Publicat la: 
28/11/2013

Romanii sunt europenii care cumpara cele mai multe antibiotice fara reteta

25.000 de vieti si 1,5 miliarde de euro se pierd anual din cauza rezistentei la antimicrobiene. Cu ocazia celei de-a sasea editii a Zilei europene a informarii cu privire la antibiotice, peste 40 de tari au desfasurat, in saptamana 1824 noiembrie, actiuni de promovare a utilizarii prudente a antibioticelor, sub sloganul Toata lumea este responsabila. Campania din acest an a fost lansata printr-o serie de evenimente la Bruxelles.
Datele privind Romania arata ca 47% din romani au luat antibiotice orale in ultimul an, procent cu care ne situam pe al doilea loc in Europa la acest capitol, conform Eurobarometrului dedicat rezistentei antimicrobiene (media europeana fiind de 35%). Am fost in schimb primii la procurarea antibioticelor fara reteta 18%, fata de media de 3%.
Romanii au cele mai slabe cunostinte din UE in ce priveste folosirea antibioticelor: doar 4% au stiut sa raspunda la toate cele patru intrebari ale Eurobarometrului pe acest subiect. 70% din romani cred ca antibioticele ucid virusurile (cu doar 1% mai putini decat in 2009) si 55% cred ca acestea sunt eficiente impotriva racelii si gripei (o reducere de 4% in patru ani).
Doar 58%, fata de media europeana de 84%, sunt constienti ca folosirea nenecesara a antibioticelor le face sa devina ineficiente si doar 45% (in scadere cu 5%) stiu ca ca printre efectele secundare ale lor se numara diareea. Numarul mediu de raspunsuri corecte a fostde 1,5 cel mai mic din Europa.
Sursa: Viata Medicala

Comentarii

N-ati inteles nimic, pacat ca exista farmacisti care va dau antibiotice fara reteta. Problema nu e daca suntem sau nu mai bolnavi decat restul Europei ci ca prin folosirea antibioticelor aiurea se formeaza bacterii rezistente. Amigdalita de care pomeniti in 95% din cazuri e virala iar o cistita care se complica cu pielonefrita dupa un tratament antibiotic luat aiurea poate fi mult mai greu de tratat. Dar problema nu e ca sunteti dvs ignorant in provinta asta, probabil nu aveti studii medicale, ci ca vand farmacistii antibiotice fara reteta.

Am avut o infectie la masea, si reactionam cel mai eficient la oxacilina; am incercat la 3 farmacii si toate mi-au replicat ca fara reteta nu se poate elibera.
Padudenul se elibereaza fara reteta.
Sincer, am dubii serioase referitor la aceste sondaje; prea suntem prostii Europei in toate cele. Realitatea este ca in fiecare an castigam medalii de aur la diferite olimpiade si alte cele....
Hai sa o lasam mai moale cu aceste sondaje, pt ca nu reflecta realitatea concreta.

Mai e un aspect. Atit timp cit se tinde spre plata obligatorie a actului medical, trebuie sa permiti vinzarea si fara reteta a antibioticelor, pentru ca altfel ingradesti accesul la sanatate, deci dreptul la viata.
Ma intreb daca limitarea este constitutionala.
Apoi, din cite stiu, antibioticele majore, de rezerva sunt administrate numai in spital, deci la ele nu exista pericolul aparitiei rezistentei din cauza automedicatiei.
Motivul pentru conditionarea accesului la antibiotice nu consta in aparitia rezistentei, pentru ca in cele mai multe cazuri si doctorii ar recomanda acelasi tratament pe care il ia si bolnavul singur. Dar sistemul nu vrea sa fie suntat, pacalit de cei care nu-l platesc direct sau indirect.

Si, sunt cumva mai bolnavi decit restul europenilor? Sunt infectii, precum cele urinare, la care rapiditatea cu care este administrat antibioticul este esentiala.
Sa presupunem ca te imbolnavesti - de cistita sau amigdalita vineri.
Luni te duci la doctorul de familie, daca ai norocul sa te primeasca in numarul de consultatii neprogramate. Iti da sa faci analize, dar laboratorul recolteaza abia miercuri. Pina apar rezultatele si te intorci la doctor cu ele, a trecut saptamina.
In sapte zile, banala cistita care trecea chiar si cu o singura doza de antibiotic a avut timp sa ajunga in rinichi, unde nu mai trece - in cazul in care mai trece - fara 7-21 zile de antibiotic masiv.
Intre timp, microbul e luat si de ceilalti membri ai familiei si apare un ping-pong familial.
Ce interes avem ca bolnavii sa intirzie tratamentele simple, sigure si eficiente si sa imprastie cit mai multi microbi?

Articole similare

Rezistenta la antibiotice reprezinta o amenintare globala "catastrofica" la fel de serioasa precum terorismul sau incalzirea climatica globala, a declarat luni principalul consilier al guvernului britanic in materie de sanatata, Dr. Sally Davies, scrie AFP. Davies a subliniat ca fenomenul este o "bomba cu efect intarziat", intrucat operatii...
Un nou test rapid si usor pentru detectarea infectiilor virale ar putea reduce utilizarea inutila a antibioticelor, dar si internarile in spital, potrivit unui studiu prezentat la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org. 50 de minute sunt necesare pentru obtinerea rezultatelor si ar putea contribui la...
Eficacitatea antibioticelor poate fi modificata prin combinarea acestora cu alte antibiotice, alte medicamente sau chiar cu aditivi alimentari. In functie de tipul de bacterii, unele combinatii impiedica eficacitatea antibioticelor la potentialul lor maxim, in timp ce altele devin o solutie pentru rezistenta la antibiotice, conform unui studiu...
Antibioticele, invinse de bacterii / Foto: PhotoXpress In spitalele din Marea Britanie a fost descoperita o noua enzima, care face ca anumite bacterii sa devina rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. De fapt, "doar doua o pot combate, iar unul dintre ele nu este prea eficient", avertizeaza microbiologul Timothy Walsh, de la...
Bacteriile care provoaca gonoree s-au aparat in mod constant de medicamente, astfel ca au dezvoltat rezistenta chiar si la penicilina, tetraciclina si ciprofloxacina. In anul 2010, dupa ce cateva tulpini de gonoree Neisseria, bacteria responsabila de aceasta afectiune, au inceput sa dezvolte rezistenta la una dintre ultimele clase de antibiotice...