Publicat la: 
26/02/2020

Autor: Macovei Tinel, Medic specialist Radiologie-Imagistica, MedLife Constanta

Examinarea RMN sau, mai corect, IRM (terminologia fiind inlocuita pentru a evita eventuale confuzii cu o procedura ce implica folosirea de radiatii nucleare), este o tehnica imagistica de diagnostic ce foloseste un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru obtinerea unor seturi de imagini.

Este o tehnica imagistica, adica nu implica folosirea de radiatii ionizante (spre deosebire de radiografie sau tomografia computerizata - CT).  De aceea, se poate (si se foloseste destul de frecvent) la copii si la nivelul zonelor sensibile la razele X (spre exemplu cristalinul, tiroida, gonadele).

Sarind peste principiile si detaliile tehnice ce tin de aparatul si exminarea IRM, din punctul de vedere al pacientului examinarea consta in plasarea, printr-o masa glisanta, a segmentului de investigat (extremitate cefalica, umar, segmentul lombar, genunchi, et cetera) in centrul unui segment de tunel, tunel cu un diametru de 50cm, unde va ramane pentru o perioada de timp variabila (in functie de regiunea de investigat, de la circa 20 minute pana la circa 120 minute).

De aceea, una dintre primele intrebari adresate pacientilor este daca sunt claustrofobi. Aceasta frica de spatii inguste reprezinta o contraindicatie relativa la efectuarea unui examen IRM.

Aditional, mai sunt si contraindicatiile absolute (cazuri in care examinarea nu se efectueaza sub nici o forma), ce includ, pe scurt, prezenta de corpi straini metalici si, mai ales, pacemaker-ele cardiace.
De asemenea, anumite materiale folosite in diverse interventii chirurgicale au contraindicatii diferite la diferite tipuri de aparate IRM. Unele materiale metalice (spre exemplu un clips folosit la o operatie pentru un anevrism) poate fi compatibil cu un aparat IRM de 1,5T (Tesla), dar nu la un aparat de 3T (si cu atat mai putin la unul cu un camp magnetic mai puternic). Cele mai comune aparate IRM sunt cele de 1,5T, iar cele mai rare (chiar foarte rare, de regula fiind folosite doar in cercetare, cele de 7T).

Aparatul folosit in clinica noastra este un Philips Achieva cu un camp magnetic de 3T. Aceasta confera aparatului, sau, mai degraba, imaginilor obtinute cu acesta, o rezolutie (claritate) mai mare predominant la nivelul articulatiilor si creierului, precum si timpi mai redusi cand vine vorba de durata examinarii.
Totusi, in afara de caracteristicile tehnice (sau fizice) ale aparatului, trebuie mentionata importanta aplicatiilor soft (programelor) precum si abilitatile personalului departamentului IRM (o examinare IRM fiind suma capabilitatilor aparatului si priceperii operatorilor si medicilor radiologi, care lucreaza in tandem pentru dezvoltare unor protocoale cat mai adecvate investigatiilor respective). De aceea, impreuna cu colegii mei, si mai ales cu Dl. Bioinginer Medical Beresteanu Ciprian, lucram in continuu la perfectionarea si, de cele mai multe ori, adaptarea protocoalelor la pacientii investigati.

Cea mai recenta tehnica folosita de noi este Spectroscopia.

Este o tehnica prin care aparatul masoara modificarile biochimice de la nivelul anumitor tesuturi (mai exact metabolitii din aceste structuri), aducand, de multe ori, informatii aditionale ce ajuta in stabilirea unui diagnostic cat mai precis si instituirii unui tratament specific.

Spectroscopia este folosita cu preponderenta la nivel cranio-cerebral, dar si la nivelul prostatei si chiar al ficatului.

La nivel cerebral, spectroscopia RM este folosita in special in evaluarea tumorilor cerebrale, pentru stabilirea tipului tumorii, a gradului de agresivitate si diferentierea dintre o recidiva sau o eventuala necroza de iradiere (acolo unde este cazul).

In plus, aceasta poate aduce informatii suplimentare in afectiuni de tipul accidentelor vasculare cerebrale, epilepsii, infectii (abcese) precum si in cadrul bolilor neurodegenerative (spre exemplu, Alzheimer).

De notat ca spectroscopia RM este mai degraba o secventa, o parte a unei examinari, si nu o examinare in sine, aceasta fiind complementara unei investigatii IRM ''clasice''. 

 
Adresa: Bd. Tomis Nr. 79-81, Constanta
Programare telefonica: 0241960
 
Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - RMN

  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Atunci cand vine vorba despre bunurile pe care dorim sa le cumparam pentru casa si familie, obisnuim sa facem o analiza pentru a lua o decizie informata. Aceeasi abordare este recomandata si atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra si a celor dragi. Pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru sanatatea noastra este important sa stabilim...
Autor: Macovei Tinel, Medic specialist Radiologie-Imagistica, MedLife Constanta Examinarea RMN sau, mai corect, IRM (terminologia fiind inlocuita pentru a evita eventuale confuzii cu o procedura ce implica folosirea de radiatii nucleare), este o tehnica imagistica de diagnostic ce foloseste un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru...
Autor: Dr. Boja Ramona, Medic primar imagistica medicala, MedLife Cluj RMN inseamna Rezonanta Magnetica Nucleara si, mai nou, este cunoscuta sub denumirea de Imagistica prin Rezonanta Magnetica. Este o metoda de investigatie paraclinica ce aduce informatii semnificative anatomice (adica structura regiunii examinate), dar si unele informatii...
Dr. Irena Moraru Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau Rezonanta magnetica nucleara (RMN) reprezinta o investigatie moderna, foarte performanta, ce ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata. Aceasta este in topul investigatiilor imagistice si de cele mai multe ori este recomandata dupa ce s-...
Cand este recomandat RMN-ul? Care sunt avantajele RMN-ului 3T? Dr. Macovei Tinel, medic specialist radiologie si imagistica medicala, Hyperclinica MedLife Constanta, raspunde la aceste intrebari si da exemple concrete in care pacientii sunt diagnosticati corect cu ajutorul RMN-ului. Investigatia imagistica cu un aparat de rezonanta magnetica (...