Publicat la: 
28/08/2018

somn risc boli cardiovasculare

Cercetatorii demonstreaza, printr-un nou studiu, ca barbatii ajunsi la maturitate, care dorm 5 ore pe noapte, sau mai putin, au un risc dublu de a face boli cardiovasculare in urmatoarele doua decenii spre deosebire de barbatii care dorm 7-8 ore, anunta sciencedaily.com.

”Pentru persoanele cu o viata activa si aglomerata, somnul poate parea o pierdere de timp, dar studiul nostru sugereaza ca un timp prea scurt alocat somnului ar putea fi legat de viitoare boli cardiovasculare”, spune autorul studiului, Moa Bengtsson, de la Universitatea din Gothenburg.

In anul 1993, jumatate dintre barbatii nascuti in 1943, care locuiau in Gothenburg, au fost alesi aleatoriu pentru a participa la studiu. Dintre cei 1463 de invitati, 798 au fost de acord sa participe. Acestia au fost supusi unui examen fizic si au completat un chestionar privind starea curenta de sanatate, durata medie a somnului, activitatile fizice si fumatul. Mai apoi, au fost impartiti in patru grupe, in functie de durata somnului, astfel: 5 ore sau mai putin, 6 ore, 7-8 ore, mai mult de 8 ore.

Participantii au fost urmariti pe o perioada de 21 de ani, timp in care au fost urmarite evenimentele cardiovasculare majore, precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral, spitalizarea din cauza insuficientei cardiace, revasculizarea coronariana, sau decesul cauzat de orice boala cardiovasculara. Aceste date au fost colectate din evidentele medicale, din registrul suedez de evacuare a spitalelor si din registrul suedez al cazurilor de deces.

Au fost exclusi barbatii care au oferit date incomplete privind durata medie de timp alocat somnului, sau cei care nu si-au pus la dispozitie istoricul medical in privinta problemelor cardiovasculare anterioare. Astfel, au ramas 759 de participanti.

Tensiunea arteriala ridicata, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul curent, activitatea fizica scazuta si calitatea slaba a somnului au fost intalnite mai frecvent la barbatii care au dormit cinci ore, sau mai putin, pe noapte, comparativ cu cei care au dormit intre sapte si opt ore.

Comparativ cu cei cu o durata normala de somn, adica intre sapte si opt ore, barbatii care au dormit 5 ore au inregistrat un risc dublu de a avea probleme cardiovasculare pana la varsta de 71 de ani. Riscul a ramas dublu si dupa includerea unor factori de risc, prescum obezitatea, diabetul si fumatul.

”Barbatii care au facut parte din categoria celor care aloca cel mai putin timp somnului, care au avut o varsta medie de 50 de ani, au avut un risc dublu de a suferi de boli cardiovasculare pana la varsta de 71 de ani, comparativ cu cei care au dormit cat este recomandat, chiar daca aveau anumite vicii, sau un stil de viata mai putin sanatos. Am observat, prin acest studiu, ca riscul cardiovascular crescut, asociat cu insuficienta somnului, are efecte la fel de grave precum fumatul sau aparitia diabetului la varsta de 50 de ani. Acesta a fost un studiu observator, bazat pe constatarile noastre, astfel ca nu putem concluziona ca somnul pe o durata prea scurta cauzeaza boli cardiovasculare, asa cum nu putem afirma nici ca somnul pe o durata mai lunga va reduce riscurile. Cu toate acestea, concluziile sugereaza ca somnul este important, iar asta ar trebui sa fie un lucru demn de luat in considerare”, concluzioneaza Bengtsson.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180826120749.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Modavu Irina-Florentina,Medic Primar
Medic Primar,...
Iancu Alexandru,Medic Specialist
Medic Primar,...
Vladoianu Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Specialistii de la ”Michigan State University” au descoperit, printr-un nou studiu, ca bebelusii care nu sunt foarte activi in timpul zilei se trezesc frecvent noaptea, potrivit sciencedaily.com. Oamenii de stiinta recomanda parintilor sa ia in considerare aceasta varianta, mai ales cand cauta posibile solutii pentru noptile lungi si fara somn...
Malformatiile cardiace congenitale reprezinta cele mai frecvente defecte depistate la nastere. Cu toate ca medicina a facut progrese remarcabile de-a lungul timpului, acestea raman principala cauza a mortii neinfectioase la sugari. Specialistii au analizat, printr-un nou studiu, impactul pe care il are diabetul matern asupra dezvoltarii cardiace...
Pentru majoritatea mamelor poate fi dificil sa se odihneasca suficient, dar se pare ca programul de munca al mamei poate influenta somnul copilului. Dupa ce au studiat somnul copiilor cu varsta cuprinsa intre cinci si noua ani, cercetatorii au descoperit ca, cu cat programul de munca al mamei este mai putin flexibil, cu atat mai putin au dormit...
Antidepresivele, tulburarea de stres post-traumatic, sau anxietatea diagnosticata de medic reprezinta factori de risc pentru o tulburare a somnului, uneori violenta, numita tulburare comportamentala de somn REM, potrivit unui nou studiu, conform eurekalert.org. Oamenii de stiinta au constatat, de asemenea, ca barbatii au un risc mai mare de a...
Cele mai des prescrise medicamente pentru sanatatea inimii pot deveni mai eficiente prin asocierea cu oxidul nitric din organism, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Case Western Reserve din Ohio.  Raportul specialistilor arata ca oxidul nitric poate stimula efectul benefic...