MEDICINA GENERALA

30 Martie 2018

Scleroza multipla: care sunt cauzele si simptomele celei mai frecvente boli neurologice a adultului tanar | VIDEO

Scleroza multipla cauze simptome tratament

Cauzele sclerozei multiple nu sunt cunoscute indeajuns de mult. Cu toate acestea, simptomele si semnale de alarma au fost studiate indelung de catre medicii specialisti. Specialistii MedLife va vorbesc despre posibilii factori declansatori ai sclerozei multiple, despre simptomele in fiecare stadiu al bolii, modalitatea de diagnosticare, precum si despre optiunile de tratament ale pacientilor care sufera de scleroza multipla.

Cauzele sclerozei multiple

Scleroza multipla este cea mai frecventa boala neurologica a adultului tanar. Debuteaza in jurul varstei de 20 de ani, intre 20 si 40 de ani si este de 2-3 mai frecventa la femei decat la barbati. Cauzele sclerozei multiple nu sunt suficient cunoscute. Aceasta este caracterizata prin episoade de inflamatie si demielinizare, care au la baza niste mecanisme autoimune. Aceste mecanisme sunt declansate de factori exogeni sau factori de mediu si pot sa apara la persoane cu o anumita predispozitie genetica.

Factorii declansatori/de mediu nu sunt suficient elucidati in momentul de fata. S-a observat ca distributia geografica a sclerozei multiple este cu frecventa mai mare in zonele de nord ale Americii si Europei si s-a presupus ca expunerea redusa la lumina soarelui, ceea ce determina o scadere a sintezei de vitamina D, ar fi un factor favorizant si declansator al sclerozei multiple, dar nu sunt date suficiente care sa confirme aceasta supozitie.

Mecanismul autoimun este sustinut de faptul ca scleroza multipla apare cu frecventa mai mare la femei decat la barbati, de faptul ca exista o anumita agregare familiala a acestei boli, de faptul ca persoanele cu scleroza multipla sau membri ai familiilor lor au si alte boli autoimune si mai ales ca raspunde foarte bine la tratamentul imuno-modulator. Scleroza multipla nu este o boala ereditara, desi anumite variatii genetice au demonstrat ca exista o predispozitie genetica pentru aparitia acesteia.

Ca factori declansatori au fost studiati si agentii infectiosi, dar nu s-a demonstrat ca poate fi implicat cu certitudine un agent infectios, viral, microbian in declansarea si aparitia scelrozei multiple.

Au mai fost studiate alimentatia, vaccinurile, aportul de substante hormonale, fara a se ajunge la un rezultat concludent in aceasta privinta. A fost demonstrat ca fumatul este un factor de risc independent pentru aparitia sclerozei multiple. Si stresul poate fi un factor de risc important.

Care sunt principalele simptome ale sclerozei multiple?

  • Scleroza multipla este caracterizata prin episoade de inflamatie si demielinizare, adica leziuni la nivelul substantei albe a sistemului nervos central.
  • In functie de zona afectata, poate sa fie absolut oriunde, apar si manifestarile clinice.
  • Tipic pentru debutul sclerozei multiple ar fi tulburarile de sensibilitate care apar in procent foarte mare la debut, peste 40%.
  • Acestea se manifesta fie ca parestezii, amorteli, dureri, nevralgii.
  • Alte manifestari care apar frecvent la debut sunt: tulburari ale functiei motorii, deficite motorii, spasticitate, tulburari ale mersului.
  • Inca o manifestare de debut frecventa este nevrita optica retrobulbara, care inseamna o leziune la nivelul nervului optic. Uneori, poate sa fie manifestare initiala de debut a sclerozei multiple.
  • Pot fi si alte semne neurologice, in functie de zona afectata, pot sa apara tulburari de echilibru, tulburari de coordonare, vertij, tulburari la vorbire, tulburari la inghitit, alte tulburari de vedere, vederea dubla, pareze faciale, nevralgii trigeminale.
  • Pe parcursul bolii pot sa apara si alte simptome, cum ar fi tulburari sfincteriene, tulburari de tranzit, tulburari cognitive, depresie.

Ce reprezinta leziunile demielinizante? Sunt ele suficiente pentru un diagnostic de scleroza multipla?

Diagnosticul de scleroza multipla este destul de complex. Presupune asocierea unor semne clinice si paraclinice. Semnele clinice se stabilesc prin examenul neurologic, iar semnele paraclinice se stabilesc in principal prin examenul RMN, care evidentiaza aceste leziuni demielinizante. Exista niste criterii care tin seama de numarul de leziuni demielinizante, de localizarea lor, de volum, de comportamentul lor la substanta de contrast si mai ales de diseminarea lor in timp si spatiu. Este un criteriu foarte important pentru diagnosticul de scleroza multipla. Examenul lichidului cefalorahidian, desi arata niste modificari care sunt sugestive intr-un anumit context clinic, nu sunt tipice pentru scleroza multipla, dar poate fi un argument pentru diagnosticul de certitudine.

a doua opinie medicala inerpretare RMN CT tomografie computerizata rezonanta magnetica

Ca posibilitati de investigatie mai sunt potentialele evocate, in special cele vizuale, si se folosesc pentru a se diagnoatica retrospectiv o nevrita optica retrobulbara, care ar fi putut sa "scape" din punct de vedere clinic, sa treaca neobservata de pacient si clinician. O diagnosticare, fie ea si retrospectiva, a nevritei optice retrobulbare este un argument de diagnostic pentru scleroza multipla.

Poate fi stopata evolutia sclerozei multiple?

Toate recomandarile ghidurilor actuale spun ca este necesara inceperea cat mai precoce a tratamentului. Asa cum nu stim cauza, asa nu avem nici tratament care sa vindece scleroza multipla. Dar, s-au dezvoltat de-a lungul timpului terapii care influenteaza/modifica evolutia bolii. Sunt terapii imuno-modulatoare sau terapii imuno-supresoare. Recomandarile de tratament se fac in functie de tipul de boala, in functie de stadiul bolii, de un anumit scor de dizabilitate care se calculeaza obligatoriu in momentul in care se stabileste diagnosticul si in etapele de reevaluare a pacientului.

Este dovedit ca tratamentul mareste intervalul dintre pusee, dintre recaderi, scade severitatea puseelor si automat scade dizabilitatea pe termen scurt si lung a pacientului. Nu exista nicio regula dupa care boala sa evolueze, depinde de foarte multi factori, depinde de momentul in care se initiaza tratamentul imuno-modulator, depinde de varsta, depinde de sex, depinde de factori genetici cum va evolua scleroza multipla.

Sunt mai multe forme de evolutie a bolii, cea mai frecventa este forma recurent-remitiva. Asta inseamna ca pacientul prezinta pusee clinice, care beneficiaza ulterior de recupereare completa sau partiala, cu deficite neurologice minime. In acest tip de scleroza multipla nu exista o progresie continua a deficitelor neurologice. Dupa un anumit numar de ani de evolutie se poate transforma scleroza multipla recurent-remitiva intr-o forma secundar progresiva. Aceasta forma poate sa apara si de la debut, dar sunt mai rare situatiile. Mai exista si forme de scleroza multipla primar-progresiva, cu evolutie destul de severa de la inceputul bolii si cu agravare progresiva a deficitelor neurologice.Echipa MedLife de Neurologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.