Politici Medicale

02 Decembrie 2013

Si medicii dau spaga

Si medicii dau spaga

Tratatele de medicina trase la xerox dupa care studiaza doctorii din Romania care nu-si permit sa le cumpere, in comparatie cu editiile pe care acestia le folosesc in Germania. Foto: Elena Stancu.

Doctorii mituiesc doctori in sistemul medical din Romania iar pacientii lor platesc si ei un pret pentru asta. A da mita sau a nu da mita aceasta e intrebarea pe care tinerii medici specialisti din Romania nu pot s-o evite.

Maria Barbu a incercat. Si-a cautat un loc de munca intr-o localitate mica, in speranta ca va scapa de relatiile de nepotism si de coruptie prin care se construiesc carierele in orasele mari.

Dar pana si intr-un oras cu 8.000 de locuitori, managerul spitalului i-a cerut 5.000 de euro ca s-o angajeze. Am discutat la el in birou si mi-a zis direct cat ma costa, spune ea.

Barbu nu a renuntat la principiile sale, dar si-a largit cautarile. La mii de kilometri distanta, un spital din orasul german Kassel i-a oferit un loc de munca. L-a acceptat, iar mutatul intr-o alta tara a costat-o un imprumut de 5.000 de euro, exact valoarea mitei pe care a evitat-o.

A mers cu sotul sau pana in Germania cu un Renault Clio vechi care este parcat acum in fata casei. Barbu glumeste ca este singura masina din Kassel care polueaza. Are inca un numar de inmatriculare romanesc.

Intr-o incapere decorata cu o icoana adusa de acasa, Barbu recunoaste ca aceasta decizie a fost neobisnuita pentru cineva ca ea. Prietenii ei nu au crezut niciodata ca se va alatura exodului de doctori romani care pleaca sa munceasca in strainatate.

Nu sunt genul de om care pleaca in aventura, spune ea in timp ce ma serveste cu ciorba de perisoare intr-o farfurie de lut. Sunt mai fricoasa din fire.

Cu toate astea, e bucuroasa ca a venit in Germania, desi s-a obisnuit greu cu zilele innorate din nordul Europei. Ma simt respectata de pacienti si de societate, spune Barbu. Cand am fost intr-o institutie publica sa-mi rezolv niste probleme cu actele, am simtit ca am un statut ca doctor.

Colegii ei din Romania nu se bucura de acelasi respect. Profesia de doctor este considerata corupta la scara larga. Pacientii dau spaga cand merg la doctor. Multi insista ca doctorul sa accepte, sperand ca astfel vor fi ingrijiti mai bine. Doctorul lipsit de scrupule prins in flagrant a devenit o figura obisnuita in atacurile mediatice ale stirilor TV sau ale tabloidelor.

In spitalele mici din Romania lipsesc doctorii si echipamentul medical. Foto: Cosmin Bumbut

Dar in spatele acestei demonizari sta o cultura a coruptiei mai putin vizibila ale carei victime sunt si angajatii din sistemul medical.

La fiecare pas al carierei lor, doctorii si asistentele din Romania se confrunta cu un sistem acuzat ca recompenseaza coruptia si nepotismul ca pe niste virtuti.

Bineinteles, multi dintre ei se impotrivesc coruptiei. Dar, in acelasi timp, altii platesc sume ilicite pentru a-si asigura calificarea, angajarea si promovarea.

Sumele pot fi mari, cateodata de zeci de mii de euro. Acestea sunt justificate intr-o economie afectata de probleme majore, in care medicina ofera promisiunea rara a unui serviciu stabil, desi insuficient remunerat. In plus, valoarea spagilor platite poate fi recuperata din spagile primite.

Reportajul realizat de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) dezvaluie cum coruptia dintre medici creeaza un cerc vicios in care sunt angrenati pacientii lor si generatiile succesive de doctori.

Toti absolventii, in afara de fericite exceptii, sunt fortati sa intre in acest sistem de coruptie si sa-l justifice, spune sociologul Vintila Mihailescu, profesor universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. Cea mai mare vina morala e in amonte, mai adauga, explicand ca doctorii care platesc pentru locurile lor de munca vor accepta mita de la pacienti pentru a-si recupera investitiile.

O IMAGINE SIFONATa

Toti romanii care isi platesc contributiile la stat au dreptul la ingrijire medicala gratuita.

In spitalele de stat, medicii rezidenti castiga in jur de 200 de euro pe luna, iar medicii specialisti, in jur de 500. Pana si unui specialist ii raman destul de putini bani dupa ce plateste o chirie intr-un oras ca Bucuresti.

Multi doctori isi suplimenteaza veniturile facand garzi sau lucrand ore suplimentare in spitalele private putine ca numar, dar profitabile.

Coruptia din spitalele sarbesti: Organizatia non-profit Serbia on the Move a initiat recent un serviciu de SMS prin care poate fi semnalata coruptia din sistemul medical. Aproape o treime dintre cazurile inregistrate erau legate de coruptia la angajare. Doctorii si asistentele s-au plans ca li s-au cerut bani atunci cand au vrut sa se angajeze, explica Predrag Stojicic, presedintele organizatiei Serbia on the Move. El spune ca valoarea mitei variaza intre 5.000 si 15.000 de euro, sumele cele mai mari fiind solicitate in orase dezvoltate precum Belgrad, Novi Sad si Nis. Stojicic mai spune ca o parte a acestei probleme se datoreaza sistemului de invatamant care produce mai multi doctori decat are Serbia nevoie.

Mii de doctori au plecat din Romania in cei sase ani de cand tara a intrat in Uniunea Europeana. Printre motivele invocate de ei se numara salariile mici si coruptia pe care o genereaza veniturile lor scazute.

Fara mita nu poti sa traiesti ca doctor in Romania si a accepta mita mi se pare imoral, spune Adina Derevenciuc, care a plecat in Germania dupa ce a terminat facultatea de medicina. Nu am vrut sub nici o forma sa lucrez intr-un spital de stat, pentru ca mi se pare un sistem bolnav.

Catalina Marioara, o studenta la medicina din Romania plecata in Greifswald, Germania, cu o bursa Erasmus, spune ca a fost surprinsa de contrastul dintre cele doua tari. Nu as putea accepta niciodata ceva de la pacienti. Daca as ramane in Romania, ar trebui sa ma bazez doar pe ajutorul parintilor, spune ea.

Liberi sa lucreze in Uniunea Europeana, doctorii din Romania s-au indreptat catre Franta, Germania si Marea Britanie, unde salariile sunt substantial mai mari decat acasa.

Abilitatile lor la care se adauga disponibilitatea de a face garzi dificile au suplinit deficitul sever de doctori din spitalele occidentale.

Dar in timp ce doctorii care lucreaza in strainatate se bucura de apreciere, doctorii din Romania se lupta cu salariile mici, lipsa echipamentului medical si cu o imagine din ce in ce mai proasta creata de scandalurile legate de coruptia din sistemul medical.

Cu toate astea, pacientii sunt de multe ori partasi la coruptia din sistem insistand fie din frica, fie din recunostinta ca doctorii care-i trateaza sa accepte bani de la ei. Doctorii au declarat ca, de multe ori, daca refuza un pacient, atunci el crede ca nu se mai poate vindeca.

Salariile doctorilor sunt mici, prea mici, spune o femeie de 33 de ani care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Ea a declarat ca i-a oferit bani ginecologului care a ajutat-o sa duca la bun sfarsit o sarcina dificila.

Alta femeie, care a dorit, de asemenea, sa-si pastreze anonimatul, a spus ca incercat in repetate randuri sa-i ofere un plic cu bani doctorului care i-a operat sarcina extrauterina.

Doctorul nu a vrut sa primeasca banii. M-a tot evitat, asa ca m-am dus la el acasa dupa ce am fost externata. Plicul era sifonat din cauza ca l-am tot carat cu mine prin spital, l-am tinut in halat si sub perna, spune ea. Presupun ca am facut asta ca pe o forma de multumire si pentru linistea mea sufleteasca.

Osciland intre etica si exigentele profesiei, multi doctori functioneaza dupa un cod informal. Ei nu pretind nimic, dar accepta spagile oferite de pacienti.

NICI O RECLAMAtIE

La fel ca multe alte lucruri care nu functioneaza in Romania de astazi, coruptia din sistemul medical s-a format cumva la intersectia dintre traditiile rurale si anii petrecuti sub comunism.

Cultura romaneasca este o cultura taraneasca, de incredere reciproca: iti dau, imi vei da, spune sociologul Vintila Mihailescu. Pacientii nu au incredere in institutii; ei trebuie sa aiba o relatie personala si de-asta apare bacsisul.

Gheorghe Aldea, un doctor pensionar, spune ca in timpul comunismului doctorii primeau de la pacienti benzina, zahar, tigari si cafea produse rare care valorau mai mult decat banii.

Pe atunci, nu aveai ce sa cumperi cu banii, spune el. Dar puteai face rost de ulei sau de carne de calitate fara sa fie nevoie sa stai la coada.

Aparent inofensiva, economia pe baza de barter din perioada comunista a evoluat in secolul al XXI-lea, cand produsele au fost inlocuite cu bani.

Intr-un studiu realizat anul acesta de Institutul Aspen Romania, mai mult de 60% dintre cei 1.000 de respondenti au declarat ca au oferit mita personalului medical. Intr-un alt studiu realizat recent de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative in Bucuresti, 59% dintre respondenti au declarat ca mita este singura garantie a unui tratament decent in spital.

Cazurile de coruptie din randul medicilor care au fost acoperite de media sau au ajuns in instanta au fost reclamate, de obicei, de pacienti care nu au putut sau nu au vrut sa ofere mita.

Cu toate astea, s-a discutat foarte rar despre coruptia din institutiile medicale romanesti, unde multi doctori ofera mita unor colegi de-ai lor pentru a fi angajati sau promovati.

Pentru ca in balanta atarna cariere si reputatii, sumele si mizele sunt mult mai mari in cazul acesta. Doctorii care platesc devin complici intr-o infractiune. In plus, ei nu vor sa renunte la avantajele pe care le-au obtinut.

Cei care refuza sa plateasca prefera sa nu faca plangere la politie. Uneori le lipsesc dovezile, alteori nu vor sa fie considerati scandalagii. Majoritatea doctorilor care au avut o experienta directa cu aceasta forma de coruptie au acceptat sa vorbeasca cu BIRN doar sub protectia anonimatului. Numele oraselor si a localitatilor despre care au vorbit au fost, de asemenea, ascunse pentru a proteja identitatea lor.

Am auzit zvonuri despre coruptia la angajare, dar nimeni nu a venit sa imi spuna asta fata in fata, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

El crede ca angajatii din sectorul medical nu reclama cazurile de coruptie pentru ca se tem ca isi pun in pericol carierele. Posturile sunt foarte putine... Nimeni n-o sa ma mai angajeze pentru ca nu sunt de incredere. Vor spune ca am inventat, explica el care sunt motivele care-i fac pe doctori sa taca.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru BIRN ca nu a auzit de cazuri de coruptie la angajarea medicilor. Nu am auzit niciodata de astfel de lucruri, dar nu pot sa contest ce spun o parte dintre doctori, a zis el.

"PLaTESTE PaNa LA SFaRSITUL VERII"

Cele mai mari sume de bani sunt platite de tinerii medici care isi cauta un loc de munca dupa ce au luat examenul de specialitate. Banii ajung la administratia spitalului si la sefii de sectie care sunt implicati in recrutarea de personal.

Valoarea mitei pare a fi evaluata in functie de cerere. La fel cum tot mai multi romani prefera sa traiasca in orasele dezvoltate in detrimentul zonelor depopulate din mediul rural, tinerii medici platesc sume importante de bani ca sa poata lucra intr-un spital dintr-un oras mare.

Daniela, fost pediatru intr-un spital din sudul Romaniei, povesteste cum l-a ajutat pe sotul sau sa-si caute un loc de munca dupa ce acesta a luat examenul de specialitate. Ea a vorbit cu BIRN sub protectia anonimatului deoarece se temea ca identificarea ei i-ar putea afecta planurile de viitor.

Daniela povesteste cum alti colegi de-ai lor i-au sfatuit sa se intereseze discret cum se poate cumpara un post de medic in zona. In timp ce puneau intrebari au descoperit ca exista o ierarhie a oraselor si ca suma de bani platita pentru angajare este direct proportionala cu dimensiunea localitatii.

Ea povesteste ca li s-a spus ca valoarea unui post de medic intr-un oras din apropiere, cu o populatie de aproape 9.000 de locuitori, ar costa 15.000 de euro, in timp ce acelasi post, intr-un oras cu o populatie de 105.000 de locuitori, ar fi de 20.000 de euro.

Intr-unul dintre cele mai mari orase din tara, cu o populatie de un sfert de milion de locuitori, ar costa 30.000 de euro ca sa te angajezi intr-un spital. Ne-au spus sa platim pana la sfarsitul verii pentru ca sunt multi la rand, spune Daniela.

Cei doi au decis sa nu ofere o mita care valora cat pretul unui apartament. Daniela e convinsa ca au procedat corect.

Daca platesti, incepi sa te gandesti ca trebuie sa recuperezi cumva banii aceia si atunci te astepti ca pacientii sa-ti ofere atentii, spune ea. Si asta e echivalent cu pierderea demnitatii tale ca doctor.

Sotul ei s-a angajat pana la urma intr-un spital din Franta. Daniela i s-a alaturat toamna aceasta.

Pentru ca valoarea mitei depinde de dimensiunea orasului, locuitorii devin practic o resursa si doctorii platesc ca sa aiba acces la ea. In acest fel, coruptia dintre doctori creste probabilitatea ca ei sa accepte mita de la pacienti ca sa-si recupereze investitia.

Mai multi doctori, care au vorbit sub protectia anonimatului, au confirmat ca e imposibil sa te angajezi in marile orase fara sa platesti mita sau sa ai relatii.

Coruptia nu se limiteaza doar la angajarea medicilor. Sunt doar doua feluri in care te poti angaja aici, spune o asistenta dintr-un oras mic din sudul Romaniei. Ori platesti pentru asta, ori cunosti persoana potrivita.

Datorita unei cunostinte influente, asistenta nu a fost nevoita sa plateasca mita de 2.000 de euro pentru angajare.

NICI O STRATEGIE

Cererea mare de locuri de munca din orasele cu multi locuitori contrasteaza cu deficitul major de personal medical din localitatile sarace, unde vin sa se trateze pacienti din mediul rural locurile acestea sunt cel mai prost evaluate in ierarhia spitalelor in care doctorii vor sa lucreze.

In spitalele mici, castigi doar salariul pentru ca oamenii sunt saraci, spune Stefan Stanculescu, managerul spitalului din Bals, un oras cu o populatie de 20.000 de locuitori.

Doctorii romani care lucreaza in strainatate: Aproape 2.500 de medici au plecat din Romania in 2012, potrivit datelor Colegiului Medicilor. Cu toate astea, numarul lor este probabil mai mare, pentru ca cifra aceasta nu-i include pe rezidenti si pe absolventii de medicina care au plecat imediat dupa terminarea facultatii. In acelasi timp, 2.910 doctori romani lucrau in Germania in 2012, potrivit Asociatiei Medicilor Germani. Cifra e dubla in comparatie cu 2009, atunci cand medicii romani au inceput sa plece in masa. Sistemul german de sanatate este in mijlocul unei crize de personal medical cauzata partial de migratia medicilor catre Norvegia, Danemarca si Elvetia, unde salariile sunt mai mari. De asemenea, 600 de doctori romani lucrau in Marea Britanie in 2012, potrivit Centrului de Informatii pentru Sanatate si Asistenta Sociala. Din nou, cifra este dubla in comparatie cu 2009. Anul acesta, in Franta sunt inregistrati 3.159 de doctori romani, potrivit Colegiului Medicilor francez. In 2012, erau 2.769 de doctori romani, aproape dublu fata de 2009.

Ioana Dumitru, managerul spitalului din Filiasi, un oras cu 18.000 de locuitori, spune si ea ca tinerii medici evita sa lucreze in zonele sarace pentru ca nu vor sa se bazeze doar pe salariu.

Bineinteles, coruptia nu este singura cauza a deficitului de medici din localitatile mici. Doctorii onesti evita sa lucreze aici nu din cauza ca pacientii sunt saraci, ci pentru ca lipsa echipamentului si a resurselor de orice fel duce la riscuri de malpraxis. In acelasi timp, ei isi doresc sa mearga la Bucuresti sau in alte orase mari pentru ca au mai multe oportunitati de a evolua in cariera, nu neaparat pentru ca e un loc cu pacienti bogati.

Indiferent care ar fi motivele, cererea mare de locuri de munca din orasele dezvoltate se reflecta in valoarea mitei cerute pentru ele.

Mai multi angajati dau vina pe sistemul medical, fiind de parere ca pregateste mai multi doctori decat poate angaja. Coruptia la angajare, precum si exodul doctorilor catre Europa sunt vazute ca o consecinta a acestui exces de specialisti. Cu toate astea, deficitul de personal medical din anumite parti ale Romaniei complica lucrurile.

Pentru a investiga acuzatiile privind excesul de doctori, BIRN a incercat sa compare numarul doctorilor angajati in spitalele de stat in 2012 cu cele ale doctorilor care au devenit specialisti. Dar pe parcursul unei investigatii de patru luni, nici Ministerul Sanatatii, nici Institutul National de Statistica si nici Colegiul Medicilor nu au putut preciza cati doctori au fost angajati.

Ministerul Sanatatii nu are o politica de resurse umane, spune Ioana Dumitru, managerul spitalului din Filiasi. Ei nu aduna statistici din teritoriu si nu vad ca medicina s-a schimbat.

Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, spune ca Ministerul Sanatatii a inceput abia recent sa ia in considerare recomandarile colegiului legat de numarul doctorilor necesari in spitale in fiecare an.

Rezultatele vor fi vizibile abia peste sase sau sapte ani, spune el. Acum, avem doctori someri pe anumite specializari si in acelasi timp avem o lipsa de specialisti pe altele.

Guvernul respinge criticile spunand ca numarul locurilor scoase la examenul de rezidentiat raspunde nevoilor de doctori din spitale. Noi nu scoatem la rezidentiat o cifra care ni se nazare noua, spune ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

PLaTESTE CA Sa TRECI

Coruptia este un fapt intalnit adesea si in sistemul de educatie romanesc, iar facultatile de medicina nu fac exceptie.

Opt din zece studenti la medicina intervievati de BIRN au declarat ca si-au aranjat macar un examen pe parcursul facultatii cu alte cuvinte, au oferit bani sau cadouri pentru a lua note mai mari. Toti au vorbit sub protectia anonimatului.

Diferenta dintre un cadou si mita poate fi neclara, mai ales atunci cand un grup de studenti strang bani la comun pentru a cumpara o atentie pentru un profesor.

Am cumparat parfumuri scumpe pentru femei si sticle de whiskey pentru barbati, spune un fost doctor din Bucuresti. El a renuntat la medicina pentru ca s-a simtit dezamagit de coruptia din sistem.

Unele examene se cumpara obligatoriu cu bani. Interviurile realizate de BIRN cu mai multi studenti au aratat ca valoarea spagilor variaza de la 100 la 600 de euro, in functie de institutia de invatamant.

O studenta dintr-un oras din vestul Romaniei spune ca a platit 100 de euro pentru a evita un examen dificil. Daca as fi refuzat sa platesc, profesorul mi-ar fi pus intrebari pana cand ar fi gasit una la care nu puteam sa raspund, a spus ea.

Mai multi studenti dintr-un oras din sudul Romaniei au declarat ca au platit in jur de 200 de euro ca sa cumpere lucrarile de diploma de la profesorii lor coordonatori.

Pentru ca nimeni nu a vrut sa fie citat cu numele sau sa depuna o plangere la autoritati, BIRN nu a putut confirma declaratiile lor.

Decanii celor doua institutii in care studentii invata au fost rugati sa raspunda la acuzatiile ample de coruptie. Amandoua au negat reclamatiile si au aparat reputatia profesorilor.

  • Acest proiect jurnalistic a fost realizat de Elena Stancu in cadrul programului Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, initiat de Robert Bosch Stiftung si ERSTE Foundation, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network. Editor: Neil Arun.Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.