Publicat la: 
19/07/2017
Sexul neprotejat poate raspandi bacterii rezistente la tratamentele medicamentoase
Sexul oral poate transmite gonoreea, iar declinul utilizarii prezervativului poate creste gradul de raspandire al acestei boli contagioase, declara reprezentatii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ce avertizeaza ca in prezent gonoreea este mult mai greu de tratat iar, in unele cazuri, imposibil, relateaza bbc.com.
De asemenea, expertii constata faptul ca acest tip de infectie dezvolta foarte rapid rezistenta la tratamentul antibiotic.
Anual in intreaga lume proximativ 78 de milioane de persoane contacteaza boli cu trasmitere sexuala ce cauzeaza infertilitate.
Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au analizat datele medicale colectate din centrele a 77 de tari si au constatat ca rezistenta gonoreei la antibiotice este raspandita la scara mare.
Mai mult, acestia au descoperit trei cazuri - in Japonia, Franta si Spania - in care infectia a fost complet netratabila.
"Gonoreea este o bacterie foarte inteligenta ce dezvolta rezistenta la fiecare clasa de antibiotice introduse in organism ca tratament," a declarat Dr. Teodora Wi, reprezentata Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Este ingrijorator si faptul ca majoritatea infectiilor cu gonoree sunt prezente in tarile sarace, unde boala este mai greu de detectat.

Inflamatia la nivelul gatului si tratamentul de specialitate
Gonoreea poate afecta organele genitale, rectul si gatul, iar cel din urma caz ridica cele mai mari ingrijorari in randul specialistilor.
Dr. Wi a declarat pentru BBC ca sexul oral poate duce la trasmiterea si dezvoltarea unor bacterii inrudite gonoreei, ce intareste rezistenta acestei boli la tratamentele medicamentoase.
Cresterea numarului de bacterii de la nivelul gatului poate duce la cazuri grave ale bolii.
"Numai in Statele Unite ale Americii, rezistenta la antibiotice a fost declansata in special in randul homosexualilor pe fondul infectiilor la nivelul faringelui," adauga Dr. Wi.
Mai mult, o scadere a frecventei utilizarii prezervativelor creste temerile legate de contactarea bolilor cu transmitere sexuala, in special sida, boala ce contribuie la raspandirea infectiei.
Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt de parere ca va fi necesara implementarea vaccinurilor pentru oprirea raspandirii cazurilor de gonoree.
"De la vremea cand a fost introdusa penicilina - recunoscuta pentru grabirea vindecarii - gonoreea a dezvoltat rezistenta la toate tipurile de antibiotic. In ultimii 15 ani metodologia de vindecare s-a schimbat de trei ori ca urmare a cresterii rapide a nivelului de infectare cu gonoree la nivel mondial. Suntem in punctul in care apelam la astfel de tratamente in ultima instanta, insa exista motive de ingrijorare din cauza esecului acestora de a eradica bacteriile," a declarat Prof. Richard Stabler, cercetator in cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Este sexul oral mai frecvent in zilele noastre?

Este greu de spus daca frecventa sexului oral este mai ridicata in zilele noastre, in lipsa unor date exacte in baza carora specialistii se pot pronunta, insa din cercetarile de specialitate efectuate pe aceasta tema in
Marea Britanie si Statele Unite ale Americii cercetatorii concluzioneaza ca gonoree este o boala comuna in randul adolescentilor.
Din prima analiza de specialitate, realizata in Marea Britanie intre anii 1990 si 1991 pe persoanele adulte, cercetatorii au constatat ca 69,7% dintre barbati asi 65,6% dintre femei au facut sex oral in anul precedent cercetarii.
La vremea efectuarii celui de-al doilea studiu, intre anii 1999 si 2001, procentele au crescut pana la 77,9% in randul barbatilor si 76,8% in randul femeilor.
"Multe dintre persoanele care sufera de infectie cu gonoree in gat nu sunt constienti de prezenta acesteia si, astfel, sunt mult mai predispusi sa o transmita prin intermediul sexului oral. In timp ce utilizarea prezervativului reduce riscul trasmiterii, multe persoane evita sa le foloseasca. Mesajul meu este, in primul rand, unul de incurajare a populatiei pentru efectuarea testarilor ce confirma sau elimina suspiciunea asupra prezentei acestei boli pentru a reduce riscul trasmiterii," incheie Dr. Lawton, cercetator in cadrul ritish Association for Sexual Health and HIV.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Pavel Jenica,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18