Publicat la: 
18/02/2020

Autor: Dr. Mihai CiochinaruMedic specialist oncologie medicala

Screenngul pentru cancerul pulmonar a trecut intr-o noua etapa.Preocuparile pentru gasirea unei metode eficiente de screening pentru persoanele cu risc de dezvoltare a cancerului bronhopulmonar care sa aiba  sensibilitate si specificitate crescuta dar care sa aiba si un raport cost/ eficienta cat mai scazut sunt prezente de multa vreme in politicile de sanatate publica atat in America de Nord cat si in Europa dar  a lipsit sustinerea si argumentarea acestora prin studii clinice de amploare. 

De exemplu, in SUA, rezultatele primului trial de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta cancer pulmonar utilizand examinarea periodica prin examen CT au fost publicate abia in 2011 (National Lung Screening Trial-NLST). 

Acest trial a aratat o reducere cu 20% a riscului de deces prin cancer pulmonar prin utilizarea screening-ului folosind examenul CT cu doze mici de iradiere (“low -dose CT”) la persoanele cu risc crescut de aparitie a cancerului pulmonar comparativ cu radiografia pulmonara standard.

Rezultatele acestui studiu au reprezentat baza pentru introducerea sa ca Program National de Sanatate  in SUA si a generat numeroase discutii privind posibilitatea introducerii sale in  programele nationale si pentru tarile din Uniunea Europeana, dar deciziile pentru tarile din UE sunt inca asteptate pentru a putea fi implementate ca politici de sanatate la nivel national. 

Explicatia posibila (desi rezultatele studiului nord american au fost fara echivoc), poate fi reprezentata de rezultatele neconcludente ale unor trialuri europene pe un numar mai mic de persoane. 

Recent insa (06 febr.2020) au fost publicate (in “New England Journal of Medicine - vol 382,no.6) rezultatele unui trial de screening efectuat in Olanda si Belgia (trialul “NELSON”)  pe un numar de 15792 de participanti cu varste intre 50 si 74 ani-  fumatori sau fosti fumatori [care au interupt fumatul de <10 ani ], care au fumat  >15 tigarete pe zi timp de > 25 ani, sau >10 tigarete /zi timp de >30 ani  si care au fost impartiti randomizat (intimplator) in doua grupe: grupul de studiu pentru care au fost efectuate patru examene CT  periodice de monitorizare (screening) la momentul initial al intrarii in studiu si apoi la 1 an, 3 ani si 5,5 ani si grupul martor la care nu s-a efectuat nici o evaluare  CT. 

Noutatea acestui studiu a  constat in faptul ca examinarile CT cu doze mici de intensitate a iradierii (low- dose CT) si fara administrare de substanta de contrast au analizat (printr-un software special) modificarile de volum ale leziunilor suspecte pulmonare si nu dimensionale - asa cum se procedeaza de obicei pentru caracterizarea unui nodul pulmonar suspect de malignitate. Compararea succesiva a modificarilor volumetrice  a leziunilor (nodulilor) pulmonari incerti ca malignitate  a dus la o scadere a  numarului de evaluari suplimentare pentru diagnostic de certitudine si a unui numar substantial mai mic de decese datorate cancerului pulmonar la ambele sexe, comparativ cu grupul care nu a beneficiat de screening. 

De asemenea , in concordanta cu reducerea mortalitatii , examenul CT  bazat pe  modificarile volumetrice a dus la detectia in stadii mai mici ( stadiul I-II) a cancerelor pulmonare la momentul diagnosticului ceea ce a permis oferirea  mai frecventa  a unui tratament curativ (in primul rand chirurgical).

La 10 ani de urmarire a celor doua grupuri, incidenta cancerului pulmonar a fost de 5,58 cazuri la 1000 persoane~ani  in grupul  cu screening CT si de 4,91 cazuri la 1000 persoane~ani in grupul de control iar mortalitatea prin cancer pulmonar a fost de 2,50 decese la 1000 persoane ~ani si , respectiv 3,3 decese per 1000 persoane~ani, ceea ce inseamna o reducere cu 24% a  mortalitatii specifice datorata  cancerului pulmonar.

Rezutatele  acestui nou trial european reprezinta un argument stiintific suficient de solid pentru aparitia  la nivel national unoprograme de screening  pentru cancerul pulmonar si cu atat mai mult pentru Romania, in care atat numarul persoanelor fumatoare (cca 5,57 milioane) cat si diagnosticul in stadii avansate de boala (aprox 75%) este printre cele mai mari din Europa. 

Ramane doar, ca si in Romania sa fie evaluata cu seriozitate  importanta cancerului pulmonar ca problema si pericol de sanatate publica, si sa se faca o analiza economica a costurilor unui astfel de program precum si a  beneficiilor  astfel realizate printr-un diagnostic precoce, cu sanse de curabilitate, comparativ cu cheltuielile considerabile generate de solutiile terapeutice din ce in ce mai scumpe, necesare pentru tratamentul cancerelor pulmonare detectate in stadii avansate de boala. 

 
 Adresa: Calea Floreasca 111-113, Bucuresti
 Programare telefonica: 0219646; 0214050000
 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Autor: Dr. Mihai Ciochinaru, Medic specialist oncologie medicala Screenngul pentru cancerul pulmonar a trecut intr-o noua etapa.Preocuparile pentru gasirea unei metode eficiente de screening pentru persoanele cu risc de dezvoltare a cancerului bronhopulmonar care sa aiba  sensibilitate si specificitate crescuta dar care sa aiba si un raport cost...
Pana in prezent, s-a observat ca pacientii cu patologii oncologice nu prezinta un risc mai mare de infectare cu noul coronavirus, comparativ cu restul populatiei. Insa, odata contactat virusul, acestia pot dezvolta forme mai severe ale bolii COVID-19. Pacientii oncologici sunt o categorie vulnerabila? Da, din cauza starii de imunodeficienta,...
"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS "Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat!". O consecinta grava a fumatului este aceea ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de...
Cercetatorii sugereaza, printr-un nou studiu, ca chimioterapia poate provoca amenoree acuta, care declanseaza menopauza precoce la femeile tinere diagnosticate cu cancer pulmonar, anunta eurekalert.org. Este primul studiu care a monitorizat cazurile de amenoree inregistrate la femeile sub 50 de ani, fiind publicat ”Menopause”, revista Societatii...
Autor: Dr. Mihai Ciochinaru, Medic specialist oncologie medicala Vezi mai jos informatii si sfaturi pentru pacientii cu cancer, pacienti supravietuitori de cancer si familiile acestora. Suntem alaturi de pcientii nostrii si toate centrele de tratament oncologic functioneaza in regim de maxima siguranta. Dupa ample actiuni de testari echipele...