astorlalti, nu mai are nimeni timp sa faca studii!

Bai dar astia nu pleaca in Franta cu toti ? Ar trebui ca autoritatile sa i finanteze cu un bilet Romania - Franta( doar dus).

La tigani copiiii nasc alti copiii, fara sa gandeasca si la faptul ca trebuie sa-i hraneasca si sa se ocupe de educatia lor! Asteapta mila statului sau fura de la romani!

De-alungulcelor 50 de anide comunism nu au existat nici un fel de
discriminari la adresa romilor. Fiind in comitetul de parinti al clasei in
care invata fiica mea,insoteam, de cateva ori pe an diriginta clasei la
locuintele celor cateva familii de romi, care frecventau aleatoriu cur-
surile. Niciodata motivele invocate de parinti nu au fost convingatoare.
Plangem de mila romilor, care nu au cu ce sa isi hraneasca copiii,
dar, vedem femei de etnie roma cu multe monede de aur impletite in
cozile de par, Vedem vile imense cu zeci de turnuri si turnulete, li se
asigura locuri speciale la admiterea la liceu si la facultate (discrimi-
nare pozitiva despre care nu am mai auzit sa se practice in vre-o
alta tara si continuam sa le plangem de mila acestor "napastuiti".
Ii invit pe cei care mai sustin asfel de idei, la o calatorie la Tanda-
rei, judetul Ialomita sisa nu faca alt efort decat acela de a parcurge
strada principala a acestei asezari si sa intrebe cine este proprie-
tarul imenselor vile de o parte si de alta a strazii principale!!!
Ioan.

Romanii prefera sa ignore faptul ca romii de pe teritoriul nostru istoric au fost inrobiti pentru aproape jumatate de mileniu, pana la 1856, cand au fost liberati. Liberarea, desigur, nu a fost insotita de vreo compensare, improprietarire sau efort national de reintegrare si despagubire pentru secolele de sclavie. A fost mai degraba o aruncare pe drumuri insotita imediat de ostracizare si persecutie.

Haide sa ne miram acum ca la nici zece generatii de la liberare, in conditii de perpetua marginalizare si discriminare, romii se gasesc la periferia societatii. Si de ce sa ne uitam la rolul nostru istoric rusinos in povestea asta cand e mai usor sa filozofam in mod rasist asupra pretinselor slabiciuni si defecte native ale romilor.

Romania are o responsabilitate istorica si morala fata de romii sai. Atata vreme cat va continua sa le intoarca spatele sa nu se mire ipocrit de faptul ca aceasta comunitate batjocorita va profita de ocazie pentru a ii trage un binemeritat sut in cur.

toti care le plang tiganilor de mila! ei nu isi plang! am angajat 10 tigani cu salar diurna transport...adica tot! ca pe un roman! pangeau ca nu au bani pt mancare....si ei fumau un pachet de tigari pe zi si doar red bull....relatia cu munca erau ca relatia cu apa...cam greu! asa ca atat timp cat cei care muncesc nu au , nu le plangesti de mila pt uni care nu vor! nu vor sa iasa din situatia actuala !

pentru Din Europa:

de intors spatele se pare ca ni la intors toata Europa si nu numai...
am impresia ca "din cauza" olimpicilor RRomi, ori eminentelor cenusii tot de etnie rroma, ori poate numeroaselor specimene care cersesc,fura, lovesc, violeaza sau infaptuiesc crime pe teritoriul altor tari civilizate (vezi Franta,Italia ori Spania). Mai lasa-ma cu responsabilitatea morala si istorica!
Putinii oameni care n-au avut de-a face cu majoritatea indivizilor tigani (exista si un 1 % tigani cinstiti) vorbesc ca tine din carti sau din auzite! Sa te aud cum ai mai vorbi cand ai fi acostat pe strada cu cutitul la gat pentru un telefon, sau pe o strada intunecoasa, sau chiar in trafic de asa- zisii oameni din comunitatea batjocorita de secole, care desi nu fac nimic, au palate, masini, etc.

Bai dar astia nu pleaca in Franta cu toti ? Ar trebui ca autoritatile sa i finanteze cu un bilet Romania - Franta( doar dus).

MA INTREB,
OARE VOI DACA V-ATI FI NASCUT INTR-O COMUNITATE DE ROMI, ATI FI CRESCUT IN CONDITII INSALUBRE SI INUMANE, SUFERIND PE PARCURSUL COPILARIEI MACAR, DE SEGREGARE SCOLARA, DISCRIMINARE(PT. CA SUNTETI DE ALTA "CULOARE") SI TOT FELUL DE ALTE ATROCITATI CARE SA VA IMPIEDICE DEZVOLTAREA CA INDIVID, ATI FI AJUNS CU MULT MAI BUNI DECAT ORICE ROM CARE A TRECUT PRIN ASA CEVA?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Chirita Nicoleta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
 •  
 • 1 of 27

Articole similare

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli / Foto: Agerpres Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa ca una dintre masurile de reducere a cheltuielilor va fi micsorarea pachetului de servicii medicale de baza.Ministrul nu a precizat ce servicii vor fi scoase din pachet pentru ca in prezent nu dispune de un...
Cantarul nu este factorul absolut in determinarea greutatii ideale / Foto: Photoxpress.com Indicele masei corporale (body mass index) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Totusi, acesta este o aproximare si nu masoara procentul de grasime din corp....
Fiecare copil conteaza / Foto: Reuters Organizatia Salvati Copiii lanseaza proiectul Fiecare copil conteaza, un amplu program de reducere a mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani. In cadrul proiectului, vor fi derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componenta majora de informare si educare, in...
Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor / Foto: Captura YouTube La nivel global, pneumonia este principala cauza de mortalitate infantila, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pneumonia ucide mai multi copii cu varsta sub 5 ani decat orice alta boala. Mortalitatea infantila este corelata cu aspecte precum...
Aproape jumatate dintre copiii romi nu sunt vaccinati / Foto: Reuters Rata mortalitatii infantile in randul copiilor romi din Romania este de patru ori mai ridicata decat media nationala, aproximativ 40% dintre acestia sufera de subnutritie severa, in jur de 50% dintre ei nu au fost vaccinati niciodata si doar 20% sunt inscrisi la...