Publicat la: 
4/03/2013

Romania se situeaza pe locul 26 dintr-un total de 33 de tari europene potrivit ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple cuprinse in barometrul de analiza a situatiei pacientilor cu aceasta afectiune. Presedintele Societatii de Scleroza Multipla din Romania, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a declarat luni ca, dintre toate criteriile analizate pentru realizarea barometrului, Romania s-a situat printre ultimele tari la doua capitole de importanta majora pentru pacientul cu aceasta boala: accesul la tratamente disponibile in Romania si accesul la tratamente de ultima generatie de care beneficiaza ceilalti pacienti europeni.

"In tara noastra, 20% dintre pacientii diagnosticati cu scleroza multipla nu au acces la tratament si stau de multe ori mai mult de un an pe listele de asteptare. Pentru acestia nu exista o alta solutie, pentru ca valoarea tratamentului necompensat necesar unui bolnav ajunge la 15.000 de euro anual. Astfel, la acest capitol, Romania se situeaza pe locul 27 din cele 33 de tari", a explicat prof. dr. Bajenaru, la dezbaterea cu tema "Traind cu scleroza multipla in Romania".

Pe un loc si mai codas se situeaza Romania in ceea ce priveste accesul la terapii noi, locul 29 din 33 de tari europene, a precizat specialistul.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, membru al Comitetului Stiintific Medical al Societatii de Scleroza Multipla, a reliefat ca orice pacient diagnosticat cu scleroza multipla are nevoie de tratament imediat, pentru ca impactul afectiunii asupra vietii acestuia si, implicit, asupra societatii este foarte mare.

"Scleroza multipla este cea mai invalidanta boala a adultului tanar. Toti pacientii au nevoie de tratament imediat, cu o eficienta crescuta si un grad de tolerabilitate mare pentru a le creste calitatea vietii", a subliniat el.

Potrivit acestuia, dintre pacientii care fac tratament anual sunt 17% care nu au mai facut niciun puseu, procentul celor care in urma tratamentului au facut doar un puseu la doi ani sau un puseu pe an este de 67%. "Adunat peste 80% dintre pacienti au beneficiu semnificativ din punct de vedere al reducerii numarului de pusee. Dar si mai important este sa ne uitam si la invaliditate pentru ca prin acest numar de pusee se masoara invaliditatea", a aratat dr. Bajenaru.

La realizarea barometrului s-au luat in considerare sapte criterii: accesul pacientilor la tratamente si terapii, investitiile autoritatilor in cercetarea sclerozei multiple, impactul bolii asupra calitatii de angajat, implicarea persoanelor cu scleroza multipla in luarea deciziilor care le privesc, compensarea costurilor terapiei, colectarea datelor nationale, accesul pacientilor la terapii de ultima generatie.

Pentru fiecare dintre criterii s-a acordat un punctaj. Romania a inregistrat un total de 91 puncte dintr-un maxim de 225.

Dr. Cristian Busoi, europarlamentar, prezent la dezbatere, a accentuat ca Romania ar trebui sa se orienteze sa acceseze bani europeni pentru cercetare, programul care va incepe in 2014 avand alocate mai multe fonduri.

Potrivit acestuia, efectele aplicarii directivei transfrontaliere nu vor fi foarte semnificative pentru bugetul CNAS sau Ministerului Sanatatii.

"A existat un studiu de impact la nivel european care a aratat ca cei mai multi pacienti prefera sa se trateze cat mai aproape de unde locuiesc, ca impactul va fi unul foarte scazut de maxim 1-2% din buget. Asa cum a iesit aceasta directiva sunt inca obstacole privitor la cum pot beneficia sistemele de sanatate de tratamente foarte scumpe. Pentru spitalizarile indelungate va fi in continuare nevoie de o autorizare prealabila din partea casei de asigurari de sanatate. Mai mult decat atat, costurile adiacente unei interventii medicale, transport, cazare, toate aceste costuri nu pot fi rambursate. Rambursarea se va face pana la nivelul la care ar fi costat acele servicii in tara de origine", a explicat dr. Cristian Busoi.

In opinia sa, din pacate, cei mai multi dintre romani nu-si vor permite sa mearga in strainatate nici dupa intrarea in vigoare a acestei directive.

In cadrul dezbaterilor, reprezentantii pacientilor au ridicat cateva probleme referitor la lipsa unor medicamente foarte importante pentru pacientii aflati in puseu, la ajutorul de handicap care nu este indexat, la necesitatea unor investigatii care sa fie facute fara plata.

Secretarul Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, Florin Voicu, care a sprijint initierea programului pentru scleroza multipla, a spus ca asteapta toate propunerile pacientilor, pe care le va centraliza si sustine in Parlament.

Sursa: Agerpres

Specialitate: 
Comentarii

pai cine poarta vina ca pacientii nu ajung in timp optim la un program ptr SM? exact voi toti doctorii , cei care impart finantele si muli altii . dar ca sa spun cand dr. incurca dg. NMO cu SM ,,,este strigator la cer. tratament cu betainterferon si tysabri dat in NMOeste daunator si exacerbeaza NMO . MAI FRATE INFORMATI-VA MAI INAINTE ,,MAI STUDIATI ,,,MAI FURATI MESERIE DE LA ALTII ,,,

am fost tratata 7 ani de scleroza multipla cu betainterferon beta 1b si tysabri fara sa am aceasta boala .
cine raspunde ? nimeni !

1. de starea sanatatii mele toti se spala pe maini , asta nu mai conteaza... , sau cui ii pasa ca eu acum sant paraplegica ,,,,asta este medicina ,,,,si medicina este limitata...

2, dar de costul terapiilor administrate mie gresit , in detrimentul bolnavilor de SM , care asteapta poate cu anii pentru a intra in program national , chiar nu trebuie sa raspunda nimeni? SIGUR CA NU !
nu conteaza cateva zeci de mii de euro sau mai multi , irositi .

INCOMPETENTA SI MULTA NEPASARE !

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Toboc Patricia-Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Cauzele sclerozei multiple nu sunt cunoscute indeajuns de mult. Cu toate acestea, simptomele si semnale de alarma au fost studiate indelung de catre medicii specialisti. Specialistii MedLife va vorbesc despre posibilii factori declansatori ai sclerozei multiple, despre simptomele in fiecare stadiu al bolii, modalitatea de diagnosticare, precum si...
Romania se situeaza pe locul 26 dintr-un total de 33 de tari europene potrivit ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple cuprinse in barometrul de analiza a situatiei pacientilor cu aceasta afectiune. Presedintele Societatii de Scleroza Multipla din Romania, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a declarat luni ca, dintre toate criteriile...
Sursa foto: Neurology.org Persoanele cu scleroza multimpla (SM) au tendinta de a avea primele simptome intre varstele de 20 si 40 de ani. De obicei, acestea se amelioreaza, dar revin dupa o perioada de timp. Cursul imprevizibil al sclerozei multiple complica procesul de diagnosticare. Este de preferat sa tineti evidenta simptomelor pentru a...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Medicamentele utilizate in prezent pentru tratarea sclerozei multiple (SM) pot sa reduca recidivele in timpul fazei initiale de recidiva – remitere. Cu toate acestea, multi pacienti dezvolta scleroza multipla progresiva intr-o etapa ulterioara, cand starea devine din ce in ce mai grava. Momentan, acest tip de scleroza nu poate fi tratat. Oamenii...