Publicat la: 
8/02/2017

Scaderea in greutate, asociata unui risc scazut de cancer endometrial

Pierderea in greutate poate scadea riscul declansarii cancerului endometrial in randul femeilor in varsta, este de parere autorul studiului publicat in "Journal of Clinical Oncology", Juhua Luo, profesor de la Universitatea din Indiana, informeaza medlineplus.gov.

"Multi oameni in varsta sunt de parere ca este prea tarziu pentru a beneficia de pe urma pierderii in greutate, intrucat au ajuns in stadiul de a fi supraponderali sau obezi, insa descoperirile noastre arata ca nu este niciodata prea tarziu pentru a adopta un program de slabit, precum si faptul ca pierderea in greutate poate face o mare diferenta atunci cand vine vorba despre riscul declansarii cancerului uterin," adauga autorul studiului in cadrul unui comunicat de presa lansat de American Society of Clinical Oncology (ASCO).

Cancerul endometrial este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic si al patrulea cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor din Statele Unite ale Americii, declara cercetatorii. Mai mult de 75% din cazurile de cancer endometrial este inregistrat in randul femeilor trecute de varsta de 55 de ani.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a mai mult de 35 de mii de femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, pe o durata de 10 ani.

Desi datele cercetarii nu au confirmat ca este vorba despre o relatie de tip cauza-efect, pierderea in greutate a fost asociata unui risc semnificativ mai mic de declansare a cancerului endometrial, in special in randul femeilor participante la studiu care se confruntau cu problema obezitatii.

Studiul arata ca femeile de peste 50 de ani care au pierdut cel putin 5 procente din greutatea corporala au avut un risc cu 20% mai scazut pentru declansarea cancerului endometrial.

In randul femeilor obeze care au pierdut mai mult de 5 procente din greutatea corporala riscul de declansare a cancerului uterin a scazut cu 56%.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca femeile care au luat in greutate cel putin cinci kilograme au avut un risc crescut pentru declansarea cancerului endometrial cu pana la 26%.

"Mai mult de o mie de studii de specialitate, realizate pe aceasta tema, arata ca obezitatea este un factor de risc crescut pentru declansarea cancerului endometrial, precum si a altor tipuri de cancer, insa niciunul dintre aceste studii nu a analizat daca exista o legatura intre pierderea in greutate si riscul scazut pentru declansarea acestei boli," a declarat Dr. Jennifer Ligibel, experta in masurile de prevenire a cancerului.

"Studiul de fata ne arata ca pierderea in greutate, chiar si la o varsta inaintata, este asociata unui risc scazut de aparitie a cancerului endometrial. Constatarile noastre sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea de programe ce ajuta femeile sa piarda in greutate, ca strategie de prevenire a cancerului in randul persoanelor supraponderale si obeze," a mai adaugat aceasta.

Autor: G.T.