Publicat la: 
21/06/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca atat sedarea moderata, cat si cea profunda, sunt la fel de eficiente pentru detectarea polipilor precanceros.

Cancerul de colon este cea de-a doua cauza principala de deces cauzat de un tip de cancer in Statele Unite ale Americii. Colonoscopia este instrumentul cel mai des folosit pentru depistarea acestuia.

Intr-un studiu recent publicat, cercetatorii de la Universitatea din Missouri au declarat ca sedarea profunda nu imbunatateste calitatea colonoscopiei, comparativ cu cea moderata, atunci cand vine vorba despre rata de detectare a polipilor sau de rata de detectare a adenomului (un tip de polip care se poate transforma in unul canceros).

”Centrul de sanatate al universitatii noastre examineaza constant modalitatile prin care poate fi imbunatatita calitatea colonoscopiei. Cea mai importanta masura este rata de detectare a adenomului si rata de detectare a polipilor”, spune Matthew Bechtold, profesor de medicina.

Cercetatorii au efectuat un studiu retrospectiv, in care au fost inclusi 585 de pacienti sanatosi, cu un risc mediu de cancer de colon, care au facut fie o colonoscopie cu sedare moderata, fie una cu sedare profunda, in intervalul 2015-2016.

Astfel, au descoperit ca ratele de depistare a adenomului si a polipilor nu au fost semnificativ diferite intre cele doua grupuri, de sedare profunda si de sedare moderata.

Sondajele au indicat ca majoritatea colonoscopiilor din Statele Unite ale Americii sunt facute cu sedarea moderata in loc de cea profunda.

”De obicei, timpul mediu alocat pentru o colonoscopie este de 30 de minute. Cand un pacient este sedat folosind tehnica moderata, dureaza aproximativ 20 de minute pana isi face efectul. In schimb, sedarea profunda dureaza circa 15 secunde. Astfel, specialistul are mai mult timp sa analizeze atent colonul pacientului, iar astfel rata de detectare este mai ridicata”, explica Bechtold.

Sedarea profunda necesita prezenta unui anestezist, astfel ca costul procedurii este mai ridicat. Totusi, datorita actiunii rapide si a imbunatatirii experientei pacientului, este alegerea preferata de specialistii care au condus studiul.

”Daca am descoperi o imbunatatire semnificativa a detectarii prin sedarea moderata, atunci am lua-o in considerare. Totusi, din moment ce nu am gasit diferente semnificative, o preferam pe cea profunda deoarece este mai eficienta”, concluzioneaza Bechtold.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Gastroenterologie, Medicina interna

Medic Specialist
Medic Specialist
Constantin Mihnea-Ioan,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Colonoscopia este o investigatie prin care se poate explora, in timp real, mucoasa tubului digestiv inferior. Cu ajutorul colonoscopiei se pot diagnostica polipii colonici, care pot fi leziuni precanceroase, cancerul colorectal, bolile inflamatorii intestinale sau diverticulii intestinali. Colonoscopul are atasata o camera video minuscula, care...
Colonoscopia este o investigatie prin care se poate explora, in timp real, mucoasa tubului digestiv inferior. Cu ajutorul colonoscopiei se pot diagnostica polipii colonici, care pot fi leziuni precanceroase, cancerul colorectal, bolile inflamatorii intestinale sau diverticulii intestinali. Cand trebuie sa efectuam o colonoscopie? Colonoscopia...
Cand este recomandata endoscopia digestiva superioara sau cea inferioara - colonoscopia? Ce afectiuni pot aceste proceduri sa identifice? La ce trebuie sa se astepte un pacient inainte de a face o endoscopie? In ce consta procedura? Dr. Carmen Lamatic, medic specialist gastroenterologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns...
Dr. Sandica Bucurica / Foto: MedLive.ro Constipatia nu este un subiect cu care trebuie glumit. Cu o frecventa mai mare la femei, aceasta problema este o consecinta a stilului de viata modern si poate fi semnul unor boli grave. Din pacate, exista o prezentare destul de scazuta la medic pentru constipatie. Daca va confruntati cu aceasta problema,...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca atat sedarea moderata, cat si cea profunda, sunt la fel de eficiente pentru detectarea polipilor precanceros. Cancerul de colon este cea de-a doua cauza principala de deces cauzat de un tip de cancer in Statele Unite ale Americii. Colonoscopia este instrumentul cel mai des folosit pentru...