Publicat la: 
20/12/2016

Simptome mai putin cunoscute ce indica declansarea unui episod depresiv

Cei mai multi dintre noi cunosc simptomele clasice ale depresiei, cum ar fi iritabilitatea, oboseala si un sentiment apasator de tristete de nezdruncinat. Dar ce putem spune despre durerile musculare, problemele de stomac sau somnul nelinistit? In mod surprinzator si acestea pot fi semne de avertizare a unui episod depresiv. Iata care sunt simptomele mai putin cunoscute de depresie, conform prevention.com.

1. Durerea

Este de asteptat ca dupa un antrenament fizic intensiv sa avem febra musculara, dar daca durerile de muschi sunt declansate aparent fara o explicatie, depresia ar putea fi cauza lor. Durerile de spate, durerile musculare, durerile cronice, toate pot functiona pe fondul starii de spirit si vice versa, este de parere Padam Bhatia, medic psihiatru din Miami.

2. Greutatea

Depresia afecteaza hormonii care regleaza apetitul, cei care ne spun cand ne este foame si cand am mancat suficient, ceea ce inseamna ca multi oameni care sufera de depresie mananca prea mult sau prea putin si, prin urmare, iau sau pierd in greutate.

3. Somnul

Cu toate ca persoanele care sufera de depresie experimenteaza adesea oboseala si lipsa de energie, de multe ori acestea pot considera dificil sa se odihneasca intreaga noapte. "Unul dintre simptomele clasice de depresie implica insomnia terminala - trezitul foarte devreme si imposibilitatea de a adormi la loc," este de parere Padam Bhatia. Si pentru ca lipsa de somn afecteaza starea de spirit si capacitatea de concentrare pe durata intregii zile, aceasta tulburare de odihna poate cauza un cerc vicios.

4. Probleme ale pielii

Daca stiti ca aveti tendinta sa va umpleti de cosuri atunci cand sunteti stresat, atunci stiti si faptul ca hormonii de stres pot face ravagii cand vine vorba despre sanatatea pielii dumneavoastra. Depresia este asociata cu un nivel ridicat de cortizol, hormonul de stres, care poate explica si de ce se agraveaza, uneori, problemele de piele in aceasta perioada.

5. Probleme digestive

Greata, arsurile la stomac, constipatia si diareea au fost toate legate de depresie, iar simptomele pot fi si mai rele pentru cineva care are, de asemenea, si o tulburare de anxietate. "Colonul este foarte receptiv la starea noastra de spirit si, de altfel, exista o asociere puternica intre depresie si conditii precum sindromul de colon iritabil," adauga Bhatia.

6. Sanatatea orala

Un studiu australian efectuat recent arata ca depresia a fost asociata cu cresterea numarului de carii dentare si pierderea dintilor, aceasta deoarece depresia impiedica de multe ori oamenii sa se aiba grija de ei insisi, de la mancatul corespunzator, la gestionarea afectiunilor cronice si igiena de zi cu zi, toate aceastea pot fi perturbate de depresie.

7. Migrenele

La fel ca durerea cronica, durerile de cap si migrenele sunt asociate depresiei intr-un cerc vicios de inversare a relatiei cauza-efect. Nu numai ca depresia poate duce la aparitia durerilor de cap, dar depresia este, de asemenea, prezenta in mod frecvent la pacientii ce sufera de migrene.

Autor: G.T.