Publicat la: 
23/02/2011
Rupert Wolfe Murray:

Rupert Wolfe Murray, in studioul HotNews.ro / Foto: HotNews.ro

Nu e medic si poate tocmai de aceea indrazneste sa atinga frontal temele delicate pe care alti specialisti in domeniul toxicomaniilor evita sa le abordeze. Dar, desi vorbeste din afara sistemului, jurnalistul scotian Rupert Wolfe Murray cunoaste foarte bine scaderile si capcanele terapiilor destinate alcoolicilor si dependentilor de droguri. Astazi, Murray reprezinta in Romania una dintre cele mai prestigioase clinici europene de reabilitare, un loc unde vindecarea costa mult dar are mult mai multe sanse de succes decat in spitalele de stat din Romania si chiar din Marea Britanie. Despre compromisurile terapiei cu dependentii de substante si despre vulnerabilitatile acestora, Rupert Wolfe Murray vorbeste fara ocolisuri.

Vlad Mixich: Rupert Wolfe Murray este un jurnalist scotian care locuieste si observa cu atentie Romania de foarte multi ani. De cati ani?

Rupert Wolfe Murray: 20 de ani, cu intreruperi.

V.M.: De ce ati ales sa traiti in Bucuresti?

Rupert Wolfe Murray: E provocator sa muncesc aici, sunt inca multe lucruri de facut in Romania, multe reforme trebuie initiate inca. Acasa, in Marea Britanie, totul a fost fixat si poti fi doar o componenta intr-o masina foarte eficienta.

V.M.: Astazi sunteti reprezentantul in Romania al uneia dintre cele mai importante clinici europene de recuperare pentru dependentii de substante, e vorba de Castle Craig Hospital, aflat undeva langa Edinburgh. Dar, tocmai pentru ca aveti aceasta calitate, gasesc foarte interesanta intrebarea unuia dintre cititorii nostri: ati avut probleme cu dependenta de droguri?

Rupert Wolfe Murray: Nu chiar, dar cand eram student obisnuiam sa beau prea mult si sa fumez prea multa marijuana. Atunci nu credeam ca e vreo problema. Dar, mai apoi, am aflat ca mai toti alcoolicii cred ca se pot autocontrola si ca aceasta incredere ii impiedica sa solicite tratament pentru problema lor. De fapt, primul pas al tratamentului este sa admiti ca nu ai niciun control asupra dependentei. Dar, in ceea ce ma priveste personal, am mai aflat un lucru interesant. Obisnuiam sa fumez multa marijuana si nu credeam ca sunt dependent, credeam ca nu am vreo problema cu asta. Dar, studiile despre dependenta de substante au aratat in ultimii ani ca marijuana produce de fapt mari probleme. In plus, am aflat de la un expert in domeniu, cu experienta profesionala in Londra, ca marijuana creeaza cele mai mari dificultati in practica psihiatrica. Se pare ca, odata cu trecerea anilor, marijuana e din ce in ce mai puternica, continutul ei de THC a fost crescut foarte mult si 10% dintre cei care fumeaza frecvent marijuana devin psihotici. Astfel ca, viziunea mea asupra marijuanei s-a schimbat total. Inainte credeam ca marijuana e inofensiva, dar acum imi dau seama ca e destul de periculoasa.

V.M.: Dar astazi a aparut o noua stea in lumea substantelor adictive, e vorba despre etnobotanice. A aparut de curand in media povestea unei mame care si-a legat fiul de calorifer cu un lant pentru a-l ajuta sa traverseze faza de dezintoxicare. De ce crezi ca se ajunge la astfel de gesturi?

Rupert Wolfe Murray: Stiu ca viata familiilor in care exista un alcoolic sau un dependent de droguri este distrusa. Nu doar a mamei si a tatalui, dar si a prietenilor, a iubitei sau iubitului. Totul devine un dezastru pentru oricine este legat afectiv de un dependent de substante. Asa ca putem intelege de ce ajung la astfel de gesturi nebunesti. Unul dintre lucrurile care se fac la Castle Craig e ca terapia de familie este facuta foarte serios. Familia este privita ca parte a solutiei. Dar si familia are nevoie de ajutor.

V.M.: Totusi am citit intr-un pliant al clinicii scotiene, scris cu litere mari, ca dependenta este o boala de familie.

Rupert Wolfe Murray: In Scotia exista statistici care spun ca aproximativ20% din populatie e afectata de comportamentul dependentilor. De obicei, familia dependentului e atat de stresata, are atat de multe probleme (somajul, furtul de bani din casa) incat devin disperati. Nu poti vindeca pe cineva legandu-l de calorifer, bagandu-l la inchisoare sau internandu-l pentru cateva zile intr-un spital. Trebuie sa abordezi intreaga problema psihologic si nu doar pacientul, ci si mediul in care traieste. Or asta inseamna ca trebuie sa ajuti familia. Mai intai, familia trebuie ajutata sa inteleaga ce este dependenta. E o boala. Si trebuie cautat ajutor si in comunitate. Exista un grup de alcoolici anonimi, exista vreun grup de suport, la biserica sau altundeva? De unde din comunitate poate primi ajutor? Pentru ca atunci cand renunta la droguri, o astfel de persoana e ca un nou-nascut: e complet neajutorat si dezorientat. Are nevoie de ajutor de la medici, de la familie, e un proces foarte complex.

V.M.: In Scotia se foloseste metoda Minnesota pentru tratamentul dependentilor. Despre ce e vorba?

Rupert Wolfe Murray: E o metoda bazata pe cei 12 pasi ai Alcoolicilor Anonimi (AA), al carei prim pas este admiterea ca nu ai control asupra substantei, ca esti doar o victima neajutorata a unei boli. Urmeaza apoi mai multi pasi pe care ii strabati alaturi de mentori, fosti alcoolici, care te ajuta. La aceasta, metoda Minesotta adauga mai multe terapii: pe langa terapie de familie, ai nevoie de exemplu de un bun nutritionist. Daca nu primesti suficienta vitamina B atunci creierul tau poate ceda. E o abordare holistica. La Castle Craig exista 27 de terapeuti care, desi se bazeaza pe metoda AA, abordeaza boala din unghiuri diferite, folosind mai multe tipuri de tratament, totul fiind supervizat de un psihiatru.

V.M.: In Romania, cel mai frecvent tratament pentru dependenta este cel de substitutie, cu metadona...

Rupert Wolfe Murray: E la fel si in Marea Britanie. Dependentilor de heroina li se da metadona, pentru ca e un opioid creat artificial. Dar metadona e foarte buna pentru statisticieni si pentru serviciile de sanatate pentru ca astfel pot spune ca trateaza un anumit numar de dependenti. Dar ceea ce nu spun este ca nu fac altceva decat sa inlocuiasca dependenta de heroina cu cea de metadona. Am intalnit acum cateva zile pe cineva care conduce un ONG pentru dependentii de heroina si mi-a spus ca metadona e mult mai adictiva decat heroina. Poti incerca ani de zile, fara succes, sa scapi de metadona si simptomele sevrajului sunt cumplite. Noi credem ca tratamentul de substitutie cu metadona e un lucru ingrozitor (mai multe studii pe acest subiect aici si un raport despre manevrarea statisticilor aici).

V.M.: Dar genul de tratament de la Castle Craig Hospital nu e prea scump pentru posibilitatile financiare ale unui roman?

Rupert Wolfe Murray: Da, este foarte scump. Din pacate e un tratament disponibil pentru oamenii bogati sau pentru cei cu asigurari private de sanatate. Tratamentul nu e disponibil pentru oameni obisnuiti. E un lucru valabil si in Scotia. Cei mai multi scotieni nu si l-ar putea permite.

V.M.: Dar clinica Castle Craig doreste sa schimbe situatia acestei probleme in Romania. In acest caz, cum va putea sa o faca?

Rupert Wolfe Murray: Dorim sa ajutam la construirea de oportunitati pentru cei interesati sa invete metoda Minnesota, organizand seminarii tinute de specialistii care lucreaza in acest domeniu. Exista cativa specialisti in Romania care lucreaza asa, sunt foarte putini dar buni, si statul are cateva centre de tratament. Si ei au nevoie de ajutor, au nevoie sa se consulte cu alti specialisti, din Scotia de exemplu. Specialistii nostri sunt dornici sa impartaseasca din experienta lor de 20 de ani de lucru cu aceasta metoda, a carei rata de succes este de 50%. 50% dintre dependenti reusesc sa nu mai consume droguri sau alcool.

V.M.: Prin aceasta metoda de tratament, dependenta de substante devine o boala vindecabila?

Rupert Wolfe Murray: Nu. Alcoolismul este o boala incurabila. Poti fi abstinent vreme de 20 de ani dar vei fi intotdeauna alcoolic. Trebuie sa ramai abstinent si sa eviti sa bei. Se spune ca daca bei un singur pahar, nu te vei mai putea opri cateva zile. Asadar, trebuie pur si simplu sa te controlezi si sa inveti tot felul de metode prin care sa o faci. Trebuie sa te lupti cu demonii din interiorul tau. Si familia din care faci parte va avea nevoie de ajutor pentru ca a fi mama sau tatal unui dependent este un cosmar. Nu e suficient sa tratezi doar copilul si sa te astepti ca lucrurile sa se schimbe.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Vlad Mixich

Specialitate: 
Comentarii

orice metoda care se aplica impotriva dependentei de dorguri este BINEVENITA fie ea scumpa sau ieftina...care isi este sensul comentariului scris de danon?...niciunul. las-o balta cu amenda..citeste si gandeste-te ca se pot ajuta niste oameni..atat stim sa punem la zid pana si dintr-un articol destinat sanatatii

Vrajeala. www.mywayout.org Vedeti acolo adevarate topicuri despre alcoolism .

Cautati baclofen si alcoolism si vedeti acolo rezultate. 4 medicamente f duscutate Baclofen ( ca fiind cel mai raspandit) Topamax Antabus si Campral.

Mai sunt suplimente nutritive cum ar fi L glutamine 1000

In legatura cu psihoza cauzata de cannabis: nu e citat nici un studiu care sa demonstreze ca 10% din utilizatorii frecventi dezvolta psihoza. Exista un studiu bine fundamentat care arata ca utilizarea frecventa de marijuana grabeste ( nu cauzeaza ) cu aproximativ 3 ani aparitia psihozei, adica persoanele susceptibile dezvolta mai devreme conditia. O problema care apare in respectivul studiu o constituie lipsa corelarii intre gradul de utilizare al substantei si efectele consumului. Nu putea fi stabilita o diferenta intre cei care utilizau ocazional si cei care foloseau frecvent marijuana, o lipsa semnificativa deci.
Pe de alta parte, studiul respectiv nu reuseste sa includa in interpretare date despre influenta tutunului in chestiune, de exemplu.
In plus ( sau in minus ), datele folosite sunt obtinute dintr-o baza de date acumulate de la alte studii din domenii diverse ale psihiatriei, adica nu a existat un studiu propriuzis al legaturii intre marijuana si psihoza, ci mai degraba o sinteza de cercetari mai mult sau mai putin disparate, din care au aparut respectivele concluzii.

Ar fi interesant de unde a fost obtinut acel procent de 10% fumatori de iarba care fac psihoza, pomenit mai sus.

E clar ca stiti domeniul mai bine decit mine si poate m-am exprimat gresit. Ce vreau sa zic este ca am auzit de la profesionisti care lucreaza in domeniu doua lucruri interesante: unul in Londra mi-a zis ca "marijuana este ce mai mare problema pentru psihiatri" dar nu a zis de ce pentru ca era intr-o discutie scurta prin telefon. Dupa aceea am vorbit cu un specialist care lucreaza intr-un spital de psihiatrie in Scotia care a zis ca in jur de 10% din cei care fumeaza excesiv cannabis devin psihotici... deci nu am studiile din spatele acestui comentariu... am vrut sa zic ca eu personal am fost surprins de efectele negative ale cannabisului. Eu am crezut ca este un drog amabil. Cu respect.

Recapitulam. Dl. Murray vinde servicii de spitalizare intr-o clinica scumpa. E vreo surpriza ca el considera inlocuirea cu metadona groaznica si ca cei ce fumeaza cannabis au o problema de toxicomanie? Poate asa si este, dar pozitia lui ne face sa ne indoim. Nu poti sa fii si arbitru si judecator in acelasi timp.

E ca si cum am cere expertiza reprezentantului Mercedes in Romania si l-am intreba care e cea mai buna masina. Sau a sefului Reiffeisen intrebandu-l care-s cele mai bune servicii bancare.

Dl Mixich, care se crede jurnalist, il intervieveaza ca pe un specialist, incluzand un link catre clinica lui in articol. In toata lumea asta mare si civilizata, acest lucru se numeste publicitate mascata si atat jurnalistul cat si jurnalul sunt sanctionati cu amenda penala.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Rupert Wolfe Murray / Foto: HotNews (DP) Alcoolic, dependent de droguri, de substante etnobotanice, de medicamente, de jocuri de noroc... Ce anume provoaca toate aceste adictii: un caracter slab, contextul social sau o tulburare neurobiologica? De raspunsul dat la aceasta intrebare de apropiatii dependentului depinde de multe ori succesul...
Rupert Wolfe Murray, in studioul HotNews.ro / Foto: HotNews.ro Nu e medic si poate tocmai de aceea indrazneste sa atinga frontal temele delicate pe care alti specialisti in domeniul toxicomaniilor evita sa le abordeze. Dar, desi vorbeste din afara sistemului, jurnalistul scotian Rupert Wolfe Murray cunoaste foarte bine scaderile si capcanele...
Deshidratarea poate provoca lesinul / Foto: Captura YouTube Lesinul este o pierdere brusca, de scurta durata, a constientei. Apare cand creierul nu primeste suficient sange si, implicit, nici oxigenul pe care il transporta sangele. De asemenea, lesinul este insotit de pierderea tonusului muscular si paloarea fetei. Inainte de episodul de lesin...
Politia paraguayaina distruge o plantatie de cannabis / Foto: Reuters La inceputul secolului XX, piata drogurilor din SUA era in cea mai mare parte nereglementata. Medicamentele, care adesea contineau derivate de heroina sau cocaina, puteau fi achizitionate fara reteta si fara a exista o preocupare pentru informarea cetatenilor cu privire la...
Droguri injectate in venele de la gat/ Foto: Dan popescu, Centrul Arena La masa de la etaj, intr-un bar de pe Lipscanii Bucurestilor, cu mainile incrucisate, imprastiat pe spatarul scaunului, Mihnea povesteste cu ton ridicat, incercand sa-si aminteasca toate detaliile. Fusese prima lui intalnire cu etnobotanicele. Comenteaza pe Forum...