Publicat la: 
16/08/2018

sangerari nazale

Aproximativ 60% dintre oameni sufera de sangerari nazale, epistaxis, cel putin o data in viata. De cele mai multe ori nu reprezinta ceva ingrijorator, insa nu este intotdeauna clar ce anume le declanseaza.

De ce apar sangerarile nazale?

Nasul este predispus la sangerare, iar acest lucru se datoreaza rolului important pe care il are in incalzirea si umidificarea aerului pe care il respiram. Un numar mare de vase de sange mici se afla sub un strat subtire de piele, functionand ca un mecanism de schimb de caldura pentru aerul care ajunge in plamani.

O serie de lucruri pot provoca spargerea acestor vase de sange si, implicit, sangerarile nazale:

  •          O lovitura in fata, cu sau fara fracturarea nasului.
  •          Infectiile nazale si uscaciunea sunt cunoscute pentru cresterea frecventei sangerarilor. Intr-un studiu anterior, persoanele care au suferit sangerari nazale au prezentat un risc de 7 ori mai mare de a avea bacterii stafilococice in nas fata de cei care nu sufereau frecvent de sangerari nazale.
  •          Vremea foarte calda sau foarte rece, cu niveluri scazute de umiditate.

Un studiu facut in Statele Unite ale Americii a demonstrat o crestere cu 40% a numarului de cazuri de sangerare nazala in timpul iernii, in timp ce sangerarile nazale din unele parti ale Africii sunt mai mari in sezonul cald si uscat.

In functie de loclizarea vaselor de sange sparte, sangerarea poate fi anterioara (partea din fata a nasului), sau posterioara (partea din spate a nasului). Sangele provenit dintr-o sangerare anterioara va curge in mod predominant din nari, in timp ce sangele provenit dintr-o sangerare posterioara va ajunge in gat, fiind scuipat sau inghitit.

Ocazional, prezenta sangelui in voma poate fi explicata printr-o sangerare posterioara pe care individul nu a sesizat-o.

Ce categorii prezinta un risc mai mare de sangerari nazale?

  •          Copiii mici

Copiii mici sunt predispusi la sangerari nazale usoare, anterioare. Specialistii au observat ca majoritatea copiilor care s-au prezentat la departamentul de urgente al spitalelor din Statele Unite ale Americii au oprit sangerarea inainte de a fi evaluati de un medic. Foarte putini au avut nevoie de tratament, iar 93% dintre acestia au aplicat metode simple, cum ar fi mentinerea presiunii in partea din fata a nasului.

In plus, copiii au tendinta de a-si indeparta mucusul uscat si celulele moarte, expunand astfel vasele de sange de la suprafata.

  •          Oamenii peste 65 de ani

In aceasta categorie, sangerarile pot fi mai severe si pot indica o problema de sanatate mai grava, cum ar fi probleme la nivelul sangelui si infectiile cronice ale sinusurilor. Ocazional, pot indica si leucemia sau cancerul. Sangerarile mai pot fi cauzate de medicamentele pentru subtierea sangelui sau de spray-urile nazale.

Sangerarea posterioara apare mai frecvent la varstnici, fiind mai dificil de controlat, ea poate dura chiar si cateva ore. Pierderea unei cantitati semnificative de sange poate cauza anemie si poate necesita o transfuzie.

Riscul decesului cauzat de sangerarile nazale este extrem de scazut. Din cele 2,4 milioane de decese din Statele Unite ale Americii, din 1991 pana in prezent, doar 4 au fost provocate de sangerarile nazale. Deseori, sangerarea nazala apare ca o complicatie a altei probleme de sanatate deja existente.

Cum sa procedezi in cazul unei sangerari nazale

Cand sunteti pusi in fata unei astfel de situatii, nu stiti cat va dura sangerarea si cat sange se va pierde, dar, de cele mai multe ori, oamenii tind sa supraestimeze cantitatea de sange.

Majoritatea recomandarilor de prim ajutor sunt destul de consecvente. Acestea sugereaza ca pacientul trebuie sa stea inclinat in fata, pentru a evita inghitirea sangelui si sa apese pe partea frontala, moale a nasului. Dacă sangerarea este severa si persista mai mult de 30 de minute sau este cauzata de o lovitura la cap sau de efectele secundare ale unor medicamente, consultati un medic. Medicii folosesc metode diferite de oprire a sangerarii, cum ar fi impachetarea nasului cu tifon umezit cu anumite medicamente pentru a contracta vasele de sange sau utilizarea cateterelor cu balon (baloane mici, inserate in nari).

Daca aveti sangerari minore recurente, puteti incerca spray-uri decongestionante nazale sau lubrifianti nazali. De asemenea, puteti opta pentru sigilarea vaselor de sange cu substante chimice, cum ar fi azotatul de argint sau prin cauterizare. Totusi, cauterizarea este dureroasa si nu este mai eficienta decat crema pe baza de antibiotice sau vaselina. Uleiul pe baza de susan este un lubrifiant bun pentru nas, fiind util pentru crusta care este asociata cu sangerarile.

Sangerarile usoare ale nasului pot fi remediate cu metode simple. Daca sunt severe sau daca sunt recurente, atunci este necesar sa descoperiti cauza pentru a primi tratamentul potrivit.

Sursa: theconversation.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Specialist
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Medic Specialist

Articole similare

Aproximativ 60% dintre oameni sufera de sangerari nazale, epistaxis, cel putin o data in viata. De cele mai multe ori nu reprezinta ceva ingrijorator, insa nu este intotdeauna clar ce anume le declanseaza. De ce apar sangerarile nazale? Nasul este predispus la sangerare, iar acest lucru se datoreaza rolului important pe care il are in incalzirea...
Disconfortul cauzat de sangerarile nazale/ Foto: Photoxpress.com Stai pe spate si ridica in aer mana opusa narii care sangereaza. Misca o cheie rece pe ceafa. Acestea sunt doua dintre sfaturile babesti menite sa opreasca sangerarile nazale. Dar chiar sunt eficiente aceste metode? Tacticile recomandate de medici difera considerabil. Sangerarile...