Publicat la: 
16/08/2018

risc Alzheimer si dementa la persoanele in varsta

Varstnicii care sunt supusi dializei pentru insuficienta renala prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati cu dementa si Alzheimer. Cei care au inceput dializa si care au fost deja diagnosticati cu dementa sau Alzheimer au un risc mai ridicat de deces prematur, potrivit unui nou studiu publicat in ”Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

Varstnicii inregistreaza o scadere semnificativa a functiei cognitive daca sunt supusi hemodializei, lucru ce poate duce la declansarea dementei. Pentru a examina acest fenomen, Mara McAdams-DeMarco si colegii ei de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg au analizat datele a 356.668 pacienti din Statele Unite ale Americii, care au inceput hemodializa, cu varsta de aproximativ 66 de ani.

La un an de la inceperea hemodializei, riscul de a fi diagnosticati cu dementa a fost de 4,6% pentru femei si 3,7% pentru barbati. Acesta procente au crescut, astfel ca, la 5 ani dupa inceperea hemodializei, riscul de a fi diagnosticati cu dementa a fost de 16% pentru femei si 13% pentru barbati. In aceeasi situatia, dupa un an, riscul de Alzheimer a fost de 0,6% pentru femei si 0,4% pentru barbati, iar dupa 5 ani a fost de 2,6% pentru femei si 2,0% pentru barbati.

Studiile anterioare sugereaza ca, la 10 ani dupa inceperea hemodializei, riscul dementei a fost intre 1,0-1,5% pentru adultii in varsta de 65 de ani si intre 7,4-7,6% pentru adultii in varsta de 75 de ani. Folosind o abordare similara, dr. McAdams-DeMarco a estimat ca, la 10 ani dupa inceperea hemodializei, riscul dementei este de 19% pentru pacientii cu varsta cuprinsa intre 66-70 de ani, crescand la 28% pentru pacientii cu varsta cuprinsa intre 76-80 de ani.

Factori de risc pentru boala Alzheimer

Cei mai puternici factori de risc pentru boala Alzheimer au fost:

  • Varsta de 86 de ani
  • Rasa neagra
  • Sexul feminin
  • Institutionalizarea (azile de batrani, centre de ingrijire medicala)

De asemenea, varstnicii care deja erau supusi dializei si care erau diagnosticati cu Alzheimer au avut un risc de deces de 2 ori mai mare.

”Am vrut sa clarificam riscurile dementei pentru varstnicii diagnosticati cu insuficienta renala, care apeleaza la dializa. Am fost capabili sa studiem dementa diagnosticata, dar este necesar sa identificam, de asemenea, pacientii cu insuficienta cognitiva usoara, dar si cu dementa nediagnosticata”, spune dr. McAdams-DeMarco.

Intr-un editorial din ”Patient Voice”, Judy Weintraub isi spune parerea, in calitate de pacient supus dializei. Ea subliniaza necesitatea de a exista respect si demnitate pentru toti oamenii, indiferent de abilitatile fizice si cognitive. Ea recomanda centrelor medicale care se ocupa de dializa sa asigure sentimentul de apartenenta in comunitate, introducerea muzicii ca terapie si comunicarea eficienta cu pacientii.

”Acesta este un apel catre centrele medicale si institutiile politice pentru a promova o schimbare in modul in care pacientii sunt ingrijiti. Nu trebuie sa luam in considerare doar serviciile medicale, ci si modul in care acestea ne sunt acordate”.

Sursa: sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Femeile ce sufera de hipertensiune la varsta de 40 de ani au un risc crescut pentru dezvoltarea dementei la batranete, arata un nou studiu desfasurat pe o perioada de 50 de ani ale carui rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "American Academy of Neurology", informeaza nytimes.com. Constatarile nu sunt valabile pentru...
Specialistii de la ”Boston Medical Center” au descoperit, printr-un nou studiu, ca durerea de spate frecventa si persistenta este asociata cu moartea prematura, in cazul femeilor varstnice, potrivit eurekalert.org. Studiul a inclus 8000 de femei, care au fost urmarite timp de 14 ani. Dupa ce oamenii de stiinta au controlat factorii importanti...
Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com Astazi, cercetarea in privinta prevenirii bolii Alzheimer inregistreaza progrese notabile. Dharma Singh Khalsa, Presedintele Fundatiei pentru Prevenirea si Cercetarea Bolii Alzheimer din S.U.A., face cunoscut faptul ca este necesara o abordare complexa a bolii Alzheimer. "Din moment ce...
Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...