Publicat la: 
19/12/2017

Preventie glaucom - consum zilnic ceai fierbinte

Ceaiul fiebinte, consumat zilnic, poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii bolilor de ochi, in special glaucomul, constata un studiul publicat recent in revista de specialitate "British Journal of Ophthalmology". Consumul de cafea, ceai rece si alte bauturi racoritoare nu prezinta aceleasi beneficii, conform bmj.com.

Glaucomul este principala cauza a orbirii la nivel modial

Glaucomul se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare ce afecteaza nervul optic. Aceasta este principala cauza a problemei orbirii la nivel modial ce afecteaza in prezent 57,5 milioane de persoane. Pana in anul 2020 specialistii estimeaza un numar de 65,5 milioane de persoane afectate de glaucom.

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au analizat datele unui studiu realizat in randul a 10 mii de americani, ce include rezultatele examinarilor fiziologice si ale analizelor de sange, realizate pentru evaluarea starii generale de sanatate a acestora.

Analizele au inclus si testele pentru depistarea glaucomului. Dintre cei 1678 de participanti care au avut rezultatele complete ale testelor oculare, aproximativ 5% dintre acestia au dezvoltat glaucomul.

Pacientii au participat, de asemenea, la un sondaj de opinie prin intermediul caruia acestia au furnizat informatii cu privire la consumul de bauturi cofeinizate si decofeinizate, inclusiv bauturi racoritoare, ceai fierbinte sau rece.

Risc scazut pentru dezvoltarea glaucomului intre consumatorii de ceai

Prin comparatie cu participantii care nu obisnuiau sa consume ceai fierbinte zilnic, cei care aveau acest obicei au beneficiat de un risc scazut pentru dezvoltarea glaucomului, arata datele studiului.

Dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare factorii potentiali ce contribuie la dezvoltarea glaucomului - precum diabetul zaharat si fumatul - acestia au constatat ca persoanele ce obisnuiau sa consume ceai fierbinte zilnic au avut un risc cu pana la 74% mai mic pentru aparitia glaucomului.
In schimb, aceasta asociere nu a fost valabila si in randul celor ce obisnuiau sa consume alte bauturi cofeinizate sau decofeinizate.

Intrucat studiul de fata este unul observational, cercetatorii sunt de parere ca nu pot fi trase concluzii clare cu privire la prezenta unei relatii de tip cauza-efect. Mai mult, intrucat numarul persoanelor cu glaucom a fost unul mic, informatiile cu privire la diagnosticarea bolii sunt indisponibile.

De asemenea, sondajul de opinie nu a scos la iveala date cu privire la cantitatea de ceai consumata, tipul sau modalitatea de preparare a ceaiurilor, toate aceste aspecte fiind, de altfel, importante cu privire la beneficiile acestui obicei alimentar.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca ceaiul contine atat antioxidanti, cat si substante chimice ce joaca un rol antiinflamator si neuroproctor - asociate cu un risc scazut de dezvoltare a afectiunilor grave, inclusiv a bolilor de inima, cancerului si diabetului.

Procesele de oxidare si neurodegenerare pot fi implicate in dezvoltarea glaucomului si, de aceea, este necesara efectuarea studiilor suplimentare pentru a stabili importanta acestor constatari si masurarea rolului preventiv pe care consumul de ceai fierbinte il poate avea in prevenirea aparitiei glaucomului, sunt de parere cercetatorii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Stanca Horia Tudor, Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Pop Marioara,Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist...
Paunescu Cristina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Pastile si apa, combinatia perfecta / Foto: Photoxpress Atunci cand au nevoie de un medicament, putini se gandesc si la lichidul cu care iau pastila, de cele mai multe ori fiind multumiti cu ce au la indemana - apa minerala, suc ori ceai. Cat de indicat este sa luam pastilele in acest mod si ce reactii au combinatiile facute? Comenteaza acest...
  Strabismul poate fi, astazi, tratat chirurgical / Foto: Captura YouTube Afectiunile ochilor nu se trateaza, in multe cazuri, usor. Avand o evolutie lenta si uneori lipsita de simptome, bolile ochilor risca sa genereze complicatii grave. Mai mult de jumatate dintre romani sunt expusi unor probleme de vedere, motiv pentru care se recomanda...
Studiile de pana acum au analizat procesul biochimic care are loc in ochi, in conexiune cu bolile. Cercetatorii Fredrik Ghosh si Linnea Taylor de la Universitatea din Lund, Suedia s-au concentrat in schimb pe incercarea de a intelege ceea ce se intampla la nivel biomecanic in cadrul acestor boli si au produs rezultate care au atras interesul...
Ceaiul fiebinte, consumat zilnic, poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii bolilor de ochi, in special glaucomul, constata un studiul publicat recent in revista de specialitate "British Journal of Ophthalmology". Consumul de cafea, ceai rece si alte bauturi racoritoare nu prezinta aceleasi beneficii, conform bmj.com. Glaucomul este principala...
Consult oftalmologic / Foto: Sxc.hu De obicei ajungem la medicul oftalmolog atunci cand ni se sparg ochelarii si avem nevoie de unii noi sau cand ne deranjeaza o infectie oculara. Nu uita totusi ca multe boli oculare sunt "silentioase" sau asimptomatice. Pentru a preveni durerile de cap, tulburarile de vedere, glaucomul, cataracta, indicat...