Publicat la: 
12/06/2014

Rosiile ar putea combate bolile coronariene/ Foto: MorgueFile.com

Rosiile ar putea ajuta la prevenirea si combaterea unor boli de tip coronarian datorita unui puternic antioxidant pe care il contin, potrivit unui studiu elaborat de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la Cambridge University Hospitals NHS Trust, relateaza EFE, citat de Agerpres.

Expertii considera ca o doza zilnica de sos de rosii "ketchup" ar putea imbunatati in mod semnificativ functionarea vaselor sanguine la pacientii cu probleme de inima.

Participantii la studiu au luat cate o pastila cu un supliment numit 'Ateronon', care contine sapte miligrame de "licopen", substanta care da culoarea rosie tomatelor.

Acest ingredient este de zece ori mai puternic decat vitamina E, iar studii anterioare au dovedit ca este mai eficient daca se consuma sub forma de "ketchup" sau cu ulei de masline.

Exista evidente stiintifice ale faptului ca o dieta de tip mediteranean, bogata in rosii dar si in alte legume, fructe si ulei de masline, este benefica pentru sanatate.

Pentru realizarea acestui studiu, "Cambridge Theranostics" (CTL) a elaborat propria 'pastila de rosii'.

Pentru a verifica efectele, o echipa de la Universitatea Cambridge a recrutat 36 de voluntari cu boli coronariene, carora li s-a administrat o pilula pe zi - fie pastila de rosii, fie placebo.

Evaluand rezultatele experimentului, cercetatorii au constatat o imbunatatire semnificativa a fluxului sanguin al antebratului in cazul persoanelor care primisera pastila de rosii, in comparatie cu acelea care primisera placebo.

Totusi, oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la fundatia Cambridge University Hospitals NHS Trust au apreciat ca sunt necesare mai multe studii in acest sens.

A.C.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 31

Articole similare

Rosiile ar putea combate bolile coronariene/ Foto: MorgueFile.com Rosiile ar putea ajuta la prevenirea si combaterea unor boli de tip coronarian datorita unui puternic antioxidant pe care il contin, potrivit unui studiu elaborat de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la Cambridge University Hospitals NHS Trust, relateaza...
Rosiile ar putea combate bolile coronariene/ Foto: MorgueFile.com Rosiile ar putea ajuta la prevenirea si combaterea unor boli de tip coronarian datorita unui puternic antioxidant pe care il contin, potrivit unui studiu elaborat de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la Cambridge University Hospitals NHS Trust, relateaza...
Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in...
Unt sau margarina / Foto: Photoxpress.com Studii dupa studii si teancuri de rapoarte nu au reusit sa dea un raspuns prea clar intrebarii "care produs e mai sanatos: untul sau margarina?". Ambele isi gasesc adesea locul in meniul micului dejun fiind intr-o competitie continua. Cei ce aleg untul sustin ca acesta e natural si prin urmare mai sanatos...
Rosiile ar putea combate bolile coronariene/ Foto: MorgueFile.com Rosiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, insa cu siguranta exista numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre acestea.  Oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare". In anii 1700, europenii se temeau sa consume rosii deoarece aristocratii se...