Rezecția endoscopică a prostatei (turp): indicații, etape și avantaje
Rezecția endoscopică a prostatei sau rezecția prostatică transuretrală (TURP) este principala metodă terapeutică minim invazivă folosită în chirurgia hipertrofiei benigne de prostată (HBP).
Ce înseamnă TURP?
Rezecția endoscopică a prostatei sau rezecția prostatică transuretrală (TURP) implică excizia unei secțiuni a prostatei și este efectuată pentru a trata problemele urinare care sunt cauzate de prostata mărită.
Prostata este o glanda mică situată în zona pelvisului, fiind specifică persoanelor de sex masculin. Prostata este poziționată între penis și vezica urinară și înconjoară uretra, tubul care transportă urina de la vezică la penis. Dacă prostata devine mărită, aceasta poate pune presiune pe vezică și uretră, provocând simptome care afectează urinarea. Este una dintre afecțiunile majore ale bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani, în proporție de peste 80% fiind cauzată de apariția hipertrofiei benigne de prostată.
TURP este recomandată atunci când mărirea prostatei sau hiperplazia benignă de prostată provoacă probleme de sănătate legate de urinare care nu pot fi tratate prin administrarea unui tratament medicamentos. TURP este considerată o procedură eficientă pentru tratarea problemelor de sănătate legate de prostata mărită. Între timp au apărut și alte proceduri minim invazive alternative.
Indicații pentru rezecția endoscopică a prostatei (TURP)
Cea mai frecventă indicație pentru TURP o reprezintă simptomele moderate până la severe ale hiperplaziei benigne de prostată, care nu pot fi atenuate prin administrarea unui tratament medicamentos. Printre cele mai frecvente simptome se numără:
- Nevoia frecventă/urgentă de a urina;
- Dificultate la începerea urinării;
- Urinare lentă (prelungită);
- Frecvența crescută a urinării pe timp de noapte;
- Retenție urinară recurentă;
- Infecții recurente ale tractului urinar;
- Pietre la vezica urinară;
- Insuficiența renală din cauza golirii insuficiente a vezicii urinare;
- Diverticuli mari ai vezicii urinare;
- Leziuni ale rinichilor sau vezicii urinare;
- Incapacitatea de a controla urinarea sau incapacitatea de a urina;
- Sânge în urină.
Contraindicații pentru rezecția endoscopică a prostatei (TURP)
O serie de probleme medicale nu pot fi tratate prin procedura TURP:
- Adenoamele mari de prostată (> 75 ml) trebuie tratate cu prostatectomie simplă suprapubiană;
- Necesitatea unei intervenții chirurgicale de diverticulită a vezicii urinare prin prostatectomie deschisă la volume mai mici ale prostatei;
- Pietrele vezicii urinare tratate prin prostatectomie deschisă în funcție de volumul prostatei și de dimensiunile pietrei;
- Boli uretrale complexe;
- Hernia inghinală tratată prin prostatectomia deschisă;
- Speranța de viață scăzută;
- Coagulopatie;
- Infecție netratată a tractului urinar.
În ce constă procedura TURP?
Înainte de procedura TURP sunt efectuate teste de sânge și o electrocardiogramă pentru a verifica starea generală de sănătate a persoanei afectate.
Cu câteva zile înainte de operație, medicul specialist vă poate recomanda să încetați administrarea unor medicamente care cresc riscul de sângerare abundentă. Medicul specialist vă poate prescrie un antibiotic pentru a preveni infecțiile tractului urinar.
Dacă fumați, ar trebui să încercați să reduceți sau să renunțați complet la consumul de tutun înainte de operație, deoarece acest lucru vă poate ajuta să reduceți riscul de complicații potențial grave, cum ar fi infecțiile toracice și cheagurile de sânge.
O intervenție de rezecție endoscopică a prostatei (TURP) se efectuează în spital sub anestezie.
Puteți fi internat în ziua operației sau cu o zi înainte de operație. Va trebui să nu mai mâncați și să nu beți lichide cu aproximativ 6 ore înainte de operație.
Procedura TURP durează aproximativ 60 până la 90 de minute. Înainte de operație vi se va administra:
- anestezie generală – ceea ce înseamnă că veți fi inconștient în timpul procedurii;
- anestezie spinală – ceea ce înseamnă că vei rămâne conștient, dar nu veți simți nimic pe durata procedurii.
Procedura TURP este efectuată folosind un dispozitiv numit rezectoscop, un tub metalic subțire care conține o sursă lumină, o cameră video în miniatură și o buclă de sârmă.
Medicul chirurg va introduce rezectoscopul prin vârful penisului în uretră înainte de a-l ghida spre prostată cu ajutorul luminii și al camerei.
Un curent electric este folosit pentru a încălzi bucla de sârmă pentru a tăia o parte din prostată. După procedură, un cateter, adică un tub subțire, flexibil este utilizat pentru a pompa lichid în vezică și pentru a spăla secțiunile îndepărtate.
În urma unei rezectii endoscopice a prostatei (TURP) va trebui să urmați o perioadă de recuperare în spital timp de 1 până la 3 zile înainte de a vă externa. Cateterul introdus pe durata operației va fi păstrat timp de câteva zile până când veți putea urina în mod normal.
În spital este posibil să vi se administreze lichide intravenos până când trec efectele anesteziei, iar apoi veți putea mânca și bea în condiții normale.
Puteți resimți disconfort și spasme ale vezicii urinare (contracții) de la cateter, deoarece uretra va fi umflată și inflamată în această perioadă.
Veți putea fi externalizat odată ce cateterul este îndepărtat și veți putea urina normal.
Care pot fi complicațiile TURP?
Complicații intraoperatorii
Printre principalele complicații se numără:
- Hemoragie – sângerări masive;
- Febră și frisoane;
- Sindromul post TURP;
- Manifestări cardiovasculare;
- Perforația capsulei prostatice;
- Deschiderea sinusului venos.
Sindromul post TURP
Un risc rar, dar potențial grav asociat cu TURP este cunoscut sub numele de sindromul post TURP care apare atunci când o cantitate prea mare din lichidul folosit pentru a spăla zona din jurul prostatei, în timpul procedurii, este absorbită în fluxul sanguin.
Simptomele inițiale ale sindromului post TURP includ:
- dezorientare;
- amețeală;
- cefalee;
- umflarea abdomenului;
- bătăi lente ale inimii (bradicardie).
Lăsate netratate, aceste simptome pot dezvolta probleme care pun viața în pericol.
Dacă veți manifesta simptomele sindromului post TURP în timpul procedurii, medicul chirurg va opri intervenția chirurgicală și va injecta un medicament diuretic, care este un tip de medicament utilizat pentru a elimina lichidul din organism.
Complicații postoperatorii
Printre principalele complicații se numără:
- Infecții ale tractului urinar;
- Retenție de urină;
- Incontinență urinară – pierderea temporară a capacității de a controla vezica urinară;
- Ejaculare retrogradă - pierderea capacității de a ejacula spermă în timpul sexului sau masturbării, deși este percepută plăcerea fizică asociată cu ejacularea (orgasmul);
- Disfuncție erectilă;
- Recidiva adenomului de prostată care poate impune reintervenție.
Recuperarea pacientului
Este posibil să vă simțiți obosit timp de 1 -2 săptămâni după operația de adenom de prostată, dar aceste simptome dispar în 4-8 săptămâni.
În primele săptămâni, nu ar trebui să ridicați sau să mutați obiecte grele, să faceți sport sau cumpărături. Dacă este posibil, apelați la prieteni sau la membrii familiei să vă ajute în activitățile zilnice.
Odată ce v-ați restabilit condiția fizică, puteți practica exerciții fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, care vă vor ajuta să vă mențineți sângele în circulație și să reduceți riscul de apariție a unui cheag de sânge la picioare. De asemenea, vi se poate recomanda să faceți unele exerciții fizice pentru îmbunătățirea controlului vezicii urinare.
Consumul de apă vă ajută să vă recuperați și poate reduce riscul de apariție a unei infecții a tractului urinar (UTI) și poate ajuta la eliminarea sângelui din urină.
- Revenirea la activitățile normale. Recuperarea completă după operația de prostată durează între 3 și 6 săptămâni. Medicul specialist va indica momentul în care persoana se poate întoarce la activitățile normale.
- Activități profesionale. Întoarcerea la locul de muncă se poate efectua mai devreme sau mai târziu, în funcție de tipul de loc de muncă. În cazul unei munci statice de birou, persoana își va putea reîncepe activitatea într-un timp mai scurt. În cele mai multe cazuri, se recomandă 2 sau 3 săptămâni de concediu.
- Șofatul autovehicolului. Medicul specialist vă va spune când veți putea conduce din nou. Unele persoane pot face acest lucru deja după aproximativ o săptămână după operație, în timp ce alte persoane nu vor putea conduce timp de o lună sau mai mult.
- Viața sexuală. Activitățile sexuale pot fi reluate după 3 sau 4 săptămâni de la operație, atunci când persoana se va simți suficient de confortabilă.
Pe durata recuperării este imperios necesar să contactați medicul specialist dacă:
- Aveți temperatură ridicată (febră) de 38°C sau mai mare;
- Simțiți durere puternică în timpul urinării;
- Nu puteți urina;
- Crește cantitatea de sânge din urină.
Medicul specialist vă poate recomanda ca în perioada de recuperare:
- Să beți o cantitate mare de apă pentru a curăța vezica urinară;
- Să urmați un regim alimentar bogat în alimente cu fibre, pentru a evita constipația și încordarea în timpul mișcărilor intestinale;
- Să nu reluați tratamente medicale curente fără acordul medicului specialist.
Referințe suplimentare:
- Keister, Drew, Neal, Randall. “Managing BPH: When to Consider Surgery” AAFP, 2008, https://www.aafp.org/afp/2008/0515/p1375.html, Accesat in 24.08.2021.
- Manski, Dirk. “TURP: Transurethral Resection of the Prostate (1/2)” Urology Textbook, http://urology-textbook.com/turp-prostate-resection.html, Accesat in 24.08.2021.
- Mayo Clinic. “Transurethral resection of the prostate (TURP).”, Mayoclinic, 2021, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/turp/about/pac-20384880, Accesat in 24.08.2021.
- NHS. “Transurethral resection of the prostate (TURP).” NHS, 2021, https://www.nhs.uk/conditions/transurethral-resection-of-the-prostate-turp/, Accesat in 24.08.2021.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Cauterizarea sau turbinotomia cu radiofrecventa a cornetelor nazale
Nas infundat, dificultati de respiratie la nivelul nasului? Ce solutii eficiente si moderne pot fi aplicate in cazul obstructiei nazale care nu cedeaza la tratamente medicamentoase? In cele ce urmeaza va prezentam in ce consta cauterizarea sau turbinotomia cu radiofrecventa a cornetelor nazale s...
Artoplastia de umăr și necesitatea protezei: ce trebuie să știi
Artroza umărului (omartroza), artropatia coafei rotatorilor și necesitatea protezei, care sunt cauzele acestei afecțiuni, ce este artroplastia de umăr, când este recomandată, ce riscuri presupune intervenția chirurgicală și cum se recuperează pacientul.
Ligamentoplastia: în ce constă, când se recomandă
Traumatisme ale ligamentelor apar de cele mai multe ori în urma unor activități sportive. Aflați în ce constă ligamentoplastia, reconstrucția ligamentului genunchiului, procedura, posibile complicații și indicații pentru perioada de recuperare.