Publicat la: 
8/08/2017

Semnele subtile ale unei tulburari tiroidiene

Tulburarile tiroidiene pot afecta multe functii ale organismului si pot determina o serie de simptome adesea gresit diagnosticate.

Deoarece tiroida regleaza productia de energie si metabolismul organismului, inclusiv inima, creierul, pielea, intestinul si temperatura corpului, prea multi sau prea putini dintre hormonii sai pot avea un impact major asupra sanatatii, scrie nytimes.

Cu toate acestea, la un numar semnificativ de persoane cu deficiente tiroidiene testele de sange de rutina nu reusesc sa detecteze insuficienta hormonului tiroidian, astfel ca pacientii raman fara explicatii corecte pentru simptomele lor.

Acestea pot include oboseala excesiva, depresie, caderea parului, crestere in greutate inexplicabila, constipatie, probleme de somn, ceata mentala si anxietate. Femeile pot avea dificultati in a ramane insarcinate.

Simptomele disfunctiei tiroidiene variaza foarte mult de la persoana la persoana si tind sa se dezvolte treptat, astfel incat pacientii si medicii pot sa nu le recunoasca ca o problema care justifica analize si tratament.

Hipotiroidismul - nivelurile scazute ale hormonilor - este adesea gresit diagnosticat, simptomele sale se aseamana cu cele ale altor boli sau se confunda cu efectele "normale" ale imbatranirii. Intr-adevar, riscul de hipotiroidism creste odata cu varsta. Douazeci la suta dintre persoanele cu varsta peste 75 de ani, majoritatea femeilor, nu au niveluri suficiente de hormoni tiroidieni care, printre alte probleme, pot provoca simptome de confuzie care sunt frecvent confundate cu dementa.

Simptomele unei tiroide hiperactive sau a hipertiroidismului includ scaderea in greutate, cresterea poftei de mancare, anxietatea, insomnia si palpitatiile inimii, inclusiv fibrilatia atriala, un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, persoanele in varsta pot avea simptome evidente si raman nediagnosticate.

"Din pacate, adultii mai in varsta experimenteaza mai putine semne si simptome tipice asociate tulburarii tiroidiene. Acest lucru poate face diagnosticul dificil," spune dr. Jeffrey Mechanick, endocrinolog.

Testele complete pentru functia tiroidiana includ trei masuratori: pentru hormonii tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) produsi de tiroida si pentru hormonul de stimulare tiroidiana (TSH, numit si thyrotropin) produs de glanda pituitara pentru a regla tiroida.

Productia de hormoni tiroidieni necesita iod in dieta, gasita in cantitati mari in sarea iodata, oua, legume marine precum alge, peste si crustacee din apele oceanelor si produse lactate nepasteurizate.

Chiar si atunci cand nivelul sanguin al hormonului tiroidian este normal, daca nivelul hormonului de stimulare tiroidiana este scazut (asa-numitul hipertiroidism subclinic) pot aparea probleme grave. Intr-un studiu elvetian realizat pe 70.298 barbati si femei timp de un deceniu, printre cei 2.219 care sufereau de hipertiroidism subclinic, riscul de fracturi - in special fracturile de sold - a fost semnificativ crescut.

De asemenea, hipotiroidismul subclinic (niveluri normale ale hormonului tiroidian, dar niveluri crescute ale hormonului de stimulare tiroidiana ) poate creste riscul de probleme cardiace, in special la adultii tineri si de varsta mijlocie.

Expertii cred ca intre 40% si 60% dintre persoanele cu boala tiroidiana nu stiu ca o au. Cu toate acestea, chiar si in cazul afectiunilor subclinice, diagnosticarea corecta si tratamentul relativ simplu al nivelurilor anormale ale tiroidei pot duce la o imbunatatire a calitatii vietii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endocrinologie

Medic Primar
Voicu Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Bucerzan Calin-Mircea,Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13