Publicat la: 
25/03/2011

Tuberculoza- boala saraciei? / Foto: Agerpres

Pentru aproape un secol a fost cunoscuta drept "boala romantica", batandu-se cu sifilisul pentru pozitia de principala cauza a mortii celor mai talentati artisti din istorie. Rand pe rand i-au cazut victime Chopin, Cehov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu si multi altii. Cunoscuta si ca ftizie sau oftica, tuberculoza a reprezentat si o sursa de inspiratie fiind personajul negativ din "Traviata", "La Boheme" sau romanul lui Mann, "Muntele vrajit". Atunci cand Robert Koch a descoperit bacilului tuberculozei, pe 24 martie 1882, TBC-ul omora 1 din 7 oameni. O suta treizeci de ani mai tarziu, aceeasi afectiune e responsabila pentru decesul a 1,3 milioane de oameni anual.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Cu o rata a incidentei de peste 100 de cazuri de tuberculoza la 100 000 de locuitori, Romania se plaseaza in fruntea tarilor Europene in ceea ce priveste aceasta afectiune. In Romania se imbolnavesc zilnic de TBC in jur de 50 de persoane. Numita si "boala saraciei" din cauza numarului mare de cazuri inregistrate in randul populatiei sarace, tuberculoza ii asigura purtatorului un statut de paria in societate, adesea chiar si dupa vindecare.

Pe 24 martie se aniverseaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, care anul acesta se desfasoara sub sloganul: "Informeaza! Trateaza! Elimina!". Actiunile desfasurate in intreaba lume cu aceasta ocazie incearca sa atraga atentia asupra faptului ca tuberculoza reprezinta o problema epidemiologica globala si asupra eforturilor care se fac pentru impiedicarea raspandirii bolii. In ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in diminuarea cazurilor de TBC, insa afectiune ramane o problema majora atata la nivel national cat si la nivel global.

"Desi datele demonstreaza o tendinta evidenta de scadere a incidentei de la 142 cazuri la suta de mii de locuitori in 2002 la 90,5 cazuri in 2010, tuberculoza continua sa fie larg raspandita in Romania cu o incidenta de peste 10 ori mai mare decat in tarile Schengen", sustine dr. Radu Posea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Conform statisticilor, in Romania, in fiecare ora sunt dignosticati cu tuberculoza 3 persoane, in fiecare zi sunt diagnosticati cu tuberculoza 3 copii si in fiecare zi mor de din cauza tuberculozei 4 oameni. In Romania, tuberculoza ramane o problema de sanatate publica prioritara si sunt necesare, in continuare, eforturi pentru a putea controla eficient evolutia epidemiei.

"Suntem constienti de faptul ca managementul cazurilor de tuberculoza este o problema terapeutica de durata care trebuia sa se desfasoare intr-un context social favorabil pentru a ajunge la rezultate. Fara nicio discutie dorim eradicarea bolii dar eu m-as multumi si cu o incidenta undeva pe la 30-40 de cazuri la 100 000. In cazul acesta putem vorbi despre o evolutie comparabila cu cea din alte tari dezvoltate . Daca in anii '90, dupa Revolutie, am fost tara bolnavilor de SIDA, la ora actuala suntem tara tuberculozei si a lambliazei", a declarat Prof Dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii.

Romania, prima tara din UE  la numarul de cazuri de TBC

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii se estimeaza ca la nivel mondial apar anual in jur de 9,4 milioane cazuri de tuberculoza. Din acestea sunt depistate putin peste jumatate (5,8 milioane). De asemenea, anual, tuberculoza cauzeaza in jur de 1,3 milioane de decese. Conform doamnei dr. Dominica Chiotan, raportor pentru Centrul European de Preventie si Control al Bolilor, Romania ocupa locul 5 in Regiunea Europa a OMS insa ramane pe locul 1 in Uniunea Europeana fiind furnizorul a peste un sfert de cazuri din UE.

Cand vine vorba de Capitala, incepand cu 2001 se constata o tendinta de scadere a incidentei tuberculozei atat la cazuri noi cat si la recidive, ambii indicatori fiind sub media tarii (o scadere de 56% in 2010 fata de 2001). Datele sunt imbucuratoare in conditiile in care aglomeratia creste riscul de imbolnavire.

In ciuda diminuarii incidentei, tuberculoza continua sa fie o problema importanta de interes public, iar eradicarea urmarita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ramane un deziderat greu de atins. In incercarea de scadea incidenta tuberculozei, Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza a lansat pe 24 martie campania nationala de informare "Traim impreuna, respiram impreuna". Campania incearca informarea publicului nu doar cu privire la aspectele tehnice ale problemei ci si cu privire la statutul persoanelor cu TBC. "Acesti pacienti, din nefericire, nu sunt printre cei bine integrati in societate, au multe comorbiditati si multe probleme financiare care implica nu numai o terapie de sase luni in spital dar si o asistenta sociala ulterioara mai greu de realizat in Romania la aceasta categorie destul de importanta procentual", povesteste prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Factori de risc in contractarea tuberculozei

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, provocata de bacilul Koch (cunoscut si ca bacilul tuberculozei) si care poate afecta toate organele corpului, cu precadere plamanii. Bacilul se transmite pe cale aeriana.

Riscul de a contacta TBC creste la persoanele cu o imunitate scazuta. Obiceiurile de viata, saracia, alegerile personale pot duce la crearea unui mediu propice pentru bacilul Koch. Conform Asociatiei Romane a Bolnavilor de Tuberculoza, exista o serie de factori considerati factori de risc deoarece duc la slabirea organismului:

 • varsta (copii si batranii reprezinta categorii cu risc crescut);
 • alcoolismul;
 • malnutritia si subnutritia;
 • infectarea cu HIV si dezvoltarea SIDA;
 • diabetul zaharat;
 • tratamentele cu prednison (corticoterapia);
 • leucemia, limfoamele maligne;
 • operatiile pe stomac (gastrectomia);
 • tratamentele cu substante citostatice (impotriva cancerului);
 • silicoza.

Tuberculoza se poate gasi in organism fie in forma latenta (bacteria e in organism insa nu provoaca infectie, nu apar simptome si nu poate fi data mai departe), fie in stare activa cand, odata cu infectarea plamanilor, purtatorul devine o sursa de infectie pentru altii.

Simptome

In stadiu primar al bolii, aceasta nu prezinta, in general, simptome, iar odata cu aparitia acestora infectia TBC se manifesta asemnea unei gripa. Principalele simptome sunt:

 • tuse insotita de expectoratie;
 • oboseala;
 • febra;
 • respiratie dificila;
 • dureri toracice;
 • scadere in greutate (fara motive explicabile);
 • transpiratie in timpul somnului.

Un rol important in preventia tuberculozei il joaca alimentatia si igiena, factori ce contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic. De asemenea, un pas important in scaderea raspandirii tuberculozei il constituie scaderea numarului de cazuri avand in vedere ca persoanele infectate reprezinta, la randul lor, surse de infectie.

Autor: I. C.

Specialitate: 
Comentarii

Tuberculoza, "Boala sărăciei"...un titlu mai bun nic că nu se mai putea. Nu, nu mai este de mult "boala sărăciei", poate infecta pe oricine, care are imunitatea normală. Se ştie că cei săraci de obicei locuiesc într-o încăpere supraaglomerata şi umedă, care permite şanse maxime ca bacteria patogenă Mycobacterium tuberculosis să-se transmită prin aer pe calea picăturilor Pflüge. Aş mai adăugat şi faptul că nu ajunge un singur strănut din partea unui bolnav activ contagios, trebuie un timp de expunere mai lungă. Boala poate să aibă trei forme (nemai vorbind de tuberculoza primară şi secundară, sau despre alte localizări extrapulmonare ca ceea osoasă sau intestinală et cetera): dacă te infectezi cu bacilul Koch, atuni ai trei variante: sistemul imunitar elimină cu succes bacteria, şi te-ai vindecat, infecţia poate să devină latentă (dar oricând se poate reactiva fără tratament, chiar şi după ani de zile de infecţie latentă) sau poate provoca o boală activă, cu eliminarea bacteriei prin tuse şi alte căi.

Hai sa-i zicem Cehov, nu Chekhov, da?

N.R. Va multumim pentru semnalare.

Noi care suntem cei mai vaccinati din europa patima asa ceva? In tarile nordice unde incidenta este spre 0, nu se mai vaccineaza de 30 de ani. O fi asta cauza? Hai sa cercetam!

ati putea face si un pic de investigatie jurnalistica despre ce s-a intamplat cu caravanele pt diagnosticul tbc-ului la sate, sanatoriile pt vindecarea lui, tratamentul sub stricta supraveghere medicala, protocolul care se se folosea pt toata familia. in timpul comunismului tbc-ul era mult mai bine gestionat medical decat in prezent, ceva s-a intamplat pe parcurs. ar fi foarte interesant sa aflam cum un protocol medical ce dadea randament a fost parasit

nu am citit articolul ca ma irita din start titlul.
Este absolut normal sa furnizam multi bolnavi de TBC daca diagnosticul se pune "dupa ureche". Sotiei mele i s-a pus diagnostic de TBC doar pe baza filmului, fara nici o analiza suplimentara, acestea urmand eventual a se face dupa inceperea tratamentului. Cum sotia alapta iar copilul nu avea nici 2 luni si citind pe net cam cum se pune diagnosticul, am ales sa mai cerem o opinie din Ungaria. Medicul de acolo ne-a spus din start (pe acelasi film) ca nu crede sa fie TBC .Una dupa alta, a trebuit sa treaca vreo 6 luni si sa facem tot felul de teste pe banii nostrii sa dovedim ca nu este TBC. Si am mai dat de cazuri similare. Asta e sistemul nostru, Si nimeni nu verifica diagnosticele puse de medicii nostrii "competenti". Motivele de ce se intampla acest lucru va las pe dv. sa le identificati, intrucat mie imi este destul de clar, dar imi lipsesc probele.

Lui Falk Eduard
Sa nu aruncam cu piatra in TOTI medicii romani pentru motivul ca nu ai dreptate.Si daca te intrebi,nu ,nu sunt cadru medical de nici un nivel.Problema este ca sistemul de sanatate s-a dus de rapa;asta e "realizarea"politicienilor nostri,asa cum s-a terminat cu invatamantul,cum s-a falimentat industria,etc
Azi,TBC-ul nu este numai boala saraciei;chiar si cei cu un nivel de trai mediu sunt foarte expusi;ei vin mereu in contact cu bbolnavi de TBC nedepistati la timp si netratati corespunzator.La urma urmei,celor ce ne conduc,le convine-cu cat "ies mai multi din sistem" cu atat scapa statul de grija lor si de obligatiile ce-i revin.E o altfel de "lege a junglei"S-auzim de bine!

vreau sa stiu daca dupa ce te-ai tratat corect si dupa ce totul a revenit la normal cum trebuie sa i traiesti ,ce trebuie sa nu faci ,cate controale, pt. ca medicul nu ne-a spus nimic

Pagini

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Cirstea Mihaela-Carmen,Medic Primar
Medic Primar