Cercetare

27 Noiembrie 2017

Ar putea realitatea virtuala sa ne ofere o viata cu mai putina durere?

Daca creierul poate interpreta semnalele durerii in mod diferit, in functie de gandurile si emotiile pe care le traim, de ce nu ar putea si distragerea atentiei in mod deliberat prin realitate virtuala sa aiba aceleasi efect?

In acest caz, realitatea virtuala ne ajuta sa ne concentram atentia asupra altor aspecte si astfel nu ne mai gandim la durere. Ceea ce a aparut ca o tehnologie de divertisment a capturat acum interesul neurologilor si cercetatorilor.

Realitatea virtuala atenueaza durerea și acest efect a fost numit "analgezie VR". Astfel ca evaluarile subiective ale reducerii durerii prin VR au fost coroborate cu date fMRI (rezonanta magnetica nucleara functionala) care arata o crestere a activitatii in regiuni ale creierului activate de stimularea durerii termale.

Dar cum anume functioneaza acest mecanism? Care dintre aspectele imersiunii noastre in realitatea virtuala ne scade gradul de disconfort cauzat de prezenta durerii?

Cercetatorii au examinat efectele senzoriale pe care jocurile VR le au asupra durerii, intr-un studiu publicat in "Royal Society Open Science". Ei au pus 27 de voluntari sa isi scufunde mainile in apa rece cu gheata pana la punctul marginal al tolerantei lor, in timp ce acestia jucau un joc de competitie in realitatea virtuala.

Realitatea virtuala poate fi folosita pentru managementul durerii

S-a analizat daca nivelul de toleranta la durere este afectat de nivelul de imersiune senzoriala in jocul VR. Astfel, s-au introdus pe rand muzica din joc, elementele vizuale, dar si muzica si imaginile luate impreuna.

Experimentul a aratat ca cel mai mare nivel de toleranta la durere a aparut la imbinarea celor doua etape de imersiune in realitate virtuala. La fel de interesant este si faptul ca fiecare etapa, luata separat, a amplificat nivelul de toleranta in mod considerabil.

Cu cat tehnologia VR este mai performanta si are un grad ridicat de interactivitate, cu atat pacientii raporteaza cu pana la 32% scaderea intervalelor de timp petrecute in incercarea de a suporta durerea si o reducere de pana la 75% a anxietatii si gradului de disconfort resimtit pe perioada tratamentului.

Analgezicele si aplicatiile VR

Cercetatorii au folosit jocurile virtuale 3D si realitatea simulata ca metode analgezice alternative pentru reducerea nivelului de anxietate si pentru a distrage atentia pacientilor care fac chimioterapie.

Intrucat anumite parti ale creierului, precum cortexul somatosenzorial, sunt mai putin active atunci cand pacientul este transpus in mediul virtual, aceasta tehnologie poate fi de real folos pe parcursul interventiilor medicale dureroase.

Durerea in cazul arsurilor de piele

Persoanele care sufera arsuri severe se confrunta cu unele dintre cele mai dureroase proceduri medicale, de la curatarea zilnica a ranilor, schimbarea bandajelor si pana la transplantul grefelor de piele. Medicamentele ajuta in managementul durerii, insa cel mai adesea acestea nu sunt destul de puternice.

"SnowWorld", aplicatia conceputa de Dr. Hunter Hoffman impreuna cu colegii sai la Universitatea din Washington, contine imagini ce distrag atentia pacientilor de la suferinta.

"In SnowWorld oamenii de zapada arunca bulgari si tot ce trebuie sa faci este sa arunci cu bulgari de zapada in ei. Cand intru in joc nu ma gandesc deloc la durere," declara unul dintre pacientii ce sufera de arsuri grave ale pielii.

Snow World, aplicatie VR pentru controlul durerii

Cercetarile sugereaza ca atunci cand pacientii participa la joc se produc schimbari neuronale si nivelul de perceptie al durerii este mai scazut. Pacientii au raportat o scadere de 44% a durerii cognitive (tradusa prin cresterea tolerantei la durere), o reducere cu 32% a anxietatii declansate pe fondul afectiunilor, precum si o diminuare a durerii percepute la nivel senzorial cu pana la 27%

Tehnologia VR nu este un inlocuitor al analgezicelor, insa programele care combina tratamentul medicamentos cu jocurile virtuale terapeutice pot fi deosebit de eficiente in managementul durerii.

Durere fara cauza specifica

Pacienta Vasques a ajuns la spital cu dureri cronice. Doctorul gastroenterolog Brennan Spiegel, director al centrului american Cedars-Sinai Health Services Research, a incercat sa gaseasca cauza durerilor abdominale, insa nu a putut determina sursa specifica. Singura modalitate de a oferi un ajutor pacientei a fost gestionarea durerii.

La numai cateva minute dupa inceperea terapiei prin VR, doamna Vasques plangea de bucurie si uimire.

"Nu am vazut niciodata un remediu atat de eficient impotriva durerii, in toti cei 18 ani de cand practic medicina," a declarat Dr. Spiegel.

Aceasta tehnologie poate usura tratamentul pacientilor si economisi bugetul spitalelor.

Durerea din timpul procedurilor medicale

Copiii din intreaga lume trec zilnic prin proceduri medicale dureroase sau stresante, insa putine lucruri pot inlatura disconfortul asociat acestor interventii necesare.

Cercetatorii de la Children’s Hospital din Los Angeles au realizate un studiu pentru a afla daca realitatea virtuala ar putea fi utilizata pentru managementul durerii si stresului la copii in timpul recoltarii probelor de sange.

Constatarile lor, publicate recent in revista de specialitate "Journal of Pediatric Psychology" arata ca tehnologia VR are puterea de a actiona preventiv si a transforma astfel de experiente traumatizate pentru cei mici in proceduri medicale mai putin stresante, efectuate cu succes.

Durerea fantoma a membrelor amputate

In acest caz, pacientii nu au senzatie tactila a membrelor si durerea fantoma apare adesea din cauza leziunilor maduvei spinarii. Desi acestia nu au control asupra membrelor, senzatia de durere este reala si nu raspunde uneori nici la medicamente puternice, precum codeina si morfina.

O tehnica numita "terapie prin oglinda virtuala", ce presupune controlul versiunii virtuale a membrului absent, prin intermediul simularii VR, pare sa ajute pacientii sa isi gestioneze disconfortul.

Este nevoie doar de un minut de atingeri simultane pentru ca iluzia sa aiba loc in randul pacientilor. Acest tip de terapie este eficient intrucat stimulii vizuali sunt mai puternici decat cei tactili.

Chimioterapia si durerea

Pacientii care au participat la terapie prin realitate virtuala au raportat un nivel scazut de anxietate dupa efectuarea tratamentelor de chimioterapie, chiar si pe perioada viitoarelor tratamente efectuate in lipsa programelor de terapie prin VR.

Terapia prin VR schimba perceptia asupra timpului, astfel ca pacientii au subestimat durata tratamentului cu 28%.

Realitatea virtuala si durerea. Trecerea de la experimentele de laborator la studiile clinice

Daca aceste rezultate sunt obtinute si in cadrul studiilor clinice, atunci posibilitatile de gestionare a durerii pot trece dincolo de jocurile realizate in mediul realitatii virtuale.

O revizuire sistematica a studiilor clinice realizate pe aceasta tema constata ca distragerea atentiei este eficienta in reducerea fricii de ace in randul copiilor. Acest lucru se explica prin faptul ca efectul psihologic al anticiparii durerii poate accentua durerea resimtita. Studiile ar putea include, spre exemplu, analiza sunetelor care amplifica sau diminueaza experienta durerii.


Realitatea virtuala si managementul durerii

Ar fi fascinant sa observam integrarea acestei tehnologii pentru gestionarea durerii la domiciliul pacientilor, insa putine studii au examinat eficacitatea in astfel de circumstante.

Avand in vedere progresele din neurostiinta, cum ar fi cunoasterea conectivitatii creierului si a comportamentului, perceptia si modularea durerii si interactiunea dinamica dintre factorii biologici si psihologici (de exemplu atentia, memoria si emotia) implicati în perceptia durerii, realitatea virtuala devine o terapie complementara pentru medicamentele farmacologice.

In cele din urma, intelegerea nenumaratelor mecanisme neurobiologice care stau la baza analgeziei VR va fi critica pentru dezvoltarea interventiilor clinice adecvate care sa ajute in durerea cronica si suntem abia la inceput.Echipa MedLife de Anestezie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.