MEDICINA GENERALA

03 Decembrie 2018

Sforaitul ar trebui sa fie un semnal de alarma?

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sforaitul si apneea in somn de tip obstructiv pot afecta functia cardiaca, lucru mult mai frecvent printre femei, comparativ cu barbatii. Mai mult, oamenii de stiinta au descoperit ca, de cele mai multe ori, apneea ramane nediagnosticata, potrivit sciencedaily.com.

Apneea in somn de tip obstructiv (OSA) este o tulburare de somn obisnuita, dar periculoasa, ce pune in pericol functionalitatea ventriculului stang. Exista si cazuri mai rare, cand provoaca disfunctie ventriculara dreapta in inima. OSA este cel mai frecvent timp de apnee in somn. Se produce atunci cand muschii gatului se relaxeaza intermitent si blocheaza caile respiratorii in timp ce o persoana doarme. Exista mai multe simptome, cum ar fi:

  • Gafaitul in timpul somnului
  • Gura uscata dimineata
  • Dureri de cap dimineata
  • Iritabilitate

Totusi, cel mai comun simptom este sforaitul puternic. Complicatiile acestei afectiuni pot include oboseala pe parcursul zilei, somnolenta, complicatii in perioada interventiilor chirurgicale sau a tratamentelor si probleme cardiovasculare.

Oamenii de stiinta si-au propus sa analizeze functia cardiaca, in raport cu OSA si cu sforaitul. Acestia au analizat datele a 4.877 de participanti, toti fiind supusi unui RMN cardiac (rezonanta magnetica cardiaca). Mai apoi, acestia au fost impartiti in trei grupe:

  • Participanti diagnosticati cu OSA – 118
  • Participanti care sforaie – 1886
  • Participanti care nu sufera de cele mentionate mai sus – 2477

”Am observat ca la participantii din primele doua grupe, atat femei cat si barbati, a existat o crestere a masei ventriculare stangi, ceea ce inseamna ca peretii camerei principale de pompare a inimii sunt largiti. Din cauza acestui lucru, inima functioneaza mai greu. Doar barbatii au inregistrat o crestere in fractia de ejectie a ambelor ventricule. Fractia de ejectie reprezinta procentul, din volumul total al camerei inimii, care este pompat la fiecare bataie a inimii”, explica Adrian Curta, autorul principal al studiului.

Cand cercetatorii au comparat al doilea grup cu al treilea grup, al persoanelor neafectate, au descoperit o diferenta semnificativa intre barbati si femei la nivelul masei ventriculare stangi. Aceste modificari cardiace indica o deteriorare anterioara, iar cauza ar putea fi afectiunea OSA, care nu a fost diagnosticata.

”Am descoperit ca parametrii cardiaci ai femeilor sunt afectati mult mai rapid si ca femeile care sforaie, sau care sunt diagnosticate cu OSA, au un risc mai mare de a avea probleme cu inima”, spune Curta.

Tranzitia de la sforait la OSA reprezinta un proces de evolutie, fiind asociat cu hipertrofia ventriculara stanga. Specialistii recomanda tuturor persoanelor care sforaie sa mearga la medic, fiindca exista posibilitatea sa sufere de apnee in somn de tip obstructiv.

”Incurajez toti oamenii care sforaie sa isi roage partenerii sa ii analizeze in timp ce dorm, sa observe daca respiratia li se opreste pentru putin timp, iar apoi gafaie, ca si cum nu ar avea aer. Tratamentul pentru aceasta afectiune depinde de cauza. De exemplu, in cazul persoanelor supraponderale, cel mai important lucru este sa piarda in greutate. Exista si tehnici chirurgicale si aparate speciale care mentin caile respiratorii superioare deschise noaptea, prin aplicarea unei presiuni”, concluzioneaza Curta.

Sursa:  www.sciencedaily.comEchipa MedLife de Cardiologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.