Publicat la: 
28/11/2013

Romanii sunt europenii care cumpara cele mai multe antibiotice fara reteta

25.000 de vieti si 1,5 miliarde de euro se pierd anual din cauza rezistentei la antimicrobiene. Cu ocazia celei de-a sasea editii a Zilei europene a informarii cu privire la antibiotice, peste 40 de tari au desfasurat, in saptamana 1824 noiembrie, actiuni de promovare a utilizarii prudente a antibioticelor, sub sloganul Toata lumea este responsabila. Campania din acest an a fost lansata printr-o serie de evenimente la Bruxelles.
Datele privind Romania arata ca 47% din romani au luat antibiotice orale in ultimul an, procent cu care ne situam pe al doilea loc in Europa la acest capitol, conform Eurobarometrului dedicat rezistentei antimicrobiene (media europeana fiind de 35%). Am fost in schimb primii la procurarea antibioticelor fara reteta 18%, fata de media de 3%.
Romanii au cele mai slabe cunostinte din UE in ce priveste folosirea antibioticelor: doar 4% au stiut sa raspunda la toate cele patru intrebari ale Eurobarometrului pe acest subiect. 70% din romani cred ca antibioticele ucid virusurile (cu doar 1% mai putini decat in 2009) si 55% cred ca acestea sunt eficiente impotriva racelii si gripei (o reducere de 4% in patru ani).
Doar 58%, fata de media europeana de 84%, sunt constienti ca folosirea nenecesara a antibioticelor le face sa devina ineficiente si doar 45% (in scadere cu 5%) stiu ca ca printre efectele secundare ale lor se numara diareea. Numarul mediu de raspunsuri corecte a fostde 1,5 cel mai mic din Europa.
Sursa: Viata Medicala

Comentarii

N-ati inteles nimic, pacat ca exista farmacisti care va dau antibiotice fara reteta. Problema nu e daca suntem sau nu mai bolnavi decat restul Europei ci ca prin folosirea antibioticelor aiurea se formeaza bacterii rezistente. Amigdalita de care pomeniti in 95% din cazuri e virala iar o cistita care se complica cu pielonefrita dupa un tratament antibiotic luat aiurea poate fi mult mai greu de tratat. Dar problema nu e ca sunteti dvs ignorant in provinta asta, probabil nu aveti studii medicale, ci ca vand farmacistii antibiotice fara reteta.

Am avut o infectie la masea, si reactionam cel mai eficient la oxacilina; am incercat la 3 farmacii si toate mi-au replicat ca fara reteta nu se poate elibera.
Padudenul se elibereaza fara reteta.
Sincer, am dubii serioase referitor la aceste sondaje; prea suntem prostii Europei in toate cele. Realitatea este ca in fiecare an castigam medalii de aur la diferite olimpiade si alte cele....
Hai sa o lasam mai moale cu aceste sondaje, pt ca nu reflecta realitatea concreta.

Mai e un aspect. Atit timp cit se tinde spre plata obligatorie a actului medical, trebuie sa permiti vinzarea si fara reteta a antibioticelor, pentru ca altfel ingradesti accesul la sanatate, deci dreptul la viata.
Ma intreb daca limitarea este constitutionala.
Apoi, din cite stiu, antibioticele majore, de rezerva sunt administrate numai in spital, deci la ele nu exista pericolul aparitiei rezistentei din cauza automedicatiei.
Motivul pentru conditionarea accesului la antibiotice nu consta in aparitia rezistentei, pentru ca in cele mai multe cazuri si doctorii ar recomanda acelasi tratament pe care il ia si bolnavul singur. Dar sistemul nu vrea sa fie suntat, pacalit de cei care nu-l platesc direct sau indirect.

Si, sunt cumva mai bolnavi decit restul europenilor? Sunt infectii, precum cele urinare, la care rapiditatea cu care este administrat antibioticul este esentiala.
Sa presupunem ca te imbolnavesti - de cistita sau amigdalita vineri.
Luni te duci la doctorul de familie, daca ai norocul sa te primeasca in numarul de consultatii neprogramate. Iti da sa faci analize, dar laboratorul recolteaza abia miercuri. Pina apar rezultatele si te intorci la doctor cu ele, a trecut saptamina.
In sapte zile, banala cistita care trecea chiar si cu o singura doza de antibiotic a avut timp sa ajunga in rinichi, unde nu mai trece - in cazul in care mai trece - fara 7-21 zile de antibiotic masiv.
Intre timp, microbul e luat si de ceilalti membri ai familiei si apare un ping-pong familial.
Ce interes avem ca bolnavii sa intirzie tratamentele simple, sigure si eficiente si sa imprastie cit mai multi microbi?

Articole similare

Antibioticele nu trebuie luate dupa ureche/ Foto: Dreamstime.com Le folosim pentru a trata raceli sau inflamatii ale gatului. Consumam "dupa ureche" si intrerupem adesea tratamentul in momentul disparitiei simptomelor. Specialistii din intreaga lume si organismele internationale avertizeaza asupra modului incorect de a lua antibiotice....
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul "Matei Balş". El a...
Bebelusii au o capacitate mult mai mica de a lupta impotriva infectiilor / Foto: Photoxpress.com Copiii sunt sensibili la infectii, iar spitalizarea poate fi pentru ei un prilej de a se imbolnavi. Se poate intampla ca, la un moment dat, sa fiti nevoita sa va internati cu copilul in spital daca starea lui de sanatate nu este una buna, iar medicul...
O echipa de fizicieni de la Universitatea Immanuel Kant, din Baltimore, sugereaza ca exista o metoda de identificare rapida a celulelor bacteriene rezistente la antibiotice, care sunt agentii tuberculozei. Noua metoda contribuie la identificarea bacteriilor si la evaluarea rezistentei lor antibiotice fara a deteriora materialul biologic....
Iarba inalta, preferata capuselor / Foto: Photoxpress.com Timpul petrecut in are liber, in special in zonele impadurite sau cele acoperite cu iarba inalta, ar trebui sa fie insotit de un avertisment: atentie la capuse. Parazitii se pot dovedi a fi purtatori ai unei bacterii ce provoaca boala Lyme, o afectiune periculoasa si controversata ce a...