Publicat la: 
28/08/2018

somn risc boli cardiovasculare

Cercetatorii demonstreaza, printr-un nou studiu, ca barbatii ajunsi la maturitate, care dorm 5 ore pe noapte, sau mai putin, au un risc dublu de a face boli cardiovasculare in urmatoarele doua decenii spre deosebire de barbatii care dorm 7-8 ore, anunta sciencedaily.com.

”Pentru persoanele cu o viata activa si aglomerata, somnul poate parea o pierdere de timp, dar studiul nostru sugereaza ca un timp prea scurt alocat somnului ar putea fi legat de viitoare boli cardiovasculare”, spune autorul studiului, Moa Bengtsson, de la Universitatea din Gothenburg.

In anul 1993, jumatate dintre barbatii nascuti in 1943, care locuiau in Gothenburg, au fost alesi aleatoriu pentru a participa la studiu. Dintre cei 1463 de invitati, 798 au fost de acord sa participe. Acestia au fost supusi unui examen fizic si au completat un chestionar privind starea curenta de sanatate, durata medie a somnului, activitatile fizice si fumatul. Mai apoi, au fost impartiti in patru grupe, in functie de durata somnului, astfel: 5 ore sau mai putin, 6 ore, 7-8 ore, mai mult de 8 ore.

Participantii au fost urmariti pe o perioada de 21 de ani, timp in care au fost urmarite evenimentele cardiovasculare majore, precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral, spitalizarea din cauza insuficientei cardiace, revasculizarea coronariana, sau decesul cauzat de orice boala cardiovasculara. Aceste date au fost colectate din evidentele medicale, din registrul suedez de evacuare a spitalelor si din registrul suedez al cazurilor de deces.

Au fost exclusi barbatii care au oferit date incomplete privind durata medie de timp alocat somnului, sau cei care nu si-au pus la dispozitie istoricul medical in privinta problemelor cardiovasculare anterioare. Astfel, au ramas 759 de participanti.

Tensiunea arteriala ridicata, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul curent, activitatea fizica scazuta si calitatea slaba a somnului au fost intalnite mai frecvent la barbatii care au dormit cinci ore, sau mai putin, pe noapte, comparativ cu cei care au dormit intre sapte si opt ore.

Comparativ cu cei cu o durata normala de somn, adica intre sapte si opt ore, barbatii care au dormit 5 ore au inregistrat un risc dublu de a avea probleme cardiovasculare pana la varsta de 71 de ani. Riscul a ramas dublu si dupa includerea unor factori de risc, prescum obezitatea, diabetul si fumatul.

”Barbatii care au facut parte din categoria celor care aloca cel mai putin timp somnului, care au avut o varsta medie de 50 de ani, au avut un risc dublu de a suferi de boli cardiovasculare pana la varsta de 71 de ani, comparativ cu cei care au dormit cat este recomandat, chiar daca aveau anumite vicii, sau un stil de viata mai putin sanatos. Am observat, prin acest studiu, ca riscul cardiovascular crescut, asociat cu insuficienta somnului, are efecte la fel de grave precum fumatul sau aparitia diabetului la varsta de 50 de ani. Acesta a fost un studiu observator, bazat pe constatarile noastre, astfel ca nu putem concluziona ca somnul pe o durata prea scurta cauzeaza boli cardiovasculare, asa cum nu putem afirma nici ca somnul pe o durata mai lunga va reduce riscurile. Cu toate acestea, concluziile sugereaza ca somnul este important, iar asta ar trebui sa fie un lucru demn de luat in considerare”, concluzioneaza Bengtsson.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180826120749.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Cristian Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Cititul si somnul ajuta la pastrarea facultatilor mintale/ Foto: MorgueFile.com Durata somnului si activitatile intelectuale au o contributie esentiala la pastrarea facultatilor mentale, sustine un studiu preluat miercuri de passionsante.be si citat de Agerpres. Odata cu inaintarea in varsta, capacitatile cognitive - gandirea, memoria si...
Cercetatorii demonstreaza, printr-un nou studiu, ca barbatii ajunsi la maturitate, care dorm 5 ore pe noapte, sau mai putin, au un risc dublu de a face boli cardiovasculare in urmatoarele doua decenii spre deosebire de barbatii care dorm 7-8 ore, anunta sciencedaily.com. ”Pentru persoanele cu o viata activa si aglomerata, somnul poate parea o...
Aproape 70% dintre copiii care au decedat in somn, in Statele Unite ale Americii, intre anii 2011 – 2014, s-au sufocat din cauza lenjeriei moi, potrivit unui nou studiu. Constatarile subliniaza cat de important este ca parintii sa constientizeze ca bebelusii trebuie sa doarma doar in patutul lor, fara patura, jucarii, sau alte materiale moi, din...
Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...
Un nou studiu arata care sunt beneficiile somnului de buna calitate pe durata noptii in ceea ce priveste procesele antioxidante care au loc in organism. Cercetarea, publicata in "PLOS Biology, realizata pe exemplare de musculite de otet, Drosophila melanogaster, explica legatura dintre lipsa de somn si sensibilitatea organismului fata de stresul...