Publicat la: 
9/03/2013

Soarecii suferind de vitiligo, o maladie caracterizata printr-o depigmentare completa a pielii in anumite zone de pe corp, au fost vindecati prin injectarea unei proteine mutante, oferind astfel o raza de speranta pentru milioanele de oameni care sufera de aceasta boala. Cercetatorii americani au descoperit un prim tratament potential eficient contra vitiligo, o boala autoimunitara a epidermei ale carei cauze nu au fost in mod clar elucidate si impotriva careia nu exista pana in prezent niciun tratament verificat, relateaza Le Figaro in editia online, citat de Mediafax.

Vitiligo se caracterizeaza printr-o depigmentare totala a pielii care conduce la formarea unor placi albe, destul de dizgratioase, in principal pe fata, gat, maini, picioare sau la nivelul articulatiilor. Absenta melaminei, pigmentul responsabil cu bronzarea, face ca pielea din zonele afectate sa nu mai fie deloc protejata impotriva razelor ultraviolete. Pentru a evita aparitia unui cancer de piele, bolnavii sunt sfatuiti sa evite in permanenta soarele, in special pe timpul verii.

La scara mondiala, vitiligo, a carui origine ar putea fi genetica (circa 10 gene sunt implicate) sau generata de un stres violent, afecteaza in medie 5 persoane dintr-o mie, indiferent de sex sau de culoarea pielii. In mod fals acuzat de anumite tabloide britanice ca "si-a albit" pielea pentru a scapa de culoarea neagra naturala a epidermei sale, cantaretul american Michael Jackson suferea inca din copilarie de vitiligo. Singurele puncte "pozitive" ale acestei boli: maladia nu este nici dureroasa, nici contagioasa.

Intr-un studiu publicat saptamana trecuta in revista Science Translational Medicine, cercetatorii de la Institutul de Oncologie afiliat Universitatii Loyola din Chicago au prezentat efectul spectaculos pe care l-a avut o proteina modificata genetic asupra soarecilor atinsi de vitiligo.

Denumita HSP70i, aceasta proteina formata dintr-un lant de 641 acizi aminati joaca un rol-cheie in declansarea reactiei autoimunitare care distruge melanocitele (celule producatoare de melanina) si declanseaza vitiligo.

Medicii americani, coordonati de Caroline Le Pool, au injectat soarecilor suferind de aceasta boala o forma mutanta a proteinei HSP70i careia i-au schimbat in prealabil un acid aminat.

Rezultatul a fost spectaculos: proteina mutanta a inlocuit proteina normala si a inversat reactia autoimunitara aflata la originea bolii vitiligo. Pielea presarata cu pete albe a soarecilor a redevenit neagra. "Soarecii par normali", a declarat Caroline Le Pool. In plus, testele realizate pe esantioane de piele umana au aratat efecte similare.

Desigur, de la soareci la oameni este un pas destul de mare, insa autorii studiului cauta deja o finantare pentru proiectul lor si o autorizatie pentru a putea sa realizeze teste clinice pe pacienti umani, in timp ce Universitatea Loyola a depus deja actele pentru obtinerea unui brevet.

In prezent, cremele pe baza de steroizi si chirurgia (grefa autologa de piele sanatoasa) au o eficienta limitata, generand importante efecte secundare si sunt costisitoare, in special in ceea ce priveste grefele. Punerea la punct a unui tratament pe termen lung, eficient si bine tolerat, ar reprezenta o mare usurare pentru bolnavi. In Franta, o tara in care incidenta bolii este mai mare decat media mondiala - intre 1% si 2% din populatie - aproximativ 1 milion de persoane sufera de vitiligo.

Comentarii

-Absenta melaminei, pigmentul responsabil cu bronzarea, face ca pielea din zonele afectate sa nu mai fie deloc protejata impotriva razelor ultraviolete Melamina- Substanță chimică organică, întrebuințată la fabricarea unor materiale plastice rezistente Melanina-Pigment organic de culoare neagră, care conține fier și sulf și care se găsește în coroidă, în păr ori în piele.

Articole similare

Dr. Gilia Oprea / Foto: MedLive.ro Una dintre cele mai frecvente boli de piele intalnite la copii este dermatita atopica, insa nu este singura. Vitiligo, scabia, impetigo sau dermatita seboreica afecteaza pielea si viata copiilor. Cum ar trebui sa reactioneze parintii in asemenea cazuri, la ce evolutie a bolii ar trebui sa se astepte, ce se...
Cercetatorii au identificat cauza albirii parului ca fiind epuizarea unei enzime din organism numita catalaza, care descompune peroxidul de hidrogen si ofera un tratament nou, intr-un raport publicat in Jurnalul FASEB. Conform studiului realizat pe 2411 de persoane, acumularea de peroxid de hidrogen in par provoaca albirea. Enzima numita...
Soarecii suferind de vitiligo, o maladie caracterizata printr-o depigmentare completa a pielii in anumite zone de pe corp, au fost vindecati prin injectarea unei proteine mutante, oferind astfel o raza de speranta pentru milioanele de oameni care sufera de aceasta boala. Cercetatorii americani au descoperit un prim tratament potential eficient...