Publicat la: 
27/02/2020

Problema sforaitului poate fi abordata si printr-un tratament stomatologic.

Daca problemele respiratorii din timpul noptii iti afecteaza calitatea somnului si creaza disconfort pentru cei apropiati, solutia poate veni de la medicul stomatolog, prin intermediul unei gutiere personalizate.

Afla ce pasi trebuie sa urmezi pentru diagnosticul si evaluarea apneei in somn, si cum te poate ajuta echipa medicala sa alegi tratamentul potrivit pentru tine.

Sindromul de apnee in somn

Problemele de respiratie din timpul somnului apar la o mare parte din populatie, avand un impact considerabil asupra sanatatii si vietii personale. Sindromul de apnee in somn (SAS) este o afectiune grava care se manifesta prin opriri ale respiratiei mai mult de 10 secunde, fiind prezente cel putin 5 astfel de opriri intr-o ora de somn. Acestea pot sa ajunga la sute de  ori intr-o singura noapte, ducand de la lipsa de odihna, somnolenta diurna, lipsa de concentrare, dureri de cap, irascibilitate, pana la complicatii cardiovasculare, metabolice si psihiatrice.

Sindromul de apnee in somn (SAS) poate fi de mai multe tipuri: tipul central, apneea obstructiva si asociere intre cele doua.

Tipul central, in care nu exista comanda de la nivelul creierului pentru a porni respiratia, fiind abolite miscarile respiratorii toraco-lombare.

Apneea obstructiva in somn are drept cauza blocarea mecanica la nivelul gatului (caile aeriene superioare nu functioneaza corect), cu pastrarea miscarilor respiratorii toraco-abdominale. Sforaitul puternic poate fi un semn important ca o persoana sufera de apnee obstructiva.

Diagnosticul poate fi pus de catre specialisti in somnologie, medici pneumologi, medici ORL-isti prin investigatii precum poligrafia sau polisomnografia.

Se mai folosesc chestionare specifice adresate simptomatologiei sau tablourilor de riscuri. (de exemplu chestionarul Epworth http://www.sleepontario.com/docs/scales/ESS/ESS_Romanian.pdf )

In functie de stadiul de apnee si de localizarea obstacolului (nas, gura, faringe) somnologul impreuna cu dentistul/ORL-istul stabilesc care este cel mai bun  tratament pentru pacient.

Colaborarea interdisciplinara duce la tratamentul cu succes al cazurilor usoare si moderate de apnee in somn, prin inlocuirea mastilor CPAP(Continuous positive airway pressure) cu niste dispozitive orale, asemanatoare unor gutiere, care avanseaza mandibula, impiedicand astfel prabusirea bazei limbii si obstructionarea cailor respiratorii.

Dispozitivul oral pentru apnee in somn are un design unic, personalizat pentru satisfacerea cerintelor individuale, fiind usor de montat peste coroane, punti si chiar proteze partiale sau totale.

Dispozitivul se obtine pe baza unor amprente superioare si inferioare. El este compus din doua placi, conectate cu un sistem special care permite mentinerea mandibulei intr-o pozitie avansata, tensionand tesuturile moi, musculatura limbii si a cailor aeriene superioare. Evaluarea statusului dentar, a musculaturii masticatorii si a articulatiei temporo-mandibulare este obligatorie inaintea deciziei terapeutice. Controalele regulate si verificarea dispozitivelor orale asigura functionarea corecta a lor, evitarea complicatiilor articulare si  obtinerea unor rezultate optime.

Optiunea pentru tratamentul cu dispozitiv oral sporeste confortul pacientului, prin inlocuirea mastii CPAP care poate fi incomoda si mai greu de tolerat. De asemenea, este un dispozitiv mai usor de intretinut, de manipulat si de transportat. In timp, purtarea lor poate duce la intarirea musculaturii cailor aeriene si reducerea sau chiar eliminarea apneei.

Diagnosticul corect si tratamentul sindromului de apnee in somn imbunatatesc calitatea vietii si scad riscul de aparitie a complicatiilor sale.

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1
Programare telefonica: 0735 300 906
 
 

Articole similare

Problema sforaitului poate fi abordata si printr-un tratament stomatologic. Daca problemele respiratorii din timpul noptii iti afecteaza calitatea somnului si creaza disconfort pentru cei apropiati, solutia poate veni de la medicul stomatolog, prin intermediul unei gutiere personalizate. Afla ce pasi trebuie sa urmezi pentru diagnosticul si...
Dr. Ana Maria Raducu in studioul HotNews.ro Desi folosit de multi oameni, termenul de "parodontoza" nu mai exista in literatura de specialitate, existand principalele doua afectiuni inflamatorii, gingivita si parodontita, a explicat dr. Ana-Maria Raducu, medic specialist stomatologie. Aflati din interviul video acordat MedLive.ro cum poate fi...
Autor: Dr. Mihaela Vezeanu, Medic specialist, Clinica DentaLife Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe care sunt utilizate atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa. Acestea inlocuiesc dintii absenti sau cresc rezistenta unor dinti foarte afectati care numai pot...
Autor: Dr. Minodora Tomescu, Medic Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala, Doctor in Stiinte Medicale, Clinica DentaLife Putem avea un zambet sanatos, frumos, la orice varsta! Conform ultimelor studii, in momentul de fata, unul din patru pacienti care pasesc pragul unui cabinet de ortodontie este adult. Progresele In ortodontie au facut...
Scrasnitul din dinti necesita atentia stomatologului / Foto: Photoxpress.com Stresul ne afecteaza in mod diferit, insa nimeni nu scapa. Manifestarile stresului sunt variate. Daca unii au probleme cu tensiunea arteriala, sau se trezesc cu un ulcer, altii sunt informati de catre partenerii de viata ca isi scrasnesc dintii in somn. Iar acestia sunt...