Publicat la: 
9/05/2018

consumul de oua si riscul cardiovascular

Cercetatorii de la Universitatea din Sydney si-au propus sa clarifice informatiile contradictorii cu privire la consumul de oua si impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra sanatatii sistemului cardiovascular.

Noul studiu arata ca o dieta alimentara ce contine 12 oua pe saptamana pe o durata de un an nu poate creste factorii de risc cardiovascular la persoanele ce sufera de diabet, pre-diabet sau diabet zaharat de tip II. Noile constatari au fost publicate recent in revista de specialitate "The American Journal of Clinical Nutrition," informeaza sciencedaily.com.

Cum a decurs studiul privind riscul cardiovascular si consumul de oua

In stadiul initial al studiului ce s-a desfasurat pe o perioada de trei luni, participantilor li s-a propus sa isi mentina greutatea corporala adoptand fie o dieta alimentara bogata in oua (aproximativ 12 pe saptamana), fie o dieta cu un continut scazut de oua (maxim doua oua pe saptamana).

Din interpretarea si compararea analizelor medicale, specialistili au ajuns la concluzia ca ambele diete alimentare au avut aceeasi markeri de risc cardiovascular.

In cea de-a doua faza a studiului, participantii au continuat dietele alimentare adoptate cu scopul de a pierde in greutate. Timp de sase si pana la 12 luni acestia au efectuat analize medicale pentru identificarea factorilor de risc cardiovascular.

"Pe tot parcursul studiului niciunul dintre cele doua grupuri de participanti nu a prezentat modificari la nivelul indicatorilor de risc cardiovascular, iar in cea de-a doua etapa a studiului participantii au reusit sa piarda in greutate, asa cum si-au propus, indiferent de aportul de oua din dieta lor," declara Dr. Nick Fuller, cercetator in domeniul nutritiei in cadrul Universitatii din Sydney.

Constatari asupra sigurantei consumului de oua pentru diabetici

In ciuda recomandarilor facute public pe tema sigurantei consumului de oua in randul persoanelor ce sufera de diabet sau a celor predispusi acestei boli, cercetarea de fata arata ca abtinerea de la consumul de oua nu este necesara, cu atat mai mult cu cat ouale fac parte dintr-o dieta alimentara sanatoasa.

"O dieta sanatoasa se traduce prin inlocuirea grasimilor saturate (obtinute din unt) cu grasimile mononesaturate si polinesaturate (spre exemplu, avocado, ulei de masline)," explica autorul principal al studiului.

Analizele efectuate pe parcursul cercetarii au investigat o gama larga de factori de risc cardiovascular, inclusiv nivelul de colesterol, nivelul de zahar din sange si tensiunea arteriala. Datele studiului arata ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste rezultatele analizelor celor doua grupuri de participanti.

"Desi ouale sunt bogate in colesterol dietetic - iar persoanele ce sufera de diabet de tip II tind sa aiba un nivel ridicat de colesterol lipoprotein LDL - acest studiu sprijina cercetarile efectuate anterior care arata ca adoptarea unei diete alimentare bogata in oua nu influenteaza nivelul colesterolului in randul consumatorilor," explica Dr. Fuller.

Diferentele dintre cele doua tipuri de dieta nu au avut niciun impact nici asupra greutatii participantilor. 

"In mod surprinzator, participantii din cele doua grupuri au pierdut in greutate in mod echivalent si au continuat sa piarda in greutate si dupa cele trei luni de test," conchide autorul principal al studiului. 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Gui Tor Romina Anca
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Popara - Voica Anca Maria, Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Lansare Young Health Programme / Foto: MedLive.ro A venit vremea strategiilor pe termen lung pentru preventia bolilor cardiovasculare. Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii prin bolile de inima. Peste 150.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. In acelasi timp,...
Evaluarea factorilor de risc poate fi facuta online / Foto: Photoxpress.com Grija pentru sanatate inseamna si efortul de a intelege ce anume ne predispune la diferite boli, iar acest lucru nu a fost niciodata mai usor de identificat decat in era digitala. Evaluarea riscului de a dezvolta anumite afectiuni este posibila astazi printr-o serie de...
Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...
Sedentarismul, fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul si colesterolul ridicat joaca un rol mai mare decat genetica in cazul multor pacienti tineri, diagnosticati cu diverse boli de inima. Rezultatele, prezentate la Congresul Mondial de Cardiologie, arata ca obiceiurile sanatoase ar trebui sa fie o prioritate pentru reducerea bolilor de inima...
Sportul este adesea considerat cel mai bun medicament preventiv, dar poate sa fie prea mult pentru inimile persoanelor de varsta mijlocie? Cardiologul sportiv Benjamin Levine a condus un nou studiu, publicat in ”JAMA Cardiology”, pentru a gasi raspunsul. Scanarea calciului coronarian reprezinta un test de imagistica care ajuta medicii sa...