Publicat la: 
16/08/2018

risc de fractura

Cercetatorii sugereaza ca riscul fracturilor creste cu 30% in urma unei operatii de bypass gastric, conform sciencedaily.com.

Un studiu publicat in ”Journal of Bone and Mineral Research” demonstreaza ca riscul fracturilor creste cu 30% in urma operatiei de bypass gastric. De asemenea, s-a constatat ca si cazaturile tind sa fie mai frecvente dupa aceasta interventie chirurgicala.

”Bypass-ul gastric este o procedura cunoscuta pentru eficienta sa in reducerea obezitatii, diabetului si mortalitatii, drept urmare concluziile noastre nu trebuie sa duca la oprirea acestor interventii”, spune Mattias Lorentzon, profesor la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Suedia, si medic la Spitalul Universitar.

Studiul a inclus 38,941 de oameni care au suferit operatii de bypass gastric, dintre care 7,758 au avut diabet. Acestia au fost comparati cu un grup la fel de numeros de indivizi care nu au fost supusi operatiei, dar care aveau aceleasi caracteristici.

Cei care au fost operati au prezentat un risc cu 30% mai mare de fracturi. Mai exact, cei fara diabet au avut un risc cu 32% mai mare, iar cei cu diabet un risc cu 26% mai mare fata de grupul indivizilor care nu au fost supusi interventiei.

Cresterea riscului se aplica pentru toate tipurile de facturi, exceptie facand doar fracturile picioarelor inferioare, aceste cazuri fiind foarte rare. Rezultatele corespund cu cercetarile anterioare din domeniu, dar studiul actual este mai relevant din punct de vedere statistic datorita numarului mare de participanti. In plus, rezultatele sunt mai concrete deoarece cercetatorii s-au concentrat doar pe cea mai populara metoda de reducere a obezitatii, bypass-ul gastric, eliminand alte metode.

Prin operatia de bypass gastric, o mare parte a stomacului si o portiune mica a intenstinului subtire sunt indepartate. Astfel, alimentele ajung direct in intestinul subtire, in loc sa treaca prin intregul stomac, lucru care sporeste senzatia de a fi satul dupa masa. Pacientii mananca mai putin si asimileaza mai putini nutrienti, lucru ce duce la scaderea in greutate.

Motivul pentru care fracturile devin mai frecvente dupa aceasta operatie este chiar pierderea in greutate.

Ipoteza specialistilor este ca scheletul devine mai slabit din cauza trecerii la o greutate mai mica. Studiul nu a inregistrat o legatura clara intre rata facturilor si scaderea greutatii, dar, in mod cert, cazaturile au devenit mult mai frecvente in urma acestei interventii chirurgicale, acestea provocand, de multe ori, fracturi. Nu se stie inca de ce persoanele operate cad mai des, indiferent daca se inregistreaza si fracturi sau nu.

”Faptul ca a fost dovedit ca riscul fracturilor creste pe parcursul timpului din ce in ce mai mult ne va ajuta sa monitorizam pacientii, sa evaluam riscurile fracturilor si sa gasim metode pentru a le preveni”, spune Kristian Axelsson, medic ortoped rezident la Spitalul Skaraborg Skövde.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Anglitoiu Bogdan,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Drira Ouassim,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Urgente medicale la copii / Foto: PhotoXpress Cand este vorba de copilul tau, o urgenta medicala este cosmarul oricarui parinte. Fie ca este vorba de o dificultate de respiratie, fie o cazatura in parc, e bine sa stii cand e cazul sa chemi ambulanta. Vezi in articol cateva sfaturi pentru cele mai comune sapte urgente medicale care pot aparea la...
Cercetatorii sugereaza ca riscul fracturilor creste cu 30% in urma unei operatii de bypass gastric, conform sciencedaily.com. Un studiu publicat in ”Journal of Bone and Mineral Research” demonstreaza ca riscul fracturilor creste cu 30% in urma operatiei de bypass gastric. De asemenea, s-a constatat ca si cazaturile tind sa fie mai frecvente dupa...
Aproximativ trei din cinci barbati aflati la o varsta inaintata sufera de mici fracturi asociate osteoporozei, arata un nou studiu publicat in revista de specialitate Journal of Bone and Mineral Research. Astfel de fracturi pot fi cauza durerilor lombare aparent inexplicabile, raportate de pacienti, iar prevenirea aparitiei acestor fracturi ar...
Dr. Ionut Cristea / Foto: HotNews.ro Leziunile cele mai frecvente in timpul iernii au legatura cu cazaturile pe gheata si degeraturile care apar in cazul expunerii pe timp indelungat unor temperaturi scazute. Degeraturile sunt impartite de cei mai multi medici in doua categorii: usoare si severe. In general, recuperarea functionalitatii in...