Publicat la: 
28/11/2017

Imagineaza-ti un viitor in care oamenii manifesta empatie fata de mediul inconjurator si oamenii din jur, in care reusim sa alegem cu usurinta un stil de viata mai sanatos. Este un viitor pe care tehnologia VR ne-ar putea ajuta sa il cream.

Medicina preventiva incearca sa educe cu privire la efectele unui stil de viata nesanatos, din care fac parte fumatul, supraalimentatia si consumul alimentelor daunatoare pentru organism.

Cum putem avea o atitudine sanatoasa fata de imaginea corporala si alegerile alimentare?

Realitatea virtuala bazata pe terapia cognitiva s-a dovedit a fi mult mai eficienta atunci cand avem in vedere scaderea apetitului si cresterea nivelului de constientizare asupra mancatului pe fond nervos, constientizarea si acceptarea corpului.

Ce s-a observat:

  • Atunci cand ne vedem versiunea virtuala practicand sport, tindem sa marim durata activitatii noastre fizice in lumea reala
  • Numai cinci minute de vizionare a versiunii personale in realitatea simulata au fost de ajuns pentru a mari durata antrenamentelor fizice cu circa o ora
  • De asemenea, observarea schimbarii greutatii corporale si a intariri musculaturii in mediul virtual stimuleaza efectuarea activitatilor fizice in mediul real.
  • Imaginea de sine ideala, transpusa in mediul virtual, are ca efect cresterea motivatiei in ceea ce priveste adoptarea unei rutine de activitate fizica si schimba comportamentul alimentar.

Realitatea virtuala si medicina preventiva

Realitatea virtuala si renuntarea la fumat

Fumatorii care au distrus tigari in cadrul unei terapii prin intermediul VR au reusit sa isi reduca semnificativ dependenta de nicotina si au avut o rata crescuta de abstinenta.

Cercetatorii canadieni au alocat doua programe de VR aleatoriu la 91 de fumatori inscrisi intr-un program anti-fumat.

Primul grup de fumatori a participat la un joc in care distrugea tigari in mediul virtual, in timp ce subiectii din cel de-al doilea grup se jucau cu bile virtuale.

De multe ori, persoanele abandoneaza tratamentul inainte de finalizarea programului. Este important de observat ca in acest studiu s-a constatat ca primul grup de subiecti a avut o rata de abandon a programului anti-fumat mai mica prin comparatie cu cel de-al doilea, cu o diferenta de doua saptamani.

Realitatea virtuala si terapia anti-alcool

Realitatea virtuala poate oferi mediul necesar pentru a simula situatii din viata reala in care pacientii pot invata sa spuna "nu" tentatiilor vicioase.

40 de persoane dependente de alcool au participat la terapie specializata prin tehnologia VR ce oferea 18 minute de simulare a mediilor sociale in care erau prezente tentatiile legate de consumul de alcool.

Folosind un pad ca sistem de feedback, fiecare participant a fost pus sa isi estimeze pofta de alcool, precum si observarea detaliilor legate de aceste tentatii.

S-a observat ca in mediul virtual nivelul tentatiilor a fost similar cu cel din mediul real.

Astfel, oamenii pot invata cum sa se comporte in situatiile ce prezinta un pericol pentru dependenta lor, dezvoltand abilitati de a rezista si a refuza tentatiile, ca instrumente ce pot fi de un real ajutor in viata de zi cu zi.

Realitatea virtuala si stomatologia

Unii oameni evita sau intarzie mersul la stomatolog, deoarece se confrunta cu teama si anxietate.

Imagineaza-ti ca te plimbi pe o plaja intr-o zi minunata. Pe masura ce admiri peisajul, ai o senzatie de calm si relaxare, cand auzi dintr-o data vocea dentistului: "Gata, totul este in regula. Acum poti scoate casca virtuala."

O echipa de cercetatori de la Universitatile Plymouth, Exeter si Birmingham au lucrat in colaborare cu expertii clinicii Torrington Dental Practice din Devon pentru a afla daca tehnologia VR ar putea imbunatati experienta pacientului pe durata procedurilor dentare de rutina sau a extractiilor dentare.

Ce au descoperit? O plimbare virtuala pe plaja a redus perceptia asupra durerii si a scazut gradul de disconfort specific vizitei la medicul dentist.

Cum beneficiaza persoanele in varsta de realitatea virtuala

Desi tendinta este sa percepem tehnologia VR asociata cu generatia tanara care se pricepe la tehnologie, ea poate fi utila persoanelor in varsta. Un exemplu il reprezinta conectarea acestora cu lumea inconjuratoare.

Realitatea virtuala pentru varstnici

Cu aceasta inovatie pot depasi izolarea si factorii de mediu care contribuie la declansarea depresiei, ajutand la mentinerea sanatatii mintale. Isi reviziteaza casele si locurile preferate si retraiesc amintirile placute.

Totodata, poate identifica dementa in primele stadii de boala, colectand date relevante pentru a permite specialistilor sa adapteze planul de tratament personalizat si sa aplice pacientilor masurile de ingrijire preventiva.

Realitatea virtuala si empatia

Ideea de a impersona o alta fiinta umana este tocmai motivul principal care sta la baza dezvoltarii tehnologiei VR, de aceea a fost numita "The Ultimate Empathy Machine".

Realitatea virtuala si empatia

Cercetarile realizate pe aceasta tema vorbesc despre "efectul Proteus", unde comportamentul unui individ in lumea virtuala este modificat de caracteristicile avatarului care il reprezinta.

Spre exemplu, oamenii de stiinta de la Stanford University au aratat ca impersonarea in animale creste gradul de compasiune fata de acestea. Alte studii au aratat ca taierea arborilor in lumea virtuala creste legatura cu natura si influenteaza comportamentul ecologic in viata reala.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psihoterapeut
Negut Laura,Doctor
Doctor
Psiholog...

Articole similare

Imagineaza-ti un viitor in care oamenii manifesta empatie fata de mediul inconjurator si oamenii din jur, in care reusim sa alegem cu usurinta un stil de viata mai sanatos. Este un viitor pe care tehnologia VR ne-ar putea ajuta sa il cream. Medicina preventiva incearca sa educe cu privire la efectele unui stil de viata nesanatos, din care fac...
Imagineaza-ti un viitor in care oamenii manifesta empatie fata de mediul inconjurator si oamenii din jur, in care reusim sa alegem cu usurinta un stil de viata mai sanatos. Este un viitor pe care tehnologia VR ne-ar putea ajuta sa il cream. Medicina preventiva incearca sa educe cu privire la efectele unui stil de viata nesanatos, din care fac...
Daca creierul poate interpreta semnalele durerii in mod diferit, in functie de gandurile si emotiile pe care le traim, de ce nu ar putea si distragerea atentiei in mod deliberat prin realitate virtuala sa aiba aceleasi efect? In acest caz, realitatea virtuala ne ajuta sa ne concentram atentia asupra altor aspecte si astfel nu ne mai gandim la...
Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul unei terapii speciale care foloseste tehnologii de realitate virtuala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Coreea de Sud, noteaza Mediafax. In ultimii ani, numarul cercetarilor care au vizat mecanismele aflate in spatele dependentei de alcool a crescut foarte mult, iar...
Imagineaza-ti cum ar fi daca inainte de a merge la spital poti vedea cum se realizeaza operatia, cat va dura si ce se intampla in corpul tau in timpul interventiei. Poate esti curios sa vezi cum e intr-o sala de operatie, fara sa ai o problema medicala. Ce fac doctorii si asistentii medicali imbracati in albastru sau verde? Pentru prima data in...