Publicat la: 
3/12/2018

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sforaitul si apneea in somn de tip obstructiv pot afecta functia cardiaca, lucru mult mai frecvent printre femei, comparativ cu barbatii. Mai mult, oamenii de stiinta au descoperit ca, de cele mai multe ori, apneea ramane nediagnosticata, potrivit sciencedaily.com.

Apneea in somn de tip obstructiv (OSA) este o tulburare de somn obisnuita, dar periculoasa, ce pune in pericol functionalitatea ventriculului stang. Exista si cazuri mai rare, cand provoaca disfunctie ventriculara dreapta in inima. OSA este cel mai frecvent timp de apnee in somn. Se produce atunci cand muschii gatului se relaxeaza intermitent si blocheaza caile respiratorii in timp ce o persoana doarme. Exista mai multe simptome, cum ar fi:

  • Gafaitul in timpul somnului
  • Gura uscata dimineata
  • Dureri de cap dimineata
  • Iritabilitate

Totusi, cel mai comun simptom este sforaitul puternic. Complicatiile acestei afectiuni pot include oboseala pe parcursul zilei, somnolenta, complicatii in perioada interventiilor chirurgicale sau a tratamentelor si probleme cardiovasculare.

Oamenii de stiinta si-au propus sa analizeze functia cardiaca, in raport cu OSA si cu sforaitul. Acestia au analizat datele a 4.877 de participanti, toti fiind supusi unui RMN cardiac (rezonanta magnetica cardiaca). Mai apoi, acestia au fost impartiti in trei grupe:

  • Participanti diagnosticati cu OSA – 118
  • Participanti care sforaie – 1886
  • Participanti care nu sufera de cele mentionate mai sus – 2477

”Am observat ca la participantii din primele doua grupe, atat femei cat si barbati, a existat o crestere a masei ventriculare stangi, ceea ce inseamna ca peretii camerei principale de pompare a inimii sunt largiti. Din cauza acestui lucru, inima functioneaza mai greu. Doar barbatii au inregistrat o crestere in fractia de ejectie a ambelor ventricule. Fractia de ejectie reprezinta procentul, din volumul total al camerei inimii, care este pompat la fiecare bataie a inimii”, explica Adrian Curta, autorul principal al studiului.

Cand cercetatorii au comparat al doilea grup cu al treilea grup, al persoanelor neafectate, au descoperit o diferenta semnificativa intre barbati si femei la nivelul masei ventriculare stangi. Aceste modificari cardiace indica o deteriorare anterioara, iar cauza ar putea fi afectiunea OSA, care nu a fost diagnosticata.

”Am descoperit ca parametrii cardiaci ai femeilor sunt afectati mult mai rapid si ca femeile care sforaie, sau care sunt diagnosticate cu OSA, au un risc mai mare de a avea probleme cu inima”, spune Curta.

Tranzitia de la sforait la OSA reprezinta un proces de evolutie, fiind asociat cu hipertrofia ventriculara stanga. Specialistii recomanda tuturor persoanelor care sforaie sa mearga la medic, fiindca exista posibilitatea sa sufere de apnee in somn de tip obstructiv.

”Incurajez toti oamenii care sforaie sa isi roage partenerii sa ii analizeze in timp ce dorm, sa observe daca respiratia li se opreste pentru putin timp, iar apoi gafaie, ca si cum nu ar avea aer. Tratamentul pentru aceasta afectiune depinde de cauza. De exemplu, in cazul persoanelor supraponderale, cel mai important lucru este sa piarda in greutate. Exista si tehnici chirurgicale si aparate speciale care mentin caile respiratorii superioare deschise noaptea, prin aplicarea unei presiuni”, concluzioneaza Curta.

Sursa:  www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Cristian Gabriel,Profesor Doctor
Conf....
Badea Mihaela
Medic Primar
Medic Specialist
Botezatu Lucia,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Sforaitul afecteaza relatia de cuplu / Foto: EveryStockPhoto Te-ai trezit de dimineata si ai gasit pe locul gol din dreapta ta un biletel: "Iubitule, imi pare rau, dar sforaiai atat de tare incat m-am mutat pe canapea in sufragerie". In plus, te simti de parca n-ai fi inchis un ochi toata noaptea. "Bine, dar eu stiu ca nu sforai!", te-ai gandit...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sforaitul si apneea in somn de tip obstructiv pot afecta functia cardiaca, lucru mult mai frecvent printre femei, comparativ cu barbatii. Mai mult, oamenii de stiinta au descoperit ca, de cele mai multe ori, apneea ramane nediagnosticata, potrivit sciencedaily.com. Apneea in somn de tip...
Sforaitul este un mecanism foarte complex, dat de mai multi factori, spune dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, Hyperclinica MedLife Grivita, care explica de ce sforaim si ce solutii avem. Sforaitul inseamna un zgomot al unui aer care intra pe un tract respirator mai ingustat in anumite portiuni, ingustat de nas si ingustat de faringe, de...
Oamenii de stiinta au condus un nou studiu, prin intermediul caruia au ajuns la concluzia ca atunci cand un om este deprimat, sau are ganduri suicidare, iar tratamentul pentru depresie pare sa nu functioneze, ar trebui sa se verifice daca au apnee obstructiva in somn. Mai mult, acestia considera ca trebuie sa fie facute investigatii chiar si...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sforaitul si apneea in somn de tip obstructiv pot afecta functia cardiaca, lucru mult mai frecvent printre femei, comparativ cu barbatii. Mai mult, oamenii de stiinta au descoperit ca, de cele mai multe ori, apneea ramane nediagnosticata, potrivit sciencedaily.com. Apneea in somn de tip...