Publicat la: 
16/08/2018

risc Alzheimer si dementa la persoanele in varsta

Varstnicii care sunt supusi dializei pentru insuficienta renala prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati cu dementa si Alzheimer. Cei care au inceput dializa si care au fost deja diagnosticati cu dementa sau Alzheimer au un risc mai ridicat de deces prematur, potrivit unui nou studiu publicat in ”Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

Varstnicii inregistreaza o scadere semnificativa a functiei cognitive daca sunt supusi hemodializei, lucru ce poate duce la declansarea dementei. Pentru a examina acest fenomen, Mara McAdams-DeMarco si colegii ei de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg au analizat datele a 356.668 pacienti din Statele Unite ale Americii, care au inceput hemodializa, cu varsta de aproximativ 66 de ani.

La un an de la inceperea hemodializei, riscul de a fi diagnosticati cu dementa a fost de 4,6% pentru femei si 3,7% pentru barbati. Acesta procente au crescut, astfel ca, la 5 ani dupa inceperea hemodializei, riscul de a fi diagnosticati cu dementa a fost de 16% pentru femei si 13% pentru barbati. In aceeasi situatia, dupa un an, riscul de Alzheimer a fost de 0,6% pentru femei si 0,4% pentru barbati, iar dupa 5 ani a fost de 2,6% pentru femei si 2,0% pentru barbati.

Studiile anterioare sugereaza ca, la 10 ani dupa inceperea hemodializei, riscul dementei a fost intre 1,0-1,5% pentru adultii in varsta de 65 de ani si intre 7,4-7,6% pentru adultii in varsta de 75 de ani. Folosind o abordare similara, dr. McAdams-DeMarco a estimat ca, la 10 ani dupa inceperea hemodializei, riscul dementei este de 19% pentru pacientii cu varsta cuprinsa intre 66-70 de ani, crescand la 28% pentru pacientii cu varsta cuprinsa intre 76-80 de ani.

Factori de risc pentru boala Alzheimer

Cei mai puternici factori de risc pentru boala Alzheimer au fost:

  • Varsta de 86 de ani
  • Rasa neagra
  • Sexul feminin
  • Institutionalizarea (azile de batrani, centre de ingrijire medicala)

De asemenea, varstnicii care deja erau supusi dializei si care erau diagnosticati cu Alzheimer au avut un risc de deces de 2 ori mai mare.

”Am vrut sa clarificam riscurile dementei pentru varstnicii diagnosticati cu insuficienta renala, care apeleaza la dializa. Am fost capabili sa studiem dementa diagnosticata, dar este necesar sa identificam, de asemenea, pacientii cu insuficienta cognitiva usoara, dar si cu dementa nediagnosticata”, spune dr. McAdams-DeMarco.

Intr-un editorial din ”Patient Voice”, Judy Weintraub isi spune parerea, in calitate de pacient supus dializei. Ea subliniaza necesitatea de a exista respect si demnitate pentru toti oamenii, indiferent de abilitatile fizice si cognitive. Ea recomanda centrelor medicale care se ocupa de dializa sa asigure sentimentul de apartenenta in comunitate, introducerea muzicii ca terapie si comunicarea eficienta cu pacientii.

”Acesta este un apel catre centrele medicale si institutiile politice pentru a promova o schimbare in modul in care pacientii sunt ingrijiti. Nu trebuie sa luam in considerare doar serviciile medicale, ci si modul in care acestea ne sunt acordate”.

Sursa: sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

In Romania peste 80% dintre bolnavii cu Alzheimer raman nediagnosticati. Conform Societatii Romane Alzheimer, din cele 200.000 persoane cu această afecțiune, doar 35.000 au un diagnostic, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.  In tara noastra boala Alzheimer este inclusa intr-un program al...
Fumatul duce la "degradarea" creierului prin afectarea capacitatii de memorie, invatare si argumentare, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la King's College din Londra, la care au luat parte 8.800 de persoane cu varsta de peste 50 de ani, relateaza BBC. Studiul arata ca hipertensiunea arteriala si obezitatea afecteaza de...
Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au aratat pentru prima data in mod convingător unde în creier apar primele semne de Alzheimer. Descoperirea este importanta pentru cercetarile viitoare, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea diagnosticarii. In Alzheimer, modificarile initiale ale creierului apar prin retinerea proteinei...
Orasele mari care au un nivel ridicat de poluare cresc rata de suicid, precum si riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer in randul adultilor, subliniaza un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Montana. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Environmental Research," ...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress Punerea diagnosticului de dementa reprezinta un moment dificil pentru persoana si pentru familia ei. Reactiile emotionale pot fi diferite. Tristetea, teama, iritarea sunt resimtite adeseori. Uneori poate fi ca un soc. Alteori este linistea dupa furtuna de...