Publicat la: 
18/04/2018

Care este riscul pentru suicid si Alzheimer in orasele poluate

Orasele mari care au un nivel ridicat de poluare cresc rata de suicid, precum si riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer in randul adultilor, subliniaza un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Montana. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Environmental Research," informeaza news.umt.edu.

In ce a constat studiul privind riscul de suicid si Alzheimer 

Pentru a ajunge la aceste constatari, Dr. Lilian Calderón-Garcidueñas, autoarea principala a studiului, a analizat 203 autopsii ale locuitorilor din Mexico City cu varste cuprinse intre 11 luni si 40 de ani. Ulterior, cercetatorii au urmarit evolutia a doua proteine ale caror prezenta in organism indica dezvoltarea bolii Alzheimer si au reusit pe parcursul studiului sa detecteze stadiile incipiente ale acestei boli chiar si in randul copiilor mai mici de un an.

"Semnele distinctive ale bolii Alzheimer incep inca din copilarie in randul populatiilor ce traiesc in zonele poluate si, de aceea, este necesar sa implementam masuri eficiente de prevenire a bolii inca din primele stadii ale vietii. Tot in acest sens, interventia medicala si terapeutica efectuata decenii mai tarziu in viata ar putea fi inutila," declara Calderón-Garcidueñas, medic toxicolog in cadrul Universitatii din Montana. 

Constatari cheie ale cercetarii privind riscul de suicid si Alzheimer

Pe parcursul analizei lor, oamenii de stiinta au identificat niveluri crescute ale celor doua proteine anormale - proteina tau hiperfosforilat si beta amiloid - la nivelul creierului in randul participantilor la studiu ce traiau in medii urbane cu expunere la poluarea cu particule fine (PM2.5).

De asemenea, cercetatorii au analizat si apolipoproteina E (APOE4), un cunoscut factor de risc genetic ce joaca un rol central in debutul bolii Alzheimer, precum si expunerea cumulativa pe durata vietii la un nivel crescut de PM2.5.

Aceste particule fine, ce sunt de 30 de ori mai mici ca diametrul parului uman, sunt factorul principal al poluarii zonelor urbane.

Raportul cercetatorilor indica faptul ca boala Alzheimer incepe in perioada timpurie a vietii, iar progresia bolii depinde in mod direct de varsta, statusul APOE 4 si expunerea la aceste particule nocive din mediile poluate.

Cercetatorii au descoperit semne distinctive ale bolii in randul a 99,5% din subiectii examinati. 

In plus, purtatorii de APOE 4 au un risc mai mare de progresie rapida a bolii Alzheimer si o cota de risc de suicid de aproape cinci ori mai mare prin comparatie cu subiectii purtatori de APOE 3.

Legatura dintre nivelul de poluare si riscul crescut pentru debutul bolii Alzheimer

Autorii studiului, ce au documentat procesul accelerat cu debut timpuriu al bolii Alzheimer in randul locuitorilor orasului Mexico City, sunt de parere ca efectele daunatoare sunt cauzate de aceste mici particule poluante ce ajung la nivelul creierului prin caile nazale, plamani si tractul gastro-intestinal.

In acest sens, cercetatorii conchid ca nivelul de poluare al aerului este un factor cheie asupra caruia putem interveni pentru a schimba riscul declansarii acestei boli la care sunt expusi milioane de oameni din zonele urbane.

"Masurile de prevenire pe plan neuronal ar trebui sa inceapa cat mai devreme in viata subiectilor umani, chiar din perioada prenatala si din copilarie. Definirea interactiunilor ce au loc intre alimentatie, factorii metabolici, factorii de risc genetic si mediu sunt esentiale pentru a reusi sa prevenim aceasta boala," conchide Dr. Calderón-Garcidueñas.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Bugheanu Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
Decean Iuonas Diana Simona,Medic Primar
Medic Primar
Medic de...

Articole similare

Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...
Riscul de a dezvolta boala Alzheimer creste odata cu varsta, iar specialistii de la Centrul German de Boli Neurodegenerative au descoperit o posibila cauza. Anumite molecule implicate in boala, numite proteine ”tau”, se raspandesc mai usor in creier cand acesta este imbatranit. Toate acestea au fost determinate prin experimente conduse in...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Cercetatorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer in stadiile incipiente, iar reusita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemanator statinelor, care ar putea fi administrat in cazul a milioane de pacienti pentru a preveni dementa, noteaza Mediafax. Cercetatorii de la...