Publicat la: 
19/12/2017

Preventie glaucom - consum zilnic ceai fierbinte

Ceaiul fiebinte, consumat zilnic, poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii bolilor de ochi, in special glaucomul, constata un studiul publicat recent in revista de specialitate "British Journal of Ophthalmology". Consumul de cafea, ceai rece si alte bauturi racoritoare nu prezinta aceleasi beneficii, conform bmj.com.

Glaucomul este principala cauza a orbirii la nivel modial

Glaucomul se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare ce afecteaza nervul optic. Aceasta este principala cauza a problemei orbirii la nivel modial ce afecteaza in prezent 57,5 milioane de persoane. Pana in anul 2020 specialistii estimeaza un numar de 65,5 milioane de persoane afectate de glaucom.

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au analizat datele unui studiu realizat in randul a 10 mii de americani, ce include rezultatele examinarilor fiziologice si ale analizelor de sange, realizate pentru evaluarea starii generale de sanatate a acestora.

Analizele au inclus si testele pentru depistarea glaucomului. Dintre cei 1678 de participanti care au avut rezultatele complete ale testelor oculare, aproximativ 5% dintre acestia au dezvoltat glaucomul.

Pacientii au participat, de asemenea, la un sondaj de opinie prin intermediul caruia acestia au furnizat informatii cu privire la consumul de bauturi cofeinizate si decofeinizate, inclusiv bauturi racoritoare, ceai fierbinte sau rece.

Risc scazut pentru dezvoltarea glaucomului intre consumatorii de ceai

Prin comparatie cu participantii care nu obisnuiau sa consume ceai fierbinte zilnic, cei care aveau acest obicei au beneficiat de un risc scazut pentru dezvoltarea glaucomului, arata datele studiului.

Dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare factorii potentiali ce contribuie la dezvoltarea glaucomului - precum diabetul zaharat si fumatul - acestia au constatat ca persoanele ce obisnuiau sa consume ceai fierbinte zilnic au avut un risc cu pana la 74% mai mic pentru aparitia glaucomului.
In schimb, aceasta asociere nu a fost valabila si in randul celor ce obisnuiau sa consume alte bauturi cofeinizate sau decofeinizate.

Intrucat studiul de fata este unul observational, cercetatorii sunt de parere ca nu pot fi trase concluzii clare cu privire la prezenta unei relatii de tip cauza-efect. Mai mult, intrucat numarul persoanelor cu glaucom a fost unul mic, informatiile cu privire la diagnosticarea bolii sunt indisponibile.

De asemenea, sondajul de opinie nu a scos la iveala date cu privire la cantitatea de ceai consumata, tipul sau modalitatea de preparare a ceaiurilor, toate aceste aspecte fiind, de altfel, importante cu privire la beneficiile acestui obicei alimentar.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca ceaiul contine atat antioxidanti, cat si substante chimice ce joaca un rol antiinflamator si neuroproctor - asociate cu un risc scazut de dezvoltare a afectiunilor grave, inclusiv a bolilor de inima, cancerului si diabetului.

Procesele de oxidare si neurodegenerare pot fi implicate in dezvoltarea glaucomului si, de aceea, este necesara efectuarea studiilor suplimentare pentru a stabili importanta acestor constatari si masurarea rolului preventiv pe care consumul de ceai fierbinte il poate avea in prevenirea aparitiei glaucomului, sunt de parere cercetatorii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Stanca Horia Tudor, Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Specialist
Carabas Cosmina Elena,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Ceaiul fiebinte, consumat zilnic, poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii bolilor de ochi, in special glaucomul, constata un studiul publicat recent in revista de specialitate "British Journal of Ophthalmology". Consumul de cafea, ceai rece si alte bauturi racoritoare nu prezinta aceleasi beneficii, conform bmj.com. Glaucomul este principala...
Studiile de pana acum au analizat procesul biochimic care are loc in ochi, in conexiune cu bolile. Cercetatorii Fredrik Ghosh si Linnea Taylor de la Universitatea din Lund, Suedia s-au concentrat in schimb pe incercarea de a intelege ceea ce se intampla la nivel biomecanic in cadrul acestor boli si au produs rezultate care au atras interesul...
Dr. Ioan Stefaniu / Foto: MedLive.ro Fara un tratament administrat la timpul potrivit, glaucomul poate duce la orbirea completa. Dupa 40 de ani, orice persoana poate fi afectata de aceasta boala, de multe ori asimptomatica - "o boala care nu doare". Dr. Ioan Stefaniu, medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale, a explicat pentru...
Cafeaua, benefica pentru inima / Foto: StockXchange Cateva cesti de cafea sau ceai baute pe zi protejeaza organismul impotriva bolilor de inima, arata un studiu realizat pe o perioada de 13 ani de oamenii de stiinta olandezi, la care au participat 40.000 de voluntari. Rezultatele, citate de BBC News arata ca persoanele care beau mai mult de sase...
Ceaiul fiebinte, consumat zilnic, poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii bolilor de ochi, in special glaucomul, constata un studiul publicat recent in revista de specialitate "British Journal of Ophthalmology". Consumul de cafea, ceai rece si alte bauturi racoritoare nu prezinta aceleasi beneficii, conform bmj.com. Glaucomul este principala...