Publicat la: 
5/06/2014

Autismul, mai raspandit in cazul barbatilor/ Foto: MorgueFile.com

Copiii care se nasc cu autism s-ar putea sa fi fost expusi in uter la un nivel crescut de hormoni masculini, precum testosteronul si progesteronul, sau la cortizol, releva un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) si Institutul Statens Serum din Copenhaga (Danemarca), informeaza ABC News. Faptul ca au fost expusi la un nivel inalt de hormoni in uter ar putea explica de ce autismul este mai raspandit la baieti decat la fete, chiar daca acest lucru nu este util pentru detectarea bolii, arata studiul publicat de revista Molecular Psychiatry, noteaza Agerpres.

Autismul este o tulburare complexa care afecteaza capacitatea copilului de a gandi, a comunica, de a interactiona si de a invata. Afecteaza mai mult baietii decat fetele: 80 la suta din cazurile inregistrate sunt baieti.

Echipa condusa de profesorul Simon Baron-Cohen si dr. Michael Lombardo, din Marea Britanie, si Bent Nrrgaard-Pedersen, din Danemarca, au analizat 19.500 mostre de lichid amniotic inmagazinate la bio-banca daneza, de la copiii nascuti intre 1993 si 1999. Lichidul amniotic inconjoara bebelusul in timpul sarcinii si este prelevata o mostra atunci cand femeile decid sa-si faca o amniocenteza, in saptamana a 15-a sau a 16-a de sarcina.

Aceasta coincide cu perioada critica pentru dezvoltarea timpurie a creierului si a diferentierii sexuale si prin urmare permite cercetatorilor sa aiba un acces la aceasta fereastra a dezvoltarii fetale. Cercetatorii au identificat mostre de lichid amniotic de la 128 de copii de sex masculin diagnosticati ulterior cu autism si au coroborat datele cu informatiile din registrul central de diagnosticare psihiatrica din Danemarca.

Ei au analizat 4 hormoni steroizi sexuali masculini cheie din lichidul amniotic: progesteronul, hidroxiprogesteronul, androstenedionul si testosteronul. Au analizat de asemenea si cortizolul steroid si au descoperit ca nivelul ridicat al hormonilor steroizi era strans legat de grupul de copii diagnosticat cu autism, comparativ cu un grup masculin cu indice hormonal normal.

Potrivit lui Baron-Cohen, "acesta este unul din indicatorii biologici cei mai timpurii in identificarea copiilor care vor dezvolta ulterior autismul. Desi stiam ca un nivel ridicat de testosteron prenatal este asociat cu o dezvoltare sociala si a limbajului mai lenta, o capacitate mai mare de atentie fata de detalii si unele trasaturile autiste, acum am demonstrat pentru prima data ca acesti hormoni steroizi pot duce la dezvoltarea autismului la bebelusii de sex masculin si explica de ce este mai raspandit la baieti", a explicat el.

In opinia sa, aceste rezultate sunt importante, avand in vedere ca se intalnesc la toate subgrupurile spectrului autismului: sindromul Asperger, autismul clasic si tulburare generalizata de dezvoltare nespecificata. Baron-Cohen avertizeaza insa ca 'aceste rezultate nu trebuie sa fie considerate un motiv pentru a bloca hormonii steroizi ca posibil tratament, avand in vedere ca ar genera efecte secundare nedorite si ar fi putin sau deloc eficient asupra schimbarilor pe care hormonii steroizi fetali le exercita in primele etape fundamentale ale dezvoltarii creierului'.

Rezultatele, adauga el, nu trebuie luate nici ca o dovada de detectare prenatala eficienta a acestui sindrom. Este adevarat ca exista tot mai multe evidente care arata ca autismul incepe in perioada sarcinii. O lucrare publicata anterior de The New England Journal of Medicine sugera prezenta unor semnale in creier care arata ca se dezvolta autismul.

Studiul este primul care demonstreaza evidenta clara ca autismul incepe din uter. 'Desi autismul este o tulburare a dezvoltarii cerebrale, investigatia nu a detectat pana acum o leziune consistenta sau cauzala', a subliniat Thomas R. Insel, directorul Institutului de Sanatate Mintala din SUA.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic Specialist
Arhire Adrian
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Autismul, mai raspandit in cazul barbatilor/ Foto: MorgueFile.com Copiii care se nasc cu autism s-ar putea sa fi fost expusi in uter la un nivel crescut de hormoni masculini, precum testosteronul si progesteronul, sau la cortizol, releva un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) si Institutul Statens...
Deficientele din circuitul de recompensare al creierului sunt legate de deficientele sociale la copiii cu autism si pot indica directia spre tratamente mai bune, potrivit unui nou studiu de la Universitatea Stanford. Copiii cu autism au anomalii structurale si functionale in circuitul cerebral care, in mod normal, asociaza interactiunea sociala...
Cercetatorii au urmarit copii de la nastere pana la varsta de 3 ani, folosind tehnologia eye-tracking, pentru a masura modul in care acestia se uita si raspund la semnalele sociale. Copiii care au fost diagnosticati mai tarziu cu autism au aratat atentie scazuta pentru ochii altor oameni, de la varsta de 2 luni. Rezultatele au fost publicate...
Nivelul anormal de clor prezent in neuronii fatului la nastere sunt decisive pentru aparitia autismului si pot fi reduse prin administrarea precoce a unui medicament diuretic, releva experimentele efectuate de cercetatorii francezi, care au validat utilizarea tratamentului pentru copiii autisti. Potrivit AFP, comunitatea stiintifica este de acord...
Barbatii tineri care au tulburari de alimentatie nu primesc ajutor si sustinere atunci cand au nevoie din cauza perceptiei generale ca acestea ar fi o "boala a femeilor", potrivit cercetatorilor. Barbatii sunt prost diagnosticati si nu primesc tratament adecvat pentru anorexie si alte tulburari de alimentatie, chiar daca acestia reprezeinta...