Publicat la: 
10/09/2018

femeie insarcinata

Femeile insarcinate, in special cele supraponderale, pot controla greutatea acumulata prin dieta si exercitii fizice. De asemenea, modificarile privind dieta si stilul de viata ar putea fi necesare chiar inainte de sarcina pentru a preveni complicatiile, conformeurekalert.org.

Multe femei care au deja probleme cu greutatea acumuleaza prea multe kilograme in timpul sarcinii, fiind expuse atat ele, cat si copiii, unui risc ridicat de complicatii. Printr-un nou set de  studii, finantat de Institutul National de Sanatate, cercetatorii au demonstrat ca femeile insarcinate isi pot limita greutatea printr-o dieta sanatoasa si prin exercitii fizice. Este cel mai mare set de studii din Statele Unite ale Americii care vizeaza aceasta problema. Astfel, studiile au inclus diferite grupuri socio-economice, pentru ca rezultatele sa poata fi valabile pentru un procent cat mai mare al populatiei.

”Acest studiu este important fiindca demonstreaza ca femeile isi pot schimba obiceiurile pentru a controla greutatea castigata in timpul sarcinii”, declara autorul principal al studiului, Alan Peaceman, obstretician.

Specialistii ne atentioneaza ca nici o greutate prea mica acumulata nu este sanatoasa. Femeile care s-au ingrasat in jur de 4 kilograme in timpul sarcinii au avut complicatii precum necesitatea operatiei cezariene, diabet, hipertensiune arteriala si preeclampsie.

”Consideram ca aceste schimbari trebuie facute la timp. De exemplu, daca o femeie isi schimba stilul de viata in al doilea trimestru, ar putea fi prea tarziu. Pentru a reduce riscul complicatiilor este necesar sa isi schimbe obiceiurile inainte sau imediat dupa concepere”, spune Peaceman.

Sapte echipe de cercetatori au recrutat 1150 de participanti pentru studiile numite LIFE-Mom. Din numarul total, 579 de femei si-au schimbat stilul de viata, iar alte 571 au primit doar ingrijirea medicala standard. Studiul a durat din al doilea trimestru de sarcina pana la nastere. Schimbarea stilului de viata a vizat imbunatatirea calitatii dietei, reducerea caloriilor si cresterea activitatii fizice.

Grupul femeilor supraponderale este unul foarte important deoarece ele deja au o rata mai mare de acumulare a greutatii in exces. In plus, de cele mai multe ori, nu reusesc sa scape de kilogramele in plus nici dupa nastere, iar copiii ajung, de asemenea, sa fie supraponderali.

Academia Nationala de Medicina recomanda femeilor supraponderale sa acumuleze intre 15 si 25 de kilograme in timpul sarcinii, celor obeze intre 11 si 20 de kilograme, iar celor cu o greutate normala intre 25 si 35 de kilograme. 62% dintre femeile din prima grupa (schimbarea stilului de viata) si 75% dintre cele din al doilea grup (ingrijire medicala standard) au depasit greutatea recomandata.

Specialistii sustin ca greutatea ideala de acumulat in timpul sarcinii a variat de la un deceniu la altul. De exemplu, in 1950, specialistii spuneau ca femeile nu trebuie sa acumuleze mai mult de 15 kilograme. La sfarsitul anilor 1970, inceputul anilor 1980, mamele nu luau suficient in greutate, iar copiii aveau probleme de dezvoltare, astfel ca medicii au inceput sa le sfatuiasca pe femei sa castige mai mult in greutate.

Copiii nascuti in urma sarcinior cu exces de kilograme au avut un risc crescut de obezitate si de diabet zaharat.

”Specialistii le-au spus femeilor ca pot manca cat pentru doi, dar ele au inceput sa se ingrase excesiv, lucru care, initial, nu parea ceva grav din punct de vedere medical, ci doar estetic. Femeile considerau ca singurul dezavantaj este ca vor fi mai multe kilograme de dat jos dupa nastere”, explica Peaceman.

La inceputul anilor 2000, specialistii au observat ca aceasta crestere excesiva in greutate a fost asociata cu diverse complicatii, precum tensiunea arteriala crescuta, diabetul si necesitatea operatiei cezariene.

Peaceman sustine ca acest fenomen a devenit si mai ingrijorator. Copiii nascuti in urma sarcinior cu exces de kilograme au avut un risc crescut de obezitate si de diabet zaharat. Din acest motiv, cercetatorii au vrut sa afle daca ar putea ajuta femeile sa evite cresterea in greutate in timpul sarcinii. Testele pentru diferite strategii pentru limitarea cresterii in greutate la femeile supraponderale au avut rezultate mixte din cauza diversitatii si a lipsei masurilor standardizate privind rezultatele clinice.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Obstetrica Ginecologie

Tanasescu Ionut-Dorin,Medic Specialist
Medic Specialist
Calin Florin - Daniel,Doctor
Medic Specialist
Galiteanu Catalina Anca,Medic primar
Medic primar
Nenciu Catalin George,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 59

Articole similare

Dieta vegetariana poate inlocui cu succes tratamentul medicamentos utilizat la scara larga de catre persoanele ce sufera de boala de reflux gastroesofagian, arata un studiu publicat recent in jurnalul JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery, informeaza chicagotribune.com. Studiul a analizat 200 de pacienti diagnosticati cu boala de reflux...
Cercetatorii de la Imperial College, din Londra, au descoperit, printr-un nou studiu, ca o cauza a pierderilor repetate de sarcina ar putea fi calitatea slaba a spermei. Acestia au analizat calitatea spermei a 50 de barbati ale caror partenere au pierdut minim trei sarcini consecutive, potrivit sciencedaily.com. Studiul a fost publicat in...
Femeile insarcinate, in special cele supraponderale, pot controla greutatea acumulata prin dieta si exercitii fizice. De asemenea, modificarile privind dieta si stilul de viata ar putea fi necesare chiar inainte de sarcina pentru a preveni complicatiile, conformeurekalert.org. Multe femei care au deja probleme cu greutatea acumuleaza prea multe...
Ce modificari se produc in trimestrul al II-lea de sarcina? La ce trebuie sa fie atenta o gravida in aceasta perioada? Care sunt principalele investigatii medicale ce trebuie efectuate sau repetate dupa primul trimestru? In ce consta triplul test si cand este nevoie de amniocenteza? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a...
Atunci cand nu exista alte afectiuni serioase si motivul pentru care intepenim este rigiditatea posturii pe scaun, la un birou, si inactivitatea fizica, putem incerca cateva metode pentru a inlatura sau calma durerea. Adesea, odata redus stresul si tensiunea din incheieturi si muschi, starea de disconfort dispare sau se diminueaza. Comentati...