Publicat la: 
14/12/2010
Recomandari de sarbatori de la Ministerul Sanatatii: Nu consumati la masa de seara carne de porc sau alte produse de sezon, precum carnati, caltabos, slanina sau toba

Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro

Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata. Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.

Organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele.

UPDATE Ministerul Sanatatii: Nu ne-am referit in special la masa de Craciun

Avand in vedere aceste recomandari, MedLive.ro a incercat sa afle ce alimente ar putea consuma populatia in seara de Craciun. Contactat pentru detalii, Biroul de presa al MS a subliniat ca, "in perioada sarbatorilor, de obicei, oamenii consuma aceste produse din carne in fiecare seara", dar si dimineata si la pranz. "Atunci este evident ca digestia va fi mult ingreunata, mai ales ca, la noi, sedentarismul este un obicei - foarte putini dintre noi fac miscare. (...) Ca mancam la masa de Craciun, asta nu este nimic, dar sunt conationali de-ai nostri care consuma aceste produse la seara de Craciun, mananca si in celelalte seri, stiu ca au diabet si alte boli si totusi beau si cateva sticle de vin". Si atunci "este normal ca ambulantele nu fac fata, sau fac fata foarte greu. Este o atentionare, nu ne-am referit in special la masa de Craciun", a precizat purtatorul de cuvant, cu referire la serile tipice de sarbatori in Romania.

Regim recomandat: legume, fructe, lactate

In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

Alcoolul, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in cantitati mari poate produce deshidratarea acestuia.

Citeste si:

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Consumul excesiv de sare si alcool si stresul se numara printre cauzele foarte cunoscute ale instalarii hipertensiunii arteriale. Insa exista si cauze mai putin cunoscute ale declansarii acestei afectiuni care afecteaza milioane de adulti din lumea intreaga, relateaza Mediafax. Bisfenol A Potrivit unui nou studiu publicat in revista...
Cercetatorii au conceput un sistem de notare pe baza markerilor genetici, care prezice riscul unui individ de a deveni obez. Folosind datele celui mai mare studiu existent la nivel de obezitate, oamenii de stiinta au aplicat noi algoritmi pentru a integra informatii de la mai mult de doua milioane de variante genetice care afecteaza indicele de...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Deficitul de vitamina D la femeile insarcinate ar putea predetermina copii sa devina adulti obezi, potrivit unui studiu realizat  la University of Southern California. Studiul a aratat faptul ca la varsta de sase ani, copiii nascuti de mamele care aveau un nivel scazut de vitamina D in primul trimestru al sarcinii au inregistrat, in medie,...
Dr. Rodica Cibea / Foto: MedLive Fie ca ne-am saturat de ploaie si zile mohorate, fie ca ne gandim la vacante, fiecare avem motivele noastre sa asteptam sosirea verii. In plus, "vara e o ocazie buna sa avem un regim de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa pentru ca avem la indemana o multime de fructe, legume si alimente de sezon" ne...