MEDICINA GENERALA

27 Septembrie 2022

Rolul și importanța fierului în organism

Rolul și importanța fierului în organism

Importanța fierului în organism

Fierul este un mineral de care organismul uman are nevoie pentru a crește și a se dezvolta. Corpul folosește fier pentru a produce hemoglobină (o proteină din celulele roșii ale sângelui care transportă oxigenul de la plămâni în tot corpul) și mioglobină (o proteină care furnizează oxigen mușchilor). Corpul are nevoie de fier și pentru a produce o serie de hormoni.
În stare liberă, fierul este toxic pentru organism, însă atunci când este asociat cu proteinele, ajută la funcționarea optimă a corpului.

Rolul fierului în organism este unul complex și trebuie menținut la niveluri optime. Deoarece corpul nostru nu produce fier, trebuie să ne asigurăm necesarul fie prin dietă, fie prin suplimente.

Iată care sunt cele mai importante funcții ale fierului în organism:

  • ajută la formarea și oxigenarea celulelor sanguine și a hemoglobinei: una dintre cele mai importante funcții ale fierului este în sinteza hemului, care formează hemoglobina, o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Rolul principal al acesteia este de a transporta oxigenul de la plămâni la țesuturile corpului, pentru a menține funcțiile de bază ale vieții. Fără celule roșii sănătoase din sânge, corpul nu poate primi suficient oxigen și acest lucru poate provoca o stare de oboseală sau epuizare;
  • ajută la transformarea alimentelor în energie: fierul joacă un rol vital în procesul prin care celulele produc energie. Nivelul scăzut de fier înseamnă că se produce mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și acesta este adesea motivul pentru ne simțim obosiți;
  • ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic: fierul este necesar pentru crearea și creșterea celulelor imune, care ne ajută să ne menținem sănătoși. Nivelurile scăzute de fier pot contribui la creșterea riscului ca sistemul nostru imunitar să fie compromis, iar corpul să se îmbolnăvească;
  • contribuie la funcția cognitivă normală: aceasta include funcții ale creierului, cum ar fi memoria, concentrarea, învățarea. Menținerea unui nivel bun de fier ajută la funcționarea optimă a creierului.

Distribuția fierului în organism:

  • aproximativ 70% din fierul din corp se găsește în globulele roșii ale sângelui și în celulele musculare;
  • aproximativ 6% din fier intră în componența anumitor proteine, esențiale pentru respirație și metabolismul energetic, precum și în componența enzimelor implicate în sinteza colagenului și a unor neurotransmițători. Fierul este, de asemenea, necesar pentru o funcționare adecvată a sistemului imunitar;
  • aproximativ 25% din fierul din organism este stocat sub formă de feritină, care se găsește în celule și circulă în sânge.

Valorile normale ale fierului

Nivelul de fier din organism poate fi determinat printr-o serie de analize de sânge:

  • sideremie (analiza fierului seric): măsoară cantitatea de fier din sânge;
  • feritina serică;
  • nivelul transferinei serice: măsoară cantitatea de fier atașată de proteina care îl transportă în corp (transferina) și profilul fierului, care arată cantitatea prezentă la nivelul depozitelor din corp;
  • analiza capacității totale de legare a fierului (CTLF).

Valorile normale* ale fierului în organism diferă în funcție de vârstă și sex:

Vârstă Bărbați Femei
< 1 lună 32 - 112 mg/dL 29 - 127 mg/dL
1 - 12 luni 27 - 109 mg/dL 25 - 126 mg/dL
1 - 3 ani 29 - 91 mg/dL 25 - 101 mg/dL
4 - 6 ani 25 - 115 mg/dL 28 - 93 mg/dL
7 - 9 ani 27 - 96 mg/dL 30 - 104 mg/dL
10 - 12 ani 28 - 112 mg/dL 32 - 104 mg/dL
13 - 15 ani 26 - 110 mg/dL 30 - 109 mg/dL
16 - 18 ani 27 - 138 mg/dL 33 - 102 mg/dL
> 18 ani 59 - 158 mg/dL 37 - 145 mg/dL

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Cauzele deficitului sau excesului de fier din organism

Cauzele deficitului sau excesului de fier din organism

Un nivel prea mare sau prea mic al fierului în organism poate indica o afecțiune gravă.

Carența de fier

Carența (deficitul) de fier înseamnă că nivelul fierului este insuficient pentru a asigura buna funcționare a organismului. Atunci când corpul nu are destul fier, produce mai puțină hemoglobină, iar acest lucru înseamnă că organismul va primi din ce în ce mai puțin oxigen, ceea ce va afecta funcționarea organelor.

Lipsa de fier se manifestă atât la adulți, cât și la copii, prin:

  • oboseală;
  • rezistență scăzută la orice tip efort;
  • lipsa puterii de concentrare;
  • stare de agitație;
  • inapetență (lipsa poftei de mâncare);
  • dispnee (greutate în respirație);
  • dureri de cap;
  • dureri toracice;
  • ritm cardiac crescut;
  • amețeli;
  • insomnii;
  • paloare a tegumentelor (pielii) și mucoaselor;
  • modificări la nivelul unghiilor, părului sau pielii (părul devine uscat și friabil, unghiile devin concave).

Deși carența de fier apare și la adulți și la copii, anumite categorii de persoane sunt mai predispuse să se confrunte cu o carență de fier:

  • femeile: pierderea de sânge din timpul menstruației poate favoriza lipsa de fier. În plus, femeile pot avea un deficit mai mare în timpul sarcinii, când o parte din fierul din organismul lor este folosit pentru a hrăni fătul;
  • copiii: când sunt în creștere, copiii au nevoie de o dietă echilibrată și bogată în fier și alte minerale, pentru a reduce riscul apariției deficitului de fier;
  • vegetarienii și veganii: fierul se găsește în special în carne; dacă o dietă vegetariană sau vegană nu include alimente bogate în acest element, atunci nivelul fierului din organism va scădea;
  • donatorii de sânge: cei care donează sânge în mod regulat au nevoie de o alimentație bogată în fier, pentru a nu dezvolta anemie;
  • pacienții cu anumite boli cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală și unele tipuri de cancer se pot confrunta cu o afectare a capacității organismului de a folosi fierul stocat; aportul de fier din alimente sau suplimente nu poate reduce, de obicei, anemia provocată de boli cronice, deoarece fierul este deviat din circulația sângelui către locurile de depozitare.

Printre cele mai frecvente cauze ale carenței de fier se numără:

  • dietele lipsite de fier: nu consumăm alimente care să ofere fierul de care are nevoie organismul;
  • sângerarea: deoarece fierul este o parte esențială a hemoglobinei, este firesc să pierdem fier atunci când pierdem sânge. Femeile cu menstruații abundente pot deveni ușor anemice, iar o hemoragie internă, cauzată de anumite boli (ulcer, hemoroizi, cancer) sau de alți factori (administrarea greșită de medicamente analgezice), poate duce la anemie;
  • absorbția deficitară a fierului: fierul din alimente este absorbit de organism prin intestinul subțire. Unele afecțiuni, precum boala celiacă, sau anumite intervenții chirurgicale pot afecta această abilitate a intestinului.

Excesul de fier

Fierul poate fi dăunător în exces. La persoanele sănătoase, administrarea de doze mari de suplimente de fier (în special pe stomacul gol) poate provoca dureri de stomac, constipație, greață, dureri abdominale, vărsături și diaree. Excesul de fier poate provoca și efecte mai grave, inclusiv inflamarea mucoasei stomacului și ulcere.
Dozele mari de fier pot duce la scăderea absorbției de zinc, iar cele extrem de mari (în sute sau mii de miligrame) pot provoca insuficiență multiplă de organe, comă, convulsii și chiar moartea.
Există persoane care suferă de o afecțiune numită hemocromatoză ereditară care determină acumularea de niveluri toxice de fier în corp. Fără tratament medical, acești pacienți pot dezvolta probleme grave, cum ar fi: ciroză hepatică, diabet zaharat, insuficienţă gonadală, boli de inimă sau cancer hepatic. Persoanele cu această tulburare ar trebui să evite utilizarea suplimentelor cu fier și a suplimentelor cu vitamina C.

Excesul de fier în organism poate indica o serie de afecțiuni, precum:

  • anemii hemolitice;
  • intoxicaţii cu plumb;
  • afecţiuni hepatice acute;
  • transfuzii repetate de sânge.

Limitele superioare zilnice pentru fier includ aportul din toate sursele (alimente, băuturi și suplimente) și sunt enumerate mai jos:

Vârstă Limită superioară
<1 an 40 mg
1-13 ani 40 mg
14-18 ani 45 mg
>19 ani 45 mg

Surse de fier

Fierul alimentar este procesat și absorbit de celulele mucoase ale intestinului subțire. Cu toate acestea, doar aproximativ 10% -20% din fierul pe care îl consumăm zilnic este absorbit în organism.
Necesarul zilnic de fier poate fi atins prin administrarea de suplimente de fier. Alimentele bogate în vitamina C sunt, de asemenea, recomandate, deoarece aceasta ajută organismul să absoarbă fierul.

Printre alimentele bogate în fier se numără:

  • carnea (de vită, de porc, de miel, de pui și de curcan);
  • ficatul;
  • peștele și fructele de mare;
  • legumele și zarzavaturile.

 

Bibliografie

  1. R. Morgan Griffin. “Dietary Iron and Iron Supplements.” WebMD, WebMD, 16 Apr. 2008, www.webmd.com
  2. Release your Natural Energy | Spatone® Original. “The Role of Iron.” Spatone, 2022, www.spatone.com
  3. “Why Iron Is so Crucial to Your Body.” Insidetracker.com, 2014, https://blog.insidetracker.com
  4. Health, UCSF. “Hemoglobin and Functions of Iron.” Ucsfhealth.org, UCSF Health, 14 Mar. 2019, www.ucsfhealth.org
  5. News-Medical. “Iron Functions in the Body.” News-Medical.net, Dec. 2016, www.news-medical.net



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.