Publicat la: 
23/11/2017

Imagineaza-ti cum ar fi daca inainte de a merge la spital poti vedea cum se realizeaza operatia, cat va dura si ce se intampla in corpul tau in timpul interventiei. Poate esti curios sa vezi cum e intr-o sala de operatie, fara sa ai o problema medicala. Ce fac doctorii si asistentii medicali imbracati in albastru sau verde?

Pentru prima data in istoria medicinei, la 14 aprilie 2016, chirurgul Shafi Ahmed a realizat o operatie folosind o camera VR la The Royal London Hospital. Toata lumea a putut participa in timp real si a vazut cum medicul a indepartat tesutul canceros de la nivelul intestinului unui pacient de sex masculin.

In septembrie 2017, echipa de neurochirurgi de la The Royal London Hospital a publicat primul film VR 360 care arata un pacient supus unei interventii chirurgicale pentru a trata un anevrism cerebral care ii ameninta viata.

Realitatea virtuala duce predarea si invatarea in medicina la un nivel cu totul nou

Studiile arata ca medicii au mai multe riscuri de a face erori in primele proceduri chirurgicale. Exista un deficit de cadavre pentru cercetarea medicala si acest tip de pregatire are dezavantaje.

Daca stagiarul taie un vas de sange intr-un cadavru, nimic nu se va intampla si nici o actiune nu poate fi inversata (ceea ce este taiat, ramane taiat). Tesutul mort este mai greu, culoarea este schimbata, arterele nu pulseaza.

Folosind noile tehnologii, procedurile pot fi repetate de mai multe ori, fara a afecta corpul. Organismul virtual nu trebuie sa fie mort si multe functii pot fi simulate pentru vizualizari realiste. Organele pot fi facute transparente si modelate in miscare.

The visible Human Project de la The National Library of Medicine

In acelasi timp, Microsoft HoloLens transforma modul in care predam anatomia si intelegerea corpului uman, ajutandu-ne sa pregatim urmatoarea generatie de medici.

Instruirea poate fi folosita pentru chirurgie laparoscopica, operatii de urgenta, planificarea operatiilor.

Planificarea unei operatii care a salvat 2 vieti

Cinci medici stau in fata unui ecran mare, privindu-se in tacere. Fiecare poarta o pereche de ochelari grosi, intunecati. Fac un tur virtual tridimensional prin inimile copiilor gemeni siamezi Paisleigh si Paislyn Martinez.

"Ma simt ca si cum as fi in viitor acum," spune un medic.

Aceasta tehnologie, cuplata cu modelele 3D ale inimilor copiilor, a dezvaluit ceva ce nu putea fi vizibil inainte: o conexiune fizica reala prin inima celor doua fete.

Operatie gemeni cu ajutorul realitatii virtuale

"A fost extraordinar, cand am vazut conexiunea. Au fost mai multe rapoarte despre alti bebelusi care au murit in timpul interventiei chirurgicale. Dar banuiesc ca este pentru ca nu a fost vazuta inainte de operatie," a spus cardiologul pediatru, Matthew Ambrose

Operatia a durat 9 ore, Paislyn si Paisleigh au fost separate cu succes si invata sa traiasca separat.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) merge mai departe si testeaza un sistem de realitate augmentata pentru a ajuta astronautii.

Sistemul de diagnosticare si chirurgie asistata de calculator

Sistemul de diagnosticare si chirurgie asistata de calculator (CAMDASS) este proiectat sa functioneze chiar si atunci cand nu mai exista comunicare cu cei de pe pamant, un avantaj pentru calatoriile in spatiu.

Cum se schimba rolul pacientului? O operatie nu trebuie sa fie un proces infricosator

Pacientul are un rol activ si are acces la informatii care alta data erau rezervate doar profesionistilor.

Rezultatele clinice sunt esentiale, dar majoritatea masuratorilor privind calitatea spitalelor incearca sa ia in considerare experienta pacientului. Cum am fost tratat si cum m-ai facut sa ma simt cand eram pacient?

Boston's Tufts Medical Center va lansa un program de educatie VR pentru pacientii din preoperator. Ideea este sa se asigure ca pacientii sunt familiarizati cu ceea ce urmeaza.

Realitate virtuala - anatomia umana

Medicii vor folosi realitatea virtuala pentru a arata consimtamantul pre-procedural, pentru a introduce echipa chirurgicala si pentru a explica echipamentul. Familiarizarea cu o procedura este valoroasa pentru pacient. Scade anxietatea si, pe termen lung, persoana va avea incredere in actul medical. Educarea pacientului are un rol central.

Articole similare

Pana nu demult chiar mersul la psiholog era tabu, desi s-a constatat ca una din patru persoane va avea probleme de sanatate mintala la un moment dat in viata. In Romania tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate, prevalenta depresiei este de 12-20%, iar frecventa tulburarilor anxioase este de 25-28%. Este interesant faptul ca...
Cercetatorii de la Universitatea din Waterloo au dezvoltat un nou mod de a preveni si de a trata Chlamydia, cea mai comuna infectie bacteriana cu transmitere sexuala din lume. Noul tratament este diferit de cel clasic, bazat pe antibiotice, fiind un tip de terapie genetica, livrata prin intermediul nanotehnologiei. Rata de succes este de 65% in...
Imagineaza-ti cum ar fi daca inainte de a merge la spital poti vedea cum se realizeaza operatia, cat va dura si ce se intampla in corpul tau in timpul interventiei. Poate esti curios sa vezi cum e intr-o sala de operatie, fara sa ai o problema medicala. Ce fac doctorii si asistentii medicali imbracati in albastru sau verde? Pentru prima data in...
Echipamente tehnologice in cadrul unei noi fabrici de produse farmaceutice / Foto: Agerpres Romania se afla pe ultimul loc in U.E. ca investitie in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de 5 euro per capita, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European. Fata de alte tari din centrul si estul Europei, in Romania sunt...
Cu o precizie deosebita, ceasul nostru biologic intern ne adapteaza fiziologia la fazele diferite ale zilei. Reglementeaza functiile critice cum ar fi comportamentul alimentar, eliberarea de hormoni, somnul, temperatura corpului, metabolismul si tensiunea arteriala. Cercetarea a fost semnificativa pentru ca a identificat mecanismul care...