Publicat la: 
5/06/2014

Autismul, mai raspandit in cazul barbatilor/ Foto: MorgueFile.com

Copiii care se nasc cu autism s-ar putea sa fi fost expusi in uter la un nivel crescut de hormoni masculini, precum testosteronul si progesteronul, sau la cortizol, releva un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) si Institutul Statens Serum din Copenhaga (Danemarca), informeaza ABC News. Faptul ca au fost expusi la un nivel inalt de hormoni in uter ar putea explica de ce autismul este mai raspandit la baieti decat la fete, chiar daca acest lucru nu este util pentru detectarea bolii, arata studiul publicat de revista Molecular Psychiatry, noteaza Agerpres.

Autismul este o tulburare complexa care afecteaza capacitatea copilului de a gandi, a comunica, de a interactiona si de a invata. Afecteaza mai mult baietii decat fetele: 80 la suta din cazurile inregistrate sunt baieti.

Echipa condusa de profesorul Simon Baron-Cohen si dr. Michael Lombardo, din Marea Britanie, si Bent Nrrgaard-Pedersen, din Danemarca, au analizat 19.500 mostre de lichid amniotic inmagazinate la bio-banca daneza, de la copiii nascuti intre 1993 si 1999. Lichidul amniotic inconjoara bebelusul in timpul sarcinii si este prelevata o mostra atunci cand femeile decid sa-si faca o amniocenteza, in saptamana a 15-a sau a 16-a de sarcina.

Aceasta coincide cu perioada critica pentru dezvoltarea timpurie a creierului si a diferentierii sexuale si prin urmare permite cercetatorilor sa aiba un acces la aceasta fereastra a dezvoltarii fetale. Cercetatorii au identificat mostre de lichid amniotic de la 128 de copii de sex masculin diagnosticati ulterior cu autism si au coroborat datele cu informatiile din registrul central de diagnosticare psihiatrica din Danemarca.

Ei au analizat 4 hormoni steroizi sexuali masculini cheie din lichidul amniotic: progesteronul, hidroxiprogesteronul, androstenedionul si testosteronul. Au analizat de asemenea si cortizolul steroid si au descoperit ca nivelul ridicat al hormonilor steroizi era strans legat de grupul de copii diagnosticat cu autism, comparativ cu un grup masculin cu indice hormonal normal.

Potrivit lui Baron-Cohen, "acesta este unul din indicatorii biologici cei mai timpurii in identificarea copiilor care vor dezvolta ulterior autismul. Desi stiam ca un nivel ridicat de testosteron prenatal este asociat cu o dezvoltare sociala si a limbajului mai lenta, o capacitate mai mare de atentie fata de detalii si unele trasaturile autiste, acum am demonstrat pentru prima data ca acesti hormoni steroizi pot duce la dezvoltarea autismului la bebelusii de sex masculin si explica de ce este mai raspandit la baieti", a explicat el.

In opinia sa, aceste rezultate sunt importante, avand in vedere ca se intalnesc la toate subgrupurile spectrului autismului: sindromul Asperger, autismul clasic si tulburare generalizata de dezvoltare nespecificata. Baron-Cohen avertizeaza insa ca 'aceste rezultate nu trebuie sa fie considerate un motiv pentru a bloca hormonii steroizi ca posibil tratament, avand in vedere ca ar genera efecte secundare nedorite si ar fi putin sau deloc eficient asupra schimbarilor pe care hormonii steroizi fetali le exercita in primele etape fundamentale ale dezvoltarii creierului'.

Rezultatele, adauga el, nu trebuie luate nici ca o dovada de detectare prenatala eficienta a acestui sindrom. Este adevarat ca exista tot mai multe evidente care arata ca autismul incepe in perioada sarcinii. O lucrare publicata anterior de The New England Journal of Medicine sugera prezenta unor semnale in creier care arata ca se dezvolta autismul.

Studiul este primul care demonstreaza evidenta clara ca autismul incepe din uter. 'Desi autismul este o tulburare a dezvoltarii cerebrale, investigatia nu a detectat pana acum o leziune consistenta sau cauzala', a subliniat Thomas R. Insel, directorul Institutului de Sanatate Mintala din SUA.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Vascu Corneliu,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Cum se stabilesc terapiile potrivite in cazul tulburarilor de spectru autist la copii? Care sunt cele mai eficiente terapii? In ce consta terapia ABA? La ce rezultate trebuie sa se astepte parintii? Psihologul clinician Gabriela Craciun a discutat online cu cititorii si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video. Gabriela Craciun este...
Parintii copiilor care sufera de autism pot prezenta la randul lor unele simptome ale acestei afectiuni, fara a avea boala respectiva, spre deosebire de parintii copiilor care nu sufera de aceasta afectiune, conform unui nou studiu, transmite LiveScience, citat de Agerpres. Printre cele mai raspandite simptome ale acestei afectiuni printre...
O evaluare corecta nu poate fi facuta cu ochii pe ceas si cu copilul in afara mediului familiar / Foto: MedLive.ro Am un vis: ca atunci cand un parinte va merge cu copilul sau la un cabinet de pediatrie sa fie indrumat corect. Iar daca va ajunge la cabinetul unui psihiatru sau psiholog sa nu fie tratat ca un infractor si sa nu i se spuna ca "...
Desi autismul nu este de multe ori diagnosticat pana la varsta de trei ani, unii copii incep sa arate semne de intarziere in dezvoltare inainte de a implini un an. In timp ce nu toti sugarii si copiii mici cu intarzieri de dezvoltare vor avea tulburari din spectrul autismului, expertii pun accentul pe detectarea precoce a acestor semne ca element...
Cercetatorii companiei Mintel a raportat noi date referitoare la frecventa durerilor de cap, acestea aratand ca 73% dintre femeile intervievate au avut o durere de cap in ultimele sase luni. In ceea ce priveste barbatii, doar 62% au raportat o migrena in aceeasi perioada. Sondajele au aratat ca femeile sunt mai predispuse la durerile de cap din...